Zabudnutá dula, hruštička húževnatá, sa opäť vracia

Svetové kulinárstvo slávi návrat k jedlám starých materí. Hostia to oceňujú. U našich bezprostredných susedov si možno objednať aj maškrty z dule, trochu zabudnutého ovocia, ktoré tradične patrilo aj na slovenské stoly.

Pri návšteve maďarských kúpeľných mestečiek, ale aj priamo v Budapešti si môžete objednať želé z dule, dulový kompót k rezňu a ako aperitív dulový likér. V Rakúsku je to podobné.

Na dule a mišpule, ako staré, klasické ovocie, nezabúdajú ani menšie, rodinné reštaurácie, ktoré ich ponúkajú hosťom v rôznych podobách. Napríklad v domácich čokoládovniach v neďalekom Burgenlande v záujme zaujať nápaditými produktmi zákazníkov z nich robia náplň do praliniek.

Do kapusty, syru i pálenky

Dule, niekde nazývané aj biršalmy, sú za surova nejedlé, ale dajú sa rôzne upravovať. A výrobky z tohto sladko-trpkého ovocia chutia výborne. Aj na Slovensku zažívajú opäť návrat. Napríklad v reštaurácii Vinum Galéria Bozen v Pezinku ich šéfkuchár Tibor Samaranský pridáva do bielej kapusty, ktorú podáva ako prílohu k husacine.

V pálenici v Jelšovciach zase z nich pália zaujímavo chutiaci destilát – dulovicu. Dulu tam nazývajú aj hruštičkou húževnatou, elixírom zdravia na prečistenie tela aj duše i ženou samaritánkou, ochrankyňou a liečiteľkou. V tamojšej rovnomennej reštaurácii si môžete objednať aj dulový syr – teda sladké želé.

Dulový destilát má vo výrobnom sortimente aj firma Marsen v Marcelovej. Vyrába ho z duly jablkovitej i hruškovitej. Vyznačuje sa takou výnimočnou vôňou a chuťou, že zaň získala ocenenie v Budapešti.

Príbuzná jabloniam a hruškám

Dula však nie je najmä pre dnešnú mládež príliš známe ovocie. Dá sa o nej povedať:

- že je sestrenicou hrušiek a jabloní

- má rada slnko a jej pestovanie je nenáročné

- jej plody majú hruškovitý alebo jablkovitý tvar

- oberáme ich na jeseň ale do príchodu prvých mrazíkov, čiže v októbri

- naše babičky ich dávali do bielizníkov, kde voňali a odpudzovali mole.

Z kláštorných záhrad

V Európe dulu rozšíril panovník Karol Veľký. Významnú úlohu pri jej popularizácii zohrávali Arabi – pestovali ju najmä v záhradách kláštorov. Používala ju napríklad aj liečiteľka Hildegarda z Bingenu. Historici tvrdia, že v stredoveku sa dula dala bežne zohnať a používala sa na zastavenie opuchlín. Pripravovala sa z nej huspenina a dulový nápoj. V minulom storočí z duly vyrábali koncentrát na ošetrovanie preležanín. Výťažky zo semien sa využívali v textilnom, farmaceutickom a kozmetickom priemysle.

Marmelo ako marmeláda

V Portugalsku je dula veľmi obľúbené ovocie, ktoré často využívajú na výrobu marmelády, a preto ju volajú aj marmelo. Z plodov vyrábajú kompóty, mušty, vína aj destiláty.

Obľúbenou pochúťkou aj na Slovensku je dulový syr, ktorý u nás poznáme ako jelšavský dulový syr, čo je vlastne sladké želé. Dulový syr sa robieva s orechmi, mandľami či pistáciami. Výborné sú aj džemy a to aj v kombinácii s iným ovocím či dulové želé cukríky. Na južnom Zemplíne je obľúbená fazuľovica s dulami, ktoré jej dodávajú výbornú kyselkavú chuť.

Čo obsahuje?

Dula je zdrojom vitamínu C, obsahuje však aj fruktózu, pektíny, draslík, vápnik či železo, zinok, meď a fosfor a slizové látky. Vďaka veľkému obsahu pektínu je vhodná na prípravu džemov. Toto ovocie sa vždy aj u nás využívalo v ľudovom liečiteľstve na upokojenie žalúdka, zlepšenie trávenia a proti hnačke. Sušené plody sa používajú aj pri bolestiach hrdla a dulový sliz je súčasťou kloktadiel pri zápaloch hrtanu a ústnej dutiny. Vo fytoterapii sa využívajú semená, ktoré sú súčasťou mnohých svetových receptov.

Cydonia na svadbách

Pravlasťou tohto ovocia je oblasť strednej Ázie a juh Arabského poloostrova. Vyskytuje sa však aj v Iráne a v zakaukazských krajinách. Vedecké meno dule je Cydonia a odvodili ho od mena starovekého mesta Kydon na Kréte, odkiaľ ovocie vyvážali do sveta. Dula bola v tom čase symbolom plodnosti a lásky a v Grécku patrila k rastlinám, ktoré sa prisudzovali Afrodite. Ľudia verili, že plody dule majú účinky ako afrodiziakum, a preto nesmeli chýbať na žiadnej svadbe.

Pikantéria na záver

Viete, že v Grécku dulou volajú pôrodnú babu, ktorá počas tehotenstva radí ženám, ako sa vyrovnať so svojim stavom a blížiacou sa úlohou matky? Oslovenie dula je rovnako, ako ovocie starodávne a nik sa nad ním nepozastavuje. Dula je potrebná, prospešná a všetci ju jednoducho akceptujú

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Na generálnej prokuratúre sa vyplavuje špina

Čo sa dialo na generálnej prokuratúre.

ANALÝZA

Mayová prežila ďalšiu skúšku, no súboj štyroch sa nekončí

Premiérka musí sľubovať, ale nemá kam uhnúť.

Stĺpček Petra Schutza

Za situáciu si môžu Briti sami, ale sme v tom s nimi až po uši

Je dobré, že Brusel ponúka rokovania.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.