Tuniská kuchyňa vám prepáli ústa harissou a figovou pálenkou

Naozaj nepatrí medzi kulinárske pojmy a aj profesionáli by si ťažko spomenuli na jediné národné jedlo. A predsa v Tunise našincovi nechýba stredoeurópsko-slovenská gastronómia.

Malý obchodík s tričkami sa začal vyprázdňovať. Predavači „vyhnali“ zákazníkov von. Hodinové ručičky sa totiž blížili k pol ôsmej: „Len sa navečeriame a potom budeme mať znovu otvorené až do polnoci,“ vysvetľovali prekvapeným Európanom, čo hľadali na dverách tabuľku s otváracím časom.

V Tunisku totiž siestu nevyznávajú, to si radšej pospia priamo medzi regálmi predajne. Zato počas ramadánu „svätia“ večernú prestávku - korán dovoľuje prvé sústo, prvú kvapku vody a prvú cigaretu či šluk z vodnej fajky chi-cha až o pol ôsmej večer. Pre unavených, vysmädnutých a nervóznych moslimov je to skutočne chvíľa vykúpenia. Najprv sa najedia doma s celou rodinou, potom vyrazia do ulíc, posedávajú v krčmičkách, zabávajú sa. O tretej v noci ich pôžitkom odzvoní a opäť sa treba popasovať s pôstom.

Tunisania však spolu s ostatným arabským svetom poňali ramadán posledných desaťročí po svojom. Ich prapradedom musela počas deviateho mesiaca arabského lunárneho kalendára stačiť večerná hrsť datlí, fíg či hrozienok, aby sa telo i myseľ za ten mesiac naozaj očistili. Dnes to istí prehýbajúci sa stôl.

Sezónna a lokálna

Keď niekto spomenie stredozemskú kuchyňu, všetci pomyslia na Taliansko a Španielsko. Na africkú a blízkovýchodnú stranu tohto obrovského regiónu zabúdame, pritom zásadu čerstvosti, sezónnosti a lokálnosti vyznávajú aj tam. Veď mnohé tuniské domácnosti vôbec nepoužívajú mrazničku, ba dokonca ani chladničku a sú odkázané na to, čo denne ponúkne trhovisko. Našinec ostane v medine - teda starom meste, kde obvykle trh prebieha - stáť s otvorenými ústami. V štyridsaťstupňových horúčavách tam na svojho zákazníka čakajú nezakryté vajíčka, syry, cukrovinky i klobásky. Na vozíkoch sa vŕšia chutné kukuričné chleby, ale najväčšiu pastvu pre oči maľujú pulty s váženými koreninami. Takýmto „miskovým“ spôsobom sa dokonca predávajú aj v moderných supermarketoch.

Mekka koreninárok

Tradícia jedla jedného hrnca – eintopfu sa pripisuje Nemcom. Pritom práve tuniskí kuchári sú majstrami takéhoto varenia; zužitkujú pri tom všetko. Žiadna Tunisanka sa nezaobíde bez hrnca tajine. Dusia sa v ňom rôzne suroviny, zahusťujú zemiakmi, strúhankou, syrom a vajíčkami. Aj profesionálni kuchári pracujú veľmi hospodárne, jahňacie a hovädzie vnútornosti povýšili na lahôdku. No a prečo tam našincom tak chutí? Vďaka bohatosti korenín – od typickej pálivej pasty harissa z chilli, koriandra, rímskej rasce, papriky, cesnaku, soli a olivového oleja až po šafrán či horčicové semienka. Jedlo tak získa intenzívnu vôňu i chuť. Veď stačí tuniské placky namočiť do harissy a zapiť domácim pivom Celtia z kukurice (čo ale pravoverným Tunisanom korán nepovoľuje) a gurmánovi už nič k šťastiu netreba... Jahňacinu riadne dochutia rozmarínom a už sa na stôl nesie koucha fil koulla.. Koriandrom, cesnakom, pálivými paprikami a mätou zase okorenia mozoček či kúsky ryby v jedle zvanom ojja. V polievke lablab sa tiež čaruje s rôznymi druhmi korenia.

Berberi, Turci, Arabi i Francúzi

V každej krajine sveta sa priplietli rôzne gastronomické kultúry. V krajine mesiaca a hviezdy o to viac, že francúzska kolonizácia tu skončila len pred 56 rokmi. A tak sa do africkej kulinárskej „barbarskosti“ vmiešala francúzska prešpekulovaná rafinovanosť. Výsledkom sú napríklad obrovské jemné palacinky potierané figovým džemom, plnené cesto phyllo zatočené do slimákov m´hancha alebo kuskus s jemnučkým hráškom couscous kabyle. Táto zložito pripravovaná pšenica je poznávacím znamením oblasti tzv. Maghrebu, do ktorej patrí okrem Tuniska aj Maroko, Alžírsko, Mauretánia, Líbya i Západná Sahara.

Čo Tunisan pravdepodobne neurobí

Nezje bravčové mäso. Najčastejšie si dopraje jahňacinu ale občas aj drahé ťavie mäso. Na priečelí mäsiarstiev obvykle visí „naturálna“ hlava zvieraťa, z ktorého tam predávajú mäso. Barania, býčia alebo ťavia. V tom treťom prípade ide o obchod pre „smotánku“.

Nevypije ani kvapku alkoholu. Namiesto toho si dopriava sladký čierny alebo zelený čaj prichutený mätou. Pre nemoslimov sa vyrába datľový likér tabarin a figová pálenka boukcha, ktorú ocení aj ortodoxný slivovičiar. Víno – predovšetkým červené a ružové - produkuje sever krajiny na 18 tisícoch ha. Je dobré, poctivé. Zvyčajne ide o odrodu sauvignon, carignan, cinsault, grenache, mourvèrde a syrah.

Nezabudne na olivy a datle. V produkcii zelených a čiernych guľôčok stojí Tunisko na štvrtej priečke svetového rebríčka a miskou olív s chlebom mnoho domácich začína svoj deň. Datle zapíjané mliekom sú častými raňajkami v saharských oblastiach. V olivovom oleji Tunisania macerujú rôzne byliny a zeleniny, podobne prichucujú aj ocot.

Deň a la Tunisia

Raňajky:

tajine – vaječno-syrový koláč z rôznych surovín, napríklad špenátu

droh – kaša z jačmeňa s cukrom

Obed:

h´miss chorba – predjedlo z paradajok a opečenej papriky

jadaffi – polievka z datlí a mäty

ichicha – cibuľová polievka

djari – paradajková polievka s jahňacinou

mirmiz – jahňacie ragú v pikantnej omáčke s bielou fazuľou

chakchouka – guláš zo zeleniny a zemiakov

zlabia – dezert z riedkeho kysnutého cesta, liaty do horúceho oleja a potieraný medom

sfouf – múčnik z krupice, podobný piškótovému koláču, ochutený kurkumou, mandľami a píniovými orieškami

Večera

brik – cesto phyllo (podobné lístkovému) plnené vareným vajcom alebo tuniakom či zeleninou

couscous bil neslene – parená pšenica, spravidla zmiešaná s jahňacinou a zeleninou

mechoia – šalát z varených vajíčok, tuniaka, kapár, paradajok, olivového oleja a citrónovej šťavy


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vedci sa naňho hnevajú, jeden zvláštny trik, ktorým opravil klímu

Zdá sa vám svet zlý? Skutočnú hĺbku cynizmu doby oceníte, až keď pochopíte, ako funguje veda.

EKONOMIKA

Fico sa chváli ekonomickými výsledkami. Oprávnene?

Prvého mája zverejníme súbor opatrení pre pracujúcich, tvrdí premiér.

KOMENTÁRE

Fico sa chváli dobrým počasím

Keď mal Peter Kažimír dosť vlahy.

DOMOV

Café Európa: Zo školskej lavice k extrémnej pravici?

Ako súvisí extrémizmus so vzdelávaním? Sledujte diskusiu.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop