Brazílsky vinársky obor sa prebúdza

Hrozno začínajú oberať v januári a februári a mladé vínka koštujú zvyčajne cez Veľkonočné sviatky. Nečudo, veď ide o južnú pologuľu a nikde na svete sa vinič nepestuje tak blízko pri rovníku. Ide o Brazíliu.

Vinárske krajiny Nového sveta z Južnej Ameriky reprezentujú v našich končinách predovšetkým Čile a Argentína. Kto však ochutnal brazílske vína, vie, že mnohé „stoja za hriech.“ Odborníci tvrdia, že brazílske vinárstvo bude čoskoro ďalším výrazne rastúcim trhom Južnej Ameriky, ktorý ovplyvní spotrebu najmä v USA, ale aj vo svete. Tak ako pred pár desiatkami rokov jeho spomínaní susedia.

Najmä na juhu

V tejto piatej najväčšej krajine a desiatej najsilnejšej ekonomike sveta obyvateľstvo ešte len ruka v ruke so zlepšujúcou sa životnou úrovňou začína prichádzať na chuť vína. Jeho domáca výroba má však veľký potenciál. A to nielen v horských oblastiach najjužnejšieho štátu – Rio Grande do Sul, odkiaľ pochádza až 90 % brazílskych vín.

Vinárstvo v Brazílii je naozaj pozoruhodné – od tropických oblastí v údolí São Francisco Valley s tamojšími dvomi oberačkami za rok, s chladnejším kopcami v São Joaquim, pahorkatinami v Campanhe a sviežo zelenými vinohradmi v Serra Gaúcha a Vale dos Vinhedos. Skrátka, táto juhoamerická krajina má rozmanité terroirs i vinárske štýlov. V súčasnosti tam vyrábajú veľké nadnárodné spoločnosti vynikajúce vína, ale v ničom za nimi nezaostávajú ani malé butikové rodinné vinárstva. Je to tým, že stihli zachytiť trend moderných výrobných techník a technológii.

Charles Metcalfe, prezident združenia International Wine Chalange a vínny kritik zdôrazňuje: „Výhodou Brazílie je, že ide o medzinárodne populárnu krajinu a Brazílčania sú známi tým, že sa radi zabávajú a vedia tešiť zo života. Kombinácia krásnej krajiny a úžasných ľudí bude mať nesporne obrovský vplyv na svetový vinársky trh, keď výroba brazílskych vín dosiahnu potrebné objemy a vyrovnanú kvalitu. A nebude to dlho trvať,“ predpovedá.

Túto juhoamerickú krajinu mnohí označujú za spiaceho vinárskeho obra, ktorý sa prebúdza a jeho veľké vinárske chvíle ešte len prídu.

Aktívni v propagovaní

Brazíliu pretína rovník a klíma pod či nad ním s priveľkým teplom a vysokou vlhkosťou viniču neprajú. Preto sa hrozno pestuje najmä vo vyšších polohách južnej časti krajiny, v susedstve Argentíny a Uruguaja. „Hoci brazílsky vinársky potenciál sa ešte naplno nerozvinul, už teraz tam nájdete výborných vinárov, ktorí ukazujú cestu ostatným a regióny, ktoré sľubujú vynikajúce vína,“ hovorí C. Metcalfe

Popularite brazílskych vín však pridáva aj to, že rôzne štátne i súkromné organizácie sa naplno pustili do propagácie. Napríklad združenie vinárov Ibravion nazvalo svoju kampaň: Open your mind, open a Brazilian wine. Tento slogan: Otvorte svoje mysle, otvorte si brazílske víno, sa žiaľ v slovenčine nerýmuje:. Svoje však hrá najmä rastúca kvalita, ktorá ho čoraz viac posúva medzi svetovú špičku. Na domácom trhu má však stále čo robiť, aby obstálo s konkurenciou zahraničných vín, ktoré sa na brazílsky trh valia veľkou silou z najmenej 30 krajín sveta.

Päťstoročná história

  • Podľa doložených dokumentov prvým človekom, ktorý sa pokúšal v Brazílii vyrábať vína, bol v roku 1551 muž menom Bras Cubas. Bolo to však z dovezeného hrozna.
  • S pestovaním hrozna začali v 17. storočí španielski jezuiti a neskôr kolonisti z Azorských ostrovov a Madeiry. Žiaľ, nie vždy si vybrali vhodné miesta a tak úrody i kvalita boli mizerné.
  • Skutočná renesancia brazílskeho vinárstva nastala až s ďalšou vlnou imigrácie po roku 1732.
  • Priemyselnú výrobu bielych a červených vín a destiláciu hroznových výliskov zaviedol ako prvý Manuel de Macedo.
  • Ďalšou významnou postavou je Angličan Thomas Messiter, ktorý v roku 1814 vyrobil víno zo slávnej odrody vitis labrusca. Tá sa na rozdiel od iných európskych odrôd dobre adaptovala v nepriaznivej klíme a pôde.
  • Skutočný rozvoj vinárstva však nastal až po roku 1860 príjazdom európskych imigrantov, či už Portugalcov alebo Francúzov, ktorí priviezli vlastné odrody i nové spôsoby výroby i obchodovania s vínom.
  • O pol storočie rokov neskôr s príchodom nemeckej a najmä talianskej komunity stúpol význam vinárstva aj v ďalších regiónoch.

