Judášovo ucho načúva vo východnej Ázii na meno shiitake

Ostro kyslú polievku má v ponuke vari každá čínska reštaurácia vo svete. Tak v New Yorku, Moskve, Paríži, ako aj Bratislave či Košiciach. V nej by nemali chýbať čierne huby shiitake. Kto si ich obľúbil, mal by vedieť, že ich podoba rastie aj v našich leso

ch.

Hovorí sa, že ak sa do mesta nasťahuje jeden Číňan, o nejaký čas je ich tam dvadsať. Európa, Amerika i ostatné kontinenty sú posiate čínskymi reštauráciami. Vo väčších mestách si Číňania dokonca vytvorili svoje štvrte, kam radi chodia predovšetkým tí, ktorí sa chcú najesť dobre a nie príliš draho. Hoci jedlá sú často prispôsobené chutiam tej-ktorej krajiny a v New Yorku pravdepodobne dostanete celkom inú ostro kyslú polievku ako u nás, základ zostáva. V okrúhlej miske nájdete vývar s veľkým množstvom zeleniny i porciou kurčaťa. Takáto polievka dokáže niekoho zasýtiť na celý deň a nepriberá sa z nej.

Do polievky aj do mäsa

Súčasťou ostro kyslej polievky sú aj čínske čierne huby shiitake. V čínskych, vietnamských, kórejských, thajských či japonských reštauráciách ich pridávajú aj do iných polievok i do zeleninových jedál pripravovaných vo woku, ale tiež nimi dochucujú šaláty a jedlá z duseného mäsa. V sušenom stave sa táto huba dováža najmä z Číny. V našich zemepisných končinách dá shiitake kúpiť aj v mrazenom stave, ale možno ho nahradiť čerstvou hubou s názvom Judášovo ucho (lat. Auricularia auricula – judae). Žiaľ tento extrémne suchý rok hubám nepraje, ale možno v neskoršej jeseni sa ešte objavia.

Aké má vlastnosti

• Jeho prednosťou je, že ju možno ľahko sušiť.

• Vďaka tomu ho využívajú profesionálni kuchári na prípravu viacerých pokrmov. Jedlo totiž nesfarbuje a má výbornú konzistenciu.

• Plodnice huby tvoria takmer priesvitné blanovité útvary, ktoré majú mladé huby miskovitého tvaru. Neskôr sú poprehýbané tak, že pripomínajú ľudský ušný lalok.

• Huba je svetlo až sýto hnedá.

• Na jeseň rastie na odumretých konároch listnatých stromoch, agátovom dreve, ale najčastejšie na dreve bazy čiernej.

• Za prijateľných podmienok sa objavuje aj v zime.

Aj liečivé účinky

V Číne považujú hubu shiitake za liečivú. Používa sa pri bolestiach v hrdle, na upokojenie očí, regeneráciu pečene a ako podporný liek proti únave. V ostatnom čase rozličné štúdie preukázali aj jej silné protinádorové vlastnosti. Naše Judášovo ucho má dokonca ako jedna z mála húb schopnosť znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi. Obsahuje aj množstvo minerálov a odborníci ho odporúčajú ako prevenciu pri ochoreniach zažívacieho systému.


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

O zelený dres sa môže Sagan obrať už len vlastnou chybou

Po troch alpských etapách odstúpili piati výborní šprintéri.

SPIŠ KORZÁR

Pred povodňou v Starej Lesnej utekali dovolenkári aj miestni

Rekreanti skončili v škole, osadníci na úrade.

SPIŠ KORZÁR

V okrese Poprad vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ohrozený je most na hlavnom ťahu do Poľska.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.