Albánsku kuchyňu napísala bohatá história

Tento rok sa stalo pre slovenských cestovateľov hitom Albánsko. Krajina, ktorá je síce spomedzi európskych najmenej rozvinutá a najchudobnejšia, je však zaujímavá nádhernou prírodou, horami i pieskovými plážami, modernými hotelmi i zaujímavou gastronómio

Tento rok sa stalo pre slovenských cestovateľov hitom Albánsko. Krajina, ktorá je síce spomedzi európskych najmenej rozvinutá a najchudobnejšia, je však zaujímavá nádhernou prírodou, horami i pieskovými plážami, modernými hotelmi i zaujímavou gastronómiou za prijateľné ceny.

Kráľovná zo Slovenska

Posledná albánska kráľovná Geraldina, ktorá mimochodom pochádzala zo slovenských Oponíc, istotne priniesla na kráľovský dvor do Tirany gulášiky a perkelty s patinou Rakúska-Uhorska. Keď však Albánsko okupovali Gréci, Taliani či Turci, miestni kuchári prijali z ich gastronómie nové podnety. A preto sa dnes v naozaj výborných reštauráciách najmä v pobrežných oblastiach ako sú mestá Durres, Sarande a Vlore, stretnete na jedálnych lístkoch so širokou ponukou jedál.

Čo je špeciálne?

Napríklad v reštaurácii hotela Crystal v prístavnom meste Durres si môžete pochutnať na omáčke ferges. Ide o hustú, paprikovú smotanovú omáčku s dusenými vnútornosťami a mäsom. Zajedá sa miestnym chlebom pitou, ktorý Albánci obohacujú špeciálnym voňavým korením. Zaujímavými jedlami sú však aj gofta, ktorú tvoria mäsové guľôčky z mletej jahňaciny alebo dusená jahňacina conlek. Baraninu však Albánci nakladajú i do jogurtu a podávajú špeciálne upravenú pod názvom tave kosi. Napriek tomu, že táto krajina je jedinou v Európe, kde prevláda moslimské obyvateľstvo, v gastronómii sa stretnete okrem baraniny a jahňaciny aj s bravčovým mäsom a teľacinou. Napríklad rosto me salce kosi je roastbeaf pečený s kyslou smotanou a podávaný s vynikajúcimi šalátmi.

Zelenina na obed aj na večeru

Hoci v Albánsku sa raňajkuje skromne – väčšinou ide o kontinentálne raňajky, obedy bývajú bohaté a na večeru ako príloha k mäsu či rybám nikdy nechýbajú šaláty. Odporúčame vyskúšať albánsky zemiakový šalát, ale aj šalát z kapusty, zeleninový šalát a uhorky na sto spôsobov. Hoci miestni kuchári majú recepty podobné ako v susednej Čiernej hore, Bulharsku či Grécku, chuť jedál je iná, pretože pri príprave používajú svoje postupy. Turecký vplyv je cítiť najmä pri príprave jahňacieho mäsa, čiernohorský zasa, ak človek okoštuje byrek – teda albánsky zeleninový koláč s fetou alebo s iným syrom. Kurča podávané s vlašskými orechmi zrejme odkukali z talianskej gastronómie, karbonátky od Grékov a tarator – čiže uhorkovú polievku s kôprom, cesnakom a kyslým mliekom, od Bulharov.

Morské príšery za bagateľ

Albánske pobrežie Jadranského a Iónskeho mora má dĺžku približne 420 km. Preto v prístavných mestách reštaurácie ponúkajú čerstvé plody mora pripravované najčastejšie na grile a so zeleninou. Okrem grilovaných kreviet, vysmážaných sépií a dusených chobotníc na víne si možno dopriať aj veľké porcie mušlí zvyčajne podávaných v cesnakovej omáčke. Pečený sladkovodný pstruh s paradajkami alebo ryba s olivovým olejom na cesnaku naozaj uspokojí aj náročného konzumenta.

Skanderbeg a turek

V Albánsku sedia pri pive väčšinou iba cudzinci. Domáci uprednostňujú tureckú kávu, ktorú pripravujú tak, že kávovinu zmiešajú s cukrom a až potom prelejú horúcou vodou. Svojho turka majú pred sebou v kaviarňach aj reštauráciách a zapíjajú ho dvojdecovými pohármi ľadovej minerálky. Z liehovín je typický koňak pomenovaný po albánskom národnom hrdinovi Skanderbeg. Najrozšírenejším pivom, ktoré si pochvaľujú najmä našinci, je Birra Tirana. Destilát z hroznovej šťavy raki síce často na stoloch reštaurácií nevidíte, je však súčasťou gastronómie tejto zaujímavej krajiny.

Zmrzlina ako spoločenská záležitosť

Keď sa navečer zošerí, Albánci vyrážajú do ulíc. Na viac kilometrové korzá chodievajú celé rodiny, od batoliat až po staré mamy, ktoré si po podvečernej prechádzke radi posedia v obrovských cukrárňach zameraných na zmrzlinu. Práve táto sladká lahôdka je pojmom, ktorý nielen osvieži, ale aj združuje. Nie nadarmo má albánska zmrzlina už historicky svoje renomé aj v našich zemepisných šírkach. Vo svojej vlasti však spája generácie, a preto jej spotreba je zaiste aj vďaka dobrej cene enormná. Aj keď to zatiaľ na krásnych štíhlych ženách nie je vidno.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Nemecko zakázalo prespávanie v kamiónoch, vodičom za to hrozia pokuty

Komisia ukáže nové pravidlá pre dopravcov.

DOMOV

Viedol spor aj s Babišom. Koalícia chce šéfa ÚPN odvolať

Ondrejovi Krajňákovi vyčítajú autoritatívne správanie.

DOMOV

Šéfa ÚPN Krajňáka považovali za cuciaka, teraz je pre koalíciu diktátor

Šéf Ústavu pamäti národa viedol spor aj Andrejom Babišom.

KOMENTÁRE

Premiér Fico mieri k jadru Únie. Ako sa k nemu prelúska?

Fico sa nenápadne začal dištancovať od susedov z V4.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.