Bylinková záhradka pod Lomnickým štítom

Výhľad ako z vrabčieho hniezda – aj to patrí k plusom Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici. Návštevník Tatier nájde v tejto historickej budove z obdobia Belle Epoque aj štýlovú reštauráciu so zaujímavou ponukou jedál. (Inzercia)

Hotel je typickou stavbou kúpeľných miest v strednej Európe z roku 1905. Budova prešla v posledných rokoch rozsiahlou modernizáciou. Je výborne udržiavaná a mnohí hostia tam prichádzajú práve kvôli atmosfére – ešte aj dnes z nej cítiť slávu večierkov minulých dôb.

V kuchyni majster kuchár

Svedčí o tom kapacita reštaurácie – vojde sa tam 180 hostí. S prehľadom ju vedie skúsená ruka šéfkuchára Jaroslava Uhlára. Patrí medzi slovenskú špičku v tomto odbore a môže sa hrdiť rôznymi oceneniami. Debata s ním prezrádza, že ide o človeka nielen s bohatými skúsenosťami, ale najmä prehľadom, čo znamená a okolo čoho sa točí moderná svetová kuchyňa.

Hlavným mottom toho „pána šéfkuchára“ je zachovanie sezónnosti v jedálnom lístku. Aj kvôli tomu zariskoval a v nehostinnom podnebí Vysokých Tatier si neďaleko hotela sám pestuje bylinky do svojich špecialít. V reštaurácii si vďaka tomu už na raňajky môžete dať čaj z čerstvých byliniek, ako je mäta, medovka, materina dúška, ale napríklad aj z kvetov lipy.

J. Uhlár je tiež nadšencom prípravy jedál metódou sous vide, čo je nízkotepelný proces vo vákuových vrecúškach. Aj tam rád používa svoje bylinky.

Inšpirácia od starých materí

Návštevníci reštaurácie si môžu vybrať aj z racionálnych príloh, ako je paštrnákové pyré, alebo pšeno dochutené žihľavou. Pri nákupe surovín do kuchyne v prvom rade podporuje slovenských dodávateľov, a to hlavne čo sa týka syrov, bryndze, šovdry (domáce údené mäso). Z nich dokáže pripraviť zaujímavo chutiace miestne špeciality. Siaha aj po starých zabudnutých receptoch, ako sú napr. džatky, čo sú zemiaky s múkou upečené na masle, posypané pažítkou. Sú vhodné ako hlavné jedlo i príloha. Oplatí sa ochutnať aj rôzne jeho variácie z bryndze, ako je bryndzová espoma, ktoré si už našli stálych konzumentov. A hríbová polievka? Tak tá je najlepšia z pravých tatranských hríbov.

Kačacie a husacie hody

Tak ako v lete preferoval J. Uhlár zeleninové šaláty s ľahkým mäsom a neodmysliteľnými bylinkami (to sme nespomenuli ešte tymián, rozmarín, stéviu a všadeprítomnú žihľavu), teraz na jeseň sa už teší na kačacie a husacie hody. Určite tam nebude v prílohách chýbať tekvica, červená kapusta s ovocím a špecialita rillettes z husaciny či kačacina s levanduľou. Ako inak, všetky jesenné pochúťky si môžete dopriať s burčiakom, ktorý jesennej atmosfére dodáva ten správny lesk.

Kto je šéfkuchár Jaroslav Uhlár?

Šéfoval kuchyniam v známych tatranských hoteloch ako Hubert Vital Rezort či v International v golfovom rezorte Black Stork vo Veľkej Lomnici či Hotel Hills v Starej Lesnej. Svoje zamilované Vysoké Tatry neopustil a v súčasnosti si môžte zájsť za jeho špecialitami do Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici. Patrí k ľuďom, ktorí nielenže radi nasávajú nové vedomosti, ale aj sa s nimi radi rozdelia na rôznych gastronomických kurzoch. Je absolventom Yves Thuries Culinary Academy - odbornej školy pre profesionálnych kuchárov ocenený medzinárodným certifikátom. Nové poznatky o zamilovanej francúzskej kuchyni načerpával aj na stáži v michelinovskej reštaurácií Le Grand Ecuyer v Cordes sur Ciel. Jeho vitrínu zdobí viacero medailí z rôznych domácich i medzinárodných súťaží. Ako člen slovenského národného tímu sa o bronz postaral na kuchárskej olympiáde v Erfurte i svetovej súťaži The Emirates Salon Culinaire v Dubaji. Menu i dobroty na tanier chystal pre predstaviteľov vlády, Vyšehrádskej štvorky či NATO.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dominik Graňák.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko
Revír Dunaj
Čínsky chocholatý pes menom Chase.

Neprehliadnite tiež

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.