SME

Pravá mozzarella je letný zázrak z byvolieho mlieka

V našich reštauráciách i na trhu so syrmi poznáme mozzarellu len nejakých dvadsať rokov. V Taliansku je to však tradičný syr, ktorý si gurmáni vychutnávajú najmä v horúcich letných mesiacoch.

Mozzarella je vhodná pre ľudí, ktorí sa chcú stravovať zdravo, pre diabetikov, vegetariánov, ale aj dámy, ktoré si dávajú pozor na nadváhu. Veď sto gramov tohto syra obsahuje len 240 kalórií, 1,1 percenta sacharidov a 20 percent tuku.

Z kyslého mlieka

Tento mäkký syr vymysleli kedysi dávno chudobní ľudia v krásnom prostredí talianskej Kampánie, ospievanej básnikmi a ovenčenej nespočetnými príbehmi lásky, na miestach, ktoré chodieva obdivovať celý svet. Má tvar oválnych loptičiek a skladuje sa v pevne uzatvorených vrecúškach alebo škatuľkách v srvátke alebo slanom náleve. Zrením snehobiela mozzarella mäkne, jej chuť sa stáva výraznejšia a štruktúra poddajnejšia. Pri krájaní musí byť pevná, no zároveň trochu gumová, pružná a poddajná. Keď ju stlačíte, malo by z nej vytekať mlieko.

SkryťVypnúť reklamu

Spod Vezuvu

Dejiny tohto syra siahajú do čias, keď sa v južnom Taliansku objavili byvoly. Bolo to vraj v šiestom storočí, no niektorí tvrdia, že aj skôr. Historik Monsignor Alicandri vo svojom diele z 12. storočia píše, že v Kláštore svätého Vavrinca v Capui mnísi častovali pútnikov kúskami chleba a „mozzu", teda mäkkého syra. Názov bol asi odvodený od slova, ktorým sa označovalo spracovanie syra – „mozzatura".

Súčasný názov mozzarella sa prvý raz objavil v 16. storočí. Zmieňuje sa o ňom kuchár pápežského dvora Bartolomeo Scappi vo svojej knihe receptov. V ďalším písomnostiach a spomínajú murované kruhové stavby, kde sa spracúvalo byvolie mlieko a vyrábala sa aj mozzarella. Na začiatku najmä pre miestny trh, lebo mala krátku trvanlivosť.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa chov byvolov rozšíril, spracovávanie mlieka sa začalo vo veľkom a mozzarella sa stala známym syrom.

Mliečny kvet

Hoci mozzarella býval klasický, letný syr, voňajúci mliekom, dnes si ho vďaka moderným technológiám možno vychutnať po celý rok. Je výborný samostatný ako predjedlo, ale aj ako súčasť rozličných šalátov, cestovín a rozmanitých kuchárskych kreácií. Syr sa dnes vyrába v niekoľkých oblastiach južného Talianska. Podľa druhu mlieka rozlišujeme jeho viacero variácií. Napríklad, ak je na produkciu použité čerstvé mlieko, mala by sa mozzarella volať mliečny kvet. Najkvalitnejšia najtypickejšia a najdrahšia mozzarella, ktorú gurmeti považujú za jedine pravú, je však z kampánskeho byvolieho mlieka – nazývaná buffala. Je to aj tým, že ide o zvieratá, ktoré sa pasú vo voľnej prírode a cítiť to aj na kvalite ich mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

Ako je to dnes?

V súčasnosti nechajú výrobcovia čerstvé mlieko vo veľkých kadiach odstáť spolu so syridlom a zrecou kultúrou, kým nezíska tuhšiu konzistenciu. Keď sa syrenina oddelí srvátky, dajú ju do vriacej vody, kde sa začne ťahať a vytvárajú sa vrstvy. Tie sa miešaním oddeľujú, melú a na záver sa krájajú na kúsky a tvarujú na guľôčky a iné útvary (predtým ručne, dnes strojovo), aby sa ponorili do studenej vody. Napokon, od krájania pochádza aj názov tohto syra – mozzare znamená totiž v taliančine krájať.

Ak je syr z byvolieho mlieka má porcelánovú farbu, biely až žltkastý je z kravského mlieka. Na náš trh dostávame mozzarellu guľatú ale aj vo forme pleteniek, väčších guľôčok či celkom malých útvarov. Okrem čerstvých hrudiek sa predáva aj údená alebo čiastočne sušená, vhodná na pečenie a grilovanie.

SkryťVypnúť reklamu

V pizzeriách aj v luxusných reštauráciách

Mozzarella nechýba na jedálnych lístkoch vari v žiadnej z našich pizzerií i reštaurácii. Žiaľ, stalo sa celkom bežné, že v mnohých podnikoch ju v tradičných receptoch zamieňajú a používajú aj iné druhu syrov, čím sa stráca typická chuť talianskych jedál.

Tento syr je často súčasťou rozmanitých zapekaných pokrmov, ale jeho chuť sa výborne kombinuje s bazalkou či pastou z nej – pestom, čiernymi olivami alebo rajčinami pokvapkanými olivovým olejom.

Druhy mozzarelly

Mozzarella di bufala Campana D. O. P.– čo je chránené označenie pôvodu, vyrába sa iba v Kampánii z mlieka byvolov.

Mozzarella con latte di bufala – z byvolieho a kravského mlieka.

Mozzarella fior di latte – z kravského mlieka v Taliansku.

SkryťVypnúť reklamu

Mozzarella – z kravského mlieka v iných krajinách.

Preparato – výrobok mozzarellového typu s rastlinným tukom. Nie je to syr.

Autor: Eva Nová

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 129
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 105
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 898
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 985
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 682
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 166
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 025
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 538
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu