Viac lásky, lepšie trávenie alebo vlievanie sily – koktaily majú rôzne účinky

Hýria farbami a chuťami, čím pripomínajú uvoľnenú dovolenkovú atmosféru. Navyše obsahujú menej alkoholu, takže sa ich dá vychutnať viac. To sú hlavné dôvody, prečo sa v lete pije viac koktailov než inokedy.

Hýria farbami a chuťami, čím pripomínajú uvoľnenú dovolenkovú atmosféru. Navyše obsahujú menej alkoholu, takže sa ich dá vychutnať viac. To sú hlavné dôvody, prečo sa v lete pije viac koktailov než inokedy.

Mixologické trendy prajú návratu ku klasike, veď všetko dokonalé už bolo objavené. Barmani dnes skúšajú obmeniť koktaily iba drobnosťami, často len výberom inej značky alkoholu, než navrhol autor originálu. Trendy velia nevymýšľať stovky nových receptov, ale dozvedieť sa viac o tých tradičných. Napríklad aj to, aké majú účinky a aká príležitosť je na ich pitie najvhodnejšia.

Chuť do jedla

Ako aperitív, teda povzbudzovač chuti do jedla, pijeme na Slovensku všeličo. Často práve nápoje, ktoré by mali skôr hrať úlohu digestívu. Pritom stačí siahnuť po starodávnom aperitíve Di Arma di Taggia z ginu, suchého vermútu, citrónovej kôry a olivy. Preslávilo ho meno J.D. Rockefellera, ktorý si ho dopriaval pred každým obedom. Lahodný koktail namiešal v roku 1910 barman firmy Martini, ktorého meno žiaľ už dnes ani nepoznáme. Chuť do jedla povzbudí nielen „suchosť“ ginu a vermútu, ale aj trpkosť a horkosť olivy.

Osvieži aj na duši

Potraste v šejkri biely rum, citrónovú šťavu i cukrový sirup a hneď sa vám môžu zbiehať slinky na slávne daiquiri. Americký banský inžinier Jennings Cox vraj v roku 1896 čakal vo svojej „medenej“ kancelárii v kubánskom Daiquiri dôležitých inšpektorov. Nemohol ich ponúknuť dobrým ginom, pretože už z neho neostala ani kvapka. Obyčajný rum sa mu nezdal dosť fajnový, nuž v záhrade odtrhol zopár citrónov a celé to ešte vylepšil cukrom. Citrónová šťava pôsobí na telo osviežujúco vďaka vitamínu C, ale aj tzv. citrónovému oleju, ktorý povzbudzuje činnosť pečene.

Afrodiziakum v pohári

Slávnej konkubíne Madame de Pompadour sa pripisuje chvála šampanského: „Je to jediné víno, po ktorého vypití ostáva žena rovnako krásna ako predtým.“ Francúzsky básnik a propagátor zdravej výživy Alain Saury k tomu dodáva, že je lepšie ako vitamíny a materská kašička dovedna. Sektu sa skrátka pripisujú afrodiziakálne účinky, v koktailoch ešte umocnené pôsobením fruktózy. Napríklad, v podobe známeho Buck´s Fizz s čerstvou pomarančovou šťavou alebo Bellini s broskyňovou šťavou (toto ovocie podozrieval Albert Veľký z toho, že „umocňuje milovanie“ a botanici dokonca nazvali jednu z odrôd Venušino ňadro). Za mimoriadne romantickú kombináciu sa považuje spojenie sektu s jahodami, barmani to hosťom namiešajú ako tradičný koktail Rossini. Kráľom bublinkových miešaných drinkov však stále ostáva Kir Royal zo šampanského a ríbezľového likéru Cassis.

Na dobré trávenie

Aj lekári potvrdzujú liečebné účinky bylinných likérov. Mnohé rastlinky totiž naozaj napomáhajú dobrému tráveniu. Tak vlastne získal slávu aj „trinásty liečivý prameň“ Karlových Varov – anglická horká, zvaná Becherovka. Ako vhodný digestív pre hostí kúpeľov sa zrodila začiatkom novoveku, no koktail z nej namiešali barmani, ktorí pred 45 rokmi reprezentovali Československo na svetovej výstave v Montreali. „Núkalo sa to samo. Mali sme typický vlastný nápoj a doplnili sme to kanadskou indian tonic water. Tak vznikol Bech-ton, neskôr Be-ton,“ spomína na zrod dnes už barmanskej medzinárodnej legendy vtedajší člen výstavného tímu Peter Krajčovič. O päť rokov neskôr pribudla do nápoja citrónová šťava. Tak ako dnes mojito, Beton bol vo vtedajšom Československu najpredávanejším koktailom. Ľuboš Rácz, jeden zo slovenských top-bartendrov, hovorí o ňom ako o jednoduchom geniálnom highballe, ktorý však dokáže splniť aj požiadavku štýlovosti a osobitosti. „Hoci aj nahradením citróna uhorkou, pridaním pár kvapiek K14 či iných citrusových plodov.“

Namiesto energizera

Nevedno, ako by to vysvetlili biochemici, ale highball s ľadom pod názvom Harvey Wallbanger pôsobil už v čase svojho zrodu ako „povzbudzovák“ sily a nálady. Kalifornský surfer Harvey vraj pripravoval pre svojich priateľov vtedy veľmi módny nápoj Screwdriver (skrutkovač) z vodky a pomarančového džúsu. Keď ho však vylepšil dvoma tretinami likéru Galliano, v eufórii plieskal surfovacou doskou o steny. Z toho vznikol aj názov Wallbanger – búchač stien.

Ráno po opici

Vodka, paradajková šťava, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie, tabasco a worcesterová omáčka... znalci už vedia, že sa na stôl nesie Bloody Mary. Ale len niektorí z nich poznajú meno George Jessel. Nadmieru spoločensky unavený sa v jedno teplé ráno v Palm Springs ocitol v bare a objednal si životabudič. Barman sa však ďalej rozprával so svojou priateľkou Mary. Nuž sa Jessel obslúžil sám; v opitosti pomiešal aj to, čo by ho v triezvom stave ani nenapadlo. Barmana zaujala krvavá farba nápoja, a tak si postup rýchlo zapísal. Koktail neskôr získal povesť „naprávača“, pretože aj podľa oficiálnej vedy vďaka vysokému obsahu antioxidantov pôsobia paradajky obzvlášť blahodarne a majú vysokú schopnosť vstrebávať jedy. Štipľavá paprika a jej kapsicín zase pomáhajú zmierňovať bolesti.

V lete pijeme nielen viac vody

Majiteľ jedného z najuznávanejších barov Slovenska – Jerry´s baru v Žiline, Wiliam Masný, odpovedá na otázku o letnom nápojovom dopyte bez najmenšieho zaváhania. Najviac idú (teda tečú) osviežujúce koktaily, lemonades, julepy, studené punče, rumové drinky, ľahšie a najmä exotické nápoje, čerstvé ovocie a šťavy. Hostia sú ovplyvnení dovolenkovým obdobím a príjemným počasím. Je to vlastne istý druh relaxu – sadnúť si na letnú terasu a vychutnať si drink. A neskôr, keď už panuje podovolenková nálada, ľudia si aj pomocou drinku pripomínajú radostné prázdninové chvíle. Traduje sa, že alkohol a horúčavy k sebe nepatria. V skutočnosti barmani i liehovarníci potvrdzujú, že leto patrí po Vianociach a Silvestri k ich najúspešnejším ročným obdobiam.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.