Judášovo ucho načúva vo východnej Ázii na meno shiitake

Ostro kyslú polievku má v ponuke vari každá čínska reštaurácia vo svete. Tak v New Yorku, Moskve, Paríži, ako aj Bratislave či Košiciach. V nej by nemali chýbať čierne huby shiitake. Kto si ich obľúbil, mal by vedieť, že ich podoba rastie aj v našich leso

ch.

Hovorí sa, že ak sa do mesta nasťahuje jeden Číňan, o nejaký čas je ich tam dvadsať. Európa, Amerika i ostatné kontinenty sú posiate čínskymi reštauráciami. Vo väčších mestách si Číňania dokonca vytvorili svoje štvrte, kam radi chodia predovšetkým tí, ktorí sa chcú najesť dobre a nie príliš draho. Hoci jedlá sú často prispôsobené chutiam tej-ktorej krajiny a v New Yorku pravdepodobne dostanete celkom inú ostro kyslú polievku ako u nás, základ zostáva. V okrúhlej miske nájdete vývar s veľkým množstvom zeleniny i porciou kurčaťa. Takáto polievka dokáže niekoho zasýtiť na celý deň a nepriberá sa z nej.

Do polievky aj do mäsa

Súčasťou ostro kyslej polievky sú aj čínske čierne huby shiitake. V čínskych, vietnamských, kórejských, thajských či japonských reštauráciách ich pridávajú aj do iných polievok i do zeleninových jedál pripravovaných vo woku, ale tiež nimi dochucujú šaláty a jedlá z duseného mäsa. V sušenom stave sa táto huba dováža najmä z Číny. V našich zemepisných končinách dá shiitake kúpiť aj v mrazenom stave, ale možno ho nahradiť čerstvou hubou s názvom Judášovo ucho (lat. Auricularia auricula – judae). Žiaľ tento extrémne suchý rok hubám nepraje, ale možno v neskoršej jeseni sa ešte objavia.

Aké má vlastnosti

• Jeho prednosťou je, že ju možno ľahko sušiť.

• Vďaka tomu ho využívajú profesionálni kuchári na prípravu viacerých pokrmov. Jedlo totiž nesfarbuje a má výbornú konzistenciu.

• Plodnice huby tvoria takmer priesvitné blanovité útvary, ktoré majú mladé huby miskovitého tvaru. Neskôr sú poprehýbané tak, že pripomínajú ľudský ušný lalok.

• Huba je svetlo až sýto hnedá.

• Na jeseň rastie na odumretých konároch listnatých stromoch, agátovom dreve, ale najčastejšie na dreve bazy čiernej.

• Za prijateľných podmienok sa objavuje aj v zime.

Aj liečivé účinky

V Číne považujú hubu shiitake za liečivú. Používa sa pri bolestiach v hrdle, na upokojenie očí, regeneráciu pečene a ako podporný liek proti únave. V ostatnom čase rozličné štúdie preukázali aj jej silné protinádorové vlastnosti. Naše Judášovo ucho má dokonca ako jedna z mála húb schopnosť znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi. Obsahuje aj množstvo minerálov a odborníci ho odporúčajú ako prevenciu pri ochoreniach zažívacieho systému.


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRKA TKAČENKA

Babiš nám ponúkol pohľad do hlavy rozviedčika

V tomto svete sú ľudia kockami domina.

DOMOV

Kosík po prepustení: Stále chcem vypovedať

Bývalý siskár Kosík je zrazu na slobode.

DOMOV

Sabotáž vyšetrovania korupcie u Kaliňáka už nevyšetrujú

Prokurátor Vasiľ Špirko podáva sťažnosť.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.