SME

Judášovo ucho načúva vo východnej Ázii na meno shiitake

Ostro kyslú polievku má v ponuke vari každá čínska reštaurácia vo svete. Tak v New Yorku, Moskve, Paríži, ako aj Bratislave či Košiciach. V nej by nemali chýbať čierne huby shiitake. Kto si ich obľúbil, mal by vedieť, že ich podoba rastie aj v našich leso

ch.

Hovorí sa, že ak sa do mesta nasťahuje jeden Číňan, o nejaký čas je ich tam dvadsať. Európa, Amerika i ostatné kontinenty sú posiate čínskymi reštauráciami. Vo väčších mestách si Číňania dokonca vytvorili svoje štvrte, kam radi chodia predovšetkým tí, ktorí sa chcú najesť dobre a nie príliš draho. Hoci jedlá sú často prispôsobené chutiam tej-ktorej krajiny a v New Yorku pravdepodobne dostanete celkom inú ostro kyslú polievku ako u nás, základ zostáva. V okrúhlej miske nájdete vývar s veľkým množstvom zeleniny i porciou kurčaťa. Takáto polievka dokáže niekoho zasýtiť na celý deň a nepriberá sa z nej.

SkryťVypnúť reklamu

Do polievky aj do mäsa

Súčasťou ostro kyslej polievky sú aj čínske čierne huby shiitake. V čínskych, vietnamských, kórejských, thajských či japonských reštauráciách ich pridávajú aj do iných polievok i do zeleninových jedál pripravovaných vo woku, ale tiež nimi dochucujú šaláty a jedlá z duseného mäsa. V sušenom stave sa táto huba dováža najmä z Číny. V našich zemepisných končinách dá shiitake kúpiť aj v mrazenom stave, ale možno ho nahradiť čerstvou hubou s názvom Judášovo ucho (lat. Auricularia auricula – judae). Žiaľ tento extrémne suchý rok hubám nepraje, ale možno v neskoršej jeseni sa ešte objavia.

Aké má vlastnosti

• Jeho prednosťou je, že ju možno ľahko sušiť.

• Vďaka tomu ho využívajú profesionálni kuchári na prípravu viacerých pokrmov. Jedlo totiž nesfarbuje a má výbornú konzistenciu.

SkryťVypnúť reklamu

• Plodnice huby tvoria takmer priesvitné blanovité útvary, ktoré majú mladé huby miskovitého tvaru. Neskôr sú poprehýbané tak, že pripomínajú ľudský ušný lalok.

• Huba je svetlo až sýto hnedá.

• Na jeseň rastie na odumretých konároch listnatých stromoch, agátovom dreve, ale najčastejšie na dreve bazy čiernej.

• Za prijateľných podmienok sa objavuje aj v zime.

Aj liečivé účinky

V Číne považujú hubu shiitake za liečivú. Používa sa pri bolestiach v hrdle, na upokojenie očí, regeneráciu pečene a ako podporný liek proti únave. V ostatnom čase rozličné štúdie preukázali aj jej silné protinádorové vlastnosti. Naše Judášovo ucho má dokonca ako jedna z mála húb schopnosť znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi. Obsahuje aj množstvo minerálov a odborníci ho odporúčajú ako prevenciu pri ochoreniach zažívacieho systému.

SkryťVypnúť reklamu


Autor: Eva Nová

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 21 730
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 743
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 087
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 980
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 453
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 257
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 965
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 861
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu