Slovenské vína „hviezdili“ na svetovej vinárskej súťaži v Bratislave

Tri veľké zlaté, 19 zlatých a 38 strieborných medailí. To je bilancia slovenských vinárov na Concours Mondial de Bruxelles, vinárskej súťaži, ktorá patrí medzi päticu najprestížnejších svete. Slovensko ju hostilo ako prvá s postkomunistických krajín.

V bratislavskej Inchebe, kde porotcovia z celého sveta hodnotili od 10. do 12. mája 2013 vyše 8 000 vzoriek vín zo 134 krajín, súťažilo aj 214 vzoriek zo Slovenska. Každé tretie slovenské víno získalo ocenenie a Slovensku patrí celkovo šieste miesto medzi súťažiacimi krajinami. Tieto výsledky nesporne zviditeľnili našu krajinu na svetovej vinárskej mape.

Francúzi najúspešnejší

Celkovo porota Concours Mondial de Bruxelles rozdelila 2 408 medailí. Najviac z nich odniesli francúzski vinári, a to 709 (2 488 súťažných vzoriek), Španieli získali 524 (z 1 664 súťažných vzoriek) a Portugalci 288 medailí (z 802 súťažných vzoriek). Podľa organizátorov súťaže v roku 2013 urobilo najvýznamnejší pokrok práve Slovensko, ktoré z 214 vzoriek získalo 60 medailí.

Čo zabodovalo?

Najvzácnejšie veľké zlaté medaily získali ružové vína Cabernet Sauvignon Rosé vinárstva Martin Pomfy – Mavín a ďalší Cabernet Sauvignon Rosé z Poľnohospodárskeho družstva Mojmírovce. Tretím s najvyšším ocenením súťaže je Rizling rýnsky, s ktorým súťažila spoločnosť T&M SK Bratislava, ale jeho tvorcom je známy pezinský vinár Milan Pavelka.

O najväčší počet medailí – po tri zlaté a dve strieborné, sa postarali vinárstva Víno Mrva & Stanko Trnava a Karpatská Perla Šenkvice.

Z vinárskych regiónov sa darilo najmä vinárstvam z Malokarpatskej, Južnoslovenskej, Nitrianskej a Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Dve strieborné medaily získali aj tokajské vína.

Popri tradičných odrodách, ako je Rizling rýnsky či Tramín červený bodovali aj slovenské novošľachtence Dunaj a Devín.

Kto hodnotil?

Medzinárodnú jury tvorilo 305 degustátorov z radov renomovaných enológov, someliérov a zahraničných novinárov píšucich o víne. Vzorky vín posudzovali podľa stobodového systému Medzinárodnej únie enológov (UIOE). Zaujímali ich vzhľad, vôňa a chuť, pričom hodnotili aj čírosť, kvalitu, intenzitu, jemnosť a perzistenciu, teda stálosť jednotlivých vín.

Vínna turistika

„Aj kvalitné slovenské vína oceňované na svetových súťažiach otvárajú Slovensku cestu k rozvoju zážitkového turizmu. Vínne cesty a s nimi spojená prezentácia gastronómie a návšteva turistických pamiatok sú čoraz žiadanejším produktom zo strany zahraničných návštevníkov,” skonštatovala generálna riaditeľka SACR Marta Kučerová. SACR boli spolu Zväzom výrobcov hrozna a vína na Slovensku, Turizmom regiónu Bratislava a Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu partnerom podujatia.

Svetovú vinársku súťaž využila SACR na zviditeľnenie nielen slovenských vinárstiev, ale aj zaujímavých turistických cieľov Slovenska. Pre degustátorov z 50 krajín pripravila zaujímavý sprievodný program, ktorý zahŕňal návštevu 14 slovenských vinárstiev na Malokarpatskej vínnej ceste a v širšom okolí Bratislavy, kde degustovali vína a ochutnali regionálnu gastronómiu. Okrem toho spoznali aj jedinečné turistické miesta Bratislavského regiónu.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.