Keď šoférujem, nepijem!

Slivovica, vodka, tequila, becherovka, sekt, brandy... Pitie alkoholických nápojov je príjemná činnosť. ALE!!! (Inzercia)

Alkohol odbúrava stres, uvoľňuje napätie, zlepšuje sociálnu adaptáciu človeka. Dobre sa pri ňom zabáva a posedáva. Navyše mnohým chutí. Pijeme s láskou. Najvyšší čas, aby sme pili aj s rozumom a veľkou dávkou zodpovednosti.

V tomto duchu sa ponesie aj Responsib'ALL Day, - teda pondelok 23. mája. Všetky pobočky nadnárodnej spoločnosti Pernod Ricard na svete (čo vlastne zahŕňa 70 krajín) budú v tento deň „bojovať“ za zodpovedný prístup pri pití a šoférovaní. Jedinou výnimkou je Kanada, ktorá to kvôli štátnemu sviatku urobí o deň neskôr. Formy „boja“ nechala centrála na pobočky, každá si zvolí vlastnú cestu.

Čisté ruky? Nie, čisté okná!

„Vodiči, tankujúci či nakupujúci na benzínovej pumpe OMV pred Auparkom – na Einsteinovej ulici – budú odtiaľ odchádzať s čistými sklami. Našich 26 pracovníkov sa vystrieda pri umývaní okien áut, samozrejme, pre vodiča bezplatne. Zároveň im rozdáme nálepky Keď šoférujem, nepijem, aby túto myšlienku šírili ďalej,“ hovorí o akcii obchodný manažér slovenskej pobočky Martin Pučalík a dodáva: „Naši zamestnanci sa 23. mája stanú ambassádormi zásady, že alkohol a šoférovanie k sebe absolútne nepatria. Tejto téme sa naša spoločnosť bude venovať aj v budúcnosti“

Slováci „vedú“ v prvej opitosti.

V mnohých krajinách narástol problém každodenného pitia do nebývalých rozmerov. Štruktúry Európskej únie sa oficiálne potýkajú s riešením nárazového pitia mládeže; v prieskumoch získali neslávne prvenstvá Íri, Dáni, Malťania a Portugalci. Slovenská mládež čo do veku a prvej opitosti predbehla aj Rusov, Česi sú v tomto kritériu na druhom mieste hneď po Dánoch.

Dozrel čas, aby sa nielen tabakári, ale aj liehovarníci viac starali o zdravie svojich konzumentov. A tak už pred pár rokmi vzniklo Európske fórum pre zodpovedné pitie – združenie najväčších svetových liehovarníkov Pernod Ricard, Diageo, Bacardi-Martini, Moet & Henessy, Rémy Cointreau, Brown-Forman. Na slovenskej scéne sa v minulom roku utvorila jeho paralela, Fórum – pi s rozumom! Založili ho Jan Becher – Slovensko s.r.o., Stock Slovakia s.r.o., a spoločnosť Koft.

Na zdravie, rozumný konzument!

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že liehovarníci konajú kontraproduktívne, proti svojmu základnému cieľu – čím vyššiemu predaju svojich výrobkov. Naučiť spotrebiteľov správne konzumovať alkohol je však ich nevyhnutnou povinnosťou. Aspoň tak to vidí predseda fóra Pi s rozumom! a obchodný manažér spoločnosti Jan Becher – Slovensko Martin Pučalík: „Cieľom združenia je minimalizácia škôd spôsobených zneužívaním alkoholu. Veď pitie môže byť veľmi škodlivé a nebezpečné; v tehotenstve, pri užívaní niektorých liekov, no a predovšetkým za volantom. Zodpovedné pitie spočíva v rozumnom rozlíšení, kde končí úžitok a začínajú riziká.“

Pritom nejde vždy iba o množstvo vypitého alkoholu, dôležitá je aj jeho kvalita. Vodka troch destilácií, starostlivo zrejúce brandy, víno s prívlastkom či sofistikovaný koktail zaťažia telo celkom inak než lieh zmiešaný s esenciou, pálenka plná metylakoholu alebo litre coly, v ktorej ani necítiť zradnú prítomnosť borovičky.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.