SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

V Bratislave ani tohto roku nebude žiariť michelinovská hviezdička

V prvom jarnom mesiaci – marci, už tradične distribuuje spoločnosť Michelin nové bedekre po najlepších reštauráciách a hoteloch sveta. V samostatnom vydaní putujúcom európskymi metropolami Bratislava opäť chýba.

Michelin sa popri Gault Millau považuje za najprestížnejší gurmánsky bedeker. Vo svojom 32. vydaní pokrýva Michelin guide Main Cities of Europe 44 európskych miest. Jeho inšpektori sa rozbehli po 22 krajinách a do bedekra vybrali 3 728 najlepších zariadení – 2 154 reštaurácii a 1 574 hotelov.

Slovensko tam stále chýba. Buď michelinovskí inšpektori našu krajinu ešte neobjavili, alebo zatiaľ nenašli ani jednu reštauráciu či hotel, ktoré by stáli aspoň za zmienku. Príčinou ale môžu byť aj krízové úsporné opatrenia na cestovnom a ďalších výdavkoch.

SkryťVypnúť reklamu

Ktorý je prestížnejší?

Často sa objavuje diskusia, ktorý z dvoch známych gurmánskych bedekrov – Michelin a Gault Millau, je prestížnejší. Pravdou je, že ten prvý je populárnejší, a tým aj vplyvnejší. Druhý sa zase považuje za puristickejší, pretože sa zameriava najmä na kvalitu jedál.

Prekvapenia

Medzi najlepšie hodnotenými reštauráciami sa tohto roku objavilo viacero nováčikov. Má to byť reakcia na zlepšujúcu sa a nápaditejšiu európsku gastronomickú scénu, ktorú vhodne dopĺňajú aj kvalitné vína. Výsledkom toho je, že medzi 412 „ohviezdičkovanými“ reštauráciami je deväť nových mien, ktoré získali dve a pol stovky s jednou hviezdičkou. Celkovo je to nárast oproti minulému roku o desať percent.

Za hlavné udalosti z nového vydania označujú odborníci fakt, že kodanská reštaurácia Noma slávneho chefa Reného Redzepiho, ktorú hodnotitelia 50 Best of the World označujú už dva roky ako najlepšiu reštauráciu sveta, ani tentokrát tri hviezdičky nezískala (iba dve). Dve sa ušli aj ďalšej kodanskej reštaurácii Geranium, ktorá prvú získala len vlani. Vareškou tam vládne chef Rasmus Kofoed. „Kodaň sa dostala tohto roku na výslnie. Blahoželám nášmu malému mestu,“ tešil sa na sociálnej sieti Twitter R. Radzepi.

SkryťVypnúť reklamu

Za druhú udalosť označujú odborníci to, že michelinovskú hviezdičku získala prvýkrát v histórii poľská reštaurácia. Stal sa ňou Atelier Amaro so šéfkuchárom Wojciechom Amarom. Inšpektori tak ocenili jeho inovatívny štýl, používanie lokálnych produktov a originálnu kombináciu surovín.

Zato v Štokholme sa podarilo zvýšiť pôvodné dve na tri hviezdičky až dvom reštauráciám – Gastrologik a Ekstedt. Nové hviezdičky sa ušli aj reštauráciám v gréckych Aténach.

Cena versus kvalita

Nie je tajomstvom, že vybrať sa do michelinovskej reštaurácie kdekoľvek na svete, nie je lacná záležitosť. Preto tých, ktorí radi konzumujú dobré jedlo za primeranejšie ceny poteší, že ocenenie Bib Gourmand má tohto roku 265 zariadení, z toho 54 je nováčikov.

Tieto reštaurácie spoznáte podľa Bibenda, michelinovského maskota oblizujúceho si pery. Ten reprezentuje hodnotu: dobrá kvalita a za dobrú cenu. Popularita reštaurácii Bib Gourmand medzi gurmánmi mimoriadne rastie. Majú totiž pocit, že sa im darí robiť dobrý obchod. Spokojní sú aj majitelia a prevádzkovatelia, ktorým to pomáha zvyšovať biznis.

SkryťVypnúť reklamu

Michelinovské hviezdičky i Bib ocenenia majú pre podniky zvyčajne pozitívny ekonomický dopad. Vo svete je totiž čoraz populárnejšia tzv. gurmánska turistika, keď sa jednotlivci či skupiny, zvyčajne dobre situovaných ľudí, špeciálne vyberú práve na návštevu špičkových podnikov. Navyše ich radi vyhľadávajú aj organizátori rôznych firemných a spoločenských podujatí.

Susedom sa darí

Popri Poliakoch bodovali aj ďalší naši susedia. Napríklad v susednej Viedni si dve hviezdičky udržal i reštaurácie Steirereck a SilvioNickol. Jednu hviezdičku prvýkrát získal podnik Dom Veisl v centre rakúskej metropoly a zaradil sa k ďalším dvom jednohviezdičkovým – Mraz&Sohn a Walter Bauer. Bib Gourmand získalo osem viedenských podnikov.

Michelinovskí inšpektori si pozorne všímajú už niekoľko rokov aj Prahu. Tá ani teraz nevyšla naprázdno. Degustation Boheme Bourgeoisea v hoteli Alcron má jednu hviezdičku a šesť ďalších Bib Gourmand. Celkovo odporúča bedeker 57 pražských podnikov.

SkryťVypnúť reklamu

V Budapešti majú po hviezdičke reštaurácie Ónyx a Costes a štyri ďalšie získali Bib Gourmand.

V tradičnom červenom obale

Farba bedekru Michelin guide Main Cities of Europe sa ani pre rok 2013 nezmenila – opäť má tradičný červený obal. K dispozícii je smartphonová a tabletová aplikácia. Je tiež dostupný na web stránke viamichelin.com, ktorú ročne navštívi viac ako 400 miliónov ľudí. V bedekri nechýbajú piktogramy a mapky, ktoré umožňujú pri návšteve svetových metropol dobre sa orientovať a spoznať aj okolité atrakcie.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 717
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 13 735
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 703
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 220
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 961
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 464
  8. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí 4 144
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu