SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Viac lásky, lepšie trávenie alebo vlievanie sily – koktaily majú rôzne účinky

Hýria farbami a chuťami, čím pripomínajú uvoľnenú dovolenkovú atmosféru. Navyše obsahujú menej alkoholu, takže sa ich dá vychutnať viac. To sú hlavné dôvody, prečo sa v lete pije viac koktailov než inokedy.

Hýria farbami a chuťami, čím pripomínajú uvoľnenú dovolenkovú atmosféru. Navyše obsahujú menej alkoholu, takže sa ich dá vychutnať viac. To sú hlavné dôvody, prečo sa v lete pije viac koktailov než inokedy.

Mixologické trendy prajú návratu ku klasike, veď všetko dokonalé už bolo objavené. Barmani dnes skúšajú obmeniť koktaily iba drobnosťami, často len výberom inej značky alkoholu, než navrhol autor originálu. Trendy velia nevymýšľať stovky nových receptov, ale dozvedieť sa viac o tých tradičných. Napríklad aj to, aké majú účinky a aká príležitosť je na ich pitie najvhodnejšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Chuť do jedla

Ako aperitív, teda povzbudzovač chuti do jedla, pijeme na Slovensku všeličo. Často práve nápoje, ktoré by mali skôr hrať úlohu digestívu. Pritom stačí siahnuť po starodávnom aperitíve Di Arma di Taggia z ginu, suchého vermútu, citrónovej kôry a olivy. Preslávilo ho meno J.D. Rockefellera, ktorý si ho dopriaval pred každým obedom. Lahodný koktail namiešal v roku 1910 barman firmy Martini, ktorého meno žiaľ už dnes ani nepoznáme. Chuť do jedla povzbudí nielen „suchosť“ ginu a vermútu, ale aj trpkosť a horkosť olivy.

Osvieži aj na duši

Potraste v šejkri biely rum, citrónovú šťavu i cukrový sirup a hneď sa vám môžu zbiehať slinky na slávne daiquiri. Americký banský inžinier Jennings Cox vraj v roku 1896 čakal vo svojej „medenej“ kancelárii v kubánskom Daiquiri dôležitých inšpektorov. Nemohol ich ponúknuť dobrým ginom, pretože už z neho neostala ani kvapka. Obyčajný rum sa mu nezdal dosť fajnový, nuž v záhrade odtrhol zopár citrónov a celé to ešte vylepšil cukrom. Citrónová šťava pôsobí na telo osviežujúco vďaka vitamínu C, ale aj tzv. citrónovému oleju, ktorý povzbudzuje činnosť pečene.

Skryť Vypnúť reklamu

Afrodiziakum v pohári

Slávnej konkubíne Madame de Pompadour sa pripisuje chvála šampanského: „Je to jediné víno, po ktorého vypití ostáva žena rovnako krásna ako predtým.“ Francúzsky básnik a propagátor zdravej výživy Alain Saury k tomu dodáva, že je lepšie ako vitamíny a materská kašička dovedna. Sektu sa skrátka pripisujú afrodiziakálne účinky, v koktailoch ešte umocnené pôsobením fruktózy. Napríklad, v podobe známeho Buck´s Fizz s čerstvou pomarančovou šťavou alebo Bellini s broskyňovou šťavou (toto ovocie podozrieval Albert Veľký z toho, že „umocňuje milovanie“ a botanici dokonca nazvali jednu z odrôd Venušino ňadro). Za mimoriadne romantickú kombináciu sa považuje spojenie sektu s jahodami, barmani to hosťom namiešajú ako tradičný koktail Rossini. Kráľom bublinkových miešaných drinkov však stále ostáva Kir Royal zo šampanského a ríbezľového likéru Cassis.

