SME

Marhuľové hody by sme si mali dopriať celoročne

Nielen krása samôt Žitného ostrova obklopených marhuľami a neodmysliteľným bzukotom včiel inšpirovala nedávno režiséra Petra Bebjaka k nakrúteniu baladického filmu Marhuľový ostrov. Určite to bola aj jedinečná chuť marhúľ.

Toto ovocie spájame najmä s teplým južným Slovenskom, ale darí sa im aj severnejšie. Na marhuliach si doma i v reštauráciách pochutnávame nielen v čase ich zberu a spracovávania, ale aj neskôr v podobe marhuľového kompótu ako prílohe k mäsu, palacinkách plnených jedinečným džemom z týchto plodov alebo na marhuľových koláčikoch, dípoch či knedliach. Mimochodom, práve posledné z menovaných jedál patrí medzi lahôdky a špeciality, ktoré hosťom ponúkajú ako delikatesu v preslávenom viedenskom hoteli Sacher.

SkryťVypnúť reklamu

Päťdesiatmetrový koláč

Naši rakúski susedia už dávnejšie prišli na to, že marhule si zaslúžia patričnú pozornosť. Roky organizujú v historickom Kremsi marhuľové slávnosti, ako veselú oslavu wachauských marhúľ. V tomto veselom júlovom čase (tohto roku to bolo 12. a 13. júla) dokonca upečú až 50 metrový marhuľový koláč, na ktorý gazdinky vábia turistov v tradičných krojoch. Kto by z nich odolal švárnej Brunhilde s pleťou ako marhuľka a hlbokým výstrihom a neokoštoval miestnu lahôdku? Kto však nemá chuť práve na koláčik, možno si viac „polabuží“ na marhuľovej štrúdle, šťave alebo sa potúži pravou voňavou marhuľovicou ešte z lanskej úrody.

Guľky v automatu

Tak, ako v Olomouci turisti kupujú tradičné syrečky z automatu neďaleko radnice v

mestečku Spitz si z podobného automatu možno kúpiť marhuľové guľky – a to už celých päťdesiat rokov! Počas marhuľových slávností organizujú v tomto malebnom mestečku na historickom námestí pred kostolom svätého Maurícia púť s veselým sprievodom, ktorý vedie marhuľový kráľ s kráľovnou.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo to robia? Marhule využívajú ako turistický magnet aj preto, že toto ovocie, ktorému sa v dunajskom regióne mimoriadne darí, je veľmi zdravé. Obsahuje totiž látky, ktoré pomáhajú spaľovať tuky, ale je aj bohatým zdrojom iných vitamínov – napríklad B5, ktorý prospieva pleti. Iné látky v marhuliach pomáhajú počas tehotenstva a pri anémii. Vitamín B3 zasa dodá človeku energiu a v marhuľových plodoch sú zastúpené antioxidanty a vitamín C.

Ovocie ako prevencia

Biochemik Ernst Krebs mladší zverejnil pred vyše 70 rokmi v San Franciscu teóriu, podľa ktorej za vznikom rakoviny stojí nedostatok niektorých látok v potrave človeka. Vo viac ako 1 200 druhoch jedlých rastlín, ale najmä v semenách ako sú mandle, trnky, kôstky marhúľ, nektariniek, broskýň, sliviek ale aj jabĺk, ľanu, kukurice a prosa je látka amygdalín známa ako B 17. Za tajomstvom jeho účinku stojí však nebezpečná látka kyanid. Ako tvrdia odborníci, molekula B 17 sa skladá z dvoch jednotiek glukózy, jednej molekuly kyanidu a a jednej molekuly benzaldehydu. Komplikovanou reakciou pôsobí B 17 na rakovinové bunky, preto môže podľa niektorých slúžiť aj ako prevencia pred onkologickými ochoreniami. Konzumácia marhúľ pomáha ľuďom aj proti infekciám a ako prevencia proti infarktom a hypertenzii. Pektín v tomto ovocí nás chráni proti nádorom konečníka a hrubého čreva, draslík zasa vyvažuje v strave nadbytok sodíka. Cenné látky nám poskytnú marhule aj v zaváranej podobe, sušené sú tiež bohaté na draslík, pektín a betakarotén.

SkryťVypnúť reklamu

Aj keď marhule pochádzajú z Číny, v Európe patria medzi najobľúbenejšie ovocie.

Niektorí dietológovia hovoria dokonca o marhuľovej liečbe. Spočíva v diéte, ktorá sa drží 15 dní. V tomto období človek denne skonzumuje kilogram čerstvých marhúľ ako jediný chod namiesto večere. Možno si ich však dopriať aj s hriankami.

O svetových pestovateľoch

Tradične však marhule pestujú naši južní susedia. Maďari prebrali pestovanie marhúľ od Turkov z čias ich nadvlády. V súčasnosti sa im však v Európe najviac venujú farmári v Taliansku a Španielsku a vo švajčiarskom kantóne Valais.

Na hornom toku Eufratu v provincii Malatya vo východnom Turecku sú najväčší producenti marhúľ na svete. Práve v týchto končinách začali ako prví s ich sušením. Turecko patrí v tomto k svetovej špičke a za nimi je Irán a Uzbekistan.

SkryťVypnúť reklamu

V Tibete, Ladakhu a v severnom Pakistane dozrievajú marhule dokonca vo výške 4 000 metrov nad morom. Kultivovaním totiž dosiahli, že tamojšie stromy sú schopné prežiť aj nízke mrazy. Práve tam vyrábajú aj olej z marhuľových jadier, ktorý má príjemnú vôňu a využíva sa pri výrobe marcipánu.

Autor: Eva Nová

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 11 590
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 577
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 865
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 588
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 213
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 118
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 984
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 488
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu