Judášovo ucho načúva vo východnej Ázii na meno shiitake

Ostro kyslú polievku má v ponuke vari každá čínska reštaurácia vo svete. Tak v New Yorku, Moskve, Paríži, ako aj Bratislave či Košiciach. V nej by nemali chýbať čierne huby shiitake. Kto si ich obľúbil, mal by vedieť, že ich podoba rastie aj v našich leso

ch.

Hovorí sa, že ak sa do mesta nasťahuje jeden Číňan, o nejaký čas je ich tam dvadsať. Európa, Amerika i ostatné kontinenty sú posiate čínskymi reštauráciami. Vo väčších mestách si Číňania dokonca vytvorili svoje štvrte, kam radi chodia predovšetkým tí, ktorí sa chcú najesť dobre a nie príliš draho. Hoci jedlá sú často prispôsobené chutiam tej-ktorej krajiny a v New Yorku pravdepodobne dostanete celkom inú ostro kyslú polievku ako u nás, základ zostáva. V okrúhlej miske nájdete vývar s veľkým množstvom zeleniny i porciou kurčaťa. Takáto polievka dokáže niekoho zasýtiť na celý deň a nepriberá sa z nej.

Do polievky aj do mäsa

Súčasťou ostro kyslej polievky sú aj čínske čierne huby shiitake. V čínskych, vietnamských, kórejských, thajských či japonských reštauráciách ich pridávajú aj do iných polievok i do zeleninových jedál pripravovaných vo woku, ale tiež nimi dochucujú šaláty a jedlá z duseného mäsa. V sušenom stave sa táto huba dováža najmä z Číny. V našich zemepisných končinách dá shiitake kúpiť aj v mrazenom stave, ale možno ho nahradiť čerstvou hubou s názvom Judášovo ucho (lat. Auricularia auricula – judae). Žiaľ tento extrémne suchý rok hubám nepraje, ale možno v neskoršej jeseni sa ešte objavia.

Aké má vlastnosti

• Jeho prednosťou je, že ju možno ľahko sušiť.

• Vďaka tomu ho využívajú profesionálni kuchári na prípravu viacerých pokrmov. Jedlo totiž nesfarbuje a má výbornú konzistenciu.

• Plodnice huby tvoria takmer priesvitné blanovité útvary, ktoré majú mladé huby miskovitého tvaru. Neskôr sú poprehýbané tak, že pripomínajú ľudský ušný lalok.

• Huba je svetlo až sýto hnedá.

• Na jeseň rastie na odumretých konároch listnatých stromoch, agátovom dreve, ale najčastejšie na dreve bazy čiernej.

• Za prijateľných podmienok sa objavuje aj v zime.

Aj liečivé účinky

V Číne považujú hubu shiitake za liečivú. Používa sa pri bolestiach v hrdle, na upokojenie očí, regeneráciu pečene a ako podporný liek proti únave. V ostatnom čase rozličné štúdie preukázali aj jej silné protinádorové vlastnosti. Naše Judášovo ucho má dokonca ako jedna z mála húb schopnosť znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi. Obsahuje aj množstvo minerálov a odborníci ho odporúčajú ako prevenciu pri ochoreniach zažívacieho systému.


Hlavné správy zo Sme.sk

Kočner bol pre Privatbanku už príťažou, Haščák ho usvedčuje z klamstva

Banka mala pod kontrolou dôležitú sériu prevodov pri tunelovaní Technopolu.

Budovu Technopolu podľa polície vytunelovali ľudia, ktorí sú blízki Marianovi Kočnerovi. Sám Kočner je v prípade vyšetrovaný, ale nie obvinený.
Dobré ráno naživo

Dobré ráno: Hľadá sa ten, kto rozmetá koalíciu

Druhá živá nahrávka podcastu Dobré ráno.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko
Dominik Graňák.

Neprehliadnite tiež

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.