Avokádo je dobré na stole aj pod sprchou

Jeho pôvod je v Latinskej Amerike. Už starí Aztékovia si pochutnávali na jeho maslovej chuti a volali ho ovocím plodnosti. Plod hruškovca amerického - hnedasté alebo zelené avokádo, sa stalo v mnohých reštauráciách súčasťou jedálneho lístka.

Obľubujú ho aj v Indii, kde ho volajú maslové ovocie. V Afrike, Grécku a Španielsku, kde sa vo veľkom pestuje, zasa dostalo prezývku aligátorská hruška.

Zabaliť do papiera

Na niekoľkometrových zelených stromoch s latinským názvom Persea americana v týchto krajinách dozrieva do svojej mäkkej podoby. K nám sa však dostáva ešte tvrdé a pomaly dozrieva na pultoch. Ak si teda kúpite tvrdé zelené avokádo, nabaľte ho doma do papiera a sledujte jeho dozrievanie. Avokádo bude zrelé vtedy, ak jeho šupka pôjde dole aj sama, bez noža. V Latinskej Amerike patrí avokádo k najobľúbenejšiemu druhu ovocia, ktoré v reštauráciách servírujú vždy pokvapkané citrónom. Takto dlhšie vydrží lahodné, s krásnou krémovou farbou bez čiernych fľakov.

Tropické ovocie

Avokádo nie je sladké a nemá ani výraznú vôňu. Toto hruškovité alebo vajcovité ovocie s jemnou krémovou chuťou je plné látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú ľudské zdravie. Jeho výnimočné vlastnosti si pochvaľuje nielen stále krásna a nestarnúca talianska filmová diva Sophia Loren ale aj slovenskí herci a hudobníci, ktorí radi a dobre varia: Kamila Magálová, Janko Kuric či Zuzana Haasová.

Slaná aj sladká verzia

Argentínčania a Brazílčania konzumujú avokádo najčastejšie na sladko. V reštauráciách v Európe si možno objednať avokádovú polievku, avokádo ako prílohu k rybiemu mäsu alebo ako súčasť sushi. Cestoviny s avokádovou omáčkou nie sú napríklad v Taliansku ničím výnimočným. U nás sú zasa mimoriadne rozšírené avokádové nátierky s cesnakom, fazuľou, orechmi či so žervé syrmi. Avokádo možno skombinovať s rozličnými šalátmi, dobré je s cuketou. Barmani však objavili aj pozitívne vlastnosti tohto ovocia v miešaných nápojoch. Zdravý drink, ktorý prekvapí, si totiž možno namiešať z avokáda v kombinácii s citrónom, medom a mliekom.

Zdravé účinky

Avokádo dodáva nášmu telu jedinečnú kombináciu tukov, mastných alkoholov a kyselín, najmä nenasýtených tukov. Obsahuje aj flavonoidy, fytosteroly, betakarotén, luteín aj alfakarotén a predovšetkým horčík, draslík, vitamíny C, E a B. V kozmetike sa avokádo používa preto, že je mastné a pomáha ľudskému organizmu bojovať s ekzémami a vysušovaním pokožky. Pridané do šampónov zbavuje vlasy lupín, výrobcovia ho začali preto pridávať aj do sprchových gelov.

Čím nám pomáha?

• Mali by ho konzumovať ľudia so slabnúcim zrakom. Luteín, ktorý obsahuje, má mimoriadne priaznivé účinky na zrak.

• Pre nízky obsah cukrom je vhodné aj pre diabetikov.

• Kombináciou antioxidantov a protizápalových látok pomáha pri protinádorovej prevencii.

• Je osožné, ak nás trápi reuma.

• Znižuje hladinu cholesterolu v krvi

• Treba ho konzumovať pri redukcii hmotnosti

• Nášmu organizmu osoží aj po nadmernom požití alkoholu.

Ako izbová rastlina

V tropických podmienkach avokádo kvitne žltými, omamne voňajúcimi kvetmi. Ak sa však rozhodnete, že jeho tvrdé a pomerné veľké semeno zasadíte do črepníka, neoľutujete. V byte síce avokádo pravdepodobne nezakvitne a nebude mať ani plody, no váš interiér spestrí svojimi rýchlo rastúcimi tmavozelenými listami.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.