Čerstvá voda z vodovodu? Zájdite si radšej do Prahy

Prepadli nás letné horúčavy a dodržiavanie pitného režimu je nevyhnutné. Ponuka nápojov je v súčasnosti síce veľmi široká, ak si však vypýtate čerstvú vodu z vodovodu, vo väčšine reštaurácii sa dočkáte škaredého pohľadu, ba často aj odmietnutia.

V Prahe je situácia iná. Ako píše portál dobresenajim.cz, v hlavnom meste Českej republiky sa do projektu „Čerstvá kohoutková?", čo znamená ponuka zákazníkom vody z vodovodu, zapojilo už vyše 500 reštaurácii. S týmto projektom prišli spoločnosť Veolia a Pražské vodovody a kanalizácie už pred štyrmi rokmi. Cieľom je zlepšiť pohľad verejnosti na vodu z vodovodného kohútika. Spolu sa v Česku do neho zapojilo vyše 800 reštaurácií.

„V letných mesiacoch je záujem podnikov väčší, a to najmä po otvorení záhradiek, terás a iných vonkajších priestorov," uviedla hovorkyňa spoločnosti Veolia Marcela Dvořáková.

V Prahe ponúkajú karafy s pitnou vodou napr. v hoteloch InterContinental Praha, Grand Majestic Plaza, v kaviarni Café Lounge Residence alebo reštaurácia U Černého slunce. Niektoré hotely, napr. Maximilián a Josef, dávajú karafy priamo na izby, aby si hostia mohli napustiť vodu z kohútika aj sami. Spolu s karafou nájdu informáciu, že pražská voda je kvalitná a neškodná.

Milovníci vína majú radi kohútikovú

Podľa Pavla Maurera, gastronomického sprievodcu Grand Restaurant, ponúka vodu z kohútika takmer polovica z 850 kvalitných českých reštaurácii zahrnutých v jeho publikácii. Tvrdí tiež, že aj väčšina milovníkov vína si pýta na zapitie vodu z vodovodu.

P. Maurer urobil spolu so známym českým somelierom Ivom Dvořákom slepú degustáciu ôsmich minerálnych vôd z obchodov, vrátame drahej francúzskej značky a vyšlo im, že k vínu sa najlepšie hodí čerstvá voda z vodovodu. „Minerálky buď chuť vína totálne umocnia, alebo ju spláchnu. Odporučenie odborníka na víno teda je - dať si k vínu obyčajnú vodu," povedal v nedávnom rozhovore pre ČTK.

Pokiaľ prevádzkovatelia reštaurácií podľa P. Maurera nie sú hlúpi, tak vodu z vodovodu ponúkajú. „Vďaka tomu, že tam zákazník dostane niečo zadarmo, si podnik umocní pozitívny dojem,“ dodal.

Ako na Slovensku?

Odpoveď na otázku v medzititulku je viac-menej rozpačitá, alebo skôr negatívna. A to napriek tomu, že Slovensko je známe bohatými zásobami kvalitnej pitnej vody a vo väčšine miest a obcí taká tečie aj z vodovodov. Výnimky, ktoré hovoria o opaku, sa samozrejme nájdu, ako sme toho svedkom v posledných dňoch napríklad v Seredi.

Pohár vody z vodovou na požiadanie dostanete slovenských kaviarňach či reštauráciách veľmi zriedka. A že by čašníci sami od seba priniesli karafu na stôl, ako je to bežné napríklad vo Francúzsku či Španielsku, je ešte ojedinelejšie. Stáva sa tak však zvyčajne tam, kde ponúkajú značkové druhy kávy. V tomto prípade však nejde o celkom dobrovoľný akt, ale zväčša o požiadavku zahraničného dodávateľa kávy. Podávať pohár vody s kávou je to totiž zvykom v Taliansku či Rakúsku, ale býval v dobrých kaviarňach aj na Slovensku.

Prečo sa na stoloch slovenských reštaurácií tak zriedka objaví karafa s vodou, je jasný. Na stolovej vode či minerálkach vo fľašiach sa dá celkom dobre zarobiť. Ponuka domácich i dovozových stolových vôd je pomerne široká a čoraz bohatšia. Pritom nie všade si môžu hostia vybrať, pretože nejeden podnik má podpísanú exkluzívnu zmluvu s konkrétnym dodávateľom. A sú aj také, kde ponúkajú len drahé dovozové vody. Opäť sme teda pri peniazoch a ľahších i rýchlejších ziskoch.

Isté lastovičky sa však nájdu. Čerstvú vodu z vodovodu sa rozhodli napríklad ponúkať v reštaurácii Mercado v bratislavskej Euroveii, patriacej do siete Medusa Group. Škoda, že len k hlavnému jedlu a na požiadanie a že Mercado nemá v Bratislave i na celom Slovensku viac nasledovateľov.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.