SME

Bylinková záhradka pod Lomnickým štítom

Výhľad ako z vrabčieho hniezda – aj to patrí k plusom Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici. Návštevník Tatier nájde v tejto historickej budove z obdobia Belle Epoque aj štýlovú reštauráciu so zaujímavou ponukou jedál. (Inzercia)

Hotel je typickou stavbou kúpeľných miest v strednej Európe z roku 1905. Budova prešla v posledných rokoch rozsiahlou modernizáciou. Je výborne udržiavaná a mnohí hostia tam prichádzajú práve kvôli atmosfére – ešte aj dnes z nej cítiť slávu večierkov minulých dôb.

V kuchyni majster kuchár

Svedčí o tom kapacita reštaurácie – vojde sa tam 180 hostí. S prehľadom ju vedie skúsená ruka šéfkuchára Jaroslava Uhlára. Patrí medzi slovenskú špičku v tomto odbore a môže sa hrdiť rôznymi oceneniami. Debata s ním prezrádza, že ide o človeka nielen s bohatými skúsenosťami, ale najmä prehľadom, čo znamená a okolo čoho sa točí moderná svetová kuchyňa.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavným mottom toho „pána šéfkuchára“ je zachovanie sezónnosti v jedálnom lístku. Aj kvôli tomu zariskoval a v nehostinnom podnebí Vysokých Tatier si neďaleko hotela sám pestuje bylinky do svojich špecialít. V reštaurácii si vďaka tomu už na raňajky môžete dať čaj z čerstvých byliniek, ako je mäta, medovka, materina dúška, ale napríklad aj z kvetov lipy.

J. Uhlár je tiež nadšencom prípravy jedál metódou sous vide, čo je nízkotepelný proces vo vákuových vrecúškach. Aj tam rád používa svoje bylinky.

Inšpirácia od starých materí

Návštevníci reštaurácie si môžu vybrať aj z racionálnych príloh, ako je paštrnákové pyré, alebo pšeno dochutené žihľavou. Pri nákupe surovín do kuchyne v prvom rade podporuje slovenských dodávateľov, a to hlavne čo sa týka syrov, bryndze, šovdry (domáce údené mäso). Z nich dokáže pripraviť zaujímavo chutiace miestne špeciality. Siaha aj po starých zabudnutých receptoch, ako sú napr. džatky, čo sú zemiaky s múkou upečené na masle, posypané pažítkou. Sú vhodné ako hlavné jedlo i príloha. Oplatí sa ochutnať aj rôzne jeho variácie z bryndze, ako je bryndzová espoma, ktoré si už našli stálych konzumentov. A hríbová polievka? Tak tá je najlepšia z pravých tatranských hríbov.

SkryťVypnúť reklamu

Kačacie a husacie hody

Tak ako v lete preferoval J. Uhlár zeleninové šaláty s ľahkým mäsom a neodmysliteľnými bylinkami (to sme nespomenuli ešte tymián, rozmarín, stéviu a všadeprítomnú žihľavu), teraz na jeseň sa už teší na kačacie a husacie hody. Určite tam nebude v prílohách chýbať tekvica, červená kapusta s ovocím a špecialita rillettes z husaciny či kačacina s levanduľou. Ako inak, všetky jesenné pochúťky si môžete dopriať s burčiakom, ktorý jesennej atmosfére dodáva ten správny lesk.

Kto je šéfkuchár Jaroslav Uhlár?

Šéfoval kuchyniam v známych tatranských hoteloch ako Hubert Vital Rezort či v International v golfovom rezorte Black Stork vo Veľkej Lomnici či Hotel Hills v Starej Lesnej. Svoje zamilované Vysoké Tatry neopustil a v súčasnosti si môžte zájsť za jeho špecialitami do Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici. Patrí k ľuďom, ktorí nielenže radi nasávajú nové vedomosti, ale aj sa s nimi radi rozdelia na rôznych gastronomických kurzoch. Je absolventom Yves Thuries Culinary Academy - odbornej školy pre profesionálnych kuchárov ocenený medzinárodným certifikátom. Nové poznatky o zamilovanej francúzskej kuchyni načerpával aj na stáži v michelinovskej reštaurácií Le Grand Ecuyer v Cordes sur Ciel. Jeho vitrínu zdobí viacero medailí z rôznych domácich i medzinárodných súťaží. Ako člen slovenského národného tímu sa o bronz postaral na kuchárskej olympiáde v Erfurte i svetovej súťaži The Emirates Salon Culinaire v Dubaji. Menu i dobroty na tanier chystal pre predstaviteľov vlády, Vyšehrádskej štvorky či NATO.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: restauracie

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 353
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 491
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 280
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 332
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 937
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 472
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 087
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu