SME
Streda, 27. máj, 2020 | Meniny má IvetaKrížovkyKrížovky

Hlina v jedle? Niekde trapas, inde lahôdka

Keď nedávno odvysielala televízia reportáž z istej tokijskej reštaurácie, kde majú na jedálnom lístku jedlá z hliny, mnohí si asi pomysleli, že to je už naozaj extrém. Ukazuje sa, že nie je. Jedlo s hlinou si možno objednať aj Slovensku.

Japonský šéfkuchár Tošio Tanabe pripravuje šesťchodové menu, kde používa jedlú hlinu. Výnimočné jedlo má aj výnimočnú cenu. Treba si pripraviť toľko jenov, čo zodpovedá asi 80 eurám. Jedlá z hliny vymýšľa už osem rokov. Ako hovorí, pracuje s tou najlepšou zeminou na trhu, ktorá neobsahuje žiadne chemikálie a vykopávajú ju z veľkej hĺbky.

„Vodu, vzduch alebo pôdu nevytvoril človek. Sú súčasťou prírody a v určitom zmysle sú živé. Snažím sa preniesť tento pocit do jedla,“ objasňuje. Hlinu najskôr trochu povarí, aby sa uvoľnila chuť, potom ju precedí, aby ju zbavil zrniek piesku. Používa ju do polievky alebo sorbetu, obľúbené sú vraj aj zemiakové gule s hlinovou omáčkou. Japonský kuchár dodáva, že ide o zdravé jedlá, ktoré pomáhajú pri trávení a obsahujú tiež veľa minerálov.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako riečne okruhliaky

Na Slovensku sa na jedlo s hlinou vyberte do Arte Lounge &Bar bratislavského Hotela Kempinski River Park. Ak sa vám na stole ocitnú pečené zemiačiky so sivo-striebornou, akoby kameninovou šupkou, pripomínajúce riečne okruhliaky, zrejme ste si objednali zemiačiky upečené v morskej soli a jedlom íle.

Ochutnali sme ich a chutili – zaujímavo. Šupka bola jemne chrumkavá a mala - ako inak -- jemnú zemitú chuť. A ani tvar okrúhliakov nie je náhodný. V tejto reštaurácii na brehu Dunaja používajú na ich prípravu špeciálne francúzske zemiačiky pravidelného tvaru – La ratte.

Po uvarení ich ešte za tepla obalia v zmesi z kaolínu. Ide o reziduálnu nepremiešanú bielu horninu, ktorej hlavnou zložkou sú ílovité častice. Je plastická a po vyschnutí sypká. Najkvalitnejší kaolín, teda ten, s ktorým pracujú Arte Lounge &Bar, je z Číny.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaujímavosťou je, že jedlá kaolínová zmes sa dofarbuje výťažkom zo sépie. Odtiaľ je tá verná kamenistá farba zemiačikov! V niektorých krajinách, napríklad Indii, požívajú na dofarbovanie výťažok z čiernej zeleniny.

Zemiaky sú súčasťou teplých tapas, ktoré budú v oficiálnej ponuke Arte Lounge &Bar od polovice septembra. Ako prílohu k ním podávajú zelenú salsu verde, ktorej základom je petržlen, bazalka, cibuľky, kapary a ančovičky.

Používa ju aj slávny R. Radzepi

Jedlá s jedlou hlinou môžte dnes ochutnať v rôznych reštauráciách vo svete. Napríklad aj v dánskej Nome, ktorú už niekoľkokrát vyhlásili za najlepšiu reštauráciu na svete. Meno jej urobil šéfkuchár René Redzepi. On si pripravuje jedlú hlinu zo sušeného sladu a piva a servíruje ju v terakotových hrncoch, do ktorých „vysadil“ čerstvé reďkovky.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj v reštaurácii Marlowe v San Franciscu dostanete sušenú olivovú pôdu s nakladanou reďkovkou a šľahaným ovčím syrom. V Gilte na newyorskom Mahattane podávajú hubovú pôdu ako súčasť zeleninového šalátu a páleným cibuľovým popolom posýpajú hovädzie steaky. Šalát zo miešanej zeleniny s hlinou zo zemiakov a čakanky dostanete v reštaurácii Manresa v kalifornskom Los Gatos. „Hostia sú zvyčajne prekvapení, keď vidia na tanieri hlinu. Najskôr nevedia, čo si o tom majú myslieť, ale potom zistia, že jedlo chutí výborne, “ hovorí Justin Bogle z reštaurácie Gilt.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Exminister Robert Kaliňák.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dnes nás čaká revolúcia v dobýjaní vesmíru

Práve odštartovali nové vesmírne preteky.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Petra Schutza

Pellegrini je na križovatke

Buď má Pellegrini pomery za a proti spočítané, ale je rozhodnutý spáliť za sebou mosty.

Peter Schutz
Členovia misie Demo-2 Robert Behnken (vľavo) a Douglas Hurleys pri prípravách na stredajší let. Budú prví astronauti, ktorí poletia v komerčnej vesmírnej lodi.