SME

Marhuľové hody by sme si mali dopriať celoročne

Nielen krása samôt Žitného ostrova obklopených marhuľami a neodmysliteľným bzukotom včiel inšpirovala nedávno režiséra Petra Bebjaka k nakrúteniu baladického filmu Marhuľový ostrov. Určite to bola aj jedinečná chuť marhúľ.

Toto ovocie spájame najmä s teplým južným Slovenskom, ale darí sa im aj severnejšie. Na marhuliach si doma i v reštauráciách pochutnávame nielen v čase ich zberu a spracovávania, ale aj neskôr v podobe marhuľového kompótu ako prílohe k mäsu, palacinkách plnených jedinečným džemom z týchto plodov alebo na marhuľových koláčikoch, dípoch či knedliach. Mimochodom, práve posledné z menovaných jedál patrí medzi lahôdky a špeciality, ktoré hosťom ponúkajú ako delikatesu v preslávenom viedenskom hoteli Sacher.

SkryťVypnúť reklamu

Päťdesiatmetrový koláč

Naši rakúski susedia už dávnejšie prišli na to, že marhule si zaslúžia patričnú pozornosť. Roky organizujú v historickom Kremsi marhuľové slávnosti, ako veselú oslavu wachauských marhúľ. V tomto veselom júlovom čase (tohto roku to bolo 12. a 13. júla) dokonca upečú až 50 metrový marhuľový koláč, na ktorý gazdinky vábia turistov v tradičných krojoch. Kto by z nich odolal švárnej Brunhilde s pleťou ako marhuľka a hlbokým výstrihom a neokoštoval miestnu lahôdku? Kto však nemá chuť práve na koláčik, možno si viac „polabuží“ na marhuľovej štrúdle, šťave alebo sa potúži pravou voňavou marhuľovicou ešte z lanskej úrody.

Guľky v automatu

Tak, ako v Olomouci turisti kupujú tradičné syrečky z automatu neďaleko radnice v

mestečku Spitz si z podobného automatu možno kúpiť marhuľové guľky – a to už celých päťdesiat rokov! Počas marhuľových slávností organizujú v tomto malebnom mestečku na historickom námestí pred kostolom svätého Maurícia púť s veselým sprievodom, ktorý vedie marhuľový kráľ s kráľovnou.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo to robia? Marhule využívajú ako turistický magnet aj preto, že toto ovocie, ktorému sa v dunajskom regióne mimoriadne darí, je veľmi zdravé. Obsahuje totiž látky, ktoré pomáhajú spaľovať tuky, ale je aj bohatým zdrojom iných vitamínov – napríklad B5, ktorý prospieva pleti. Iné látky v marhuliach pomáhajú počas tehotenstva a pri anémii. Vitamín B3 zasa dodá človeku energiu a v marhuľových plodoch sú zastúpené antioxidanty a vitamín C.

Ovocie ako prevencia

Biochemik Ernst Krebs mladší zverejnil pred vyše 70 rokmi v San Franciscu teóriu, podľa ktorej za vznikom rakoviny stojí nedostatok niektorých látok v potrave človeka. Vo viac ako 1 200 druhoch jedlých rastlín, ale najmä v semenách ako sú mandle, trnky, kôstky marhúľ, nektariniek, broskýň, sliviek ale aj jabĺk, ľanu, kukurice a prosa je látka amygdalín známa ako B 17. Za tajomstvom jeho účinku stojí však nebezpečná látka kyanid. Ako tvrdia odborníci, molekula B 17 sa skladá z dvoch jednotiek glukózy, jednej molekuly kyanidu a a jednej molekuly benzaldehydu. Komplikovanou reakciou pôsobí B 17 na rakovinové bunky, preto môže podľa niektorých slúžiť aj ako prevencia pred onkologickými ochoreniami. Konzumácia marhúľ pomáha ľuďom aj proti infekciám a ako prevencia proti infarktom a hypertenzii. Pektín v tomto ovocí nás chráni proti nádorom konečníka a hrubého čreva, draslík zasa vyvažuje v strave nadbytok sodíka. Cenné látky nám poskytnú marhule aj v zaváranej podobe, sušené sú tiež bohaté na draslík, pektín a betakarotén.

SkryťVypnúť reklamu

Aj keď marhule pochádzajú z Číny, v Európe patria medzi najobľúbenejšie ovocie.

Niektorí dietológovia hovoria dokonca o marhuľovej liečbe. Spočíva v diéte, ktorá sa drží 15 dní. V tomto období človek denne skonzumuje kilogram čerstvých marhúľ ako jediný chod namiesto večere. Možno si ich však dopriať aj s hriankami.

O svetových pestovateľoch

Tradične však marhule pestujú naši južní susedia. Maďari prebrali pestovanie marhúľ od Turkov z čias ich nadvlády. V súčasnosti sa im však v Európe najviac venujú farmári v Taliansku a Španielsku a vo švajčiarskom kantóne Valais.

Na hornom toku Eufratu v provincii Malatya vo východnom Turecku sú najväčší producenti marhúľ na svete. Práve v týchto končinách začali ako prví s ich sušením. Turecko patrí v tomto k svetovej špičke a za nimi je Irán a Uzbekistan.

SkryťVypnúť reklamu

V Tibete, Ladakhu a v severnom Pakistane dozrievajú marhule dokonca vo výške 4 000 metrov nad morom. Kultivovaním totiž dosiahli, že tamojšie stromy sú schopné prežiť aj nízke mrazy. Práve tam vyrábajú aj olej z marhuľových jadier, ktorý má príjemnú vôňu a využíva sa pri výrobe marcipánu.

Autor: Eva Nová

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Prečo sú dovolenky na obrích výletných lodiach lacné?
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 6 117
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 4 417
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 618
  4. Prečo sú dovolenky na obrích výletných lodiach lacné? 3 280
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 2 819
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 798
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 278
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 786
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu