SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Albánsku kuchyňu napísala bohatá história

Tento rok sa stalo pre slovenských cestovateľov hitom Albánsko. Krajina, ktorá je síce spomedzi európskych najmenej rozvinutá a najchudobnejšia, je však zaujímavá nádhernou prírodou, horami i pieskovými plážami, modernými hotelmi i zaujímavou gastronómio

Tento rok sa stalo pre slovenských cestovateľov hitom Albánsko. Krajina, ktorá je síce spomedzi európskych najmenej rozvinutá a najchudobnejšia, je však zaujímavá nádhernou prírodou, horami i pieskovými plážami, modernými hotelmi i zaujímavou gastronómiou za prijateľné ceny.

Kráľovná zo Slovenska

Posledná albánska kráľovná Geraldina, ktorá mimochodom pochádzala zo slovenských Oponíc, istotne priniesla na kráľovský dvor do Tirany gulášiky a perkelty s patinou Rakúska-Uhorska. Keď však Albánsko okupovali Gréci, Taliani či Turci, miestni kuchári prijali z ich gastronómie nové podnety. A preto sa dnes v naozaj výborných reštauráciách najmä v pobrežných oblastiach ako sú mestá Durres, Sarande a Vlore, stretnete na jedálnych lístkoch so širokou ponukou jedál.

SkryťVypnúť reklamu

Čo je špeciálne?

Napríklad v reštaurácii hotela Crystal v prístavnom meste Durres si môžete pochutnať na omáčke ferges. Ide o hustú, paprikovú smotanovú omáčku s dusenými vnútornosťami a mäsom. Zajedá sa miestnym chlebom pitou, ktorý Albánci obohacujú špeciálnym voňavým korením. Zaujímavými jedlami sú však aj gofta, ktorú tvoria mäsové guľôčky z mletej jahňaciny alebo dusená jahňacina conlek. Baraninu však Albánci nakladajú i do jogurtu a podávajú špeciálne upravenú pod názvom tave kosi. Napriek tomu, že táto krajina je jedinou v Európe, kde prevláda moslimské obyvateľstvo, v gastronómii sa stretnete okrem baraniny a jahňaciny aj s bravčovým mäsom a teľacinou. Napríklad rosto me salce kosi je roastbeaf pečený s kyslou smotanou a podávaný s vynikajúcimi šalátmi.

SkryťVypnúť reklamu

Zelenina na obed aj na večeru

Hoci v Albánsku sa raňajkuje skromne – väčšinou ide o kontinentálne raňajky, obedy bývajú bohaté a na večeru ako príloha k mäsu či rybám nikdy nechýbajú šaláty. Odporúčame vyskúšať albánsky zemiakový šalát, ale aj šalát z kapusty, zeleninový šalát a uhorky na sto spôsobov. Hoci miestni kuchári majú recepty podobné ako v susednej Čiernej hore, Bulharsku či Grécku, chuť jedál je iná, pretože pri príprave používajú svoje postupy. Turecký vplyv je cítiť najmä pri príprave jahňacieho mäsa, čiernohorský zasa, ak človek okoštuje byrek – teda albánsky zeleninový koláč s fetou alebo s iným syrom. Kurča podávané s vlašskými orechmi zrejme odkukali z talianskej gastronómie, karbonátky od Grékov a tarator – čiže uhorkovú polievku s kôprom, cesnakom a kyslým mliekom, od Bulharov.

SkryťVypnúť reklamu

Morské príšery za bagateľ

Albánske pobrežie Jadranského a Iónskeho mora má dĺžku približne 420 km. Preto v prístavných mestách reštaurácie ponúkajú čerstvé plody mora pripravované najčastejšie na grile a so zeleninou. Okrem grilovaných kreviet, vysmážaných sépií a dusených chobotníc na víne si možno dopriať aj veľké porcie mušlí zvyčajne podávaných v cesnakovej omáčke. Pečený sladkovodný pstruh s paradajkami alebo ryba s olivovým olejom na cesnaku naozaj uspokojí aj náročného konzumenta.

Skanderbeg a turek

V Albánsku sedia pri pive väčšinou iba cudzinci. Domáci uprednostňujú tureckú kávu, ktorú pripravujú tak, že kávovinu zmiešajú s cukrom a až potom prelejú horúcou vodou. Svojho turka majú pred sebou v kaviarňach aj reštauráciách a zapíjajú ho dvojdecovými pohármi ľadovej minerálky. Z liehovín je typický koňak pomenovaný po albánskom národnom hrdinovi Skanderbeg. Najrozšírenejším pivom, ktoré si pochvaľujú najmä našinci, je Birra Tirana. Destilát z hroznovej šťavy raki síce často na stoloch reštaurácií nevidíte, je však súčasťou gastronómie tejto zaujímavej krajiny.

SkryťVypnúť reklamu

Zmrzlina ako spoločenská záležitosť

Keď sa navečer zošerí, Albánci vyrážajú do ulíc. Na viac kilometrové korzá chodievajú celé rodiny, od batoliat až po staré mamy, ktoré si po podvečernej prechádzke radi posedia v obrovských cukrárňach zameraných na zmrzlinu. Práve táto sladká lahôdka je pojmom, ktorý nielen osvieži, ale aj združuje. Nie nadarmo má albánska zmrzlina už historicky svoje renomé aj v našich zemepisných šírkach. Vo svojej vlasti však spája generácie, a preto jej spotreba je zaiste aj vďaka dobrej cene enormná. Aj keď to zatiaľ na krásnych štíhlych ženách nie je vidno.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 612
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 045
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 654
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 210
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 959
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 447
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 036
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu