Košický Pablo so stredomorským temperamentom

Centrum Košíc s rozsiahlou pešou zónou ponúka mnoho kultúrnych, historických alebo aj nákupných dôvodov na korzovanie. Ak by ste si potom radi posedeli a domov je ešte ďaleko, nablízku je dobrá adresa – reštaurácia Pablo. (Inzercia)

Tento podnik hľadajte na Kováčskej ulici. Už samotný názov napovedá, že hostí tam čaká španielska kuchyňa, receptúry, atmosféra. Takto pred piatimi rokmi Pablo začínal a aj si nachádzal svoju cieľovú skupinu. Avšak nebola dostatočná na to, aby sa reštaurácia ekonomicky adaptovala.

A tak potom prešla viacerými fázami vývoja, hľadala novú identitu, no stále si udržiavala ráz stredozemskej kuchyne. Postupne sa začala zameriavať na špecifické jedlá, ktoré vyhľadávajú istí zákazníci. Príkladom môže byť čierna treska. Najnovšie sa tam rozhodli pre ďalšiu modifikáciu – vidieckejší rozmer. Jednoduchý, ale o to príjemnejší. Ponúkajú jedlá, ktoré si viete objednať hocikde v bistre v Španielsku, Taliansku či Francúzsku a nemusí to byť práve reštaurácia s personálom v rukavičkách a somelierom. Skôr sú to jedlá, ktoré v týchto krajinách bežne jedávajú aj v domácnostiach.

Pohodlie ako doma

Rokmi sa reštaurácia rozrastala. Začínala s hlavným priestorom (dnešná zadná časť) vyzdobeným na mieru vyrobenými replikami Picassa. Neskôr pribudla zimná záhrada s kozubom, čím sa vnútri oddelil konzumný priestor od oddychového a to dodalo reštaurácii osobitú atmosférou. Inšpiráciu čerpali práve na vidieku v stredozemí, kde si v skromnejších príbytkoch zvyknú ľudia v interiérových kozuboch aj opekať. V Pable až tak ďaleko nezašli.

Nízke stoličky, pohár dobrého vína, trebárs aj cigara a – vyložené nohy. Hostia na to ešte nie sú zvyknutí, personál ich postupne naviguje, nech si urobia pohodlie ako doma. Môžu si pospájať stoly, gauče, zobrať vankúše, deky... Skvelý priestor na nerušené diskusie o čomkoľvek. Nekladú vám príbor pod nos, nenútia vás konzumovať. Ak nerátame tapas, na ktorých si v Pable dali záležať. No opäť s dôrazom na jednoduchosť. Zemiaková tortilla, nátierky, marinované olivy...

Ďalšou alternatívou je letná záhrada so slnečníkmi a netradičnými limonádami, aké sa pripravovali za čias našich starých mám niekde pri mori. S levanduľou, ružovými lupeňmi, malinami, citrónom. Ak napríklad skombinujete levanduľu s citrónom, pripomína to gin. A máte intenzívny pocit, že pijete alkohol.

Lákajú aj akciami

Väčšina klientely chodí do Pabla predovšetkým kvôli kuchyni. Medzi top objednávky patria steaky, bravčová panenka s omáčkou z modrého syra zabalená v slaninke. No výborný ohlas majú aj jedlá akoby z bistra, avšak s dotykom stredozemia. Napríklad šalát s grilovaným mäsom a tymianom.

Lákadlom sú aj rôzne akcie. Napríklad happy time - medzi 15. až 19.hodinou, teda 30-percentná zľava na všetky jedlá. Zámerom je umožniť ľuďom po práci nebežať domov do ďalšej šichty do kuchyne, ale za rovnaké náklady, no bezprácne a s obsluhou sa najesť v Pable.

Vernosť pre konzumáciu obedového menu podporuje akcia 6+1. Každé siedme jedlo je zadarmo. Zákazník dostane kartičku, po šiestich pečiatkach si objednáva grátis. Ak by mal záujem aj o vernostný bonus, mal by v rámci nejakej party minúť aspoň 200 eur. Odmenou je kredit vo výške 20 percent z objednávky využiteľný kedykoľvek a navyše trvalá 10 percentná zľava na všetky jedlá.

Zábava graduje o dvere ďalej

Pablo má pestrú klientelu. Vôbec sa nesnaží zamerať na konkrétnu cieľovú skupinu. Zámerom je osloviť aj ľudí, ktorí bežne nechodia do reštaurácie. Chcú im dokázať, že dnes sú reštaurácie prístupne komukoľvek – aj cenami, aj chuťami, aj prístupom.

Ak sa vám v Pable zdá, že zábava by po večeri mohla ešte gradovať, je to najmenší problém a bez akejkoľvek námahy. Len sa presuniete o pár metrov. Doslova, lebo Pablo od Retro cult clubu (má rovnakého majiteľa) delia len prechodové dvere. Je súčasťou tej istej budovy. A môžete sa baviť aj do štvrtej do rána.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.