Ibérijská šunka patrí k ikonám španielskej gastronómie

V Španielsku nazývajú sušenú šunku jamón (čítaj chamón). Znalci vravia, že sa dá prirovnať k vínu alebo syru: čím dlhšie zreje, tým je jemnejšia a lahodnejšia. Za tú naj sa považuje jamón ibérico.

Sú stovky druhov jamónes a vybrať si tú najlepšiu je niekedy aj nad schopnosti skúsených domácich gurmánov. Ak vám však niekde ponúknu jamon ibérico, teda ibérijskú šunku, vedzte, že si vás hostiteľ mimoriadne váži. Na tanier dostanete to najlepšie z najlepšieho. Toto sušené mäsko ružovej farby a jemnej štruktúry nakrájané na tenučké plátky (rovnako ako talianske prošuto, chorvátsky pršut či česká varená šunka) sa rozplýva na jazyku. Mali by ste cítiť chuť orechov s jemnou maslovou príchuťou.

Čierna laba

Prečo je jamón ibérico takou ikonou španielskej kuchyne? Čo-to prezrádza už jej druhý názov – pata negra, čo v preklade znamená čierna laba či noha. O túto prezývku sa postarali typické čierne nechty ibérijských prasiatok, z ktorých stehien sa táto šunka vyrába. Podľa španielskeho zákona o ochranných značkách Denominación de Origen, môže byť ibérijská šunka totiž výlučne z čiernych iberijských prasiat (ibérico), alebo ich krížencov, ktoré ale musia byť najmenej na 70 % percent krvi rodičov ibérico.

Tieto prasiatka chovajú farmári najmä na juhu a juhozápade Španielska, ale aj na juhovýchode Portugalsku, kde sa nazývajú porco de raça alentejana. Základom je, že sa pasú na tráve v rozľahlých dubových lesoch nazývaných dehesas. Tam sa im v paši dostanú do žalúdkov aj chutné a zdravé bylinky a korienky, ale hlavne žalude z ibérijských korkových dubov. Treba ale dodať, že svoje zohráva aj pohyb zvierat na čerstvom vzduchu a v neposlednom rade stáročné chovateľské skúsenosti farmárov i tradícia samotnej výroby tejto šunky. Vďaka tomu má mäsko takú lahodnú chuť. Dnes sa už ale na výkrm používajú aj iné krmivá, čo má však pravdaže vplyv na kvalitu mäsa.

Na čo ľudia neprídu!

Typické čierne pazúriky ibérijských prasiatok sa stali aj terčom falšovania. Keďže iné čierne plemená majú nechty biele, skúšali im ich podvodníci zafarbiť a oklamať spracovateľov. Oči nákupcov musia byť preto veľmi ostražité.

Zrenie je obzvlášť dôležité

Spracúvanie mäsa na lahodnú šunku je ďalšia kapitola. Ide o proces, ktorý sa stáročiami takmer nemení. Mäso sa nevarí, neúdi ani nepečie. Konzervuje sa tým, že sa natrie morskou soľou, potom sa vyvesí a nechá schnúť jeden až štyri roky. Kedysi na to slúžili tmavé pivnice, kedy nie každý rok bývala ideálne atmosféra, a preto mali šunky rôznu chuť, ba niekedy sa ani nevydarili. V súčasnosti zrenie uľahčuje riadená klimatizácia. Dĺžka sušenia závisí od veľkosti a charakteristických vlastností konkrétnej šunky.

Medzi najznámejšie ibérijské šunky patria výrobky z mesta Guijuelo v provincii Salamanca a Jabugo v provincii Huelva, ktorého hlavné námestie dostalo dokonca názov La plaza del Jamón.

Bellota vedie

Gurmáni tiež vedia, že najlepší druh šunky sa volá jamón ibérico del bellota. Tá je výlučne z čiernych ošípaných voľne sa pasúcich v dubových lesoch. Má intenzívnu plnú chuť a nádhernú mramorovú štruktúru. Možno si ju zájsť ochutnať napríklad do bratislavskej reštaurácie Kogo.

Jamón bellota má mnoho prívržencov nielen kvôli chuti, ale iným vlastnostiam. Keďže čierne ošípané majú osobitnú DNA a vďaka tomu, že sa živia prevažne žaluďmi, obsahuje ich mäso 55 percent kyseliny olejovej. Mimochodom, túto zdravú nenasýtenú mastnú kyselinu obsahuje aj olivový olej. Mäso je navyše bohaté na vitamíny B1, B6, B12 a E, ako aj kyselinu listovú a obsahuje minerály ako vápnik, železo, zinok, magnézium a fosfor. Šunku bellota si možno dopriať dokonca aj pri nízko energetickej diéte: 50 gramov obsahuje iba 150 kalórií.

Metódy sa modernizujú

Druhé miesto v kategóriách kvality patrí šunke jamón ibérico de recebo. V tomto prípade už ide ale o mäso z čiernych prasiatok, ktoré sú dokrmované aj zrnovinami.

Aj jamón ibérico de cebo patrí k špičkovým šunkám s jemnou a príjemnou chuťou. Tú však už vyrábajú z ošípaných kŕmených moderne – zrnovinami a navyše v ošipárňach. O žaluďoch z dubových lesov a zdravom vzduchu i pohybe na paši teda ani len netušia. Navyše táto šunka sa suší len rok. Vďaka týmto „úsporným“ postupom je ale cenovo najdostupnejšia.

Obľúbená je šunka aj jamón serrano. Má síce vyšší obsah tuku, ale gurmáni ju obľubujú vďaka výraznejšej chuti. Práve tuk je totiž v mäse, ale napríklad aj syroch a iných mliečnych výrobkoch, nositeľom chuti.

Celkovo predstavuje šunka jamón ibérico iba osem percent celkovej španielskej produkcie sušenej šunky. Je pomerne drahá (na letiskách predávajú 100 gramové balenie za 15 i viac eur), a tak si ju nemôže dovoliť každý. Patrí ale k významných exportným artiklom tejto krajiny.

Jamón je súčasťou dekorácie mnohých španielskych reštaurácii a najmä barov. Veľké kusy šunky zvyknú visieť pod plafónom podložené mištičkami zachytávajúcich stekajúci tuk. Tam im je vraj najlepšie, lebo majú ešte šancu dozrieť do tej pravej konzistencie i chuti.


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Premiér ukázal svojim novým spojencom, že opovrhuje ich názormi (píše Michal Havran)

Rovnako ako Fico, aj Rezník bude len ťažko presviedčať demokratickú verejnosť, že sa zmenil.

EKONOMIKA

Minúta po minúte: Odborári opäť rokujú s Volkswagenom

Vyjednávanie trvá už niekoľko hodín.

KOMENTÁRE

Prečo na štrajku vo Volkswagene záleží

Nie každé číslo vypadne z analýz, mnohé je vecou dohody.

DOMOV

Polícia si nahrala preberanie úplatku na Vysokej škole Sv. Alžbety

NAKA tiež obvinila šéfa daňovej kontroly.

Neprehliadnite tiež

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.