Ríbezliak sa znova dostáva na výslnie

Obec Devín sa kedysi nevyznačovala iba veľkolepou zrúcaninou hradu a slávnosťami, ktoré tam bývali od štúrovských čias. Preslávilo ju aj ríbezľové víno.

Mnoho obyvateľov Devína vyrábalo tradičné ríbezľové víno, ktoré sa dostalo do povedomia verejnosti natoľko, že si naň chodievali pochutnať aj hostia z Moravy či neďalekého Rakúska.

Vinetka od Fullu

Na ríbezľové víno zhotovil vignetu dokonca aj významný maliar Ľudovít Fulla. Chutilo aj ďalším výtvarníkom – Jankovi Alexymu, Martinovi Benkovi, občas sa ním rád potúžil aj básnik Ján Smrek so Štefanom Krčmérym a ďalšími svojimi priateľmi. Výlety na Devín spravidla končievali pod viechou pri ríbezliaku, ktorý tu vždy volali ríbezlákom. A to najmä vtedy, keď vinohradníci vyvesili na priečelie viechy vence s fialovou stužkou, čo je znak vína z ríbezlí. Vinohradníctvo v tejto obci bolo rozšírené od nepamäti. Oblé kopčeky posiate vinicami tak ako všetky v Európe však zničila koncom 19. storočia viničná choroba – fyloxéra, zvaná aj mor. Po tejto pliage pribudli na mnohých miestach na devínskych stráňach ríbezle. Kým marhule a broskyne sa z tohto kraja vyvážali do zahraničia, ríbezle zostávali doma a putovali nielen v podobe džemu do pohárov, ale aj sudov.

Parížske ocenenie

V dvadsiatych rokoch minulého storočia sa rozhodol miestny obyvateľ Alois Sonntag založiť veľkovýrobu ríbezliaku. Okrem vlastných ríbezľových sadov skupoval červené aj čierne ríbezle od miestnych pestovateľov a vyrábal víno vo veľkom. Dokonca ho exportoval do zahraničia. Jeho ríbezľový vermút získal navyše na parížskej výstave vín zlatú medailu. Pamätníci a historici hovoria, že veľmi zle zapôsobili na výrobu tohto nápoja obe svetové vojny. Čiastočne sa pestovanie ríbezlí obnovilo po roku 1949, výraznejší posun však zaznamenávame v súčasnosti. Výrobu devínskeho ríbezliaku obnovili v roku 2007. V tom istom roku vznikol na sviatok svätého Urbana Devínsky spolok vinárov a vinohradníkov a obec Devín začlenili do Malokarpatskej vínnej cesty. Devínčan pán Otto Zmelík opätovne začal vysádzať ríbezľové kríky a dorábať voňavé vínko. Nielen on, ale aj iní pestovatelia sa v tejto mestskej časti Bratislavy venujú produkcii práve tohto nápoja, ktorý v malom množstve pôsobí ako liek.

Kde ho dostať

Na ríbezliaku si možno pochutiť aj v Karlovej Vsi v krčme pod Rovnicami, ale najmä priamo v reštauráciách a pohostinstvách pod Devínskym hradom. Devínska viecha svätého Urbana je ním preslávená, dostať ho však aj v bratislavskej Vinotéke sv. Urbana na Klobučníckej ulici, Flag Ship restaurante či U sedliaka. V Devíne ho kedysi ponúkal pán Heriban, dnes ríbezliak dorábajú viacerí –Peter Distler, Rudo Latka, Štefi Vlček, Emil a Ondrej Vítek či Gusto Mrázik, Pavol Kukel, Peter Bohm, rodina Šúlovských a mnoho ďalších.

Výrobe ríbezliaku sa však venujú aj inde. Napríklad Vinárstvo J & R Pretzelmayer z Dubovej pri Modre vyrába extra suché ríbezľové Víno sv. Jána, ktoré získalo aj ocenenie Slovak Gold.

Červené, čierne aj biele

Ríbezliak patrí medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie ovocné vína. Najvhodnejšie červené odrody ríbezlí sú v našich končinách Devínska veľkoplodá, Holandská červená, Fayova úrodná a Vierlanderská skorá. Víno z nich má príjemnú lahodnú chuť. Osobitne kvalitné a liečivé je vínko z čiernych ríbezlí. Na jeho výrobu sa používajú najviac odrody Goliáš, Leeova čierna, Neapolská čierna a Boskoopská čierna. Zaujímavé je však aj víno z bielych ríbezlí. Niekedy výrobcovia ponúkajú aj barikovaný ríbezliak, ktorý oslovuje najmä fajnšmekrov.

Čo obsahujú ríbezle?

  • Čierne aj červené ríbezle obsahujú veľké množstvo vitamínov C a P ale aj pektíny, draslík a horčík, mangán a predovšetkým čierne ríbezle patria medzi významné rastlinné antioxidanty.
  • Obsahujú éterické silice, ktoré dodávajú bobuliam a listom charakteristickú vôňu.
  • Pôsobia močopudne a potopudne.
  • Sušené plody sú výbornou zložkou ovocných čajov. Pektíny, ktoré obsahujú pomáhajú v boji proti rakovine.
  • Ríbezle sú skvelé pri tvorbe krviniek a od nepamäti sa používali v boji proti chudokrvnosti.
  • Okrem toho, že posilňujú srdce a cievy, ovplyvňujú aj fungovanie mozgu.
  • V zime by sme ich mali užívať pri rôznych zápalových ochoreniach. Teda okrem vínka pre dospelých, doprajme najmä deťom ríbezľové sirupy a šťavy, alebo lahodné džemy, ktoré sú pre organizmus vynikajúcim zdrojom vitamínov.
  • Ríbezle chránia však aj zrak a zlepšujú činnosť svalov.
  • Kto má problémy so žlčníkom a žlčovými cestami, mal by ríbezle konzumovať skôr v tekutom stave alebo prepasírované. Ich drobné zrniečka môžu totiž spôsobiť problémy v žlčových cestách.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.