Keď šoférujem, nepijem!

Slivovica, vodka, tequila, becherovka, sekt, brandy... Pitie alkoholických nápojov je príjemná činnosť. ALE!!! (Inzercia)

Alkohol odbúrava stres, uvoľňuje napätie, zlepšuje sociálnu adaptáciu človeka. Dobre sa pri ňom zabáva a posedáva. Navyše mnohým chutí. Pijeme s láskou. Najvyšší čas, aby sme pili aj s rozumom a veľkou dávkou zodpovednosti.

V tomto duchu sa ponesie aj Responsib'ALL Day, - teda pondelok 23. mája. Všetky pobočky nadnárodnej spoločnosti Pernod Ricard na svete (čo vlastne zahŕňa 70 krajín) budú v tento deň „bojovať“ za zodpovedný prístup pri pití a šoférovaní. Jedinou výnimkou je Kanada, ktorá to kvôli štátnemu sviatku urobí o deň neskôr. Formy „boja“ nechala centrála na pobočky, každá si zvolí vlastnú cestu.

Čisté ruky? Nie, čisté okná!

„Vodiči, tankujúci či nakupujúci na benzínovej pumpe OMV pred Auparkom – na Einsteinovej ulici – budú odtiaľ odchádzať s čistými sklami. Našich 26 pracovníkov sa vystrieda pri umývaní okien áut, samozrejme, pre vodiča bezplatne. Zároveň im rozdáme nálepky Keď šoférujem, nepijem, aby túto myšlienku šírili ďalej,“ hovorí o akcii obchodný manažér slovenskej pobočky Martin Pučalík a dodáva: „Naši zamestnanci sa 23. mája stanú ambassádormi zásady, že alkohol a šoférovanie k sebe absolútne nepatria. Tejto téme sa naša spoločnosť bude venovať aj v budúcnosti“

Slováci „vedú“ v prvej opitosti.

V mnohých krajinách narástol problém každodenného pitia do nebývalých rozmerov. Štruktúry Európskej únie sa oficiálne potýkajú s riešením nárazového pitia mládeže; v prieskumoch získali neslávne prvenstvá Íri, Dáni, Malťania a Portugalci. Slovenská mládež čo do veku a prvej opitosti predbehla aj Rusov, Česi sú v tomto kritériu na druhom mieste hneď po Dánoch.

Dozrel čas, aby sa nielen tabakári, ale aj liehovarníci viac starali o zdravie svojich konzumentov. A tak už pred pár rokmi vzniklo Európske fórum pre zodpovedné pitie – združenie najväčších svetových liehovarníkov Pernod Ricard, Diageo, Bacardi-Martini, Moet & Henessy, Rémy Cointreau, Brown-Forman. Na slovenskej scéne sa v minulom roku utvorila jeho paralela, Fórum – pi s rozumom! Založili ho Jan Becher – Slovensko s.r.o., Stock Slovakia s.r.o., a spoločnosť Koft.

Na zdravie, rozumný konzument!

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že liehovarníci konajú kontraproduktívne, proti svojmu základnému cieľu – čím vyššiemu predaju svojich výrobkov. Naučiť spotrebiteľov správne konzumovať alkohol je však ich nevyhnutnou povinnosťou. Aspoň tak to vidí predseda fóra Pi s rozumom! a obchodný manažér spoločnosti Jan Becher – Slovensko Martin Pučalík: „Cieľom združenia je minimalizácia škôd spôsobených zneužívaním alkoholu. Veď pitie môže byť veľmi škodlivé a nebezpečné; v tehotenstve, pri užívaní niektorých liekov, no a predovšetkým za volantom. Zodpovedné pitie spočíva v rozumnom rozlíšení, kde končí úžitok a začínajú riziká.“

Pritom nejde vždy iba o množstvo vypitého alkoholu, dôležitá je aj jeho kvalita. Vodka troch destilácií, starostlivo zrejúce brandy, víno s prívlastkom či sofistikovaný koktail zaťažia telo celkom inak než lieh zmiešaný s esenciou, pálenka plná metylakoholu alebo litre coly, v ktorej ani necítiť zradnú prítomnosť borovičky.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

EKONOMIKA

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Lieková agentúra v Bratislave nebude.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.