Avokádo je dobré na stole aj pod sprchou

Jeho pôvod je v Latinskej Amerike. Už starí Aztékovia si pochutnávali na jeho maslovej chuti a volali ho ovocím plodnosti. Plod hruškovca amerického - hnedasté alebo zelené avokádo, sa stalo v mnohých reštauráciách súčasťou jedálneho lístka.

Obľubujú ho aj v Indii, kde ho volajú maslové ovocie. V Afrike, Grécku a Španielsku, kde sa vo veľkom pestuje, zasa dostalo prezývku aligátorská hruška.

Zabaliť do papiera

Na niekoľkometrových zelených stromoch s latinským názvom Persea americana v týchto krajinách dozrieva do svojej mäkkej podoby. K nám sa však dostáva ešte tvrdé a pomaly dozrieva na pultoch. Ak si teda kúpite tvrdé zelené avokádo, nabaľte ho doma do papiera a sledujte jeho dozrievanie. Avokádo bude zrelé vtedy, ak jeho šupka pôjde dole aj sama, bez noža. V Latinskej Amerike patrí avokádo k najobľúbenejšiemu druhu ovocia, ktoré v reštauráciách servírujú vždy pokvapkané citrónom. Takto dlhšie vydrží lahodné, s krásnou krémovou farbou bez čiernych fľakov.

Tropické ovocie

Avokádo nie je sladké a nemá ani výraznú vôňu. Toto hruškovité alebo vajcovité ovocie s jemnou krémovou chuťou je plné látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú ľudské zdravie. Jeho výnimočné vlastnosti si pochvaľuje nielen stále krásna a nestarnúca talianska filmová diva Sophia Loren ale aj slovenskí herci a hudobníci, ktorí radi a dobre varia: Kamila Magálová, Janko Kuric či Zuzana Haasová.

Slaná aj sladká verzia

Argentínčania a Brazílčania konzumujú avokádo najčastejšie na sladko. V reštauráciách v Európe si možno objednať avokádovú polievku, avokádo ako prílohu k rybiemu mäsu alebo ako súčasť sushi. Cestoviny s avokádovou omáčkou nie sú napríklad v Taliansku ničím výnimočným. U nás sú zasa mimoriadne rozšírené avokádové nátierky s cesnakom, fazuľou, orechmi či so žervé syrmi. Avokádo možno skombinovať s rozličnými šalátmi, dobré je s cuketou. Barmani však objavili aj pozitívne vlastnosti tohto ovocia v miešaných nápojoch. Zdravý drink, ktorý prekvapí, si totiž možno namiešať z avokáda v kombinácii s citrónom, medom a mliekom.

Zdravé účinky

Avokádo dodáva nášmu telu jedinečnú kombináciu tukov, mastných alkoholov a kyselín, najmä nenasýtených tukov. Obsahuje aj flavonoidy, fytosteroly, betakarotén, luteín aj alfakarotén a predovšetkým horčík, draslík, vitamíny C, E a B. V kozmetike sa avokádo používa preto, že je mastné a pomáha ľudskému organizmu bojovať s ekzémami a vysušovaním pokožky. Pridané do šampónov zbavuje vlasy lupín, výrobcovia ho začali preto pridávať aj do sprchových gelov.

Čím nám pomáha?

• Mali by ho konzumovať ľudia so slabnúcim zrakom. Luteín, ktorý obsahuje, má mimoriadne priaznivé účinky na zrak.

• Pre nízky obsah cukrom je vhodné aj pre diabetikov.

• Kombináciou antioxidantov a protizápalových látok pomáha pri protinádorovej prevencii.

• Je osožné, ak nás trápi reuma.

• Znižuje hladinu cholesterolu v krvi

• Treba ho konzumovať pri redukcii hmotnosti

• Nášmu organizmu osoží aj po nadmernom požití alkoholu.

Ako izbová rastlina

V tropických podmienkach avokádo kvitne žltými, omamne voňajúcimi kvetmi. Ak sa však rozhodnete, že jeho tvrdé a pomerné veľké semeno zasadíte do črepníka, neoľutujete. V byte síce avokádo pravdepodobne nezakvitne a nebude mať ani plody, no váš interiér spestrí svojimi rýchlo rastúcimi tmavozelenými listami.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Najdrahšiu kampaň mal Kusý, čísla za plagáty však nesedia

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy na kampaň v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

KOMENTÁRE

Chceme viac detí v odborných školách? Tak sa o tom bavme

Menej žiakov na osemročných gymnáziách, ale prečo?

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.