Korková zátka alebo skrutkovací uzáver? Otázka, ktorá stále šteklí vinárov i milovníkov vína

Táto téma rezonuje vo vinárskych kruhoch už celé roky. Čo je lepšie: korok alebo skrutkovací uzáver? A hoci výsledky sú jednoznačné, závery sú nejasné. Oba spôsoby uzatvárania fliaš majú naďalej svojich zástancov i odporcov.

Táto téma rezonuje vo vinárskych kruhoch už celé roky. Čo je lepšie: korok alebo skrutkovací uzáver? A hoci výsledky sú jednoznačné, závery sú nejasné. Oba spôsoby uzatvárania fliaš majú naďalej svojich zástancov i odporcov.

Táto historka je spred pár rokov, tesne po „Nežnej“. Návratu kolegu zo služobnej cesty z Francúzska sme sa veľmi tešili. Očakávali sme, že prinesie nielen kopu zážitkov, ale aj fľaštičku dobrého vína a my ochutnáme niečo výnimočné. Keď však „vyzliekol“ hrdlo fľaše z alumíniovej fólie, ukázalo sa, že nachystaná vývrtka je úplne zbytočná. Víno bolo totiž uzavreté kovovým skrutkovacím uzáverom. Nuž, kolega sa veru dočkal posmechu. Vypočul si, že vraj šetril na diétach a kdesi v supermarkete kúpil nejaké lacné víno. Obhajoba, že to tak nebolo a vyberal ho starostlivo medzi lepšími vínami vo vinotéke, mu v ten deň neprešla.

Víno a kyslík sa nepriatelia

Tak, ako je to? Je skrutkovací uzáver znakom lacného vína? Predovšetkým treba povedať, že vo svete nejde nič veľmi nové. Veď v archívoch sa našli vína s takýmito uzávermi už z roku 1932 a a aj po takej dlhej dobe skladovania mali výbornú kvalitu. Konkrétne išlo o víno Syrah a chutilo vraj skvele.

Odjakživa platí, že korok by nemal mať nijaké dierky „na dýchanie“. Jeho hlavnou úlohou je chrániť víno vo fľaši pred pôsobením vzduchu, ktorý môže spôsobiť jeho predčasne zostarnutie. Korok má totiž osobitnú textúru a štruktúru, je elastický a takmer nepriepustný, takže fľašu ideálne uzatvára. Je však dokázané, že väčšina korkových zátok napriek tomu po čase prepustí malé množstvá vzduchu a iných plynov a v starších fľašiach vidno typické znaky odparovania vína. Pri kvalitných korkoch to však trvá desiatky rokov.

Víno a kyslík skrátka k sebe nepasujú. Ak teda chcete víno správne uchovať, treba ho uchrániť pred vzduchom. Pravda, inak je to v čase, keď sa ho chystáte konzumovať. Vystaviť vzduchu najmä červené, napríklad dekantovaním do karafy, sa vyplatí. Vďaka jeho pôsobeniu sa želateľne uvoľní aróma i chute. Kyslík ale po nejakom čase spôsobí, že víno začne strácať na kvalite, vôňa a chute sa začnú meniť, začína hnednúť, zvetrá a začne sa kaziť.

Nový svet progresívnejší

Toto všetko pri alumíniových skrutkovacích uzáveroch nehrozí. Ich propagátormi sú najmä vinári z Nového sveta. V Austrálii a na Novom Zélande zašla situácia pre pár rokmi dokonca tak ďaleko, že bol predložený návrh, aby sa tento spôsob uzatvárania vína zakotvil do vinárskeho zákona. Neprešlo to. Tradícia je tradícia. A tá vyhrala aj v tomto prípade. Niektoré vinárstva zotrvali pri korkových štupľoch, ale zvyčajne minimálne rovnako používajú najmä na fľaše s vínom rýchlej spotreby aj skrutkovacie uzávery.

Keďže tento spôsob uzatvárania dáva takmer sto percentnú záruku kvality oproti často chybným a čoraz drahším korkových štupľom, vo Veľkej Británii, ale aj v iných krajinách, sú ich najväčšími propagátormi obchodné reťazce. Tie chcú mať čo najmenej problémov s reklamáciami, a tak tlačia na dodávateľov vín, aby ich používali. A konzumenti si na skrutkové uzávery ľahko zvykli. Okrem iného aj z pohodlnosti, lebo fľaša sa ľahšie otvára a nedopité víno stačí zaskrutkovať.

Odborníci tiež tvrdia, že v takýchto fľašiach lepšie vyniknú moderné svieže ovocné chute vín. Navyše z korku môže zostať v nápoji pachuť. Bývala aj tam predtým, ale pri ťažkých sudových vínach to až tak cítiť nebolo.

Aj na Slovensku

Jedným zo slovenských výrobcov, ktorý už bežne požívajú skrutkové uzávery, je aj Villa Vino Rača, a to na dva rady vín Inspiration. Obchodná riaditeľka Ľuba Lišková tvrdí, že vyššie kategórie si korkové štuple vyžadujú. „Týka sa to najmä robustných červených vín, ktorým mikrooxidácia pristane.“

Celkovo sú názory na Slovensku podľa Ľ. Liškovej v prospech korku a skrutkovacích uzáverov v pomere asi 50:50. „Uvidíme, ako sa situácia bude vyvíjať. Vyťahovanie korkového uzáveru je totiž aj istá ceremónia, keď vám čašník či somelier dá štupeľ na tanierik a vy mu privoniate, aby ste zistili, či je víno v poriadku. Skrátka istým vínam to pasuje,“ uzaviera.

Známy enológ František Lipka tvrdí, že na vínach, ktoré sa vypijú do dvoch rokov, sú skrutkovacie uzávery v poriadku. „Neznamená to, že ide o menej kvalitné víno. Avšak vína, ktoré majú dozrievať a stáť v archívoch dlhšie, by mali byť korkové štuple,“ myslí si.

Revolúcia v skle

Najnovším hitom je Vin-o-Lok – sklenená zátka so silikónovým prstencom, ktorý uzavrie hrdlo fľaše. Je to rakúsky vynález, mimoriadne elegantný, ale zatiaľ aj veľmi drahý. A tak ho vinári používajú len na prémiové vína. A budúcnosť? Objavili sa už aj sklenené uzávery s jemnými prieduchmi, ktoré umožnia primeraný prienik kyslíka k vínu.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.