Bylinková záhradka pod Lomnickým štítom

Výhľad ako z vrabčieho hniezda – aj to patrí k plusom Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici. Návštevník Tatier nájde v tejto historickej budove z obdobia Belle Epoque aj štýlovú reštauráciu so zaujímavou ponukou jedál. (Inzercia)

Hotel je typickou stavbou kúpeľných miest v strednej Európe z roku 1905. Budova prešla v posledných rokoch rozsiahlou modernizáciou. Je výborne udržiavaná a mnohí hostia tam prichádzajú práve kvôli atmosfére – ešte aj dnes z nej cítiť slávu večierkov minulých dôb.

V kuchyni majster kuchár

Svedčí o tom kapacita reštaurácie – vojde sa tam 180 hostí. S prehľadom ju vedie skúsená ruka šéfkuchára Jaroslava Uhlára. Patrí medzi slovenskú špičku v tomto odbore a môže sa hrdiť rôznymi oceneniami. Debata s ním prezrádza, že ide o človeka nielen s bohatými skúsenosťami, ale najmä prehľadom, čo znamená a okolo čoho sa točí moderná svetová kuchyňa.

Hlavným mottom toho „pána šéfkuchára“ je zachovanie sezónnosti v jedálnom lístku. Aj kvôli tomu zariskoval a v nehostinnom podnebí Vysokých Tatier si neďaleko hotela sám pestuje bylinky do svojich špecialít. V reštaurácii si vďaka tomu už na raňajky môžete dať čaj z čerstvých byliniek, ako je mäta, medovka, materina dúška, ale napríklad aj z kvetov lipy.

J. Uhlár je tiež nadšencom prípravy jedál metódou sous vide, čo je nízkotepelný proces vo vákuových vrecúškach. Aj tam rád používa svoje bylinky.

Inšpirácia od starých materí

Návštevníci reštaurácie si môžu vybrať aj z racionálnych príloh, ako je paštrnákové pyré, alebo pšeno dochutené žihľavou. Pri nákupe surovín do kuchyne v prvom rade podporuje slovenských dodávateľov, a to hlavne čo sa týka syrov, bryndze, šovdry (domáce údené mäso). Z nich dokáže pripraviť zaujímavo chutiace miestne špeciality. Siaha aj po starých zabudnutých receptoch, ako sú napr. džatky, čo sú zemiaky s múkou upečené na masle, posypané pažítkou. Sú vhodné ako hlavné jedlo i príloha. Oplatí sa ochutnať aj rôzne jeho variácie z bryndze, ako je bryndzová espoma, ktoré si už našli stálych konzumentov. A hríbová polievka? Tak tá je najlepšia z pravých tatranských hríbov.

Kačacie a husacie hody

Tak ako v lete preferoval J. Uhlár zeleninové šaláty s ľahkým mäsom a neodmysliteľnými bylinkami (to sme nespomenuli ešte tymián, rozmarín, stéviu a všadeprítomnú žihľavu), teraz na jeseň sa už teší na kačacie a husacie hody. Určite tam nebude v prílohách chýbať tekvica, červená kapusta s ovocím a špecialita rillettes z husaciny či kačacina s levanduľou. Ako inak, všetky jesenné pochúťky si môžete dopriať s burčiakom, ktorý jesennej atmosfére dodáva ten správny lesk.

Kto je šéfkuchár Jaroslav Uhlár?

Šéfoval kuchyniam v známych tatranských hoteloch ako Hubert Vital Rezort či v International v golfovom rezorte Black Stork vo Veľkej Lomnici či Hotel Hills v Starej Lesnej. Svoje zamilované Vysoké Tatry neopustil a v súčasnosti si môžte zájsť za jeho špecialitami do Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici. Patrí k ľuďom, ktorí nielenže radi nasávajú nové vedomosti, ale aj sa s nimi radi rozdelia na rôznych gastronomických kurzoch. Je absolventom Yves Thuries Culinary Academy - odbornej školy pre profesionálnych kuchárov ocenený medzinárodným certifikátom. Nové poznatky o zamilovanej francúzskej kuchyni načerpával aj na stáži v michelinovskej reštaurácií Le Grand Ecuyer v Cordes sur Ciel. Jeho vitrínu zdobí viacero medailí z rôznych domácich i medzinárodných súťaží. Ako člen slovenského národného tímu sa o bronz postaral na kuchárskej olympiáde v Erfurte i svetovej súťaži The Emirates Salon Culinaire v Dubaji. Menu i dobroty na tanier chystal pre predstaviteľov vlády, Vyšehrádskej štvorky či NATO.

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Vidieť Zem oproti čiernote vesmíru je neuveriteľné

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

SVET

Minúta po minúte: Merkelová môže byť štvrtýkrát kancelárkou

Jej konzervatívci vedú nad druhými socialistami Martina Schulza.

SVET

Merkelová bude pokračovať. Nikto však nevie ako, hovorí analytik

Nemecká kancelárka je istou víťazkou nedeľných volieb už teraz.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.