Marhuľové hody by sme si mali dopriať celoročne

Nielen krása samôt Žitného ostrova obklopených marhuľami a neodmysliteľným bzukotom včiel inšpirovala nedávno režiséra Petra Bebjaka k nakrúteniu baladického filmu Marhuľový ostrov. Určite to bola aj jedinečná chuť marhúľ.

Toto ovocie spájame najmä s teplým južným Slovenskom, ale darí sa im aj severnejšie. Na marhuliach si doma i v reštauráciách pochutnávame nielen v čase ich zberu a spracovávania, ale aj neskôr v podobe marhuľového kompótu ako prílohe k mäsu, palacinkách plnených jedinečným džemom z týchto plodov alebo na marhuľových koláčikoch, dípoch či knedliach. Mimochodom, práve posledné z menovaných jedál patrí medzi lahôdky a špeciality, ktoré hosťom ponúkajú ako delikatesu v preslávenom viedenskom hoteli Sacher.

Päťdesiatmetrový koláč

Naši rakúski susedia už dávnejšie prišli na to, že marhule si zaslúžia patričnú pozornosť. Roky organizujú v historickom Kremsi marhuľové slávnosti, ako veselú oslavu wachauských marhúľ. V tomto veselom júlovom čase (tohto roku to bolo 12. a 13. júla) dokonca upečú až 50 metrový marhuľový koláč, na ktorý gazdinky vábia turistov v tradičných krojoch. Kto by z nich odolal švárnej Brunhilde s pleťou ako marhuľka a hlbokým výstrihom a neokoštoval miestnu lahôdku? Kto však nemá chuť práve na koláčik, možno si viac „polabuží“ na marhuľovej štrúdle, šťave alebo sa potúži pravou voňavou marhuľovicou ešte z lanskej úrody.

Guľky v automatu

Tak, ako v Olomouci turisti kupujú tradičné syrečky z automatu neďaleko radnice v

mestečku Spitz si z podobného automatu možno kúpiť marhuľové guľky – a to už celých päťdesiat rokov! Počas marhuľových slávností organizujú v tomto malebnom mestečku na historickom námestí pred kostolom svätého Maurícia púť s veselým sprievodom, ktorý vedie marhuľový kráľ s kráľovnou.

Prečo to robia? Marhule využívajú ako turistický magnet aj preto, že toto ovocie, ktorému sa v dunajskom regióne mimoriadne darí, je veľmi zdravé. Obsahuje totiž látky, ktoré pomáhajú spaľovať tuky, ale je aj bohatým zdrojom iných vitamínov – napríklad B5, ktorý prospieva pleti. Iné látky v marhuliach pomáhajú počas tehotenstva a pri anémii. Vitamín B3 zasa dodá človeku energiu a v marhuľových plodoch sú zastúpené antioxidanty a vitamín C.

Ovocie ako prevencia

Biochemik Ernst Krebs mladší zverejnil pred vyše 70 rokmi v San Franciscu teóriu, podľa ktorej za vznikom rakoviny stojí nedostatok niektorých látok v potrave človeka. Vo viac ako 1 200 druhoch jedlých rastlín, ale najmä v semenách ako sú mandle, trnky, kôstky marhúľ, nektariniek, broskýň, sliviek ale aj jabĺk, ľanu, kukurice a prosa je látka amygdalín známa ako B 17. Za tajomstvom jeho účinku stojí však nebezpečná látka kyanid. Ako tvrdia odborníci, molekula B 17 sa skladá z dvoch jednotiek glukózy, jednej molekuly kyanidu a a jednej molekuly benzaldehydu. Komplikovanou reakciou pôsobí B 17 na rakovinové bunky, preto môže podľa niektorých slúžiť aj ako prevencia pred onkologickými ochoreniami. Konzumácia marhúľ pomáha ľuďom aj proti infekciám a ako prevencia proti infarktom a hypertenzii. Pektín v tomto ovocí nás chráni proti nádorom konečníka a hrubého čreva, draslík zasa vyvažuje v strave nadbytok sodíka. Cenné látky nám poskytnú marhule aj v zaváranej podobe, sušené sú tiež bohaté na draslík, pektín a betakarotén.

Aj keď marhule pochádzajú z Číny, v Európe patria medzi najobľúbenejšie ovocie.

Niektorí dietológovia hovoria dokonca o marhuľovej liečbe. Spočíva v diéte, ktorá sa drží 15 dní. V tomto období človek denne skonzumuje kilogram čerstvých marhúľ ako jediný chod namiesto večere. Možno si ich však dopriať aj s hriankami.

O svetových pestovateľoch

Tradične však marhule pestujú naši južní susedia. Maďari prebrali pestovanie marhúľ od Turkov z čias ich nadvlády. V súčasnosti sa im však v Európe najviac venujú farmári v Taliansku a Španielsku a vo švajčiarskom kantóne Valais.

Na hornom toku Eufratu v provincii Malatya vo východnom Turecku sú najväčší producenti marhúľ na svete. Práve v týchto končinách začali ako prví s ich sušením. Turecko patrí v tomto k svetovej špičke a za nimi je Irán a Uzbekistan.

V Tibete, Ladakhu a v severnom Pakistane dozrievajú marhule dokonca vo výške 4 000 metrov nad morom. Kultivovaním totiž dosiahli, že tamojšie stromy sú schopné prežiť aj nízke mrazy. Práve tam vyrábajú aj olej z marhuľových jadier, ktorý má príjemnú vôňu a využíva sa pri výrobe marcipánu.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický. Je to prosto chlap

Češka Markéta Navrátilová bola dlhé roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour de France z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

AUTO

V garáži opatruje rodinné dedičstvo: Škodu 120 GLS

Najdrahšia verzia škodovky mala ako jediná olejový chladič.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.