SME
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Pór nazývajú aj špargľou chudoby

Muž, na ktorého pokyn sa údajne Rím ocitol v plameňoch – cisár Nero, pór miloval. Pretože sa považoval za skvelého speváka a rečníka, veril, že jedlá z póru posilnia jeho často namáhané hlasivky.

Vraj aj krátko predtým, než sa nechal inšpirovať horiacim mestom, skonzumoval Nero väčšie množstvo póru. Iste aj preto Nera nazývali jeho súčasníci póro žrútom.

Dobré vlastnosti póru poznali teda ľudia už v časoch antiky, ba aj neskôr začali túto zeleninu nazývať špargľa chudoby. Pór bol vždy lacný a rástol v záhradách bez väčších problémov.

Čo obsahuje?

• Vysoký obsah karotenoidov, ktoré podporujú rast a správy vývoj najmä detských organizmov

• Ochraňuje pred šeroslepotou a tvorí základ pre tvorbu očného farbiva

SkryťVypnúť reklamu

• Vitamíny C a E chránia organizmus človeka pred voľnými radikálmi a bránia vzniku rakovinového bujnenia.

• Obsahuje aj thiamín, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu srdca, nervov a obnovuje tkanivá.

• Zlepšuje náladu a pamäť

• Pôsobí proti nadúvaniu, žlčovým kameňom a nechutenstvu.

• Podobne, ako cibuľa a cesnak, má antiseptické vlastnosti a obraňuje srdce a tepny pred artériosklerózou

• Pórový čaj pomáha pri nevoľnosti či hnačke

• Pórový sirup je zasa účinným prostriedkom pri pľúcnych infekciách.

Odkiaľ prišiel

Liečivá zelenina si do strednej Európy našla cestu z Prednej Ázie. Vypestovali ju z divého druhu, jej domovom bola čoskoro južná Európa, ale aj Anglicko a Perzia. Starí Gréci a Rimania považovali pór za výborný prostriedok proti otrave alkoholom. Pretože obsahuje aj selén, posilňuje imunitný systém a najmä v zime zvyšuje odolnosť voči chrípke. Pestovali ho v záhradách, ktoré nazývali porrinae. Je zaujímavosťou, že sa pór na viacerých miestach spomína aj v Starom zákone.

SkryťVypnúť reklamu

Diétna zelenina

Vzhľadom nato, že pór neobsahuje veľa cukrov ani tukov, vyhovuje najmä pri diétnom stravovaní. Má dostatok vlákniny aj pektínu a preto účinne dokáže potláčať hlad a dodávať pocit plnosti. Aj preto sa v súčasnosti stal súčasťou mnohých šalátov, polievok, nákypov a slaných koláčikov.

O kombináciách

V spojení so zelerom pór podporuje tráviace procesy v tele človeka a pomáha čistiť črevá. Vedno s cesnakom je liekom prevencie. Obe tieto zeleniny majú dostatok draslíka a preto dokážu znižovať hladinu zlého cholesterolu a zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu. Ich pravidelná konzumácia znižuje nebezpečenstvo vzniku rakoviny hrubého čreva a aj prostaty. Pór však preventívne pôsobí pri chorobách žíl, bráni tvorbe krvných zrazenín a odporúča sa ľuďom, ktorí trpia na reumu a dnu.

SkryťVypnúť reklamu

Kto ho nesmie

Pretože táto zelenina obsahuje väčšie množstvo solí kyseliny šťaveľovej, mali by sa jej vystríhať ľudia, ktorí bojujú s ochoreniami žlčníka a obličiek. Ak sa však rozhodnete zaradiť pór medzi „svoje“ zeleniny, využívajte aj jeho zelenú časť. Najlepšie je vyťažiť z neho čo najviac a konzumovať ho v surovom stave. Hoci v USA a vo Veľkej Británii pór považujú iba za zeleninu, v labužníckom Francúzsku ho hodnotia aj ako koreninu, ktorá pokrmom dodá jedinečnú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) je Richard Strapko. Do funkcie ho menoval bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dlh poisťovne presahoval ku koncu júna 131 miliónov eur.


6 h
Ruský tank T-80, ktorého sa ukrajinskí vojaci zmocnili v Bachmute.

Ruská armáda za sebou zanecháva moderné zbrane aj muzeálne kusy.


9 h
Hotelový komplex Borová Sihoť posielajú daniari do konkurzu.

Hotelový biznis sa trápi a najbližšie mesiace neprinesú úľavu.


13 h
Ilustračné foto.

Nový prieskum ukazuje, že až 70 percent ľudí by chcelo postihovať aj obťažovanie na verejnosti.


2 h

Neprehliadnite tiež

Čím sú jeho knedle iné?


a 1 ďalší 4. okt
Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep
SkryťZatvoriť reklamu