Kapusta vošla aj do slovenských porekadiel a prísloví

Kapusta vždy tvorila podstatnú súčasť slovenskej gastronómie. Pochutnávali si na nej chudobní aj bohatí a vošla aj do literatúry. V nej nechýba na tému kapusta množstvo prísloví a porekadiel. O tom, že „bez zelia, niet veselia“, však vedia predovšetkým na

Záhorí, kde sa kapuste tradične vynikajúco darí.

Od roku 1996 dokonca organizujú v Stupave najväčší festival kapusty pod názvom Dni zelé. Tento rok sa slávnosť bude konať v dňoch 5. až 7. októbra a tak, ako inokedy, aj teraz na ňu prídu hostia z Dolného Rakúska, Južnej Moravy a susedných maďarských obcí najmä z Moszonu, Sopronu a Gyoru.

Kapusta má veľké ústa

Alebo: Z kapusty, chlap tustý. Nie nadarmo platia o kapuste aj tieto porekadlá. História tradičnej slovenskej zeleniny potvrdzuje, že naši predkovia kapustu nepripravovali vždy čerstvú, ale neraz ju navarili na celý týždeň. Ako sa bežne hovorilo, najlepšia je kapusta sedem ráz prihrievaná a šťavu z kyslej kapusty hodnotili slovami: kapustnica ako víno.

Súkromná lekáreň

Už v staroveku bola kapusta základom výživy človeka. V antike si jej sorty cenili nielen ako potravinu, ale tiež ako dôležité liečivo. Vzdelanec Cato už tristo rokov pred Kristom tvrdil, že každý, kto pestuje v záhrade kapustu, má vlastne súkromnú lekáreň. Ďalší Riman Columella opísal v prvom storočí dvadsať druhov tejto zeleniny. Na surovej kapuste si pochutnávali najmä južné národy, jej kvasenú podobu v Európe však objavili Slovania. Ako prví s konzervovaním kapusty vraj začali Číňania a tiež naši predkovia, pravdepodobne nezávisle na nich.

Množstvo receptov

Kapustnica, kapustová polievka, dusená kapusta s pečeným bravčovým a knedľou, kapusta s čučoriedkami k pečenej kačici, alebo k húske, koláče kapustníky či šaláty z kapusty - to všetko a ešte oveľa viac je súčasťou aj dnešnej gastronómie najmä v strednej Európe. V Česku je „vepřo-knedlo- zelo“ národným jedlom, podobne ako kapustnica na Slovensku a koložvárska kapusta v Maďarsku. Nemci milujú kapustu rovnako, ako Rakúšania a jedlá z nej štedro zalievajú pivom. Kapustu konzumujú aj v rámci mníchovského Oktoberfestu, kde okrem piva si na nej pochutnávajú vedno so šťavnatými klobáskami alebo pečeným bôčikom. Na jeseň význam kapusty rastie preto, že kapustné hlavy sú už zrelé, ponúkajú ich takmer v každom záhoráckom dvore a odborníci tu posudzujú ich veľkosť, množstvo a kvalitu.

Čo obsahuje?

Hoci kapustná hlava na prvý pohľad nevyzerá ako úžasný zdroj vitamínov, opak je pravdou.

  • Okrem množstva vitamínu C, posilňuje obrany schopnosť ľudského organizmu, má v sebe betakarotén a vitamíny K a E.
  • Je zdrojom vitamínu B9 a mali by ju preto konzumovať tehotné ženy.
  • V kapuste nechýba vápnik ani vláknina vhodná najmä pre obéznych jedincov.
  • Niektoré odborné štúdia dokonca tvrdia, že kapusta má proti nádorové účinky, pretože antioxidanty, ktoré obsahuje, chránia človeka pred voľnými radikálmi.
  • Kapustné listy zasa treba prikladať na zapálené prsníky dojčiacich žien.

Ak sa teda rozhodujete v lekárni pre vitamínové doplnky, aby ste hlavne v prechodnom období nepodľahli nepríjemnému prechladnutiu, siahnite radšej po kapuste. Podobne, ako česká spisovateľka Halina Pawlovská, ktorá si pravidelne chodieva do Bratislavy kupovať na trh to, čo v Prahe nedostať: vodu z kvasenej kapusty.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

KULTÚRA

Pri kázaní jej otca odpadával kostol, pri jej speve masy. Zomrela Aretha Franklin

Speváčka odišla po dlhom boji so zákernou chorobou.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.