Brazílsky vinársky obor sa prebúdza

Hrozno začínajú oberať v januári a februári a mladé vínka koštujú zvyčajne cez Veľkonočné sviatky. Nečudo, veď ide o južnú pologuľu a nikde na svete sa vinič nepestuje tak blízko pri rovníku. Ide o Brazíliu.

Vinárske krajiny Nového sveta z Južnej Ameriky reprezentujú v našich končinách predovšetkým Čile a Argentína. Kto však ochutnal brazílske vína, vie, že mnohé „stoja za hriech.“ Odborníci tvrdia, že brazílske vinárstvo bude čoskoro ďalším výrazne rastúcim trhom Južnej Ameriky, ktorý ovplyvní spotrebu najmä v USA, ale aj vo svete. Tak ako pred pár desiatkami rokov jeho spomínaní susedia.

Najmä na juhu

V tejto piatej najväčšej krajine a desiatej najsilnejšej ekonomike sveta obyvateľstvo ešte len ruka v ruke so zlepšujúcou sa životnou úrovňou začína prichádzať na chuť vína. Jeho domáca výroba má však veľký potenciál. A to nielen v horských oblastiach najjužnejšieho štátu – Rio Grande do Sul, odkiaľ pochádza až 90 % brazílskych vín.

Vinárstvo v Brazílii je naozaj pozoruhodné – od tropických oblastí v údolí São Francisco Valley s tamojšími dvomi oberačkami za rok, s chladnejším kopcami v São Joaquim, pahorkatinami v Campanhe a sviežo zelenými vinohradmi v Serra Gaúcha a Vale dos Vinhedos. Skrátka, táto juhoamerická krajina má rozmanité terroirs i vinárske štýlov. V súčasnosti tam vyrábajú veľké nadnárodné spoločnosti vynikajúce vína, ale v ničom za nimi nezaostávajú ani malé butikové rodinné vinárstva. Je to tým, že stihli zachytiť trend moderných výrobných techník a technológii.

Charles Metcalfe, prezident združenia International Wine Chalange a vínny kritik zdôrazňuje: „Výhodou Brazílie je, že ide o medzinárodne populárnu krajinu a Brazílčania sú známi tým, že sa radi zabávajú a vedia tešiť zo života. Kombinácia krásnej krajiny a úžasných ľudí bude mať nesporne obrovský vplyv na svetový vinársky trh, keď výroba brazílskych vín dosiahnu potrebné objemy a vyrovnanú kvalitu. A nebude to dlho trvať,“ predpovedá.

Túto juhoamerickú krajinu mnohí označujú za spiaceho vinárskeho obra, ktorý sa prebúdza a jeho veľké vinárske chvíle ešte len prídu.

Aktívni v propagovaní

Brazíliu pretína rovník a klíma pod či nad ním s priveľkým teplom a vysokou vlhkosťou viniču neprajú. Preto sa hrozno pestuje najmä vo vyšších polohách južnej časti krajiny, v susedstve Argentíny a Uruguaja. „Hoci brazílsky vinársky potenciál sa ešte naplno nerozvinul, už teraz tam nájdete výborných vinárov, ktorí ukazujú cestu ostatným a regióny, ktoré sľubujú vynikajúce vína,“ hovorí C. Metcalfe

Popularite brazílskych vín však pridáva aj to, že rôzne štátne i súkromné organizácie sa naplno pustili do propagácie. Napríklad združenie vinárov Ibravion nazvalo svoju kampaň: Open your mind, open a Brazilian wine. Tento slogan: Otvorte svoje mysle, otvorte si brazílske víno, sa žiaľ v slovenčine nerýmuje:. Svoje však hrá najmä rastúca kvalita, ktorá ho čoraz viac posúva medzi svetovú špičku. Na domácom trhu má však stále čo robiť, aby obstálo s konkurenciou zahraničných vín, ktoré sa na brazílsky trh valia veľkou silou z najmenej 30 krajín sveta.

