SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Chren hrdlo vyštípe, ale žalúdok pohladí

Chrenovú omáčku s varenými zemiakmi a dokonca iba s vajíčkom zaradil nedávno na sezónny lístok šéfkuchár pražskej michelinovskej reštaurácie Hotela Alcron Roman Paulus. A nestačí sa čudovať, aký je o toto jedlo záujem. Chren rovnako ako Česi milujú aj Slo

váci.

Podobnú odvahu ako R. Paulus majú našťastie aj viacerí slovenskí kuchári. Nielenže často podávajú čerstvý či konzervovaný strúhaný chren ako prílohu k rôznym druhom mäsa či mäsovým výrobkom – najmä varenému hovädziemu, pečenému bravčovému kolenu, šunke či rebierkam, rôznym klobáskam a párkom, ale pasuje aj k jahňacine, rybám, morským plodom napríklad ustriciam.

Niekto nemá rád ostré

Silu chrenu, ktorá dokáže odvážnemu konzumentovi neraz vohnať až slzy do očí a poriadne ho rozkašľať, sa dá zmierniť primiešaním postrúhaného jabĺčka alebo aj medu či smotany. Nie je to však už ono.

Skryť Vypnúť reklamu

Vari druhou najrozšírenejšou podobou po čerstvom chrene je chrenová omáčka. Keďže ide o finančne nenáročné jedlo, ku ktorému výborne pasuje varená hovädzina z polievky, býva v mnohých reštauráciách súčasťou denných menu. Ponúkajú ho napríklad v bratislavskej pivárni U bizóna, Varade v Malackách, U čiernej pani v Piešťanoch či penzióne Amada vo Zvolene. Ako príloha býva zväčša knedľa alebo varené zemiaky. V bratislavskom Berg retaurante a penzione či reštaurácii Valo v Holíči podávajú zase chrenovú omáčku ku bravčovému stehnu.

Takto sa toto typické slovenské domácke jedlo opäť vrátilo na výslnie, odkiaľ vlastne ani nikdy nezmizlo.

Putoval so Slovanmi

Chren je vysoká trvácna bylina z čeľade kapustovitých. Jeho špinavobiely koreň sa dobre uskladňuje – napríklad vo vlhkom piesku. Dnes ho však bežne predávajú všetky reťazce, a tak ho každý kuchár môže mať kedykoľvek po ruke.

Skryť Vypnúť reklamu

Kedysi sa chren v strednej Európe pestoval takmer všade. A rozhodne nechýbal v záhradkách hostincov. Tam ho podávali nielen k jedlám ako výbornú prílohu, ale aj na povzbudenie unavených pocestných.

Do strednej Európy sa chren údajne dostal niekedy v polovici prvého tisícročia spoločne so Slovanmi, ktorí ho používali ako liečivo i zeleninu. Keďže sa mu v našich končinách dobre darí, čoskoro sa stal súčasťou vari každej záhradky. Nemenej si ho obľúbili v susedných Čechách. Tam patril k najobľúbenejším malatínsky chren, ktorý vyšľachtili už v 12. storočí v okolí Kutnej Hory.

Najlepší je jesenný

Gazdinky vedia, že najlepší je chren, ktorý sa zberá na jeseň. Na jar už totiž nemá toľko thioglykosidov, teda látok ktoré tvoria jeho silu. Na trhoviskách, ale aj v celkom obyčajných samoobsluhách, sa dá kúpiť aj zaváraný postrúhaný chren. Vybrať si však výrobcu nie je vždy ľahké. Nie všetko, čo poháriky obsahujú, totiž býva naozaj chren. Takže ako je to už v súčasnosti čoraz potrebnejšie, treba vedieť aj dobre čítať etikety. Inak sa môže stať, že obsah bude chutiť kyslo, alebo mdlo, teda bez patričnej sily, ktorú má chren mať.

Skryť Vypnúť reklamu

Európsky ženšen

Nie náhodou sa tomuto koreňu hovorí európsky ženšen. Jeho liečivá sila je veľmi silná. Obsahuje najmä veľa vitamínu C, ale nechýba ani horčík a vápnik. Je tiež bohatý na enzýmy a používa sa a ešte aj dnes v ľudovom liečiteľstve ako prírodné antibiotikum. Podporuje trávenie, zlepšuje látkovú výmenu a priedušky zbavuje hlienu. Jeho účinky poznali Egypťania pred už 3 500 rokmi. V starom Grécku ním liečili bolesti krížov a slúžil tiež ako afrodiziakum. Svoje miesto má aj v židovskej kuchyni. Je po tisícročia spojený so sviatkom pesach, kde na prestretom stole patrí medzi horké byliny pripomínajúce Židom ťažký odchod z Egypta. Legenda hovorí aj o delfskej veštici, ktorá povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata.

Skryť Vypnúť reklamu


Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Dnes píše Elena Eleková

Nie, nečaká nás sloboda s dvoma negatívnymi testami vo vrecku

To je vec, ktorú robí vláda zle: nehovorí otvorene ľuďom, čo ich čaká.

Elena Eleková

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík