Záhorí, kde sa kapuste tradične vynikajúco darí.
Od roku 1996 dokonca organizujú v Stupave najväčší festival kapusty pod názvom Dni zelé. Tento rok sa slávnosť bude konať v dňoch 5. až 7. októbra a tak, ako inokedy, aj teraz na ňu prídu hostia z Dolného Rakúska, Južnej Moravy a susedných maďarských obcí najmä z Moszonu, Sopronu a Gyoru.
Kapusta má veľké ústa
Alebo: Z kapusty, chlap tustý. Nie nadarmo platia o kapuste aj tieto porekadlá. História tradičnej slovenskej zeleniny potvrdzuje, že naši predkovia kapustu nepripravovali vždy čerstvú, ale neraz ju navarili na celý týždeň. Ako sa bežne hovorilo, najlepšia je kapusta sedem ráz prihrievaná a šťavu z kyslej kapusty hodnotili slovami: kapustnica ako víno.
Súkromná lekáreň
Už v staroveku bola kapusta základom výživy človeka. V antike si jej sorty cenili nielen ako potravinu, ale tiež ako dôležité liečivo. Vzdelanec Cato už tristo rokov pred Kristom tvrdil, že každý, kto pestuje v záhrade kapustu, má vlastne súkromnú lekáreň. Ďalší Riman Columella opísal v prvom storočí dvadsať druhov tejto zeleniny. Na surovej kapuste si pochutnávali najmä južné národy, jej kvasenú podobu v Európe však objavili Slovania. Ako prví s konzervovaním kapusty vraj začali Číňania a tiež naši predkovia, pravdepodobne nezávisle na nich.
Množstvo receptov
Kapustnica, kapustová polievka, dusená kapusta s pečeným bravčovým a knedľou, kapusta s čučoriedkami k pečenej kačici, alebo k húske, koláče kapustníky či šaláty z kapusty - to všetko a ešte oveľa viac je súčasťou aj dnešnej gastronómie najmä v strednej Európe. V Česku je „vepřo-knedlo- zelo“ národným jedlom, podobne ako kapustnica na Slovensku a koložvárska kapusta v Maďarsku. Nemci milujú kapustu rovnako, ako Rakúšania a jedlá z nej štedro zalievajú pivom. Kapustu konzumujú aj v rámci mníchovského Oktoberfestu, kde okrem piva si na nej pochutnávajú vedno so šťavnatými klobáskami alebo pečeným bôčikom. Na jeseň význam kapusty rastie preto, že kapustné hlavy sú už zrelé, ponúkajú ich takmer v každom záhoráckom dvore a odborníci tu posudzujú ich veľkosť, množstvo a kvalitu.
Čo obsahuje?
Hoci kapustná hlava na prvý pohľad nevyzerá ako úžasný zdroj vitamínov, opak je pravdou.
- Okrem množstva vitamínu C, posilňuje obrany schopnosť ľudského organizmu, má v sebe betakarotén a vitamíny K a E.
- Je zdrojom vitamínu B9 a mali by ju preto konzumovať tehotné ženy.
- V kapuste nechýba vápnik ani vláknina vhodná najmä pre obéznych jedincov.
- Niektoré odborné štúdia dokonca tvrdia, že kapusta má proti nádorové účinky, pretože antioxidanty, ktoré obsahuje, chránia človeka pred voľnými radikálmi.
- Kapustné listy zasa treba prikladať na zapálené prsníky dojčiacich žien.
Ak sa teda rozhodujete v lekárni pre vitamínové doplnky, aby ste hlavne v prechodnom období nepodľahli nepríjemnému prechladnutiu, siahnite radšej po kapuste. Podobne, ako česká spisovateľka Halina Pawlovská, ktorá si pravidelne chodieva do Bratislavy kupovať na trh to, čo v Prahe nedostať: vodu z kvasenej kapusty.
Autor: Eva Nová