Bylinková záhradka pod Lomnickým štítom

Výhľad ako z vrabčieho hniezda – aj to patrí k plusom Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici. Návštevník Tatier nájde v tejto historickej budove z obdobia Belle Epoque aj štýlovú reštauráciu so zaujímavou ponukou jedál. (Inzercia)

Hotel je typickou stavbou kúpeľných miest v strednej Európe z roku 1905. Budova prešla v posledných rokoch rozsiahlou modernizáciou. Je výborne udržiavaná a mnohí hostia tam prichádzajú práve kvôli atmosfére – ešte aj dnes z nej cítiť slávu večierkov minulých dôb.

V kuchyni majster kuchár

Svedčí o tom kapacita reštaurácie – vojde sa tam 180 hostí. S prehľadom ju vedie skúsená ruka šéfkuchára Jaroslava Uhlára. Patrí medzi slovenskú špičku v tomto odbore a môže sa hrdiť rôznymi oceneniami. Debata s ním prezrádza, že ide o človeka nielen s bohatými skúsenosťami, ale najmä prehľadom, čo znamená a okolo čoho sa točí moderná svetová kuchyňa.

Hlavným mottom toho „pána šéfkuchára“ je zachovanie sezónnosti v jedálnom lístku. Aj kvôli tomu zariskoval a v nehostinnom podnebí Vysokých Tatier si neďaleko hotela sám pestuje bylinky do svojich špecialít. V reštaurácii si vďaka tomu už na raňajky môžete dať čaj z čerstvých byliniek, ako je mäta, medovka, materina dúška, ale napríklad aj z kvetov lipy.

J. Uhlár je tiež nadšencom prípravy jedál metódou sous vide, čo je nízkotepelný proces vo vákuových vrecúškach. Aj tam rád používa svoje bylinky.

Inšpirácia od starých materí

Návštevníci reštaurácie si môžu vybrať aj z racionálnych príloh, ako je paštrnákové pyré, alebo pšeno dochutené žihľavou. Pri nákupe surovín do kuchyne v prvom rade podporuje slovenských dodávateľov, a to hlavne čo sa týka syrov, bryndze, šovdry (domáce údené mäso). Z nich dokáže pripraviť zaujímavo chutiace miestne špeciality. Siaha aj po starých zabudnutých receptoch, ako sú napr. džatky, čo sú zemiaky s múkou upečené na masle, posypané pažítkou. Sú vhodné ako hlavné jedlo i príloha. Oplatí sa ochutnať aj rôzne jeho variácie z bryndze, ako je bryndzová espoma, ktoré si už našli stálych konzumentov. A hríbová polievka? Tak tá je najlepšia z pravých tatranských hríbov.

Kačacie a husacie hody

Tak ako v lete preferoval J. Uhlár zeleninové šaláty s ľahkým mäsom a neodmysliteľnými bylinkami (to sme nespomenuli ešte tymián, rozmarín, stéviu a všadeprítomnú žihľavu), teraz na jeseň sa už teší na kačacie a husacie hody. Určite tam nebude v prílohách chýbať tekvica, červená kapusta s ovocím a špecialita rillettes z husaciny či kačacina s levanduľou. Ako inak, všetky jesenné pochúťky si môžete dopriať s burčiakom, ktorý jesennej atmosfére dodáva ten správny lesk.

Kto je šéfkuchár Jaroslav Uhlár?

Šéfoval kuchyniam v známych tatranských hoteloch ako Hubert Vital Rezort či v International v golfovom rezorte Black Stork vo Veľkej Lomnici či Hotel Hills v Starej Lesnej. Svoje zamilované Vysoké Tatry neopustil a v súčasnosti si môžte zájsť za jeho špecialitami do Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici. Patrí k ľuďom, ktorí nielenže radi nasávajú nové vedomosti, ale aj sa s nimi radi rozdelia na rôznych gastronomických kurzoch. Je absolventom Yves Thuries Culinary Academy - odbornej školy pre profesionálnych kuchárov ocenený medzinárodným certifikátom. Nové poznatky o zamilovanej francúzskej kuchyni načerpával aj na stáži v michelinovskej reštaurácií Le Grand Ecuyer v Cordes sur Ciel. Jeho vitrínu zdobí viacero medailí z rôznych domácich i medzinárodných súťaží. Ako člen slovenského národného tímu sa o bronz postaral na kuchárskej olympiáde v Erfurte i svetovej súťaži The Emirates Salon Culinaire v Dubaji. Menu i dobroty na tanier chystal pre predstaviteľov vlády, Vyšehrádskej štvorky či NATO.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Poistky môžu opäť zdražieť, Kažimír zvažuje DPH z poistného

DPH by nahradila dve mimoriadne dane, ktoré teraz poisťovne platia z poistenia nehnuteľností či áut.

Neprehliadnite tiež

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.