Avokádo je dobré na stole aj pod sprchou

Jeho pôvod je v Latinskej Amerike. Už starí Aztékovia si pochutnávali na jeho maslovej chuti a volali ho ovocím plodnosti. Plod hruškovca amerického - hnedasté alebo zelené avokádo, sa stalo v mnohých reštauráciách súčasťou jedálneho lístka.

Obľubujú ho aj v Indii, kde ho volajú maslové ovocie. V Afrike, Grécku a Španielsku, kde sa vo veľkom pestuje, zasa dostalo prezývku aligátorská hruška.

Zabaliť do papiera

Na niekoľkometrových zelených stromoch s latinským názvom Persea americana v týchto krajinách dozrieva do svojej mäkkej podoby. K nám sa však dostáva ešte tvrdé a pomaly dozrieva na pultoch. Ak si teda kúpite tvrdé zelené avokádo, nabaľte ho doma do papiera a sledujte jeho dozrievanie. Avokádo bude zrelé vtedy, ak jeho šupka pôjde dole aj sama, bez noža. V Latinskej Amerike patrí avokádo k najobľúbenejšiemu druhu ovocia, ktoré v reštauráciách servírujú vždy pokvapkané citrónom. Takto dlhšie vydrží lahodné, s krásnou krémovou farbou bez čiernych fľakov.

Tropické ovocie

Avokádo nie je sladké a nemá ani výraznú vôňu. Toto hruškovité alebo vajcovité ovocie s jemnou krémovou chuťou je plné látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú ľudské zdravie. Jeho výnimočné vlastnosti si pochvaľuje nielen stále krásna a nestarnúca talianska filmová diva Sophia Loren ale aj slovenskí herci a hudobníci, ktorí radi a dobre varia: Kamila Magálová, Janko Kuric či Zuzana Haasová.

Slaná aj sladká verzia

Argentínčania a Brazílčania konzumujú avokádo najčastejšie na sladko. V reštauráciách v Európe si možno objednať avokádovú polievku, avokádo ako prílohu k rybiemu mäsu alebo ako súčasť sushi. Cestoviny s avokádovou omáčkou nie sú napríklad v Taliansku ničím výnimočným. U nás sú zasa mimoriadne rozšírené avokádové nátierky s cesnakom, fazuľou, orechmi či so žervé syrmi. Avokádo možno skombinovať s rozličnými šalátmi, dobré je s cuketou. Barmani však objavili aj pozitívne vlastnosti tohto ovocia v miešaných nápojoch. Zdravý drink, ktorý prekvapí, si totiž možno namiešať z avokáda v kombinácii s citrónom, medom a mliekom.

Zdravé účinky

Avokádo dodáva nášmu telu jedinečnú kombináciu tukov, mastných alkoholov a kyselín, najmä nenasýtených tukov. Obsahuje aj flavonoidy, fytosteroly, betakarotén, luteín aj alfakarotén a predovšetkým horčík, draslík, vitamíny C, E a B. V kozmetike sa avokádo používa preto, že je mastné a pomáha ľudskému organizmu bojovať s ekzémami a vysušovaním pokožky. Pridané do šampónov zbavuje vlasy lupín, výrobcovia ho začali preto pridávať aj do sprchových gelov.

Čím nám pomáha?

• Mali by ho konzumovať ľudia so slabnúcim zrakom. Luteín, ktorý obsahuje, má mimoriadne priaznivé účinky na zrak.

• Pre nízky obsah cukrom je vhodné aj pre diabetikov.

• Kombináciou antioxidantov a protizápalových látok pomáha pri protinádorovej prevencii.

• Je osožné, ak nás trápi reuma.

• Znižuje hladinu cholesterolu v krvi

• Treba ho konzumovať pri redukcii hmotnosti

• Nášmu organizmu osoží aj po nadmernom požití alkoholu.

Ako izbová rastlina

V tropických podmienkach avokádo kvitne žltými, omamne voňajúcimi kvetmi. Ak sa však rozhodnete, že jeho tvrdé a pomerné veľké semeno zasadíte do črepníka, neoľutujete. V byte síce avokádo pravdepodobne nezakvitne a nebude mať ani plody, no váš interiér spestrí svojimi rýchlo rastúcimi tmavozelenými listami.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Návrat Ščurka z basy k hokeju: vražda, klamstvá aj podozrenie z korupcie

Pôvodne mu hrozilo až 20 rokov. Prečo dostal hokejista Ščurko za brutálnu vraždu rozhodcu Mareka Liptaja len mierny trest.

SVET

Mexiko ničí ďalšie zemetrasenie. Má už 226 obetí

Tisíce ľudí utekali ulicami, padali aj budovy. Medzi obeťami sú aj deti.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

ŠPORT

Saganov debut na MS: žalúdočné problémy a hnev

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.