Štrúdľa – závin s tureckými koreňmi našiel trvalé bydlisko najmä v krajinách starej monarchie

Deň bez štrúdle je ako obloha bez hviezd, nechal sa kedysi počuť Franz Jozef, ktorého svet považoval za striedmeho človeka. Tomuto chrumakému a zároveň šťavnatému závinu však ani asketický monarcha nedokázal odolať.

Deň bez štrúdle je ako obloha bez hviezd, nechal sa kedysi počuť Franz Jozef, ktorého svet považoval za striedmeho človeka. Tomuto chrumakému a zároveň šťavnatému závinu však ani asketický monarcha nedokázal odolať.

Štrúdľa chutí nám obyvateľom strednej a južnej Európy po stáročia. Viaceré jej druhy nechýbajú v ponuke v cukrárňach, patrí jej čestné miesto medzi dezertmi v slovenských, maďarských, českých, slovinských, chorvátskych, srbských či bulharských reštauráciách.

Vari najhlasnejšie sa k nej hlásia Rakúšania. V susednej Viedni dokonca po nej pomenovali hotel s názvom Strudlhof. Bezprostredne pri ňom možno obdivovať zaujímavo riešené „Štrúdľové schodisko“ s fontánkou.

Odkiaľ prišla?

Štrúdľa bola pôvodne jedlom chudoby. Podľa dobových zdrojov sa k nám dostala ako turecké pečivo baklava už v roku 1453.

Zakrátko nato ho Rakúšania pomenovali viedenským jablkovým závinom a postupne jeho plnku obmieňali.

Prvá písomná zmenka o závine však pochádza až z roku 1696 vďaka rozmaznanému jazýčku jej veličenstva Márie Terézie. Vtedy štrúdľu po prvýkrát označili za viedenský dezert, ktorý je vhodný konzumovať v salónoch.

Štrúdľová manufaktúra

Okrem jablkového závinu je dodnes v Rakúsku najpopulárnejšia maková štrúdľa.

Pretože Rakúšania si na svojej lahôdke s medzinárodným renomé veľmi potrpia, založil jeden z nich v roku 2008 v Berlíne „štrúdľovú manufaktúru“, ktorou chce aj strohejším Nemcom priblížiť šarm a chute kulinárstva starej monarchie.

Sladká aj slaná

Okrem jablkovej štrúdle v manufaktúre ponúkajú aj hruškovú, ale aj štrúdľu s hrozienkami, marhuľami, broskyňami či slivkami, alebo s lesným ovocím či zaliatu horúcimi malinami a vanilkovou zmrzlinou k tomu.

Medzi pikantnými závinmi nechýba špenátovo-fetová štrúdľa, brokolicová, tekvicová, so zemiakmi na bolonský spôsob, sedliacka so slaninkou s tymianom a bylinkami.

Veľmi špeciálna a medzinárodne oceňovaná sú štrúdle s hubami, morskými plodmi, lososom a špenátom, štrúdľa Stroganov alebo aj plnená pstruhom.

Aká je najlepšia?

Na otázku, ktorá štrúdľa je najlepšia, je ľahká odpoveď: tá, ktorá chutí najviac. Ale naozaj dobrý závin musí byť chrumkavý, voňavý a jeho cesto tenučké a vyťahané ako list na jeseň.

Našťastie, aj v slovenských potravinových reťazcoch dostať špeciálne pripravené štrúdľové cesto, ktoré ušetrí zamestnaným gazdinkám čas pri príprave tohto chutného dezertu.

Šampióni z Rakúska aj z Nitry

O tom, že štrúdľa má stále obrovskú popularitu, svedčí fakt, že v Rakúsku v tomto čase ponúkajú na trhoch špeciálne štrúdľové jabĺčka, z ktorých je vraj závin najchutnejší.

reštaurácie – jedna taká je napríklad v zámku v Schönbrunne vo Viedni – kde štrúdle pripravujú priamo pred očami hostí a tí sa do ťahania cesta či jeho napĺňania môžu sami zapojiť a upiecť si vlastný závin.

Okrem toho sa tam často konajú aj súťaže v príprave tohto dezertu. Medzi šampiónmi v ťahaní závinu patrí prvenstvo Rakúšanovi Romanovi Huemerovi, ktorý dokázal za minútu a 53 sekúnd vytiahnuť štrúdľové cesto do dĺžky troch štvorcových metrov, aby z neho nakoniec upiekol 252 centimetrovú jablkovú štrúdľu.

Ani Slováci však súťažením v príprave závinu nepohrdli. Takúto súťaž zorganizovala napríklad Božena Hrnková v Čápore. Víťazkou sa stala Štefánia Matlová z Nitry.

A hoci žijeme počítačovú éru, niektoré hodnoty sa nemenia. Ako vidieť tieto „mňamky“ s históriou majú stále svojich prívržencov.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sabotáž vyšetrovania korupcie u Kaliňáka už nevyšetrujú

Prokurátor Vasiľ Špirko podáva sťažnosť.

DOMOV

Bývalého príslušníka SIS Kosíka pustili z väznice v Mali

Kosík strávil v malijskom väzení dva roky.

DOMOV

Slovenskí novinári: Odmietame Ficove útoky

Už jedna vražda je príliš.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.