Slovenské vína „hviezdili“ na svetovej vinárskej súťaži v Bratislave

Tri veľké zlaté, 19 zlatých a 38 strieborných medailí. To je bilancia slovenských vinárov na Concours Mondial de Bruxelles, vinárskej súťaži, ktorá patrí medzi päticu najprestížnejších svete. Slovensko ju hostilo ako prvá s postkomunistických krajín.

V bratislavskej Inchebe, kde porotcovia z celého sveta hodnotili od 10. do 12. mája 2013 vyše 8 000 vzoriek vín zo 134 krajín, súťažilo aj 214 vzoriek zo Slovenska. Každé tretie slovenské víno získalo ocenenie a Slovensku patrí celkovo šieste miesto medzi súťažiacimi krajinami. Tieto výsledky nesporne zviditeľnili našu krajinu na svetovej vinárskej mape.

Francúzi najúspešnejší

Celkovo porota Concours Mondial de Bruxelles rozdelila 2 408 medailí. Najviac z nich odniesli francúzski vinári, a to 709 (2 488 súťažných vzoriek), Španieli získali 524 (z 1 664 súťažných vzoriek) a Portugalci 288 medailí (z 802 súťažných vzoriek). Podľa organizátorov súťaže v roku 2013 urobilo najvýznamnejší pokrok práve Slovensko, ktoré z 214 vzoriek získalo 60 medailí.

Čo zabodovalo?

Najvzácnejšie veľké zlaté medaily získali ružové vína Cabernet Sauvignon Rosé vinárstva Martin Pomfy – Mavín a ďalší Cabernet Sauvignon Rosé z Poľnohospodárskeho družstva Mojmírovce. Tretím s najvyšším ocenením súťaže je Rizling rýnsky, s ktorým súťažila spoločnosť T&M SK Bratislava, ale jeho tvorcom je známy pezinský vinár Milan Pavelka.

O najväčší počet medailí – po tri zlaté a dve strieborné, sa postarali vinárstva Víno Mrva & Stanko Trnava a Karpatská Perla Šenkvice.

Z vinárskych regiónov sa darilo najmä vinárstvam z Malokarpatskej, Južnoslovenskej, Nitrianskej a Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Dve strieborné medaily získali aj tokajské vína.

Popri tradičných odrodách, ako je Rizling rýnsky či Tramín červený bodovali aj slovenské novošľachtence Dunaj a Devín.

Kto hodnotil?

Medzinárodnú jury tvorilo 305 degustátorov z radov renomovaných enológov, someliérov a zahraničných novinárov píšucich o víne. Vzorky vín posudzovali podľa stobodového systému Medzinárodnej únie enológov (UIOE). Zaujímali ich vzhľad, vôňa a chuť, pričom hodnotili aj čírosť, kvalitu, intenzitu, jemnosť a perzistenciu, teda stálosť jednotlivých vín.

Vínna turistika

„Aj kvalitné slovenské vína oceňované na svetových súťažiach otvárajú Slovensku cestu k rozvoju zážitkového turizmu. Vínne cesty a s nimi spojená prezentácia gastronómie a návšteva turistických pamiatok sú čoraz žiadanejším produktom zo strany zahraničných návštevníkov,” skonštatovala generálna riaditeľka SACR Marta Kučerová. SACR boli spolu Zväzom výrobcov hrozna a vína na Slovensku, Turizmom regiónu Bratislava a Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu partnerom podujatia.

Svetovú vinársku súťaž využila SACR na zviditeľnenie nielen slovenských vinárstiev, ale aj zaujímavých turistických cieľov Slovenska. Pre degustátorov z 50 krajín pripravila zaujímavý sprievodný program, ktorý zahŕňal návštevu 14 slovenských vinárstiev na Malokarpatskej vínnej ceste a v širšom okolí Bratislavy, kde degustovali vína a ochutnali regionálnu gastronómiu. Okrem toho spoznali aj jedinečné turistické miesta Bratislavského regiónu.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Memorandum proti Kotlebovi zatiaľ podpísal len Mičev

Vyzývatelia extrémistu Mariana Kotlebu Ján Lunter aj Martin Klus tvrdia, že v župných voľbách sa zachovajú zodpovedne.

KOMENTÁRE

Kotleba na 26 percent má, no na štyridsiatku nesiahne

Roztrieštenosť priniesla víťazstvo Franca, spojenectvo porážku Hitlera.

ŠPORT

Mladí Slováci predviedli skvelý výkon, Švédom strelili tri góly

Prvý strelil Chrien, druhý Mihalík a tretí Šatka.

SVET

Aerolínie sa chcú vrátiť k Concorde: tichším a lacnejším

Nová spoločnosť sľubuje po rokoch návrat k nadzvukovej doprave.

Neprehliadnite tiež

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.