Kapusta vošla aj do slovenských porekadiel a prísloví

Kapusta vždy tvorila podstatnú súčasť slovenskej gastronómie. Pochutnávali si na nej chudobní aj bohatí a vošla aj do literatúry. V nej nechýba na tému kapusta množstvo prísloví a porekadiel. O tom, že „bez zelia, niet veselia“, však vedia predovšetkým na

Záhorí, kde sa kapuste tradične vynikajúco darí.

Od roku 1996 dokonca organizujú v Stupave najväčší festival kapusty pod názvom Dni zelé. Tento rok sa slávnosť bude konať v dňoch 5. až 7. októbra a tak, ako inokedy, aj teraz na ňu prídu hostia z Dolného Rakúska, Južnej Moravy a susedných maďarských obcí najmä z Moszonu, Sopronu a Gyoru.

Kapusta má veľké ústa

Alebo: Z kapusty, chlap tustý. Nie nadarmo platia o kapuste aj tieto porekadlá. História tradičnej slovenskej zeleniny potvrdzuje, že naši predkovia kapustu nepripravovali vždy čerstvú, ale neraz ju navarili na celý týždeň. Ako sa bežne hovorilo, najlepšia je kapusta sedem ráz prihrievaná a šťavu z kyslej kapusty hodnotili slovami: kapustnica ako víno.

Súkromná lekáreň

Už v staroveku bola kapusta základom výživy človeka. V antike si jej sorty cenili nielen ako potravinu, ale tiež ako dôležité liečivo. Vzdelanec Cato už tristo rokov pred Kristom tvrdil, že každý, kto pestuje v záhrade kapustu, má vlastne súkromnú lekáreň. Ďalší Riman Columella opísal v prvom storočí dvadsať druhov tejto zeleniny. Na surovej kapuste si pochutnávali najmä južné národy, jej kvasenú podobu v Európe však objavili Slovania. Ako prví s konzervovaním kapusty vraj začali Číňania a tiež naši predkovia, pravdepodobne nezávisle na nich.

Množstvo receptov

Kapustnica, kapustová polievka, dusená kapusta s pečeným bravčovým a knedľou, kapusta s čučoriedkami k pečenej kačici, alebo k húske, koláče kapustníky či šaláty z kapusty - to všetko a ešte oveľa viac je súčasťou aj dnešnej gastronómie najmä v strednej Európe. V Česku je „vepřo-knedlo- zelo“ národným jedlom, podobne ako kapustnica na Slovensku a koložvárska kapusta v Maďarsku. Nemci milujú kapustu rovnako, ako Rakúšania a jedlá z nej štedro zalievajú pivom. Kapustu konzumujú aj v rámci mníchovského Oktoberfestu, kde okrem piva si na nej pochutnávajú vedno so šťavnatými klobáskami alebo pečeným bôčikom. Na jeseň význam kapusty rastie preto, že kapustné hlavy sú už zrelé, ponúkajú ich takmer v každom záhoráckom dvore a odborníci tu posudzujú ich veľkosť, množstvo a kvalitu.

Čo obsahuje?

Hoci kapustná hlava na prvý pohľad nevyzerá ako úžasný zdroj vitamínov, opak je pravdou.

  • Okrem množstva vitamínu C, posilňuje obrany schopnosť ľudského organizmu, má v sebe betakarotén a vitamíny K a E.
  • Je zdrojom vitamínu B9 a mali by ju preto konzumovať tehotné ženy.
  • V kapuste nechýba vápnik ani vláknina vhodná najmä pre obéznych jedincov.
  • Niektoré odborné štúdia dokonca tvrdia, že kapusta má proti nádorové účinky, pretože antioxidanty, ktoré obsahuje, chránia človeka pred voľnými radikálmi.
  • Kapustné listy zasa treba prikladať na zapálené prsníky dojčiacich žien.

Ak sa teda rozhodujete v lekárni pre vitamínové doplnky, aby ste hlavne v prechodnom období nepodľahli nepríjemnému prechladnutiu, siahnite radšej po kapuste. Podobne, ako česká spisovateľka Halina Pawlovská, ktorá si pravidelne chodieva do Bratislavy kupovať na trh to, čo v Prahe nedostať: vodu z kvasenej kapusty.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom funkcionár so svastikou na hrudi neprekáža

Viditeľné tetovanie so svastikou je trestné.

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Kto si vytetuje svastiku, želá si problémy

Mali by sme ich kotlebovcom dopriať.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.