Aj to je 21. storočie – čašníkov pri nalievaní nahrádzajú automaty

Aj svet vín zažíva neustále technologické zmeny. Nielen jeho samotná výroba, ale aj balenie a podávanie. Nové systémy vinárov i milovníkov rozdeľujú na dva tábory, pokrok sa ale zastaviť nedá.

Staromilcov bude čakať prekvapenie aj vo vínnych baroch v slávnom francúzskom Bordeaux. Ak sa zastavíte trebárs v bare Chez Pompon, kam si hostia chodia posedieť pri poháriku vína, budete môcť sledovať, ako v tomto meste, známom fľašovaním svetoznámeho vína, tento nápoj nalievajú namiesto čašníkov automaty. O amerických reštauráciách a predajniach alkoholu ani nehovoriac. Tam sa tento spôsob servírovania rozšíril ešte masovejšie.

Automaty a karty

Pitie vína vo Francúzsku sa kedysi obmedzovalo na čas podávania jedla a fľaša dobrého vína sa zvyčajne otvárala len k nedeľnému obedu a pri slávnostných príležitostiach. Vo vinárňach baroch začínali nalievať pred večerou alebo pred premietaním filmov v kinách. Avšak vďaka Chez Pompon a množstvu podobných podnikov sa mládež naučila tráviť spoločné večery pri odhaľovania tajomstiev jednotlivých vínnych ročníkov.

Podávanie vína sa v posledných rokoch značne zmenilo. Rolu zohrali nové technológie. Mnohé francúzske bary sú vybavená high-tech enomatickými výdajnými automatmi, známymi tiež pod názvom vínne mašiny. V nich v rade stoja fľaše kvalitných vín a majiteľ baru sa pritom nemusí obávať, že sa ich obsah pokazí, hoci zostanú nedopité. Ide o systém, ktorý dokáže uchovať víno v dobrej kondícii od otvorenia fľaše až takmer štyri týždne a umožňuje hocikomu ochutnať špičkové prémiové moky zo skleneného pohára bez toho, aby si zakúpil celú fľašu.

S týmto objavom prišiel v roku 2002 toskánsky podnikateľ Lorenzo Bencistà Falorni. Prvý automat otestoval vo svojej garáži. „Bez môjho vynálezu by pre väčšinu milovníkov vína ochutnávka špičkových Premier Cru vín bola prakticky nemožná,“ hovorí.

Už aj šumivé

Uchovať víno v dobrom stave aj vyše troch týždňov od otvorenia fľaše umožňuje vo výdajných automatoch ochrana nápoja inertnými plynmi. Keď tento systém odobrili aj členovia Americkej somelierskej asociácie, začal sa šíriť do barov po celom svete. Dnes sú už automaty vylepšené o dotykové obrazovky, na ktorých sa objavia všetky informácie o tom-ktorom produkte. Ďalším vynálezom je karta, ktorá umožňuje hosťovi ochutnávku aj bez pomoci barového personálu. Po jej kúpe a vložení do automatu si môže zvoliť nielen druh vína, ale aj jeho množstvo.

Predvlani dokonca pribudli na trhu enomatické výdajné automaty s patentom Flûte, ktorý umožňuje čapovať aj šampanské a šumivé vína. Ani sedem dní od otvorenia fľaše bublinky z nich neuniknú a kvalita zostáva na pôvodnej úrovni.

Mladí si tento spôsob nalievania pochvaľujú. Umožňuje im kontrolovať nielen koľko vína vypijú, ale aj koľko ich ochutnávanie vyjde. Veľkoobchodníci s vínom však vedia, že ide aj dôsledok krízy. Veď kúpiť fľašu drahého vína si nemôže dovoliť každý a hocikedy. Ale vďaka výdajným automatom si chuť nikto nemusí nechať zájsť.

Pravdaže, ako pri každej novinke, vždy sa nájdu ľudia, ktorí ju podporujú a na druhej strane takí, ktorí sú proti. Jedným s propagátorov je vinár Jean-Lic Thunevin. Tvrdí, že víno, ktoré bolo stáročia tradičným produktom, sa stáva viac demokratickým. „Jeho ochutnávanie by malo byť zábavou, ale nie iba pre toho, kto zdedil chateau,“ hovorí a dodáva, že nová vlna mladých vinárov využíva aj sociálne siete na propagáciu svojich vinárskych podujatí. Skrátka, aj to je 21. storočie vo vinárstve.

Vo vaku na vysokotatranské chaty

Víno v tetrapakových škatuliach ponúka v súčasnosti vari každý supermarket. Stali sa symbolom predaja najlacnejšieho stolového vína. Týmto škatuliam však v posledných rokoch vyrástol vážny konkurent tzv. BIB. Je to skratka pre bag in box, teda vak v škatuli s čapovacím kohútikom.

Z neho vám víno načapujú už aj niektorej tatranskej vysokohorskej chate. V prípade jablkových a iných ovocných štiav priniesla túto novinku na slovenský trh aj firma BoniFructi Dunajská Lužná. Víno v nich zase ponúka napríklad firma De Petrus. Známy pražský somelier a majiteľ vinotéky v pražských Průhoniciach Petr Kozohorský tvrdí, že je to budúcnosť rozlievania vína aj vo vinotékach. Tieto bagy, zvyčajne s objemom päť litrov, majú totiž výhodu, že víno je v nich uzatvorené vákuovo. Znamená to, že vzduch nemá prístup k vínu ani vtedy, keď z neho v bagu ubúda. A tak sa ich oplatí naplniť aj kvalitným vínom.

Podľa jedného zo spolumajiteľov firmy De Petrus Petra Púcheho si víno vo vakoch v škatuliach obľúbili aj prevádzkovatelia tatranských vysokohorských chát a najmä nosiči. Škatule sú totiž ľahšie ako fľaše a navyše sa dajú dobre naukladať na krosná.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.