Radikálne zmeny

Vinice zaberajú v Brazílii celkovo 83 700 hektárov, čo je v porovnaní so Slovenskom zhruba osem násobok. Produkcia vín predstavuje vyše 352 mil. litrov prevažne červenýc, z toho približne 75 mil. litrov ide na export. Najviac sa dorobí v horách Rio Grande del Sul, za nimi nasledujú štáty Santa Catarina., Pernambuco-Bahia, Sao Paulo a Minas Garai, Paraná.

Brazílske vinárstvo prechádza v posledných rokoch masívnymi zmenami. Angažujú sa tam také zahraničné firmy, ako sú Martini a Rossi, Möet Chandon, Maison Forestier, Cinzano a ďalšie. Nielenže tam v posledných 20-30 rokoch investovali obrovské prostriedky na renováciu viníc i vinárstiev, ale aj priviedli popredných enológov, somelierov a ďalších odborníkov z Francúzska či Talianska. Mnohé vína získali v relatívne krátkom čase viacero svetových ocenení, vrátane zlatých medailí z Francúzska, Talianska, Nemecka, USA, Argentíny, Číny a iných krajín.

Výrobe vína sa venuje 1 100 vinárstiev. Ich dodávateľmi sú zväčša malé rodinné farmy, ktoré priemerne vlastnia dva hektáre viníc. Keďže v poslednom čase je cieľom zvyšovanie kvality, viacerí pestovatelia sa rozhodli pre ručný či kontrolovaný zber. Aj vďaka tomu je Brazília schopná vyrábať príjemné, svieže, ovocné a vyvážené vína s primeraným obsahom alkoholu.

Okrem moderných technológii pomáha dosahovať dobrú kvalitu aj používanie sudov i chipsov zväčša z dovezených francúzskych alebo amerických dubov.

Za posledných 40 rokov sa však predovšetkým zmenila skladba odrôd. Presadili sa najmä americké, ktoré sa lepšie adaptovali na tamojšiu klímu a pôdu. V súčasnosti už iba 15 % predstavujú vyšľachtené európske odrody. Pestujú sa všetky ušľachtilé odrody. Najznámejšie biele odrody sú: Chardonnay, Moscato, Gewurztraminer, Riesling Italico, Malvasia Bianca, Pinot Grigio, Prosecco, Chenin Blanc, Trebiano, Sauvignon Blanc. Z červených odrôd sú to: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Tannat, Gamay, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Teroldego, Ancelota, Arinarnoa, Marcelan, Sangiovese, Barbera, Malbec, Carmenere, Touriga National, Alfrocheiro, Tinta Roriz.

Aj domáci im prišli na chuť

Domáci – Brazílčania, do 60. rokov minulého storočia pitiu vína príliš neholdovali. Zväčša ho ešte iba objavujú. Bolo ich to treba vychovávať a svoje hrá aj ponuka čoraz kvalitnejších vín. Očakáva sa, že domáca spotreba by mala v najbližších desiatich rokoch zdvojnásobiť.

Do povedomia sa čoraz viac dostávajú aj brazílske šumivé vína. Sú zväčša vyrábané metódou charmat, či už ide o biele z odrôd Rizling, Port Noir, Chardonnay, ale aj ružové z odrôd Chardonay-Pinot Noir. Obe sú vynikajúce a svoju ovocnosť a sviežosť si zachovávajú aj po štyroch-piatich rokoch Tiež sa tam produkuje sekt typu Astis s výraznou osviežujúcou chuťou.

Svetový pohár i olympijské hry

Brazília bude v najbližších rokoch hostiť dve významné športové podujatia roku, ktoré považuje za výbornú príležitosť na predstavenie svojich vín celému svetu. Najskôr to bude v roku 2014 Svetový pohár FIFA vo futbale a potom aj v roku 2016 Letné olympijské hry.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S kontrolou listov sa môžete stretnúť aj v práci. Je to legálne?

Právo na listové tajomstvo sa vzťahuje aj na emaily či esemesky. Garantuje ho ústava i zákony

KOMENTÁRE

Richard Sulík a jeho alternatíva pre Slovensko

Aj SaS má v niektorých ohľadoch príliš blízko k Alternatíve pre Nemecko.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop