Vinári sľubujú, že tohtoročné mladé vínka budú krásne rozvinuté a voňavé

Zvedavosť, očakávania i tradícia. To všetko sa spája v ochutnávaní mladých vín. Vinári sa na tieto koštovky odjakživa tešili, pretože im naznačili, čo kvasí v sudoch, akú kvalitu vín môžu očakávať. Tohto roku sa už v prvý novembrový pondelok môžeme pridať

k ním aj my, milovníci vína.

Dať ochutnávke mladých slovenských vín moderný marketingový šat sa rozhodla vlani bratislavská agentúra PromoLand. Vzorom im bol obrovský, dnes už celosvetový úspech francúzskeho Beaujolais nouveau a v posledných rokoch aj koštovky moravského mladého vína pod názvom Svatomartinské.

Slovenská verzia dostala meno a súčasne aj ochrannú známku Svätokatarínske vína (podľa svojej patrónky) a slogan Máme radi mladé podporený fotografiou Jakuba Klimu. Vzhľadom na teplý a suchý ročník a dvojtýždňový predstih začiatku oberačiek oproti normálu ich tohto roku budeme môcť začať ochutnávať už prvý novembrový pondelok. Vo veľkom však v bratislavskej Starej tržnici 8.-10. novembra 2012 a o týždeň aj u vinárov na Malokarpatskej vínnej ceste.

Podujatie podporila radnica hlavného mesta SR, ktorá chce aj touto formou prispieť k obnove vinárskych tradícii v Bratislave a a jej okolí a prilákaniu nielen domácich ale aj zahraničných návštevníkov. Keďže ide o sviatok, jeho súčasťou bude aj svätenie mladých vín v kaplnke v Primaciálnom paláci. Pre širokú verejnosť bude počas týchto novembrových dní otvorené Vinohradnícke múzeum v Apponyiho paláci.

Ovocné a kvetinové vône

V Starej tržnici i vo vybraných bratislavských a už aj dvoch mimobratislavských vinotékach, baroch, reštauráciách a hoteloch, napríklad UFO na Moste SNP či hoteli Kempinski na Štrbskom plese, sa stretneme iba s vybranými Svätokatarínskymi vínami ročníka 2012. Záujem ponúknuť ich milovníkom tohto moku prejavilo tohto roku 30 výrobcov (o sedem viac ako vlani). O tom, ktoré si kvalitou ochrannú známku (potvrdenú holografickou známkou) zaslúžia, rozhodne odborná porota. Tá už vopred školila záujemcov, ako nové vína na konzumáciu pripraviť.

Tohtoročné mladé biele, ružové i červené vína sú vyrobené z hrozna, ktoré dozrelo na konci augusta alebo začiatkom septembra. Bude s týchto bielych odrôd: Irsai Oliver, Müller Thurgau, Veltlínske červené skoré a Muškát moravský. Novinkou je posledne menovaná odroda, ktorá sa v poslednom čase teší vďaka jej podmanivej aróme veľkej obľube. Ružové vína budú z týchto odrôd: Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké a Modrý portugal. Ochutnávať budeme môcť aj červené z odrôd Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Modrý portugal.

Manažér podujatia Svätokatarínske vína Adam Sýkora je súčasne aj skúsený vinár. Sľubuje, že „tohtoročné mladé vína vzhľadom na vývoj ročníka budú v čase, keď sa dostanú na trh, krásne rozvinuté a voňavé s expresívnym prejavom tých najpríťažlivejších ovocných a kvetinových tónov.“

K tomu morka s hubovou plnkou

Keďže k dobrému vína patrí aj dobré jedlo, rozhodli sa organizátori zapojiť do podujatia aj gastronómiu. Úlohu vymyslieť jedlo, ktoré bude pasovať k mladým vínam, dostal šéfkuchár reštaurácie bratislavského hotela Double Tree by Hilton Marcel Ihnačák. Rozhodol sa pre plnenú morku. „Je ženského rodu a hoci ide o kvalitné mäso, predaj na Slovensku dosť zaostáva. Plnku som chcel výraznejšiu, s chuťou Slovenska. A tak som pridal čerstvé huby a nechýbajú ani mandle.“ Plnenú morku budú mať možnosť ochutnať aj návštevníci koštovky v Starej tržnici.


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

EKONOMIKA

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Lieková agentúra v Bratislave nebude.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.