Skryť Vypnúť reklamu

Na dobré trávenie

Aj lekári potvrdzujú liečebné účinky bylinných likérov. Mnohé rastlinky totiž naozaj napomáhajú dobrému tráveniu. Tak vlastne získal slávu aj „trinásty liečivý prameň“ Karlových Varov – anglická horká, zvaná Becherovka. Ako vhodný digestív pre hostí kúpeľov sa zrodila začiatkom novoveku, no koktail z nej namiešali barmani, ktorí pred 45 rokmi reprezentovali Československo na svetovej výstave v Montreali. „Núkalo sa to samo. Mali sme typický vlastný nápoj a doplnili sme to kanadskou indian tonic water. Tak vznikol Bech-ton, neskôr Be-ton,“ spomína na zrod dnes už barmanskej medzinárodnej legendy vtedajší člen výstavného tímu Peter Krajčovič. O päť rokov neskôr pribudla do nápoja citrónová šťava. Tak ako dnes mojito, Beton bol vo vtedajšom Československu najpredávanejším koktailom. Ľuboš Rácz, jeden zo slovenských top-bartendrov, hovorí o ňom ako o jednoduchom geniálnom highballe, ktorý však dokáže splniť aj požiadavku štýlovosti a osobitosti. „Hoci aj nahradením citróna uhorkou, pridaním pár kvapiek K14 či iných citrusových plodov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Namiesto energizera

Nevedno, ako by to vysvetlili biochemici, ale highball s ľadom pod názvom Harvey Wallbanger pôsobil už v čase svojho zrodu ako „povzbudzovák“ sily a nálady. Kalifornský surfer Harvey vraj pripravoval pre svojich priateľov vtedy veľmi módny nápoj Screwdriver (skrutkovač) z vodky a pomarančového džúsu. Keď ho však vylepšil dvoma tretinami likéru Galliano, v eufórii plieskal surfovacou doskou o steny. Z toho vznikol aj názov Wallbanger – búchač stien.

Ráno po opici

Vodka, paradajková šťava, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie, tabasco a worcesterová omáčka... znalci už vedia, že sa na stôl nesie Bloody Mary. Ale len niektorí z nich poznajú meno George Jessel. Nadmieru spoločensky unavený sa v jedno teplé ráno v Palm Springs ocitol v bare a objednal si životabudič. Barman sa však ďalej rozprával so svojou priateľkou Mary. Nuž sa Jessel obslúžil sám; v opitosti pomiešal aj to, čo by ho v triezvom stave ani nenapadlo. Barmana zaujala krvavá farba nápoja, a tak si postup rýchlo zapísal. Koktail neskôr získal povesť „naprávača“, pretože aj podľa oficiálnej vedy vďaka vysokému obsahu antioxidantov pôsobia paradajky obzvlášť blahodarne a majú vysokú schopnosť vstrebávať jedy. Štipľavá paprika a jej kapsicín zase pomáhajú zmierňovať bolesti.

Skryť Vypnúť reklamu

V lete pijeme nielen viac vody

Majiteľ jedného z najuznávanejších barov Slovenska – Jerry´s baru v Žiline, Wiliam Masný, odpovedá na otázku o letnom nápojovom dopyte bez najmenšieho zaváhania. Najviac idú (teda tečú) osviežujúce koktaily, lemonades, julepy, studené punče, rumové drinky, ľahšie a najmä exotické nápoje, čerstvé ovocie a šťavy. Hostia sú ovplyvnení dovolenkovým obdobím a príjemným počasím. Je to vlastne istý druh relaxu – sadnúť si na letnú terasu a vychutnať si drink. A neskôr, keď už panuje podovolenková nálada, ľudia si aj pomocou drinku pripomínajú radostné prázdninové chvíle. Traduje sa, že alkohol a horúčavy k sebe nepatria. V skutočnosti barmani i liehovarníci potvrdzujú, že leto patrí po Vianociach a Silvestri k ich najúspešnejším ročným obdobiam.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Dnes píše Elena Eleková

Nie, nečaká nás sloboda s dvoma negatívnymi testami vo vrecku

To je vec, ktorú robí vláda zle: nehovorí otvorene ľuďom, čo ich čaká.

Elena Eleková

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík