Slovenské vína „hviezdili“ na svetovej vinárskej súťaži v Bratislave

Tri veľké zlaté, 19 zlatých a 38 strieborných medailí. To je bilancia slovenských vinárov na Concours Mondial de Bruxelles, vinárskej súťaži, ktorá patrí medzi päticu najprestížnejších svete. Slovensko ju hostilo ako prvá s postkomunistických krajín.

V bratislavskej Inchebe, kde porotcovia z celého sveta hodnotili od 10. do 12. mája 2013 vyše 8 000 vzoriek vín zo 134 krajín, súťažilo aj 214 vzoriek zo Slovenska. Každé tretie slovenské víno získalo ocenenie a Slovensku patrí celkovo šieste miesto medzi súťažiacimi krajinami. Tieto výsledky nesporne zviditeľnili našu krajinu na svetovej vinárskej mape.

Francúzi najúspešnejší

Celkovo porota Concours Mondial de Bruxelles rozdelila 2 408 medailí. Najviac z nich odniesli francúzski vinári, a to 709 (2 488 súťažných vzoriek), Španieli získali 524 (z 1 664 súťažných vzoriek) a Portugalci 288 medailí (z 802 súťažných vzoriek). Podľa organizátorov súťaže v roku 2013 urobilo najvýznamnejší pokrok práve Slovensko, ktoré z 214 vzoriek získalo 60 medailí.

Čo zabodovalo?

Najvzácnejšie veľké zlaté medaily získali ružové vína Cabernet Sauvignon Rosé vinárstva Martin Pomfy – Mavín a ďalší Cabernet Sauvignon Rosé z Poľnohospodárskeho družstva Mojmírovce. Tretím s najvyšším ocenením súťaže je Rizling rýnsky, s ktorým súťažila spoločnosť T&M SK Bratislava, ale jeho tvorcom je známy pezinský vinár Milan Pavelka.

O najväčší počet medailí – po tri zlaté a dve strieborné, sa postarali vinárstva Víno Mrva & Stanko Trnava a Karpatská Perla Šenkvice.

Z vinárskych regiónov sa darilo najmä vinárstvam z Malokarpatskej, Južnoslovenskej, Nitrianskej a Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Dve strieborné medaily získali aj tokajské vína.

Popri tradičných odrodách, ako je Rizling rýnsky či Tramín červený bodovali aj slovenské novošľachtence Dunaj a Devín.

Kto hodnotil?

Medzinárodnú jury tvorilo 305 degustátorov z radov renomovaných enológov, someliérov a zahraničných novinárov píšucich o víne. Vzorky vín posudzovali podľa stobodového systému Medzinárodnej únie enológov (UIOE). Zaujímali ich vzhľad, vôňa a chuť, pričom hodnotili aj čírosť, kvalitu, intenzitu, jemnosť a perzistenciu, teda stálosť jednotlivých vín.

Vínna turistika

„Aj kvalitné slovenské vína oceňované na svetových súťažiach otvárajú Slovensku cestu k rozvoju zážitkového turizmu. Vínne cesty a s nimi spojená prezentácia gastronómie a návšteva turistických pamiatok sú čoraz žiadanejším produktom zo strany zahraničných návštevníkov,” skonštatovala generálna riaditeľka SACR Marta Kučerová. SACR boli spolu Zväzom výrobcov hrozna a vína na Slovensku, Turizmom regiónu Bratislava a Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu partnerom podujatia.

Svetovú vinársku súťaž využila SACR na zviditeľnenie nielen slovenských vinárstiev, ale aj zaujímavých turistických cieľov Slovenska. Pre degustátorov z 50 krajín pripravila zaujímavý sprievodný program, ktorý zahŕňal návštevu 14 slovenských vinárstiev na Malokarpatskej vínnej ceste a v širšom okolí Bratislavy, kde degustovali vína a ochutnali regionálnu gastronómiu. Okrem toho spoznali aj jedinečné turistické miesta Bratislavského regiónu.



          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Spoločný obvod je jedna z najlepších vecí, ktorú nám Mečiar zanechal

          Voľba podľa regiónov je historický anachronizmus.

          DOMOV

          Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

          Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.