Marhuľové hody by sme si mali dopriať celoročne

Nielen krása samôt Žitného ostrova obklopených marhuľami a neodmysliteľným bzukotom včiel inšpirovala nedávno režiséra Petra Bebjaka k nakrúteniu baladického filmu Marhuľový ostrov. Určite to bola aj jedinečná chuť marhúľ.

Toto ovocie spájame najmä s teplým južným Slovenskom, ale darí sa im aj severnejšie. Na marhuliach si doma i v reštauráciách pochutnávame nielen v čase ich zberu a spracovávania, ale aj neskôr v podobe marhuľového kompótu ako prílohe k mäsu, palacinkách plnených jedinečným džemom z týchto plodov alebo na marhuľových koláčikoch, dípoch či knedliach. Mimochodom, práve posledné z menovaných jedál patrí medzi lahôdky a špeciality, ktoré hosťom ponúkajú ako delikatesu v preslávenom viedenskom hoteli Sacher.

Päťdesiatmetrový koláč

Naši rakúski susedia už dávnejšie prišli na to, že marhule si zaslúžia patričnú pozornosť. Roky organizujú v historickom Kremsi marhuľové slávnosti, ako veselú oslavu wachauských marhúľ. V tomto veselom júlovom čase (tohto roku to bolo 12. a 13. júla) dokonca upečú až 50 metrový marhuľový koláč, na ktorý gazdinky vábia turistov v tradičných krojoch. Kto by z nich odolal švárnej Brunhilde s pleťou ako marhuľka a hlbokým výstrihom a neokoštoval miestnu lahôdku? Kto však nemá chuť práve na koláčik, možno si viac „polabuží“ na marhuľovej štrúdle, šťave alebo sa potúži pravou voňavou marhuľovicou ešte z lanskej úrody.

Guľky v automatu

Tak, ako v Olomouci turisti kupujú tradičné syrečky z automatu neďaleko radnice v

mestečku Spitz si z podobného automatu možno kúpiť marhuľové guľky – a to už celých päťdesiat rokov! Počas marhuľových slávností organizujú v tomto malebnom mestečku na historickom námestí pred kostolom svätého Maurícia púť s veselým sprievodom, ktorý vedie marhuľový kráľ s kráľovnou.

Prečo to robia? Marhule využívajú ako turistický magnet aj preto, že toto ovocie, ktorému sa v dunajskom regióne mimoriadne darí, je veľmi zdravé. Obsahuje totiž látky, ktoré pomáhajú spaľovať tuky, ale je aj bohatým zdrojom iných vitamínov – napríklad B5, ktorý prospieva pleti. Iné látky v marhuliach pomáhajú počas tehotenstva a pri anémii. Vitamín B3 zasa dodá človeku energiu a v marhuľových plodoch sú zastúpené antioxidanty a vitamín C.

Ovocie ako prevencia

Biochemik Ernst Krebs mladší zverejnil pred vyše 70 rokmi v San Franciscu teóriu, podľa ktorej za vznikom rakoviny stojí nedostatok niektorých látok v potrave človeka. Vo viac ako 1 200 druhoch jedlých rastlín, ale najmä v semenách ako sú mandle, trnky, kôstky marhúľ, nektariniek, broskýň, sliviek ale aj jabĺk, ľanu, kukurice a prosa je látka amygdalín známa ako B 17. Za tajomstvom jeho účinku stojí však nebezpečná látka kyanid. Ako tvrdia odborníci, molekula B 17 sa skladá z dvoch jednotiek glukózy, jednej molekuly kyanidu a a jednej molekuly benzaldehydu. Komplikovanou reakciou pôsobí B 17 na rakovinové bunky, preto môže podľa niektorých slúžiť aj ako prevencia pred onkologickými ochoreniami. Konzumácia marhúľ pomáha ľuďom aj proti infekciám a ako prevencia proti infarktom a hypertenzii. Pektín v tomto ovocí nás chráni proti nádorom konečníka a hrubého čreva, draslík zasa vyvažuje v strave nadbytok sodíka. Cenné látky nám poskytnú marhule aj v zaváranej podobe, sušené sú tiež bohaté na draslík, pektín a betakarotén.

Aj keď marhule pochádzajú z Číny, v Európe patria medzi najobľúbenejšie ovocie.

Niektorí dietológovia hovoria dokonca o marhuľovej liečbe. Spočíva v diéte, ktorá sa drží 15 dní. V tomto období človek denne skonzumuje kilogram čerstvých marhúľ ako jediný chod namiesto večere. Možno si ich však dopriať aj s hriankami.

O svetových pestovateľoch

Tradične však marhule pestujú naši južní susedia. Maďari prebrali pestovanie marhúľ od Turkov z čias ich nadvlády. V súčasnosti sa im však v Európe najviac venujú farmári v Taliansku a Španielsku a vo švajčiarskom kantóne Valais.

Na hornom toku Eufratu v provincii Malatya vo východnom Turecku sú najväčší producenti marhúľ na svete. Práve v týchto končinách začali ako prví s ich sušením. Turecko patrí v tomto k svetovej špičke a za nimi je Irán a Uzbekistan.

V Tibete, Ladakhu a v severnom Pakistane dozrievajú marhule dokonca vo výške 4 000 metrov nad morom. Kultivovaním totiž dosiahli, že tamojšie stromy sú schopné prežiť aj nízke mrazy. Práve tam vyrábajú aj olej z marhuľových jadier, ktorý má príjemnú vôňu a využíva sa pri výrobe marcipánu.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Spoločný obvod je jedna z najlepších vecí, ktorú nám Mečiar zanechal

          Voľba podľa regiónov je historický anachronizmus.

          DOMOV

          Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

          Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.