Päťstoročná história

  • Podľa doložených dokumentov prvým človekom, ktorý sa pokúšal v Brazílii vyrábať vína, bol v roku 1551 muž menom Bras Cubas. Bolo to však z dovezeného hrozna.
  • S pestovaním hrozna začali v 17. storočí španielski jezuiti a neskôr kolonisti z Azorských ostrovov a Madeiry. Žiaľ, nie vždy si vybrali vhodné miesta a tak úrody i kvalita boli mizerné.
  • Skutočná renesancia brazílskeho vinárstva nastala až s ďalšou vlnou imigrácie po roku 1732.
  • Priemyselnú výrobu bielych a červených vín a destiláciu hroznových výliskov zaviedol ako prvý Manuel de Macedo.
  • Ďalšou významnou postavou je Angličan Thomas Messiter, ktorý v roku 1814 vyrobil víno zo slávnej odrody vitis labrusca. Tá sa na rozdiel od iných európskych odrôd dobre adaptovala v nepriaznivej klíme a pôde.
  • Skutočný rozvoj vinárstva však nastal až po roku 1860 príjazdom európskych imigrantov, či už Portugalcov alebo Francúzov, ktorí priviezli vlastné odrody i nové spôsoby výroby i obchodovania s vínom.
  • O pol storočie rokov neskôr s príchodom nemeckej a najmä talianskej komunity stúpol význam vinárstva aj v ďalších regiónoch.

Radikálne zmeny

Vinice zaberajú v Brazílii celkovo 83 700 hektárov, čo je v porovnaní so Slovenskom zhruba osem násobok. Produkcia vín predstavuje vyše 352 mil. litrov prevažne červenýc, z toho približne 75 mil. litrov ide na export. Najviac sa dorobí v horách Rio Grande del Sul, za nimi nasledujú štáty Santa Catarina., Pernambuco-Bahia, Sao Paulo a Minas Garai, Paraná.

Brazílske vinárstvo prechádza v posledných rokoch masívnymi zmenami. Angažujú sa tam také zahraničné firmy, ako sú Martini a Rossi, Möet Chandon, Maison Forestier, Cinzano a ďalšie. Nielenže tam v posledných 20-30 rokoch investovali obrovské prostriedky na renováciu viníc i vinárstiev, ale aj priviedli popredných enológov, somelierov a ďalších odborníkov z Francúzska či Talianska. Mnohé vína získali v relatívne krátkom čase viacero svetových ocenení, vrátane zlatých medailí z Francúzska, Talianska, Nemecka, USA, Argentíny, Číny a iných krajín.

Výrobe vína sa venuje 1 100 vinárstiev. Ich dodávateľmi sú zväčša malé rodinné farmy, ktoré priemerne vlastnia dva hektáre viníc. Keďže v poslednom čase je cieľom zvyšovanie kvality, viacerí pestovatelia sa rozhodli pre ručný či kontrolovaný zber. Aj vďaka tomu je Brazília schopná vyrábať príjemné, svieže, ovocné a vyvážené vína s primeraným obsahom alkoholu.

Okrem moderných technológii pomáha dosahovať dobrú kvalitu aj používanie sudov i chipsov zväčša z dovezených francúzskych alebo amerických dubov.

Za posledných 40 rokov sa však predovšetkým zmenila skladba odrôd. Presadili sa najmä americké, ktoré sa lepšie adaptovali na tamojšiu klímu a pôdu. V súčasnosti už iba 15 % predstavujú vyšľachtené európske odrody. Pestujú sa všetky ušľachtilé odrody. Najznámejšie biele odrody sú: Chardonnay, Moscato, Gewurztraminer, Riesling Italico, Malvasia Bianca, Pinot Grigio, Prosecco, Chenin Blanc, Trebiano, Sauvignon Blanc. Z červených odrôd sú to: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Tannat, Gamay, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Teroldego, Ancelota, Arinarnoa, Marcelan, Sangiovese, Barbera, Malbec, Carmenere, Touriga National, Alfrocheiro, Tinta Roriz.

Aj domáci im prišli na chuť

Domáci – Brazílčania, do 60. rokov minulého storočia pitiu vína príliš neholdovali. Zväčša ho ešte iba objavujú. Bolo ich to treba vychovávať a svoje hrá aj ponuka čoraz kvalitnejších vín. Očakáva sa, že domáca spotreba by mala v najbližších desiatich rokoch zdvojnásobiť.

Do povedomia sa čoraz viac dostávajú aj brazílske šumivé vína. Sú zväčša vyrábané metódou charmat, či už ide o biele z odrôd Rizling, Port Noir, Chardonnay, ale aj ružové z odrôd Chardonay-Pinot Noir. Obe sú vynikajúce a svoju ovocnosť a sviežosť si zachovávajú aj po štyroch-piatich rokoch Tiež sa tam produkuje sekt typu Astis s výraznou osviežujúcou chuťou.

Svetový pohár i olympijské hry

Brazília bude v najbližších rokoch hostiť dve významné športové podujatia roku, ktoré považuje za výbornú príležitosť na predstavenie svojich vín celému svetu. Najskôr to bude v roku 2014 Svetový pohár FIFA vo futbale a potom aj v roku 2016 Letné olympijské hry.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.