SME

V Bratislave ani tohto roku nebude žiariť michelinovská hviezdička

V prvom jarnom mesiaci – marci, už tradične distribuuje spoločnosť Michelin nové bedekre po najlepších reštauráciách a hoteloch sveta. V samostatnom vydaní putujúcom európskymi metropolami Bratislava opäť chýba.

Michelin sa popri Gault Millau považuje za najprestížnejší gurmánsky bedeker. Vo svojom 32. vydaní pokrýva Michelin guide Main Cities of Europe 44 európskych miest. Jeho inšpektori sa rozbehli po 22 krajinách a do bedekra vybrali 3 728 najlepších zariadení – 2 154 reštaurácii a 1 574 hotelov.

Slovensko tam stále chýba. Buď michelinovskí inšpektori našu krajinu ešte neobjavili, alebo zatiaľ nenašli ani jednu reštauráciu či hotel, ktoré by stáli aspoň za zmienku. Príčinou ale môžu byť aj krízové úsporné opatrenia na cestovnom a ďalších výdavkoch.

SkryťVypnúť reklamu

Ktorý je prestížnejší?

Často sa objavuje diskusia, ktorý z dvoch známych gurmánskych bedekrov – Michelin a Gault Millau, je prestížnejší. Pravdou je, že ten prvý je populárnejší, a tým aj vplyvnejší. Druhý sa zase považuje za puristickejší, pretože sa zameriava najmä na kvalitu jedál.

Prekvapenia

Medzi najlepšie hodnotenými reštauráciami sa tohto roku objavilo viacero nováčikov. Má to byť reakcia na zlepšujúcu sa a nápaditejšiu európsku gastronomickú scénu, ktorú vhodne dopĺňajú aj kvalitné vína. Výsledkom toho je, že medzi 412 „ohviezdičkovanými“ reštauráciami je deväť nových mien, ktoré získali dve a pol stovky s jednou hviezdičkou. Celkovo je to nárast oproti minulému roku o desať percent.

Za hlavné udalosti z nového vydania označujú odborníci fakt, že kodanská reštaurácia Noma slávneho chefa Reného Redzepiho, ktorú hodnotitelia 50 Best of the World označujú už dva roky ako najlepšiu reštauráciu sveta, ani tentokrát tri hviezdičky nezískala (iba dve). Dve sa ušli aj ďalšej kodanskej reštaurácii Geranium, ktorá prvú získala len vlani. Vareškou tam vládne chef Rasmus Kofoed. „Kodaň sa dostala tohto roku na výslnie. Blahoželám nášmu malému mestu,“ tešil sa na sociálnej sieti Twitter R. Radzepi.

SkryťVypnúť reklamu

Za druhú udalosť označujú odborníci to, že michelinovskú hviezdičku získala prvýkrát v histórii poľská reštaurácia. Stal sa ňou Atelier Amaro so šéfkuchárom Wojciechom Amarom. Inšpektori tak ocenili jeho inovatívny štýl, používanie lokálnych produktov a originálnu kombináciu surovín.

Zato v Štokholme sa podarilo zvýšiť pôvodné dve na tri hviezdičky až dvom reštauráciám – Gastrologik a Ekstedt. Nové hviezdičky sa ušli aj reštauráciám v gréckych Aténach.

Cena versus kvalita

Nie je tajomstvom, že vybrať sa do michelinovskej reštaurácie kdekoľvek na svete, nie je lacná záležitosť. Preto tých, ktorí radi konzumujú dobré jedlo za primeranejšie ceny poteší, že ocenenie Bib Gourmand má tohto roku 265 zariadení, z toho 54 je nováčikov.

Tieto reštaurácie spoznáte podľa Bibenda, michelinovského maskota oblizujúceho si pery. Ten reprezentuje hodnotu: dobrá kvalita a za dobrú cenu. Popularita reštaurácii Bib Gourmand medzi gurmánmi mimoriadne rastie. Majú totiž pocit, že sa im darí robiť dobrý obchod. Spokojní sú aj majitelia a prevádzkovatelia, ktorým to pomáha zvyšovať biznis.

SkryťVypnúť reklamu

Michelinovské hviezdičky i Bib ocenenia majú pre podniky zvyčajne pozitívny ekonomický dopad. Vo svete je totiž čoraz populárnejšia tzv. gurmánska turistika, keď sa jednotlivci či skupiny, zvyčajne dobre situovaných ľudí, špeciálne vyberú práve na návštevu špičkových podnikov. Navyše ich radi vyhľadávajú aj organizátori rôznych firemných a spoločenských podujatí.

Susedom sa darí

Popri Poliakoch bodovali aj ďalší naši susedia. Napríklad v susednej Viedni si dve hviezdičky udržal i reštaurácie Steirereck a SilvioNickol. Jednu hviezdičku prvýkrát získal podnik Dom Veisl v centre rakúskej metropoly a zaradil sa k ďalším dvom jednohviezdičkovým – Mraz&Sohn a Walter Bauer. Bib Gourmand získalo osem viedenských podnikov.

Michelinovskí inšpektori si pozorne všímajú už niekoľko rokov aj Prahu. Tá ani teraz nevyšla naprázdno. Degustation Boheme Bourgeoisea v hoteli Alcron má jednu hviezdičku a šesť ďalších Bib Gourmand. Celkovo odporúča bedeker 57 pražských podnikov.

SkryťVypnúť reklamu

V Budapešti majú po hviezdičke reštaurácie Ónyx a Costes a štyri ďalšie získali Bib Gourmand.

V tradičnom červenom obale

Farba bedekru Michelin guide Main Cities of Europe sa ani pre rok 2013 nezmenila – opäť má tradičný červený obal. K dispozícii je smartphonová a tabletová aplikácia. Je tiež dostupný na web stránke viamichelin.com, ktorú ročne navštívi viac ako 400 miliónov ľudí. V bedekri nechýbajú piktogramy a mapky, ktoré umožňujú pri návšteve svetových metropol dobre sa orientovať a spoznať aj okolité atrakcie.

Komerčné články

  1. Ako rozoznať dobrú kávu? Poradí pražiarka
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 650
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 147
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 854
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 4 166
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 4 123
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 488
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 301
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 273
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu