Na skvelých predjedlách, osobitných dezertoch a jedinečných hlavných chodoch si celé stáročia pochutnáva ľudstvo, a to rovnako na kráľovských dvoroch ako v prezidentských palácoch či doma v babkinej kuchyni.
Biftek podľa kniežaťa
A predsa nás občas prekvapí, ak sa na jedálnom lístku ocitne pokrm pomenovaný priezviskom známej osobnosti. Napríklad biftek na spôsob Stroganova pripomína rodinu ruských obchodníkov, priemyselníkov a šľachticov, ktorá o sebe dávala vedieť od XVI. storočia. Knieža Pavel Alexander Stroganov bol jedným z najintímnejších priateľov Kataríny II. Veľa s ňou cestoval po Rusku a bol jej vynikajúcim partnerom v kartách. Okrem toho, že bol mecenášom, ktorý zbieral obrazy i mince a pôsobil ako prezident Akadémie umenia, srdce ruských vladárov si získal aj ako labužník. V roku 1890 vyslal do Sankt Petersburgu svojho kuchára na kulinársku súťaž. A on ju vyhral svojim „biftekom Stroganoff“.
Šťavnatá roštenka
Lepší ako vojvodca bol vraj v kuchyni. Ide o generála Mikuláša Josefa Esterházyho, ktorý nemal problém toto o sebe priznať. Rád veľa jedol a aj sám jedlá pripravoval. Propagátorom jeho šťavnatej roštenky bol najmä viedenský skladateľ Joseph Haydn, ktorého Esterházy dlhodobo podporoval. Hovädzia roštenka alebo pečienka s nadrobno posekanou zeleninou, ochutená cesnakom a tymianom, s kyslou smotanou a kaparami má dodnes v svetovom kulinárstve popredné miesto.
Šesť chodov pre Otta
Otto von Bismarck vážil až 120 kilogramov a vo všeobecnosti sa o ňom tradovalo, že jeho obed nikdy nemal menej ako šesť chodov. Ak však dnes dostanete na stôl jedlo označené ako Bismarck, zvyčajne ide o rybu, ktorá je upravená s alkoholom a leží v oblohe mušieľ, ráčikov, ustríc či iných prevažne morských potvoriek.
Podľa Dumasa aj Balzaca
Hoci aj u nás sa hovorí, že človek môže byť hladný ako spisovateľ, faktom zostáva, že aj známi francúzski klasici holdovali dobrému jedlu. Doteraz preto jedlo, ktoré tvoria zapečené marhule s ryžou pod penovou prikrývkou nesie meno Honoré de Balzaca. Podľa Alexandra Dumasa sú zasa pomenované baranie kotlety zapečené so zemiakovou kašou v strúhanke. Meno operného skladateľa Gioacchinona Rossiniho nesú jedlá s hľuzovkami a husacou pečienkou.
Broskyne speváčky Melby
Najmä v exkluzívnych reštauráciách si možno objednať ako dezert péché Melba, čiže broskyne so šľahačkou na spôsob Melba. Tento lahodný dezert dostal názov podľa opernej divy Austrálčanky Nellie Melba, ktorá svojich priaznivcov na celom svete ohurovala v koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Jej hlas fascinoval svet milovníkov opery, jej milovaný dezert doteraz chutí rozmaznaným jazýčkom.
Charlotte alebo Malakoff?
Charlotte bola manželka anglického kráľa Juraja III. Celým menom Sophie Charlotte Mecklenburg Strelitz sa dostala aj do kuchárskych kníh vďaka francúzskemu renomovanému kuchárovi Antoinovi Caremu, ktorý podľa nej pomenoval recept na teplé ovocie Charlotte. Piškótová torta, ktorú možno podávať za studena i horúca, má v súčasnosti mnoho variácií. Niekde lahôdku dopĺňa alkohol, inde zasa zmrzlina či ovocné pyré. V susedom Rakúsku je tento dezert populárny aj ako torta Malakoff na počesť francúzskeho maršala Pelissier, ktorý v roku 1855 dobyl so svojimi vojskami ruskú pevnosť Malakoff. Kuchárom či gazdinkám to však na um nepríde, ak ju s láskou pripravujú pre svojich hostí či najbližších.
Autor: Eva Nová