V Bratislave ani tohto roku nebude žiariť michelinovská hviezdička

V prvom jarnom mesiaci – marci, už tradične distribuuje spoločnosť Michelin nové bedekre po najlepších reštauráciách a hoteloch sveta. V samostatnom vydaní putujúcom európskymi metropolami Bratislava opäť chýba.

Michelin sa popri Gault Millau považuje za najprestížnejší gurmánsky bedeker. Vo svojom 32. vydaní pokrýva Michelin guide Main Cities of Europe 44 európskych miest. Jeho inšpektori sa rozbehli po 22 krajinách a do bedekra vybrali 3 728 najlepších zariadení – 2 154 reštaurácii a 1 574 hotelov.

Slovensko tam stále chýba. Buď michelinovskí inšpektori našu krajinu ešte neobjavili, alebo zatiaľ nenašli ani jednu reštauráciu či hotel, ktoré by stáli aspoň za zmienku. Príčinou ale môžu byť aj krízové úsporné opatrenia na cestovnom a ďalších výdavkoch.

Ktorý je prestížnejší?

Často sa objavuje diskusia, ktorý z dvoch známych gurmánskych bedekrov – Michelin a Gault Millau, je prestížnejší. Pravdou je, že ten prvý je populárnejší, a tým aj vplyvnejší. Druhý sa zase považuje za puristickejší, pretože sa zameriava najmä na kvalitu jedál.

Prekvapenia

Medzi najlepšie hodnotenými reštauráciami sa tohto roku objavilo viacero nováčikov. Má to byť reakcia na zlepšujúcu sa a nápaditejšiu európsku gastronomickú scénu, ktorú vhodne dopĺňajú aj kvalitné vína. Výsledkom toho je, že medzi 412 „ohviezdičkovanými“ reštauráciami je deväť nových mien, ktoré získali dve a pol stovky s jednou hviezdičkou. Celkovo je to nárast oproti minulému roku o desať percent.

Za hlavné udalosti z nového vydania označujú odborníci fakt, že kodanská reštaurácia Noma slávneho chefa Reného Redzepiho, ktorú hodnotitelia 50 Best of the World označujú už dva roky ako najlepšiu reštauráciu sveta, ani tentokrát tri hviezdičky nezískala (iba dve). Dve sa ušli aj ďalšej kodanskej reštaurácii Geranium, ktorá prvú získala len vlani. Vareškou tam vládne chef Rasmus Kofoed. „Kodaň sa dostala tohto roku na výslnie. Blahoželám nášmu malému mestu,“ tešil sa na sociálnej sieti Twitter R. Radzepi.

Za druhú udalosť označujú odborníci to, že michelinovskú hviezdičku získala prvýkrát v histórii poľská reštaurácia. Stal sa ňou Atelier Amaro so šéfkuchárom Wojciechom Amarom. Inšpektori tak ocenili jeho inovatívny štýl, používanie lokálnych produktov a originálnu kombináciu surovín.

Zato v Štokholme sa podarilo zvýšiť pôvodné dve na tri hviezdičky až dvom reštauráciám – Gastrologik a Ekstedt. Nové hviezdičky sa ušli aj reštauráciám v gréckych Aténach.

Cena versus kvalita

Nie je tajomstvom, že vybrať sa do michelinovskej reštaurácie kdekoľvek na svete, nie je lacná záležitosť. Preto tých, ktorí radi konzumujú dobré jedlo za primeranejšie ceny poteší, že ocenenie Bib Gourmand má tohto roku 265 zariadení, z toho 54 je nováčikov.

Tieto reštaurácie spoznáte podľa Bibenda, michelinovského maskota oblizujúceho si pery. Ten reprezentuje hodnotu: dobrá kvalita a za dobrú cenu. Popularita reštaurácii Bib Gourmand medzi gurmánmi mimoriadne rastie. Majú totiž pocit, že sa im darí robiť dobrý obchod. Spokojní sú aj majitelia a prevádzkovatelia, ktorým to pomáha zvyšovať biznis.

Michelinovské hviezdičky i Bib ocenenia majú pre podniky zvyčajne pozitívny ekonomický dopad. Vo svete je totiž čoraz populárnejšia tzv. gurmánska turistika, keď sa jednotlivci či skupiny, zvyčajne dobre situovaných ľudí, špeciálne vyberú práve na návštevu špičkových podnikov. Navyše ich radi vyhľadávajú aj organizátori rôznych firemných a spoločenských podujatí.

Susedom sa darí

Popri Poliakoch bodovali aj ďalší naši susedia. Napríklad v susednej Viedni si dve hviezdičky udržal i reštaurácie Steirereck a SilvioNickol. Jednu hviezdičku prvýkrát získal podnik Dom Veisl v centre rakúskej metropoly a zaradil sa k ďalším dvom jednohviezdičkovým – Mraz&Sohn a Walter Bauer. Bib Gourmand získalo osem viedenských podnikov.

Michelinovskí inšpektori si pozorne všímajú už niekoľko rokov aj Prahu. Tá ani teraz nevyšla naprázdno. Degustation Boheme Bourgeoisea v hoteli Alcron má jednu hviezdičku a šesť ďalších Bib Gourmand. Celkovo odporúča bedeker 57 pražských podnikov.

V Budapešti majú po hviezdičke reštaurácie Ónyx a Costes a štyri ďalšie získali Bib Gourmand.

V tradičnom červenom obale

Farba bedekru Michelin guide Main Cities of Europe sa ani pre rok 2013 nezmenila – opäť má tradičný červený obal. K dispozícii je smartphonová a tabletová aplikácia. Je tiež dostupný na web stránke viamichelin.com, ktorú ročne navštívi viac ako 400 miliónov ľudí. V bedekri nechýbajú piktogramy a mapky, ktoré umožňujú pri návšteve svetových metropol dobre sa orientovať a spoznať aj okolité atrakcie.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.