SME

Kapusta vošla aj do slovenských porekadiel a prísloví

Kapusta vždy tvorila podstatnú súčasť slovenskej gastronómie. Pochutnávali si na nej chudobní aj bohatí a vošla aj do literatúry. V nej nechýba na tému kapusta množstvo prísloví a porekadiel. O tom, že „bez zelia, niet veselia“, však vedia predovšetkým na

Záhorí, kde sa kapuste tradične vynikajúco darí.

Od roku 1996 dokonca organizujú v Stupave najväčší festival kapusty pod názvom Dni zelé. Tento rok sa slávnosť bude konať v dňoch 5. až 7. októbra a tak, ako inokedy, aj teraz na ňu prídu hostia z Dolného Rakúska, Južnej Moravy a susedných maďarských obcí najmä z Moszonu, Sopronu a Gyoru.

Kapusta má veľké ústa

Alebo: Z kapusty, chlap tustý. Nie nadarmo platia o kapuste aj tieto porekadlá. História tradičnej slovenskej zeleniny potvrdzuje, že naši predkovia kapustu nepripravovali vždy čerstvú, ale neraz ju navarili na celý týždeň. Ako sa bežne hovorilo, najlepšia je kapusta sedem ráz prihrievaná a šťavu z kyslej kapusty hodnotili slovami: kapustnica ako víno.

SkryťVypnúť reklamu

Súkromná lekáreň

Už v staroveku bola kapusta základom výživy človeka. V antike si jej sorty cenili nielen ako potravinu, ale tiež ako dôležité liečivo. Vzdelanec Cato už tristo rokov pred Kristom tvrdil, že každý, kto pestuje v záhrade kapustu, má vlastne súkromnú lekáreň. Ďalší Riman Columella opísal v prvom storočí dvadsať druhov tejto zeleniny. Na surovej kapuste si pochutnávali najmä južné národy, jej kvasenú podobu v Európe však objavili Slovania. Ako prví s konzervovaním kapusty vraj začali Číňania a tiež naši predkovia, pravdepodobne nezávisle na nich.

Množstvo receptov

Kapustnica, kapustová polievka, dusená kapusta s pečeným bravčovým a knedľou, kapusta s čučoriedkami k pečenej kačici, alebo k húske, koláče kapustníky či šaláty z kapusty - to všetko a ešte oveľa viac je súčasťou aj dnešnej gastronómie najmä v strednej Európe. V Česku je „vepřo-knedlo- zelo“ národným jedlom, podobne ako kapustnica na Slovensku a koložvárska kapusta v Maďarsku. Nemci milujú kapustu rovnako, ako Rakúšania a jedlá z nej štedro zalievajú pivom. Kapustu konzumujú aj v rámci mníchovského Oktoberfestu, kde okrem piva si na nej pochutnávajú vedno so šťavnatými klobáskami alebo pečeným bôčikom. Na jeseň význam kapusty rastie preto, že kapustné hlavy sú už zrelé, ponúkajú ich takmer v každom záhoráckom dvore a odborníci tu posudzujú ich veľkosť, množstvo a kvalitu.

SkryťVypnúť reklamu

Čo obsahuje?

Hoci kapustná hlava na prvý pohľad nevyzerá ako úžasný zdroj vitamínov, opak je pravdou.

  • Okrem množstva vitamínu C, posilňuje obrany schopnosť ľudského organizmu, má v sebe betakarotén a vitamíny K a E.
  • Je zdrojom vitamínu B9 a mali by ju preto konzumovať tehotné ženy.
  • V kapuste nechýba vápnik ani vláknina vhodná najmä pre obéznych jedincov.
  • Niektoré odborné štúdia dokonca tvrdia, že kapusta má proti nádorové účinky, pretože antioxidanty, ktoré obsahuje, chránia človeka pred voľnými radikálmi.
  • Kapustné listy zasa treba prikladať na zapálené prsníky dojčiacich žien.

Ak sa teda rozhodujete v lekárni pre vitamínové doplnky, aby ste hlavne v prechodnom období nepodľahli nepríjemnému prechladnutiu, siahnite radšej po kapuste. Podobne, ako česká spisovateľka Halina Pawlovská, ktorá si pravidelne chodieva do Bratislavy kupovať na trh to, čo v Prahe nedostať: vodu z kvasenej kapusty.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Eva Nová

Komerčné články

  1. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 763
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 589
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 454
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 476
  5. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 457
  6. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 165
  7. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 028
  8. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 001
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Wolt už funguje v Česku.

Oceňovania sa zúčastnil aj veľvyslanec.


SITA

Inšpirujte sa a nechajte sa unášať do sveta gastronomických pochúťok s našou druhou časťou najlepších tipov na jedlo a nápoje v našom meste.


Inšpirujte sa najnovšími trendmi v gastronómii, a objavte skryté poklady lokálnej kuchyne.


(ilustračné foto)

Foodora pôsobí v siedmich krajinách Európy.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu