Vinári sľubujú, že tohtoročné mladé vínka budú krásne rozvinuté a voňavé

Zvedavosť, očakávania i tradícia. To všetko sa spája v ochutnávaní mladých vín. Vinári sa na tieto koštovky odjakživa tešili, pretože im naznačili, čo kvasí v sudoch, akú kvalitu vín môžu očakávať. Tohto roku sa už v prvý novembrový pondelok môžeme pridať

k ním aj my, milovníci vína.

Dať ochutnávke mladých slovenských vín moderný marketingový šat sa rozhodla vlani bratislavská agentúra PromoLand. Vzorom im bol obrovský, dnes už celosvetový úspech francúzskeho Beaujolais nouveau a v posledných rokoch aj koštovky moravského mladého vína pod názvom Svatomartinské.

Slovenská verzia dostala meno a súčasne aj ochrannú známku Svätokatarínske vína (podľa svojej patrónky) a slogan Máme radi mladé podporený fotografiou Jakuba Klimu. Vzhľadom na teplý a suchý ročník a dvojtýždňový predstih začiatku oberačiek oproti normálu ich tohto roku budeme môcť začať ochutnávať už prvý novembrový pondelok. Vo veľkom však v bratislavskej Starej tržnici 8.-10. novembra 2012 a o týždeň aj u vinárov na Malokarpatskej vínnej ceste.

Podujatie podporila radnica hlavného mesta SR, ktorá chce aj touto formou prispieť k obnove vinárskych tradícii v Bratislave a a jej okolí a prilákaniu nielen domácich ale aj zahraničných návštevníkov. Keďže ide o sviatok, jeho súčasťou bude aj svätenie mladých vín v kaplnke v Primaciálnom paláci. Pre širokú verejnosť bude počas týchto novembrových dní otvorené Vinohradnícke múzeum v Apponyiho paláci.

Ovocné a kvetinové vône

V Starej tržnici i vo vybraných bratislavských a už aj dvoch mimobratislavských vinotékach, baroch, reštauráciách a hoteloch, napríklad UFO na Moste SNP či hoteli Kempinski na Štrbskom plese, sa stretneme iba s vybranými Svätokatarínskymi vínami ročníka 2012. Záujem ponúknuť ich milovníkom tohto moku prejavilo tohto roku 30 výrobcov (o sedem viac ako vlani). O tom, ktoré si kvalitou ochrannú známku (potvrdenú holografickou známkou) zaslúžia, rozhodne odborná porota. Tá už vopred školila záujemcov, ako nové vína na konzumáciu pripraviť.

Tohtoročné mladé biele, ružové i červené vína sú vyrobené z hrozna, ktoré dozrelo na konci augusta alebo začiatkom septembra. Bude s týchto bielych odrôd: Irsai Oliver, Müller Thurgau, Veltlínske červené skoré a Muškát moravský. Novinkou je posledne menovaná odroda, ktorá sa v poslednom čase teší vďaka jej podmanivej aróme veľkej obľube. Ružové vína budú z týchto odrôd: Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké a Modrý portugal. Ochutnávať budeme môcť aj červené z odrôd Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Modrý portugal.

Manažér podujatia Svätokatarínske vína Adam Sýkora je súčasne aj skúsený vinár. Sľubuje, že „tohtoročné mladé vína vzhľadom na vývoj ročníka budú v čase, keď sa dostanú na trh, krásne rozvinuté a voňavé s expresívnym prejavom tých najpríťažlivejších ovocných a kvetinových tónov.“

K tomu morka s hubovou plnkou

Keďže k dobrému vína patrí aj dobré jedlo, rozhodli sa organizátori zapojiť do podujatia aj gastronómiu. Úlohu vymyslieť jedlo, ktoré bude pasovať k mladým vínam, dostal šéfkuchár reštaurácie bratislavského hotela Double Tree by Hilton Marcel Ihnačák. Rozhodol sa pre plnenú morku. „Je ženského rodu a hoci ide o kvalitné mäso, predaj na Slovensku dosť zaostáva. Plnku som chcel výraznejšiu, s chuťou Slovenska. A tak som pridal čerstvé huby a nechýbajú ani mandle.“ Plnenú morku budú mať možnosť ochutnať aj návštevníci koštovky v Starej tržnici.



Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.