SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Príchod nového Beaujolais budú opäť oslavovať milovníci vína po celom svete

Vo Francúzsku je to národná slávnosť, radosť z mláďaťa – len niekoľko týždňov zrejúceho vína z úrody daného ročníka. Za pol storočia sa stala celosvetovou. Úderom polnoci sa v tretí novembrový štvrtok začína ochutnávať Beaujolais Nouveau. Ten rok 15. n

Vo Francúzsku je to národná slávnosť, radosť z mláďaťa – len niekoľko týždňov zrejúceho vína z úrody daného ročníka. Za pol storočia sa stala celosvetovou. Úderom polnoci sa v tretí novembrový štvrtok začína ochutnávať Beaujolais Nouveau. Ten rok 15. novembra.

Ide o víno z ručne zberanej odrody Gamay. Kým červené vína zvyčajne dozrievajú do kvality, o Beaujolais to neplatí, a preto je najlepšie ho vypiť ako mladé, čerstvé, svieže. Veľa producentov z tejto oblasti, vrátane najväčšieho vinárstva Georges Duboeuf, preto radšej vyexpedujú svoje vína na slávnosť Beaujolais Nouveau po celom Francúzsku a posledných rokoch i po celom svete. Už tradične ho ponúkajú aj viaceré vinotéky, reštaurácie i bary na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa francúzskeho vinárskeho zákona sa Beaujolais Nouveau môže začať piť minútu po polnoci tretí novembrový štvrtok, čo je len pár týždňov po tom, čo hrozno obrali. Fermentácia je teda veľmi krátka a výsledkom sú svieže vína s ľahkými tanínmi a miernymi kyselinkami. Beaujolais Nouveau sa má konzumovať hneď, prípadne ešte v rok jeho výroby, nanajvýš do dvoch rokov. Najlepšie je ho podávať mierne vychladené.

Približne polovica z 70-miliónovej produkcie sa každoročne exportuje do zahraničia, najmä Japonska, Nemecka i USA, kde sa stalo populárne podávať ho ako súčasť slávnostnej večere Vďakyvzdania.

Aké bude tohto roku?

Vinári z oblasti Beaujolais tvrdia, že ročník 2012 je vibrujúci, plný ovocných chutí. Napriek krátkemu obdobiu zberu je podľa nich jeho kvalita vynikajúca. Má peknú rubínovú farbu s fialovými odtieňmi. Vôňa je príjemná, prevažujú druhy červeného bobuľovitého ovocia. Na jazyku a podnebí zostávajú plné, ale jemné, vyvážené ovocné chute.

SkryťVypnúť reklamu

Z núdze cnosť

Vína z oblasti Beaujolais majú desať dosť odlišných »appellations« od najlepších cru Beaujolais, cez Beaujolais Villages až pod AOC Beaujolais. Môžu byť ľahšie (Broulli, Saint Amour...), alebo aj mohutnejšie, vhodné na dozrievanie (Fleuri, Moulin à vent, a hlavne Morgon). Termín Beaujolais Nouveau zaviedli až v roku 1951, aby tak odlíšili mladé vína vyrábané inou technológiou od bežných štandardných vín, ktoré sa inak môžu objaviť na trhu najskôr 15. decembra.

Nápad doviezť mladé víno vo veľkom do Paríža sa zrodil v 60. rokoch minulého storočia v hlave vinárov z Beaujolais na čele s Georgom Duboeufom. Médiám sa tento nápad zapáčil a zoširoka o ňom písali. Čas ukázal, že to bol skvelý marketingový ťah a G. Duboeufa začali nazývať Kráľom Beaujolais.

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímavosti o Beaujolais Nouveau

Oblasť Beaujolais leží v Burgundsku, na sever od tretieho najväčšieho francúzskeho mesta Lyon. Od juhu na sever meria 54 kilometrov a na šírku od jedenásť do 14,5 km. Pestovaním hrozna sa tam živí 4 000 vinohradníkov.

Podľa zákona sa všetko hrozno musí zberať ručne. Táto povinnosť sa vo Francúzsku týka už iba hrozna z oblasti Champagne.

Jedinou povolenou odrodou v oblasti Beaujolais je Gamay (Gamay noir Jus Blanc). Hoci niektoré vinárstva v Kalifornii môžu označovať svoje vína ako Gamay Beaujolais, nejde o tú istú odrodu, akú pestujú vo Francúzsku. Má celkom inú chuť a inak sa správa aj počas pestovania.

Ľahkosť vína zabezpečuje výrobný proces, ktorý sa nazýva karbonická macerácia, alebo fermentácia celých hroznových bobúľ. Vďaka tomu má víno sviežu, ovocnú chuť bez príchute horkých tanínov zo šupiek hrozna.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 652
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 13 892
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 670
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 212
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 960
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 463
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 041
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu