Talianske tokajské sa dnes volá Friulano

Pre väčšinu ľudí je tokajské silné víno sladkej chuti s výraznou arómou, ktoré sa hodí najmä k dezertom. Svet však pozná rôzne jeho verzie. Napríklad to, ktoré pochádza z talianskeho regiónu Friuli Venezia Giulia – ako ľahké ovocné biele víno.

Pre väčšinu ľudí je tokajské silné víno sladkej chuti s výraznou arómou, ktoré sa hodí najmä k dezertom. Svet však pozná rôzne jeho verzie. Napríklad to, ktoré pochádza z talianskeho regiónu Friuli Venezia Giulia – ako ľahké ovocné biele víno.

Oberačkové slávnosti vo vinárskych dedinkách a mestečkách v oblasti Friuli Venezia Giulia na severovýchode Talianska sa v roku 2006 naoko nelíšili od tých, ktoré sa tam konávali každú jeseň. Spievali a tancovali folklórne súbory, ochutnávalo sa víno a hodovalo.

Atmosféra však bola trochu rozpačitá a svojim spôsobom smutná. Bol to totiž súčasne kar za Tokayom (Tocai/Tokai), teda vínom, aké tam stáročia domáci vinári dorábali. Od 1. marca 2007 ho už podľa rozhodnutia Európskeho súdneho dvora museli volať iba Friulano, skrátene Friuli. Po pravde, bol to aj dovtedy celkom bežne zaužívaný synonym Tokaya, ale aj tak. Smútku neubralo ani vedomie, že EÚ poskytla tamojším vinárom na spropagovanie „novej“ značky päť miliónov eur.

O čo vlastne išlo? O šikovnosť Maďarov, ktorí si hneď po vstupe do EÚ dali Tokaj/Tokaji zapísať ako chránené označenie pôvodu. Dodnes sa s Maďarskom sporí dokonca aj Slovensko, hoci Tokajská oblasť sa historicky rozkladá na územiach oboch štátov a rozdelili ju iba hranice. Zhruba dve tretiny patria našim susedom a tretina so siedmimi tokajskými vinárskymi obcami nám.

Bol to maďarský gróf?

Maďarský lobizmus vykonal svoje. Nicola Lorenzon, mladý manažér rodinného vinárstva Azienda Agricola Lorenzon v regióne Friuli Venezia Giulia je veľmi prekvapený, keď mu hovoríme, že aj na Slovensku sa dorába tokajské. „To hovoríte vážne?“ pýta sa. „Pre nás je dnes Tokaj iba víno z Maďarska a pociťovali sme veľkú krivdu, keď sme to naše museli na príkaz európskeho súdu premenovať iba na Friulano. Ale tak či onak, našinci ho budú volať Tokayom ešte veľmi dlho a možno si to ani nikdy neodvyknú.“

Oblasť Friuli Venezia Giulia na severe Talianska, pôvodne sa ťahajúca až na slovinské územie, patrí s Toskánskom a Piermontom k svetovo najuznávanejším talianskym regiónom. Podmienky na pestovanie hrozna sú tam vynikajúce. Zo severu chránia vinohrady steny rakúskych a slovinských Álp, z juhu ich ohrievajú teplé vetry z Jadranského mora. Celkovo dorobia tamojší vinári ročne 8 miliónov fliaš, z ktorých tretina ide na export. Víno pod pôvodným názvom Tokay Friulano bolo obľúbené najmä na britskom trhu.

Prvá zmienka o Tokayi je v tomto regióne z roku 1771. Prečo sa tak volá, dnes nikto vlastne nevie. Hovorí sa, že vraj tam kedysi dovandroval za krásnou (ako inak?) Taliankou nejaký bohatý maďarský gróf a priniesol so sebou aj 500 koreňov viniča z Tokajskej oblasti. Iní zase tvrdia, že Tokay má pôvod v slove tajut, čo znamená pohár vína. Ako to naozaj bolo, sa už nikto nedozvie. Pravdou ale je, že aj tento región bol kedysi súčasťou Rakúsko-Uhorskej monarchie, takže nejaké maďarské vplyvy tam mohli byť.

Akým vínam vo svete ešte vravia Tokaj?

• Muscadelle v Austrálii. Ide o dezertné víno, ktoré sa teraz predáva pod názvom Topaque.

• Tokay d´Alsace. Názov tohto vína je dodnes záhadou. Roky sa v Alsascu vyrába 100 % z hrozna odrody Pinot gris (Rulandské šedé). Tá má pôvod skôr v Burgundsku a nikdy nemala nijaké spojenie s Maďarskom.

• V Slovinsku tak hovorili vínu Goriška z údolia Vipavy a Brda a jeho premenovanie na Sauvignonasse alebo Zeleni Sauvignon bolo pre spotrebiteľov tiež dosť zmätočné.

• Tokay sa vyrába aj na Zakarpatskej Ukrajine, čo je tiež zrejme dôsledok rakúsko-uhorskej vlády.

• V Španielsku požívajú synonymum Tokay pre odrodu Viura.

• V USA platí to isté pre odrodu Catawba

• V Maďarsku i na Slovensku sa vyrába Tokay/Tokaj hlavne z odrody Furmint, ale schválených je aj päť ďalších odrôd.

Rodinný podnik

Súčasťou moderného vinárstva rodiny Lorenzovcov je 120 hektárov vinohradov, ktoré rodina kúpila ešte v 50. rokoch. Rozkladajú sa najmä okolo rieky Isonzo, známej tiež tým, že okolo nej prebiehali cez 1. svetovú vojnu ťažké boje. Ako ich susedia, ani oni sa neorientujú na pestovanie jednej odrody. Svoje víno predávajú pod značkou Lorenzon a hrdí sú najmä kupáž, ktorej dali meno I Feudi di Romans. Obľúbené je tiež ich šumivé víno – Lorenzon Spumanti

Vedenie rodinného vinárstva prebrali síce bratia David a Nicola, ale obaja so smiechom hovoria, že šéfom je naďalej 64-ročný otec Enzo. A ešte väčším 84-ročná stará mama. Pochopili sme to hneď, ako sme vošli do rodinnej predajne. Za kasou sedela elegantná stará dáma s drobnou trvalou a prísne kontrolovala, čo sa v obchode deje. Šéfka je šéfka, bolo každému jasné.

Ochutnávka vína Lorenzon potvrdila, že výrobky tohto supermoderného vinárstva majú spotrebiteľom čo povedať. Cítili sme v nich zelené jablká i hrušky, ba aj orechy a mandle v pozadí. Ide o vína, ktoré skvelo pasujú k tenučkým plátkom prošuta a ľahkým zeleninovým šalátom. Jadranské more je však odtiaľ iba čoby kameňom dohodil. Takže ryby a morské potvorky, najmä krevety, tiež nesmú na stole chýbať.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.