Chren hrdlo vyštípe, ale žalúdok pohladí

Chrenovú omáčku s varenými zemiakmi a dokonca iba s vajíčkom zaradil nedávno na sezónny lístok šéfkuchár pražskej michelinovskej reštaurácie Hotela Alcron Roman Paulus. A nestačí sa čudovať, aký je o toto jedlo záujem. Chren rovnako ako Česi milujú aj Slo

váci.

Podobnú odvahu ako R. Paulus majú našťastie aj viacerí slovenskí kuchári. Nielenže často podávajú čerstvý či konzervovaný strúhaný chren ako prílohu k rôznym druhom mäsa či mäsovým výrobkom – najmä varenému hovädziemu, pečenému bravčovému kolenu, šunke či rebierkam, rôznym klobáskam a párkom, ale pasuje aj k jahňacine, rybám, morským plodom napríklad ustriciam.

Niekto nemá rád ostré

Silu chrenu, ktorá dokáže odvážnemu konzumentovi neraz vohnať až slzy do očí a poriadne ho rozkašľať, sa dá zmierniť primiešaním postrúhaného jabĺčka alebo aj medu či smotany. Nie je to však už ono.

Vari druhou najrozšírenejšou podobou po čerstvom chrene je chrenová omáčka. Keďže ide o finančne nenáročné jedlo, ku ktorému výborne pasuje varená hovädzina z polievky, býva v mnohých reštauráciách súčasťou denných menu. Ponúkajú ho napríklad v bratislavskej pivárni U bizóna, Varade v Malackách, U čiernej pani v Piešťanoch či penzióne Amada vo Zvolene. Ako príloha býva zväčša knedľa alebo varené zemiaky. V bratislavskom Berg retaurante a penzione či reštaurácii Valo v Holíči podávajú zase chrenovú omáčku ku bravčovému stehnu.

Takto sa toto typické slovenské domácke jedlo opäť vrátilo na výslnie, odkiaľ vlastne ani nikdy nezmizlo.

Putoval so Slovanmi

Chren je vysoká trvácna bylina z čeľade kapustovitých. Jeho špinavobiely koreň sa dobre uskladňuje – napríklad vo vlhkom piesku. Dnes ho však bežne predávajú všetky reťazce, a tak ho každý kuchár môže mať kedykoľvek po ruke.

Kedysi sa chren v strednej Európe pestoval takmer všade. A rozhodne nechýbal v záhradkách hostincov. Tam ho podávali nielen k jedlám ako výbornú prílohu, ale aj na povzbudenie unavených pocestných.

Do strednej Európy sa chren údajne dostal niekedy v polovici prvého tisícročia spoločne so Slovanmi, ktorí ho používali ako liečivo i zeleninu. Keďže sa mu v našich končinách dobre darí, čoskoro sa stal súčasťou vari každej záhradky. Nemenej si ho obľúbili v susedných Čechách. Tam patril k najobľúbenejším malatínsky chren, ktorý vyšľachtili už v 12. storočí v okolí Kutnej Hory.

Najlepší je jesenný

Gazdinky vedia, že najlepší je chren, ktorý sa zberá na jeseň. Na jar už totiž nemá toľko thioglykosidov, teda látok ktoré tvoria jeho silu. Na trhoviskách, ale aj v celkom obyčajných samoobsluhách, sa dá kúpiť aj zaváraný postrúhaný chren. Vybrať si však výrobcu nie je vždy ľahké. Nie všetko, čo poháriky obsahujú, totiž býva naozaj chren. Takže ako je to už v súčasnosti čoraz potrebnejšie, treba vedieť aj dobre čítať etikety. Inak sa môže stať, že obsah bude chutiť kyslo, alebo mdlo, teda bez patričnej sily, ktorú má chren mať.

Európsky ženšen

Nie náhodou sa tomuto koreňu hovorí európsky ženšen. Jeho liečivá sila je veľmi silná. Obsahuje najmä veľa vitamínu C, ale nechýba ani horčík a vápnik. Je tiež bohatý na enzýmy a používa sa a ešte aj dnes v ľudovom liečiteľstve ako prírodné antibiotikum. Podporuje trávenie, zlepšuje látkovú výmenu a priedušky zbavuje hlienu. Jeho účinky poznali Egypťania pred už 3 500 rokmi. V starom Grécku ním liečili bolesti krížov a slúžil tiež ako afrodiziakum. Svoje miesto má aj v židovskej kuchyni. Je po tisícročia spojený so sviatkom pesach, kde na prestretom stole patrí medzi horké byliny pripomínajúce Židom ťažký odchod z Egypta. Legenda hovorí aj o delfskej veštici, ktorá povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.