Sami si navaríte, sami si zjete – a to rovno v reštaurácii

Máte radi akčnejšie posedenia, počas ktorých môžete ukázať svoju zručnosť pri príprave jedla priamo na stole? Takúto formu obedu či večere vám ponúknu aj viaceré slovenské reštaurácie.

S takouto ponukou vás privítajú napríklad v bratislavských reštauráciách Cariňa na Seberíniho ulici či vo Wine bare v centre mesta. V oboch si môžete priamo pri stole pripraviť pravé švajčiarske fondue.

Družnosť medzi stolovníkmi

Ako tvrdí odborníčka na túto tematiku Blanche Vergnová, príprava jedla na prestretom stole sa stala modernou už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. V tom čase prišiel do módy uvoľnenejší životný štýl a družnosť medzi stolovníkmi začala dotvárať génius loci reštaurácií v Švajčiarsku, ale aj na francúzskej strane Savojských Álp.

Ľudové jedlo

Fondue sa kedysi pripravovalo vo Švajčiarsku zväčša doma. Skrátka je to ľudové jedlo. Veď kravy vtedy chovali takmer v každom dome a syr bol teda tiež zvyčajne po ruke. Toto jedlo sa pripravuje z jedného alebo viacerých druhov syra, ktoré sa roztápajú s pridaním vína a čerešňovice v špeciálnej nádobe na ohrievači umiestnenom na prestretom stole. Dnes možno fondue okoštovať v mnohých reštauráciách najmä v alpských regiónoch Francúzska, Švajčiarska i Talianska.

Burgunské je iné

Postupne sa fondue rozšírilo aj do ďalších krajín. Nie všade mali k dispozícii kvalitné syry, a preto ich začali nahrádzať inými surovinami. Najznámejšie sa stalo burgunské fondue, pri ktorom sa do nádoby na stole dá olej a v ňom sa vyprážajú na vidličkách s dlhými rúčkami napichnuté kúsky mäsa alebo guľôčky z mletého mäsa. Po opečení sa namáčajú do cesnakovej, koňakovej, syrovej alebo inej pikantnej omáčky.

V súčasnosti existuje veľké množstvo variácií na tému fondue. Napríklad: bujónové, cigánske, zakáľačkové, hydinové i kuracie s orechmi a koňakom, teľacie s bielym vínom, orientálne jahňacie, thajské, kórejské, tempura, shabu-shabu, alebo fondue s cibuľou, bylinkami a chlebom či rybárske.

V poslednom čase je veľmi populárne aj na Slovensku čokoládové fondue, kedy si maškrtníci namáčajú do čokolády kúsky rôzneho ovocia. Fondue ako dezert môže mať aj podobu vyprážaného ovocia v cestíčku alebo ako vyprážaná zmrzlina.

Raclette bolo pre horalov

V bratislavskej reštaurácii Amelia či U muchu v Záhorskej Bystrici zasa možno okoštovať horalské jedlo, ktoré si kedysi pripravovali švajčiarski pastieri v kozuboch po namáhavom dni. Išlo o lacné vidiecke jedlo. Veľký bochník zrelého syra ementálskeho typu rozrezali na polovicu, nastokli na ražeň a otočili smerom k ohňu. Roztápajúci sa a jemne zapečený syr sťahovali na taniere špeciálnou škrabkou – po francúzsky nazývanou raclette. K tomu zajedali pečené zemiaky, kyslé uhorky, cibuľu a údenú šunku. Teda čo sedliacky dom dal. V súčasnosti túto špecialitu v takmer pôvodnej forme ponúkajú gastronomické zariadenia napríklad v juhošvajčiarskom Valais. Okrem tradičného valaiskeho raclette majú miestne reštaurácie v ponuke aj raclette zo štyroch druhov syra, s údenými rybami, mozarellou, s krabím mäsom či s kozím syrom.

Dnes sa už rozrezané bochníky neopekajú na ražni nad ohňom, ale reštaurácie majú na tento účel špeciálne elektrické opekače. Tie postavia naprostred stola a jeden môže opekať pre celú partiu. Viac aj na http://restauracie.sme.sk/clanok/ked-si-budete-pochutnavat-na-roztopenom-raclette-spomente-si-na-nebojacneho-pastiera.

Na rozpálenom kameni

Kamene zo sopečnej lávy sa využívali na prípravu jedla už v dávnoveku. Presne takto vznikla pierrade, ktorá predstavuje modernejšiu prípravu jedla na rozpálených kameňoch. Aj pierrade bola pôvodne stravou horalov. Názov označuje dnes jedlo ale aj prístroj na prípravu. Okoštovať ho možno najmä v Taliansku, Francúzsku aj vo Švajčiarsku či krajinách Južnej Ameriky, napríklad Peru. Stretnete sa s ním ale už aj v slovenských reštauráciách, napríklad Afrodite v Čereňanoch.

V štýle pierrade možno podávať aj lososa, plody mora grilované po provensalsky i vnútornosti. Výhodou tejto úpravy je, že mäso si zachováva v sebe množstvo vitamínov, minerály a soľ. Preto je nielen chutné ale aj zdravé a vhodné ako súčasť racionálnej výživy.

Výhody takto pripravených pokrmov spočívajú v ich jednoduchosti. Nádoba je totiž z mramoru alebo z kameňa, spôsob prípravy diétny, pretože sa pri ňom nepoužívajú takmer žiadne tuky. Potraviny nestratia vlastnú vôňu a chuť ani prirodzenú šťavu . Na našom trhu dostať pekáče pierrade, ktoré sú z prírodného kameňa s jarčekom na odtekanie šťavy a pierrade možno vymení obligátne a často nezdravé grily.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Koho odfotili s Kollárom či Lipšicom? Politici a mafiáni na fotkách

Súd na kauciu prepustil z väzby Ľubomíra Kudličku, považovaného za šéfa gangu takáčovcov. Bol na prvej fotke spájajúcej mafiu a politika.

TECH

O krok bližšie k základni na Mesiaci. Je plný vody

Voda sa na Mesiac dostala krátko po jeho vzniku.

Neprehliadnite tiež

Neobmedzujte v sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dva, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?