Hlina v jedle? Niekde trapas, inde lahôdka

Keď nedávno odvysielala televízia reportáž z istej tokijskej reštaurácie, kde majú na jedálnom lístku jedlá z hliny, mnohí si asi pomysleli, že to je už naozaj extrém. Ukazuje sa, že nie je. Jedlo s hlinou si možno objednať aj Slovensku.

Japonský šéfkuchár Tošio Tanabe pripravuje šesťchodové menu, kde používa jedlú hlinu. Výnimočné jedlo má aj výnimočnú cenu. Treba si pripraviť toľko jenov, čo zodpovedá asi 80 eurám. Jedlá z hliny vymýšľa už osem rokov. Ako hovorí, pracuje s tou najlepšou zeminou na trhu, ktorá neobsahuje žiadne chemikálie a vykopávajú ju z veľkej hĺbky.

„Vodu, vzduch alebo pôdu nevytvoril človek. Sú súčasťou prírody a v určitom zmysle sú živé. Snažím sa preniesť tento pocit do jedla,“ objasňuje. Hlinu najskôr trochu povarí, aby sa uvoľnila chuť, potom ju precedí, aby ju zbavil zrniek piesku. Používa ju do polievky alebo sorbetu, obľúbené sú vraj aj zemiakové gule s hlinovou omáčkou. Japonský kuchár dodáva, že ide o zdravé jedlá, ktoré pomáhajú pri trávení a obsahujú tiež veľa minerálov.

Ako riečne okruhliaky

Na Slovensku sa na jedlo s hlinou vyberte do Arte Lounge &Bar bratislavského Hotela Kempinski River Park. Ak sa vám na stole ocitnú pečené zemiačiky so sivo-striebornou, akoby kameninovou šupkou, pripomínajúce riečne okruhliaky, zrejme ste si objednali zemiačiky upečené v morskej soli a jedlom íle.

Ochutnali sme ich a chutili – zaujímavo. Šupka bola jemne chrumkavá a mala - ako inak -- jemnú zemitú chuť. A ani tvar okrúhliakov nie je náhodný. V tejto reštaurácii na brehu Dunaja používajú na ich prípravu špeciálne francúzske zemiačiky pravidelného tvaru – La ratte.

Po uvarení ich ešte za tepla obalia v zmesi z kaolínu. Ide o reziduálnu nepremiešanú bielu horninu, ktorej hlavnou zložkou sú ílovité častice. Je plastická a po vyschnutí sypká. Najkvalitnejší kaolín, teda ten, s ktorým pracujú Arte Lounge &Bar, je z Číny.

Zaujímavosťou je, že jedlá kaolínová zmes sa dofarbuje výťažkom zo sépie. Odtiaľ je tá verná kamenistá farba zemiačikov! V niektorých krajinách, napríklad Indii, požívajú na dofarbovanie výťažok z čiernej zeleniny.

Zemiaky sú súčasťou teplých tapas, ktoré budú v oficiálnej ponuke Arte Lounge &Bar od polovice septembra. Ako prílohu k ním podávajú zelenú salsu verde, ktorej základom je petržlen, bazalka, cibuľky, kapary a ančovičky.

Používa ju aj slávny R. Radzepi

Jedlá s jedlou hlinou môžte dnes ochutnať v rôznych reštauráciách vo svete. Napríklad aj v dánskej Nome, ktorú už niekoľkokrát vyhlásili za najlepšiu reštauráciu na svete. Meno jej urobil šéfkuchár René Redzepi. On si pripravuje jedlú hlinu zo sušeného sladu a piva a servíruje ju v terakotových hrncoch, do ktorých „vysadil“ čerstvé reďkovky.

Aj v reštaurácii Marlowe v San Franciscu dostanete sušenú olivovú pôdu s nakladanou reďkovkou a šľahaným ovčím syrom. V Gilte na newyorskom Mahattane podávajú hubovú pôdu ako súčasť zeleninového šalátu a páleným cibuľovým popolom posýpajú hovädzie steaky. Šalát zo miešanej zeleniny s hlinou zo zemiakov a čakanky dostanete v reštaurácii Manresa v kalifornskom Los Gatos. „Hostia sú zvyčajne prekvapení, keď vidia na tanieri hlinu. Najskôr nevedia, čo si o tom majú myslieť, ale potom zistia, že jedlo chutí výborne, “ hovorí Justin Bogle z reštaurácie Gilt.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.