SME

Hlina v jedle? Niekde trapas, inde lahôdka

Keď nedávno odvysielala televízia reportáž z istej tokijskej reštaurácie, kde majú na jedálnom lístku jedlá z hliny, mnohí si asi pomysleli, že to je už naozaj extrém. Ukazuje sa, že nie je. Jedlo s hlinou si možno objednať aj Slovensku.

Japonský šéfkuchár Tošio Tanabe pripravuje šesťchodové menu, kde používa jedlú hlinu. Výnimočné jedlo má aj výnimočnú cenu. Treba si pripraviť toľko jenov, čo zodpovedá asi 80 eurám. Jedlá z hliny vymýšľa už osem rokov. Ako hovorí, pracuje s tou najlepšou zeminou na trhu, ktorá neobsahuje žiadne chemikálie a vykopávajú ju z veľkej hĺbky.

„Vodu, vzduch alebo pôdu nevytvoril človek. Sú súčasťou prírody a v určitom zmysle sú živé. Snažím sa preniesť tento pocit do jedla,“ objasňuje. Hlinu najskôr trochu povarí, aby sa uvoľnila chuť, potom ju precedí, aby ju zbavil zrniek piesku. Používa ju do polievky alebo sorbetu, obľúbené sú vraj aj zemiakové gule s hlinovou omáčkou. Japonský kuchár dodáva, že ide o zdravé jedlá, ktoré pomáhajú pri trávení a obsahujú tiež veľa minerálov.

SkryťVypnúť reklamu

Ako riečne okruhliaky

Na Slovensku sa na jedlo s hlinou vyberte do Arte Lounge &Bar bratislavského Hotela Kempinski River Park. Ak sa vám na stole ocitnú pečené zemiačiky so sivo-striebornou, akoby kameninovou šupkou, pripomínajúce riečne okruhliaky, zrejme ste si objednali zemiačiky upečené v morskej soli a jedlom íle.

Ochutnali sme ich a chutili – zaujímavo. Šupka bola jemne chrumkavá a mala - ako inak -- jemnú zemitú chuť. A ani tvar okrúhliakov nie je náhodný. V tejto reštaurácii na brehu Dunaja používajú na ich prípravu špeciálne francúzske zemiačiky pravidelného tvaru – La ratte.

Po uvarení ich ešte za tepla obalia v zmesi z kaolínu. Ide o reziduálnu nepremiešanú bielu horninu, ktorej hlavnou zložkou sú ílovité častice. Je plastická a po vyschnutí sypká. Najkvalitnejší kaolín, teda ten, s ktorým pracujú Arte Lounge &Bar, je z Číny.

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímavosťou je, že jedlá kaolínová zmes sa dofarbuje výťažkom zo sépie. Odtiaľ je tá verná kamenistá farba zemiačikov! V niektorých krajinách, napríklad Indii, požívajú na dofarbovanie výťažok z čiernej zeleniny.

Zemiaky sú súčasťou teplých tapas, ktoré budú v oficiálnej ponuke Arte Lounge &Bar od polovice septembra. Ako prílohu k ním podávajú zelenú salsu verde, ktorej základom je petržlen, bazalka, cibuľky, kapary a ančovičky.

Používa ju aj slávny R. Radzepi

Jedlá s jedlou hlinou môžte dnes ochutnať v rôznych reštauráciách vo svete. Napríklad aj v dánskej Nome, ktorú už niekoľkokrát vyhlásili za najlepšiu reštauráciu na svete. Meno jej urobil šéfkuchár René Redzepi. On si pripravuje jedlú hlinu zo sušeného sladu a piva a servíruje ju v terakotových hrncoch, do ktorých „vysadil“ čerstvé reďkovky.

SkryťVypnúť reklamu

Aj v reštaurácii Marlowe v San Franciscu dostanete sušenú olivovú pôdu s nakladanou reďkovkou a šľahaným ovčím syrom. V Gilte na newyorskom Mahattane podávajú hubovú pôdu ako súčasť zeleninového šalátu a páleným cibuľovým popolom posýpajú hovädzie steaky. Šalát zo miešanej zeleniny s hlinou zo zemiakov a čakanky dostanete v reštaurácii Manresa v kalifornskom Los Gatos. „Hostia sú zvyčajne prekvapení, keď vidia na tanieri hlinu. Najskôr nevedia, čo si o tom majú myslieť, ale potom zistia, že jedlo chutí výborne, “ hovorí Justin Bogle z reštaurácie Gilt.

Autor: Jana Janku

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  8. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 14 483
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 282
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 915
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 116
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 112
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 744
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 262
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 167
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rokovanie parlamentu.

Zákon môže zasahovať do práva na súkromie.


a 1 ďalší 31
Na snímke si prevzala cenu v kategórii za najlepší ženský herecký výkon Dana Droppová za úlohu Janky vo filme Slúžka na odovzdávaní Národných filmových cien Slnko v sieti za rok 2023

Priamy prenos zo slávnostného večera Slnka v sieti.


10
Jedna z obetí ruského raketového útoku na Sumy.

Pravda o ruských cieľoch nie je poľahčujúca okolnosť. A naše váhanie nás robí spoluzodpovednými.


16
Jaroslav Klinka v čase keď bol za mrežami.

Jaroslav Klinka čelí obžalobe z ďalších lúpeží.


2

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu