Avokádo je dobré na stole aj pod sprchou

Jeho pôvod je v Latinskej Amerike. Už starí Aztékovia si pochutnávali na jeho maslovej chuti a volali ho ovocím plodnosti. Plod hruškovca amerického - hnedasté alebo zelené avokádo, sa stalo v mnohých reštauráciách súčasťou jedálneho lístka.

Obľubujú ho aj v Indii, kde ho volajú maslové ovocie. V Afrike, Grécku a Španielsku, kde sa vo veľkom pestuje, zasa dostalo prezývku aligátorská hruška.

Zabaliť do papiera

Na niekoľkometrových zelených stromoch s latinským názvom Persea americana v týchto krajinách dozrieva do svojej mäkkej podoby. K nám sa však dostáva ešte tvrdé a pomaly dozrieva na pultoch. Ak si teda kúpite tvrdé zelené avokádo, nabaľte ho doma do papiera a sledujte jeho dozrievanie. Avokádo bude zrelé vtedy, ak jeho šupka pôjde dole aj sama, bez noža. V Latinskej Amerike patrí avokádo k najobľúbenejšiemu druhu ovocia, ktoré v reštauráciách servírujú vždy pokvapkané citrónom. Takto dlhšie vydrží lahodné, s krásnou krémovou farbou bez čiernych fľakov.

Tropické ovocie

Avokádo nie je sladké a nemá ani výraznú vôňu. Toto hruškovité alebo vajcovité ovocie s jemnou krémovou chuťou je plné látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú ľudské zdravie. Jeho výnimočné vlastnosti si pochvaľuje nielen stále krásna a nestarnúca talianska filmová diva Sophia Loren ale aj slovenskí herci a hudobníci, ktorí radi a dobre varia: Kamila Magálová, Janko Kuric či Zuzana Haasová.

Slaná aj sladká verzia

Argentínčania a Brazílčania konzumujú avokádo najčastejšie na sladko. V reštauráciách v Európe si možno objednať avokádovú polievku, avokádo ako prílohu k rybiemu mäsu alebo ako súčasť sushi. Cestoviny s avokádovou omáčkou nie sú napríklad v Taliansku ničím výnimočným. U nás sú zasa mimoriadne rozšírené avokádové nátierky s cesnakom, fazuľou, orechmi či so žervé syrmi. Avokádo možno skombinovať s rozličnými šalátmi, dobré je s cuketou. Barmani však objavili aj pozitívne vlastnosti tohto ovocia v miešaných nápojoch. Zdravý drink, ktorý prekvapí, si totiž možno namiešať z avokáda v kombinácii s citrónom, medom a mliekom.

Zdravé účinky

Avokádo dodáva nášmu telu jedinečnú kombináciu tukov, mastných alkoholov a kyselín, najmä nenasýtených tukov. Obsahuje aj flavonoidy, fytosteroly, betakarotén, luteín aj alfakarotén a predovšetkým horčík, draslík, vitamíny C, E a B. V kozmetike sa avokádo používa preto, že je mastné a pomáha ľudskému organizmu bojovať s ekzémami a vysušovaním pokožky. Pridané do šampónov zbavuje vlasy lupín, výrobcovia ho začali preto pridávať aj do sprchových gelov.

Čím nám pomáha?

• Mali by ho konzumovať ľudia so slabnúcim zrakom. Luteín, ktorý obsahuje, má mimoriadne priaznivé účinky na zrak.

• Pre nízky obsah cukrom je vhodné aj pre diabetikov.

• Kombináciou antioxidantov a protizápalových látok pomáha pri protinádorovej prevencii.

• Je osožné, ak nás trápi reuma.

• Znižuje hladinu cholesterolu v krvi

• Treba ho konzumovať pri redukcii hmotnosti

• Nášmu organizmu osoží aj po nadmernom požití alkoholu.

Ako izbová rastlina

V tropických podmienkach avokádo kvitne žltými, omamne voňajúcimi kvetmi. Ak sa však rozhodnete, že jeho tvrdé a pomerné veľké semeno zasadíte do črepníka, neoľutujete. V byte síce avokádo pravdepodobne nezakvitne a nebude mať ani plody, no váš interiér spestrí svojimi rýchlo rastúcimi tmavozelenými listami.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico je späť, ako prvého vytrestá Kisku

Keď treba zmasakrovať ústavu, vždy sa nájde koalícia ochotných.

Píše Marek Maďarič

Trestanie Orbána má vážne chyby (píše Marek Maďarič)

V správe nemali riešiť jeho ideové smerovanie či nevítaciu politiku.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!