Slovenská medovina žne svetové úspechy, doma ju však pijeme málo

Celosvetová federácia včelárov Apimondia organizuje súťaž o najlepšiu medovinu. Slovensko na nej získava jednu medailu za druhou. V reštauráciách a baroch však hosťom tento nápoj ponúknu len zriedkavo. Skôr ju môžete ochutnať na rôznych trhoch, vrátane vi

anočných.

Slovensko si zo svetových súťaží Apimondia a Mazer Cup prinieslo už desiatku najvyšších kovov. Medzi ocenenými najviac „hviezdi“ firma Apimed z Dolnej Krupej a jeho Staroslovenská medovina. Získala zlato v Dubline ´05, bronz v Melbourne ´07, dve striebra ´v Montpellieri ´09, zlato a dve striebra v Colorado ´10 a ´11, zlato a bronz v Buenos Aires ´11 i najčerstvejšie zlato, striebro a bronz z Mazer Cup v Colorado ´12. Bez medailí z týchto súťaží spravidla neodchádza ani Včelco Trnava a jeho Bohemiana, ale aj Včelovina Smolenice, Jozef Štefaňák z Blatnice, Ľudovít Gál z Jelenca i ďalší výrobcovia.

V bojnickom Biografe ako digestív

Ak sme v úvode kritizovali reštaurácie a bary, že kvalitu slovenskej medoviny viac-menej ignorujú, treba dodať, že výnimky sa nájdu. „Ako bodku za vašim obedom by sme si dovolili ponúknuť pozornosť podniku - digestív v podobe medoviny,“ usmiala sa na nás čašníčka bojnickej reštaurácie Biograf a dodala, že ide o regionálny nápoj. Začudovali sme sa, lebo podľa fľašky nešlo o oblasť Hornej Nitry, ale o Považie. Nepriviedlo ju to do pomykova. Vraj ide skrátka o slovenské pitie, ktoré dokonca zožalo v Dubline zlato... Ku štamperlíku sme dostali zasvätenú prednášku. A tešilo nás, že s takýmito novými vedomosťami odchádzali z reštaurácie aj cudzinci, obedujúci pri ostatných stoloch.

Včela je staršia ako človek

Na Zemi ešte nežil človek a v stromoch už tiekla medovina, včely tu totiž lietali už pred nami. Archeologické nálezy ukazujú, že aj „lovci mamutov“ popíjali nápoj z medu. Kvasinky ešte nepoznali, a tak boli odkázaní na ruku prírody. V neskoršej histórii ľudstva sa však med v nápoji dostal na každý stôl: kým v Dánsku, Nemecku, u starých Slovanov, Keltov, Longobardov a Húnov radi popíjali skvasený med, v Ríme a antickom Grécku si iba medom sladili víno. Za čias Bélu II. až 59 dedín platilo dávky v podobe medoviny. V roku 1015 ňou hasili požiar Meisenu, pretože im došla voda. Pri korunovácii cára Mikuláša II. sa vypilo 14 tisíc vedier. No a v Anglicku ešte koncom 17. storočia v kráľovských dielňach vyrábali metheglin – korenenú medovinu, aj keď v podzámčí už víťazilo pivo a liehoviny.

Ide aj o zážitok

Mead, met, mjód, idromel, aquamel, skrátka medovina. Starí Slovania ju radi pili, a tak sa vtedy popri vínnych šenkoch darilo aj krčmám, špecializujúcim sa na medovinu. Dnes v baroch dostaneme tie najexotickejšie nápoje, medový drink málokedy. Pritom ide o typicky zimný nápoj, ktorý sa dokonca môže zohriať na teplotu 50 – 60 ºC. Nalievaný do keramiky z rôznych kútov Slovenska umocní „regionálny“ gastronomický zážitok. Vedia to najmä predavači na Vianočných trhoch, aj keď tí skôr používajú plastové poháriky. Aj v jednom z klasických koktailov – drambui, sa mieša medovina s whisky, v poľskom nápoji krupnik zase s vodkou.

