Obľubujú ho aj v Indii, kde ho volajú maslové ovocie. V Afrike, Grécku a Španielsku, kde sa vo veľkom pestuje, zasa dostalo prezývku aligátorská hruška.
Zabaliť do papiera
Na niekoľkometrových zelených stromoch s latinským názvom Persea americana v týchto krajinách dozrieva do svojej mäkkej podoby. K nám sa však dostáva ešte tvrdé a pomaly dozrieva na pultoch. Ak si teda kúpite tvrdé zelené avokádo, nabaľte ho doma do papiera a sledujte jeho dozrievanie. Avokádo bude zrelé vtedy, ak jeho šupka pôjde dole aj sama, bez noža. V Latinskej Amerike patrí avokádo k najobľúbenejšiemu druhu ovocia, ktoré v reštauráciách servírujú vždy pokvapkané citrónom. Takto dlhšie vydrží lahodné, s krásnou krémovou farbou bez čiernych fľakov.
Tropické ovocie
Avokádo nie je sladké a nemá ani výraznú vôňu. Toto hruškovité alebo vajcovité ovocie s jemnou krémovou chuťou je plné látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú ľudské zdravie. Jeho výnimočné vlastnosti si pochvaľuje nielen stále krásna a nestarnúca talianska filmová diva Sophia Loren ale aj slovenskí herci a hudobníci, ktorí radi a dobre varia: Kamila Magálová, Janko Kuric či Zuzana Haasová.
Slaná aj sladká verzia
Argentínčania a Brazílčania konzumujú avokádo najčastejšie na sladko. V reštauráciách v Európe si možno objednať avokádovú polievku, avokádo ako prílohu k rybiemu mäsu alebo ako súčasť sushi. Cestoviny s avokádovou omáčkou nie sú napríklad v Taliansku ničím výnimočným. U nás sú zasa mimoriadne rozšírené avokádové nátierky s cesnakom, fazuľou, orechmi či so žervé syrmi. Avokádo možno skombinovať s rozličnými šalátmi, dobré je s cuketou. Barmani však objavili aj pozitívne vlastnosti tohto ovocia v miešaných nápojoch. Zdravý drink, ktorý prekvapí, si totiž možno namiešať z avokáda v kombinácii s citrónom, medom a mliekom.
Zdravé účinky
Avokádo dodáva nášmu telu jedinečnú kombináciu tukov, mastných alkoholov a kyselín, najmä nenasýtených tukov. Obsahuje aj flavonoidy, fytosteroly, betakarotén, luteín aj alfakarotén a predovšetkým horčík, draslík, vitamíny C, E a B. V kozmetike sa avokádo používa preto, že je mastné a pomáha ľudskému organizmu bojovať s ekzémami a vysušovaním pokožky. Pridané do šampónov zbavuje vlasy lupín, výrobcovia ho začali preto pridávať aj do sprchových gelov.
Čím nám pomáha?
• Mali by ho konzumovať ľudia so slabnúcim zrakom. Luteín, ktorý obsahuje, má mimoriadne priaznivé účinky na zrak.
• Pre nízky obsah cukrom je vhodné aj pre diabetikov.
• Kombináciou antioxidantov a protizápalových látok pomáha pri protinádorovej prevencii.
• Je osožné, ak nás trápi reuma.
• Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
• Treba ho konzumovať pri redukcii hmotnosti
• Nášmu organizmu osoží aj po nadmernom požití alkoholu.
Ako izbová rastlina
V tropických podmienkach avokádo kvitne žltými, omamne voňajúcimi kvetmi. Ak sa však rozhodnete, že jeho tvrdé a pomerné veľké semeno zasadíte do črepníka, neoľutujete. V byte síce avokádo pravdepodobne nezakvitne a nebude mať ani plody, no váš interiér spestrí svojimi rýchlo rastúcimi tmavozelenými listami.
Autor: Eva Nová