Slovenské vína „hviezdili“ na svetovej vinárskej súťaži v Bratislave

Tri veľké zlaté, 19 zlatých a 38 strieborných medailí. To je bilancia slovenských vinárov na Concours Mondial de Bruxelles, vinárskej súťaži, ktorá patrí medzi päticu najprestížnejších svete. Slovensko ju hostilo ako prvá s postkomunistických krajín.

V bratislavskej Inchebe, kde porotcovia z celého sveta hodnotili od 10. do 12. mája 2013 vyše 8 000 vzoriek vín zo 134 krajín, súťažilo aj 214 vzoriek zo Slovenska. Každé tretie slovenské víno získalo ocenenie a Slovensku patrí celkovo šieste miesto medzi súťažiacimi krajinami. Tieto výsledky nesporne zviditeľnili našu krajinu na svetovej vinárskej mape.

Francúzi najúspešnejší

Celkovo porota Concours Mondial de Bruxelles rozdelila 2 408 medailí. Najviac z nich odniesli francúzski vinári, a to 709 (2 488 súťažných vzoriek), Španieli získali 524 (z 1 664 súťažných vzoriek) a Portugalci 288 medailí (z 802 súťažných vzoriek). Podľa organizátorov súťaže v roku 2013 urobilo najvýznamnejší pokrok práve Slovensko, ktoré z 214 vzoriek získalo 60 medailí.

Čo zabodovalo?

Najvzácnejšie veľké zlaté medaily získali ružové vína Cabernet Sauvignon Rosé vinárstva Martin Pomfy – Mavín a ďalší Cabernet Sauvignon Rosé z Poľnohospodárskeho družstva Mojmírovce. Tretím s najvyšším ocenením súťaže je Rizling rýnsky, s ktorým súťažila spoločnosť T&M SK Bratislava, ale jeho tvorcom je známy pezinský vinár Milan Pavelka.

O najväčší počet medailí – po tri zlaté a dve strieborné, sa postarali vinárstva Víno Mrva & Stanko Trnava a Karpatská Perla Šenkvice.

Z vinárskych regiónov sa darilo najmä vinárstvam z Malokarpatskej, Južnoslovenskej, Nitrianskej a Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Dve strieborné medaily získali aj tokajské vína.

Popri tradičných odrodách, ako je Rizling rýnsky či Tramín červený bodovali aj slovenské novošľachtence Dunaj a Devín.

Kto hodnotil?

Medzinárodnú jury tvorilo 305 degustátorov z radov renomovaných enológov, someliérov a zahraničných novinárov píšucich o víne. Vzorky vín posudzovali podľa stobodového systému Medzinárodnej únie enológov (UIOE). Zaujímali ich vzhľad, vôňa a chuť, pričom hodnotili aj čírosť, kvalitu, intenzitu, jemnosť a perzistenciu, teda stálosť jednotlivých vín.

Vínna turistika

„Aj kvalitné slovenské vína oceňované na svetových súťažiach otvárajú Slovensku cestu k rozvoju zážitkového turizmu. Vínne cesty a s nimi spojená prezentácia gastronómie a návšteva turistických pamiatok sú čoraz žiadanejším produktom zo strany zahraničných návštevníkov,” skonštatovala generálna riaditeľka SACR Marta Kučerová. SACR boli spolu Zväzom výrobcov hrozna a vína na Slovensku, Turizmom regiónu Bratislava a Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu partnerom podujatia.

Svetovú vinársku súťaž využila SACR na zviditeľnenie nielen slovenských vinárstiev, ale aj zaujímavých turistických cieľov Slovenska. Pre degustátorov z 50 krajín pripravila zaujímavý sprievodný program, ktorý zahŕňal návštevu 14 slovenských vinárstiev na Malokarpatskej vínnej ceste a v širšom okolí Bratislavy, kde degustovali vína a ochutnali regionálnu gastronómiu. Okrem toho spoznali aj jedinečné turistické miesta Bratislavského regiónu.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Koho odfotili s Kollárom či Lipšicom? Politici a mafiáni na fotkách

Súd na kauciu prepustil z väzby Ľubomíra Kudličku, považovaného za šéfa gangu takáčovcov. Bol na prvej fotke spájajúcej mafiu a politika.

TECH

O krok bližšie k základni na Mesiaci. Je plný vody

Voda sa na Mesiac dostala krátko po jeho vzniku.

Neprehliadnite tiež

Neobmedzujte v sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dva, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?