Ríbezliak sa znova dostáva na výslnie

Obec Devín sa kedysi nevyznačovala iba veľkolepou zrúcaninou hradu a slávnosťami, ktoré tam bývali od štúrovských čias. Preslávilo ju aj ríbezľové víno.

Mnoho obyvateľov Devína vyrábalo tradičné ríbezľové víno, ktoré sa dostalo do povedomia verejnosti natoľko, že si naň chodievali pochutnať aj hostia z Moravy či neďalekého Rakúska.

Vinetka od Fullu

Na ríbezľové víno zhotovil vignetu dokonca aj významný maliar Ľudovít Fulla. Chutilo aj ďalším výtvarníkom – Jankovi Alexymu, Martinovi Benkovi, občas sa ním rád potúžil aj básnik Ján Smrek so Štefanom Krčmérym a ďalšími svojimi priateľmi. Výlety na Devín spravidla končievali pod viechou pri ríbezliaku, ktorý tu vždy volali ríbezlákom. A to najmä vtedy, keď vinohradníci vyvesili na priečelie viechy vence s fialovou stužkou, čo je znak vína z ríbezlí. Vinohradníctvo v tejto obci bolo rozšírené od nepamäti. Oblé kopčeky posiate vinicami tak ako všetky v Európe však zničila koncom 19. storočia viničná choroba – fyloxéra, zvaná aj mor. Po tejto pliage pribudli na mnohých miestach na devínskych stráňach ríbezle. Kým marhule a broskyne sa z tohto kraja vyvážali do zahraničia, ríbezle zostávali doma a putovali nielen v podobe džemu do pohárov, ale aj sudov.

Parížske ocenenie

V dvadsiatych rokoch minulého storočia sa rozhodol miestny obyvateľ Alois Sonntag založiť veľkovýrobu ríbezliaku. Okrem vlastných ríbezľových sadov skupoval červené aj čierne ríbezle od miestnych pestovateľov a vyrábal víno vo veľkom. Dokonca ho exportoval do zahraničia. Jeho ríbezľový vermút získal navyše na parížskej výstave vín zlatú medailu. Pamätníci a historici hovoria, že veľmi zle zapôsobili na výrobu tohto nápoja obe svetové vojny. Čiastočne sa pestovanie ríbezlí obnovilo po roku 1949, výraznejší posun však zaznamenávame v súčasnosti. Výrobu devínskeho ríbezliaku obnovili v roku 2007. V tom istom roku vznikol na sviatok svätého Urbana Devínsky spolok vinárov a vinohradníkov a obec Devín začlenili do Malokarpatskej vínnej cesty. Devínčan pán Otto Zmelík opätovne začal vysádzať ríbezľové kríky a dorábať voňavé vínko. Nielen on, ale aj iní pestovatelia sa v tejto mestskej časti Bratislavy venujú produkcii práve tohto nápoja, ktorý v malom množstve pôsobí ako liek.

Kde ho dostať

Na ríbezliaku si možno pochutiť aj v Karlovej Vsi v krčme pod Rovnicami, ale najmä priamo v reštauráciách a pohostinstvách pod Devínskym hradom. Devínska viecha svätého Urbana je ním preslávená, dostať ho však aj v bratislavskej Vinotéke sv. Urbana na Klobučníckej ulici, Flag Ship restaurante či U sedliaka. V Devíne ho kedysi ponúkal pán Heriban, dnes ríbezliak dorábajú viacerí –Peter Distler, Rudo Latka, Štefi Vlček, Emil a Ondrej Vítek či Gusto Mrázik, Pavol Kukel, Peter Bohm, rodina Šúlovských a mnoho ďalších.

Výrobe ríbezliaku sa však venujú aj inde. Napríklad Vinárstvo J & R Pretzelmayer z Dubovej pri Modre vyrába extra suché ríbezľové Víno sv. Jána, ktoré získalo aj ocenenie Slovak Gold.

Červené, čierne aj biele

Ríbezliak patrí medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie ovocné vína. Najvhodnejšie červené odrody ríbezlí sú v našich končinách Devínska veľkoplodá, Holandská červená, Fayova úrodná a Vierlanderská skorá. Víno z nich má príjemnú lahodnú chuť. Osobitne kvalitné a liečivé je vínko z čiernych ríbezlí. Na jeho výrobu sa používajú najviac odrody Goliáš, Leeova čierna, Neapolská čierna a Boskoopská čierna. Zaujímavé je však aj víno z bielych ríbezlí. Niekedy výrobcovia ponúkajú aj barikovaný ríbezliak, ktorý oslovuje najmä fajnšmekrov.

Čo obsahujú ríbezle?

  • Čierne aj červené ríbezle obsahujú veľké množstvo vitamínov C a P ale aj pektíny, draslík a horčík, mangán a predovšetkým čierne ríbezle patria medzi významné rastlinné antioxidanty.
  • Obsahujú éterické silice, ktoré dodávajú bobuliam a listom charakteristickú vôňu.
  • Pôsobia močopudne a potopudne.
  • Sušené plody sú výbornou zložkou ovocných čajov. Pektíny, ktoré obsahujú pomáhajú v boji proti rakovine.
  • Ríbezle sú skvelé pri tvorbe krviniek a od nepamäti sa používali v boji proti chudokrvnosti.
  • Okrem toho, že posilňujú srdce a cievy, ovplyvňujú aj fungovanie mozgu.
  • V zime by sme ich mali užívať pri rôznych zápalových ochoreniach. Teda okrem vínka pre dospelých, doprajme najmä deťom ríbezľové sirupy a šťavy, alebo lahodné džemy, ktoré sú pre organizmus vynikajúcim zdrojom vitamínov.
  • Ríbezle chránia však aj zrak a zlepšujú činnosť svalov.
  • Kto má problémy so žlčníkom a žlčovými cestami, mal by ríbezle konzumovať skôr v tekutom stave alebo prepasírované. Ich drobné zrniečka môžu totiž spôsobiť problémy v žlčových cestách.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Premiér ukázal svojim novým spojencom, že opovrhuje ich názormi

Rovnako ako Fico, aj Rezník bude len ťažko presviedčať demokratickú verejnosť, že sa zmenil.

EKONOMIKA

Minúta po minúte: Odborári opäť rokujú s Volkswagenom

Vyjednávanie trvá už niekoľko hodín.

KOMENTÁRE

Prečo na štrajku vo Volkswagene záleží

Nie každé číslo vypadne z analýz, mnohé je vecou dohody.

DOMOV

Polícia si nahrala preberanie úplatku na Vysokej škole Sv. Alžbety

NAKA tiež obvinila šéfa daňovej kontroly.

Neprehliadnite tiež

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.