Slovenské vína „hviezdili“ na svetovej vinárskej súťaži v Bratislave

Tri veľké zlaté, 19 zlatých a 38 strieborných medailí. To je bilancia slovenských vinárov na Concours Mondial de Bruxelles, vinárskej súťaži, ktorá patrí medzi päticu najprestížnejších svete. Slovensko ju hostilo ako prvá s postkomunistických krajín.

V bratislavskej Inchebe, kde porotcovia z celého sveta hodnotili od 10. do 12. mája 2013 vyše 8 000 vzoriek vín zo 134 krajín, súťažilo aj 214 vzoriek zo Slovenska. Každé tretie slovenské víno získalo ocenenie a Slovensku patrí celkovo šieste miesto medzi súťažiacimi krajinami. Tieto výsledky nesporne zviditeľnili našu krajinu na svetovej vinárskej mape.

Francúzi najúspešnejší

Celkovo porota Concours Mondial de Bruxelles rozdelila 2 408 medailí. Najviac z nich odniesli francúzski vinári, a to 709 (2 488 súťažných vzoriek), Španieli získali 524 (z 1 664 súťažných vzoriek) a Portugalci 288 medailí (z 802 súťažných vzoriek). Podľa organizátorov súťaže v roku 2013 urobilo najvýznamnejší pokrok práve Slovensko, ktoré z 214 vzoriek získalo 60 medailí.

Čo zabodovalo?

Najvzácnejšie veľké zlaté medaily získali ružové vína Cabernet Sauvignon Rosé vinárstva Martin Pomfy – Mavín a ďalší Cabernet Sauvignon Rosé z Poľnohospodárskeho družstva Mojmírovce. Tretím s najvyšším ocenením súťaže je Rizling rýnsky, s ktorým súťažila spoločnosť T&M SK Bratislava, ale jeho tvorcom je známy pezinský vinár Milan Pavelka.

O najväčší počet medailí – po tri zlaté a dve strieborné, sa postarali vinárstva Víno Mrva & Stanko Trnava a Karpatská Perla Šenkvice.

Z vinárskych regiónov sa darilo najmä vinárstvam z Malokarpatskej, Južnoslovenskej, Nitrianskej a Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Dve strieborné medaily získali aj tokajské vína.

Popri tradičných odrodách, ako je Rizling rýnsky či Tramín červený bodovali aj slovenské novošľachtence Dunaj a Devín.

Kto hodnotil?

Medzinárodnú jury tvorilo 305 degustátorov z radov renomovaných enológov, someliérov a zahraničných novinárov píšucich o víne. Vzorky vín posudzovali podľa stobodového systému Medzinárodnej únie enológov (UIOE). Zaujímali ich vzhľad, vôňa a chuť, pričom hodnotili aj čírosť, kvalitu, intenzitu, jemnosť a perzistenciu, teda stálosť jednotlivých vín.

Vínna turistika

„Aj kvalitné slovenské vína oceňované na svetových súťažiach otvárajú Slovensku cestu k rozvoju zážitkového turizmu. Vínne cesty a s nimi spojená prezentácia gastronómie a návšteva turistických pamiatok sú čoraz žiadanejším produktom zo strany zahraničných návštevníkov,” skonštatovala generálna riaditeľka SACR Marta Kučerová. SACR boli spolu Zväzom výrobcov hrozna a vína na Slovensku, Turizmom regiónu Bratislava a Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu partnerom podujatia.

Svetovú vinársku súťaž využila SACR na zviditeľnenie nielen slovenských vinárstiev, ale aj zaujímavých turistických cieľov Slovenska. Pre degustátorov z 50 krajín pripravila zaujímavý sprievodný program, ktorý zahŕňal návštevu 14 slovenských vinárstiev na Malokarpatskej vínnej ceste a v širšom okolí Bratislavy, kde degustovali vína a ochutnali regionálnu gastronómiu. Okrem toho spoznali aj jedinečné turistické miesta Bratislavského regiónu.


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Babiš pre SME: Nie som skorumpovaný, ale ostatní sú

Kauza Čapí hnízdo je pomsta, tvrdí možný budúci český premiér.

TECH

Facebook sa radikálne mení, začal ukrývať správy

Nová funkcia rozdelí obsah do dvoch kanálov.

SVET

Trump urazil matku padlého vojaka. Navyše vraj klame

Vedel, do čoho ide, povedal o zabitom vojakovi prezident.

Neprehliadnite tiež

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.

Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“