Kráča s dobou

Čím menej sa postupne medovina predávala a pila, tým viac ju výrobcovia inovovali v duchu všeobecných trendov - s príchuťami. Najčastejšie sa na dochucovanie používa echinacea, klinčeky, škorica, mäta, koriander, badián, zázvor, vanilka, muškátový oriešok a zaujímavú chuť dokáže vytvoriť prídavok chilli alebo pomarančovej kôry. Ovocné medoviny sú silnou nápojovou skupinou predovšetkým vo Veľkej Británii a USA. Príchute však často iba zakrývajú fakt, že medovina nebola celkom bez chybičky. Preto znalci oceňujú čistý nápoj, pripravený výlučne z medu a vody; v nej najlepšie vynikne chuť i vôňa medu.

Teplá a studená výroba

Niektorá medovina je voňavejšia a iná zase čírejšia, tá potom najlepšie ukáže vo vínovom pohári. To však nezávisí len od medu samotného. Medovinár má totiž na výber dve možnosti – teplú alebo studenú výrobu. Pri prvej sa ničia čiastočky peľu a tým aj vôňa. Pri druhej ostávajú aromatické látky v medovine, ale kvôli obsahu bielkovín má medovinár viac roboty s čírením. Vtedy smie na etikete uviesť prívlastok kráľovská. Ak sa stáča ešte nedokvasená, bublinkami pripomína šumivé víno.

Pokles záujmu o tento sladký nápoj vysvetľujú včelári globálnym otepľovaním a tým aj rozširovaním pestovania hrozna, ale aj poklesom celkovej kvality medu a medoviny.

Proti zhubným bunkám

Podobne ako víno, aj medovina obsahuje antioxidačné látky na báze polyfenolov, o ktorých sa v poslednom čase hovorí ako o zbrani voči voľným radikálom. K tomu pristupuje ešte všeobecná prospešnosť medu. Z neho vie telo získať najmä vitamín C, tiamín, niacín, riboflavín, pyridoxín, B12 a kyselinu pantoténovú, teda predovšetkým vitamíny skupiny B. Okrem toho draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo, mangán, meď, síru a sodík.

Európa: med áno, sladkosť nie!

Podľa predstaviteľa siedmej generácie rodinnej spoločnosti, vyrábajúcej najpredávanejší bourbon na svete Jim Beam, ambassadora značky i páleníka Fredericka Noeho III., zbožňuje Európa medovú chuť, ale pritom nemá sladký zúbok. Preto síce začali výlučne pre starý kontinent miešať novú Jim Beam Honey, museli v nej však potlačiť sladkosť medu a vyzdvihnúť horkosť bourbonu. Aj to je možno odpoveď na otázku, prečo sa medovina tak málo ocitá na slovenskom stole. Odborníci ju však chuťovo delia na sladkú a suchú – aj keď suchá medovina je omnoho sladšia než suché víno. Obsah sacharidov merajú muštomerom a potom nariedia nápoj na požadovanú sladkosť. Nádej pre lepší predaj medoviny dáva fakt, že mladá generácia smeruje celkovo k sladším chutiam a že doba praje liehovinám s nižším obsahom alkoholu. Medovina ho spravidla obsahuje 12 – 14 percent.

Ako ich rozoznáte

Braggot – medovina s prídavkom piva, chmeľu alebo sladu

Cyser – medovina s jablkami alebo jablkovou šťavou

Hippocras – medovina s hroznom a korením

Melomel – medovina s drobným ovocím alebo jeho šťavami – čiernymi ríbezľami, šípkami, malinami, morušou, višňami, čerešňami a pod.

Metheglyn – medovina dochutená koreninami a bylinkami

Mulsum – víno s pridaním medu

Pyment – medovina s hroznom alebo hroznovou šťavou

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S kontrolou listov sa môžete stretnúť aj v práci. Je to legálne?

Právo na listové tajomstvo sa vzťahuje aj na emaily či esemesky. Garantuje ho ústava i zákony

KOMENTÁRE

Richard Sulík a jeho alternatíva pre Slovensko

Aj SaS má v niektorých ohľadoch príliš blízko k Alternatíve pre Nemecko.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop