Slovenská medovina žne svetové úspechy, doma ju však pijeme málo

Celosvetová federácia včelárov Apimondia organizuje súťaž o najlepšiu medovinu. Slovensko na nej získava jednu medailu za druhou. V reštauráciách a baroch však hosťom tento nápoj ponúknu len zriedkavo. Skôr ju môžete ochutnať na rôznych trhoch, vrátane vi

anočných.

Slovensko si zo svetových súťaží Apimondia a Mazer Cup prinieslo už desiatku najvyšších kovov. Medzi ocenenými najviac „hviezdi“ firma Apimed z Dolnej Krupej a jeho Staroslovenská medovina. Získala zlato v Dubline ´05, bronz v Melbourne ´07, dve striebra ´v Montpellieri ´09, zlato a dve striebra v Colorado ´10 a ´11, zlato a bronz v Buenos Aires ´11 i najčerstvejšie zlato, striebro a bronz z Mazer Cup v Colorado ´12. Bez medailí z týchto súťaží spravidla neodchádza ani Včelco Trnava a jeho Bohemiana, ale aj Včelovina Smolenice, Jozef Štefaňák z Blatnice, Ľudovít Gál z Jelenca i ďalší výrobcovia.

V bojnickom Biografe ako digestív

Ak sme v úvode kritizovali reštaurácie a bary, že kvalitu slovenskej medoviny viac-menej ignorujú, treba dodať, že výnimky sa nájdu. „Ako bodku za vašim obedom by sme si dovolili ponúknuť pozornosť podniku - digestív v podobe medoviny,“ usmiala sa na nás čašníčka bojnickej reštaurácie Biograf a dodala, že ide o regionálny nápoj. Začudovali sme sa, lebo podľa fľašky nešlo o oblasť Hornej Nitry, ale o Považie. Nepriviedlo ju to do pomykova. Vraj ide skrátka o slovenské pitie, ktoré dokonca zožalo v Dubline zlato... Ku štamperlíku sme dostali zasvätenú prednášku. A tešilo nás, že s takýmito novými vedomosťami odchádzali z reštaurácie aj cudzinci, obedujúci pri ostatných stoloch.

Včela je staršia ako človek

Na Zemi ešte nežil človek a v stromoch už tiekla medovina, včely tu totiž lietali už pred nami. Archeologické nálezy ukazujú, že aj „lovci mamutov“ popíjali nápoj z medu. Kvasinky ešte nepoznali, a tak boli odkázaní na ruku prírody. V neskoršej histórii ľudstva sa však med v nápoji dostal na každý stôl: kým v Dánsku, Nemecku, u starých Slovanov, Keltov, Longobardov a Húnov radi popíjali skvasený med, v Ríme a antickom Grécku si iba medom sladili víno. Za čias Bélu II. až 59 dedín platilo dávky v podobe medoviny. V roku 1015 ňou hasili požiar Meisenu, pretože im došla voda. Pri korunovácii cára Mikuláša II. sa vypilo 14 tisíc vedier. No a v Anglicku ešte koncom 17. storočia v kráľovských dielňach vyrábali metheglin – korenenú medovinu, aj keď v podzámčí už víťazilo pivo a liehoviny.

Ide aj o zážitok

Mead, met, mjód, idromel, aquamel, skrátka medovina. Starí Slovania ju radi pili, a tak sa vtedy popri vínnych šenkoch darilo aj krčmám, špecializujúcim sa na medovinu. Dnes v baroch dostaneme tie najexotickejšie nápoje, medový drink málokedy. Pritom ide o typicky zimný nápoj, ktorý sa dokonca môže zohriať na teplotu 50 – 60 ºC. Nalievaný do keramiky z rôznych kútov Slovenska umocní „regionálny“ gastronomický zážitok. Vedia to najmä predavači na Vianočných trhoch, aj keď tí skôr používajú plastové poháriky. Aj v jednom z klasických koktailov – drambui, sa mieša medovina s whisky, v poľskom nápoji krupnik zase s vodkou.

Kráča s dobou

Čím menej sa postupne medovina predávala a pila, tým viac ju výrobcovia inovovali v duchu všeobecných trendov - s príchuťami. Najčastejšie sa na dochucovanie používa echinacea, klinčeky, škorica, mäta, koriander, badián, zázvor, vanilka, muškátový oriešok a zaujímavú chuť dokáže vytvoriť prídavok chilli alebo pomarančovej kôry. Ovocné medoviny sú silnou nápojovou skupinou predovšetkým vo Veľkej Británii a USA. Príchute však často iba zakrývajú fakt, že medovina nebola celkom bez chybičky. Preto znalci oceňujú čistý nápoj, pripravený výlučne z medu a vody; v nej najlepšie vynikne chuť i vôňa medu.

Teplá a studená výroba

Niektorá medovina je voňavejšia a iná zase čírejšia, tá potom najlepšie ukáže vo vínovom pohári. To však nezávisí len od medu samotného. Medovinár má totiž na výber dve možnosti – teplú alebo studenú výrobu. Pri prvej sa ničia čiastočky peľu a tým aj vôňa. Pri druhej ostávajú aromatické látky v medovine, ale kvôli obsahu bielkovín má medovinár viac roboty s čírením. Vtedy smie na etikete uviesť prívlastok kráľovská. Ak sa stáča ešte nedokvasená, bublinkami pripomína šumivé víno.

Pokles záujmu o tento sladký nápoj vysvetľujú včelári globálnym otepľovaním a tým aj rozširovaním pestovania hrozna, ale aj poklesom celkovej kvality medu a medoviny.

Proti zhubným bunkám

Podobne ako víno, aj medovina obsahuje antioxidačné látky na báze polyfenolov, o ktorých sa v poslednom čase hovorí ako o zbrani voči voľným radikálom. K tomu pristupuje ešte všeobecná prospešnosť medu. Z neho vie telo získať najmä vitamín C, tiamín, niacín, riboflavín, pyridoxín, B12 a kyselinu pantoténovú, teda predovšetkým vitamíny skupiny B. Okrem toho draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo, mangán, meď, síru a sodík.

Európa: med áno, sladkosť nie!

Podľa predstaviteľa siedmej generácie rodinnej spoločnosti, vyrábajúcej najpredávanejší bourbon na svete Jim Beam, ambassadora značky i páleníka Fredericka Noeho III., zbožňuje Európa medovú chuť, ale pritom nemá sladký zúbok. Preto síce začali výlučne pre starý kontinent miešať novú Jim Beam Honey, museli v nej však potlačiť sladkosť medu a vyzdvihnúť horkosť bourbonu. Aj to je možno odpoveď na otázku, prečo sa medovina tak málo ocitá na slovenskom stole. Odborníci ju však chuťovo delia na sladkú a suchú – aj keď suchá medovina je omnoho sladšia než suché víno. Obsah sacharidov merajú muštomerom a potom nariedia nápoj na požadovanú sladkosť. Nádej pre lepší predaj medoviny dáva fakt, že mladá generácia smeruje celkovo k sladším chutiam a že doba praje liehovinám s nižším obsahom alkoholu. Medovina ho spravidla obsahuje 12 – 14 percent.

Ako ich rozoznáte

Braggot – medovina s prídavkom piva, chmeľu alebo sladu

Cyser – medovina s jablkami alebo jablkovou šťavou

Hippocras – medovina s hroznom a korením

Melomel – medovina s drobným ovocím alebo jeho šťavami – čiernymi ríbezľami, šípkami, malinami, morušou, višňami, čerešňami a pod.

Metheglyn – medovina dochutená koreninami a bylinkami

Mulsum – víno s pridaním medu

Pyment – medovina s hroznom alebo hroznovou šťavou

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.