SME

Pór nazývajú aj špargľou chudoby

Muž, na ktorého pokyn sa údajne Rím ocitol v plameňoch – cisár Nero, pór miloval. Pretože sa považoval za skvelého speváka a rečníka, veril, že jedlá z póru posilnia jeho často namáhané hlasivky.

Vraj aj krátko predtým, než sa nechal inšpirovať horiacim mestom, skonzumoval Nero väčšie množstvo póru. Iste aj preto Nera nazývali jeho súčasníci póro žrútom.

Dobré vlastnosti póru poznali teda ľudia už v časoch antiky, ba aj neskôr začali túto zeleninu nazývať špargľa chudoby. Pór bol vždy lacný a rástol v záhradách bez väčších problémov.

Čo obsahuje?

• Vysoký obsah karotenoidov, ktoré podporujú rast a správy vývoj najmä detských organizmov

• Ochraňuje pred šeroslepotou a tvorí základ pre tvorbu očného farbiva

SkryťVypnúť reklamu

• Vitamíny C a E chránia organizmus človeka pred voľnými radikálmi a bránia vzniku rakovinového bujnenia.

• Obsahuje aj thiamín, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu srdca, nervov a obnovuje tkanivá.

• Zlepšuje náladu a pamäť

• Pôsobí proti nadúvaniu, žlčovým kameňom a nechutenstvu.

• Podobne, ako cibuľa a cesnak, má antiseptické vlastnosti a obraňuje srdce a tepny pred artériosklerózou

• Pórový čaj pomáha pri nevoľnosti či hnačke

• Pórový sirup je zasa účinným prostriedkom pri pľúcnych infekciách.

Odkiaľ prišiel

Liečivá zelenina si do strednej Európy našla cestu z Prednej Ázie. Vypestovali ju z divého druhu, jej domovom bola čoskoro južná Európa, ale aj Anglicko a Perzia. Starí Gréci a Rimania považovali pór za výborný prostriedok proti otrave alkoholom. Pretože obsahuje aj selén, posilňuje imunitný systém a najmä v zime zvyšuje odolnosť voči chrípke. Pestovali ho v záhradách, ktoré nazývali porrinae. Je zaujímavosťou, že sa pór na viacerých miestach spomína aj v Starom zákone.

SkryťVypnúť reklamu

Diétna zelenina

Vzhľadom nato, že pór neobsahuje veľa cukrov ani tukov, vyhovuje najmä pri diétnom stravovaní. Má dostatok vlákniny aj pektínu a preto účinne dokáže potláčať hlad a dodávať pocit plnosti. Aj preto sa v súčasnosti stal súčasťou mnohých šalátov, polievok, nákypov a slaných koláčikov.

O kombináciách

V spojení so zelerom pór podporuje tráviace procesy v tele človeka a pomáha čistiť črevá. Vedno s cesnakom je liekom prevencie. Obe tieto zeleniny majú dostatok draslíka a preto dokážu znižovať hladinu zlého cholesterolu a zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu. Ich pravidelná konzumácia znižuje nebezpečenstvo vzniku rakoviny hrubého čreva a aj prostaty. Pór však preventívne pôsobí pri chorobách žíl, bráni tvorbe krvných zrazenín a odporúča sa ľuďom, ktorí trpia na reumu a dnu.

SkryťVypnúť reklamu

Kto ho nesmie

Pretože táto zelenina obsahuje väčšie množstvo solí kyseliny šťaveľovej, mali by sa jej vystríhať ľudia, ktorí bojujú s ochoreniami žlčníka a obličiek. Ak sa však rozhodnete zaradiť pór medzi „svoje“ zeleniny, využívajte aj jeho zelenú časť. Najlepšie je vyťažiť z neho čo najviac a konzumovať ho v surovom stave. Hoci v USA a vo Veľkej Británii pór považujú iba za zeleninu, v labužníckom Francúzsku ho hodnotia aj ako koreninu, ktorá pokrmom dodá jedinečnú chuť.

Autor: Eva Nová

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Koľko stojí dovolenka na lodi a koľko apartmán pri mori?
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  5. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 864
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 6 043
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 450
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 238
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 281
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 130
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 2 079
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár 1 494
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tipy na skvelú dovolenku v novembri.

HappyTravel.sk spustila kampaň na zimnú sezónu pár dní pred krachom.


21
Predseda vlády Robert Fico a vpravo minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Vo Fínsku majú kryty pre väčšinu ľudí. Na Slovensku sú pre päť percent.


30
Peter Tkačenko.

Ak si to Fico nevšimol, ideologické sú aj európske fondy.


9
Obyvatelia Gaza City si berú humanitárnu pomoc.

Situáciu zhoršuje aj sporná humanitárna organizácia.


3

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu