Sladké batáty patria k najvýživnejším druhom zeleniny

Istý kuchár spomína, že keď pred pár rokmi zaradil na jedálny lístok slávnostnej večere ako prílohu batátovú kašu, jedna z účastníčok prišla za ním s obvinením, že použil zmrznuté zemiaky. Netušila, že ide o batáty, ktorých nasládlu chuť mnohí gurmáni mi

Istý kuchár spomína, že keď pred pár rokmi zaradil na jedálny lístok slávnostnej večere ako prílohu batátovú kašu, jedna z účastníčok prišla za ním s obvinením, že použil zmrznuté zemiaky. Netušila, že ide o batáty, ktorých nasládlu chuť mnohí gurmáni milujú.

Túlali ste sa oddelením ovocia a zeleniny niektorej veľkopredajne a narazili ste na hľuzy podobné zemiakom, ibaže mali nezvyklú oranžovú, hnedú alebo nažltlú farbu? Nuž, išlo práve o batáty. Napriek svojej nasládlej chuti vedia byť výbornou prílohou k mäsu, divine či rybám a majú aj mnohoraké iné využitie. Sú preto súčasťou mnohých kuchýň od arabskej, cez židovskú, juhoafrickú, marockú až trebárs po maurícijskú. Nesmú chýbať napríklad ani v tradičnej marockej polievke harire.

Aj tí slovenskí kuchári, ktorí radi experimentujú s neobvyklými a nie veľmi známymi surovinami, ich radi zaraďujú na svoje jedálne lístky. V bratislavskej reštaurácii Upsidedown ponúkajú napríklad gratinované batáty s parmezánom. Ochutnať ich môžete tiež v reštaurácii Altitude na bratislavskej televíznej veži na Kamzíku, v Liviane, košickom Cube či reštaurácii hotela Dubná skala v Žiline. No a v ponuke ich určite nájdete aj v juhoamerických reštauráciách, ako je napríklad peruánska Casa Inka v Bratislave. Ak si zájdete na dovolenku v zimných mesiacoch do Egypta, tam vás budú vynukovať horúcimi pečenými batátmi predavači s vozíkmi takmer na každej ulici, tak ako to robievajú inde, vrátane Slovenska, predavači pečených gaštanov.

Prišli z tropickej Ameriky

Batáty sú známe aj pod ľudovým názvom španielske zemiaky alebo tiež kumarasy. Je to tropická rastlina povojnica batátová (lat. Ipomoea batatas). Ide o poliehavú rastlinu, ktorej výhonky neraz dosahujú dĺžku až päť metrov. Kvety majú rôzne farby – od levanduľovo-modrej až po červenofialovú.. Na konzumáciu sa používajú hľuzy, ktoré neraz vážia aj pol kilogramu.

Od zemiakov sa batáty líšia podlhovastejším vzhľadom a tiež farbou – tak zvonku ako aj zvnútra. Červené batáty majú oranžovú dužinu a sú vhodné na varenie a zapekanie. Dužina bielych je nažltlá a tie sa hodia skôr na vyprážanie či do cesta na pečenie.

V súčasnosti sa batáty do našich končín dovážajú z južných krajín. Ich pôvodným domovom je tropická stredná Amerika, odkiaľ ich námorníci údajne doviezli skôr ako zemiaky. Najrozšírenejšie sú v oblasti mexického polostrova Yucatan a v ústí rieky Orinoko vo Venezuele.

Žiarivú farbu majú od beta karoténu

Batáty majú vďaka karotenoidom žiarivú farbu, obsahujú veľa vlákniny a celkovo patria k najvýživnejším druhom zeleniny. Zo zdravotného hľadiska sú zaujímavé kvôli vysokému obsahu vitamínu E, ktorý prospieva ľudskému srdcu a očiam. Beta- karotén je silný antioxidant, ktorý pôsobí ako prevencia proti viacerým druhom rakoviny. Podobné účinky má aj kyselina chlorgenová, ktorú tiež obsahujú. Konzumácia batátov sa odporúča aj pri odtučňovacích diétach. Tradičná čínska medicína verí, že ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a podporujú energiu čch. Sú vhodným jedlom aj pre deti.

Pestré využitie

Keďže pre batáty je typické, že obsahujú veľa škrobu a cukru, ich energetická hodnota je asi o polovicu väčšia ako u obyčajných zemiakov. V krajinách svojho pôvodu sa používajú preto na výrobu škrobu a dajú sa prekvasiť aj na alkohol.

Odborníci odporúčajú jesť batáty aj so šupkou, pretože tak sa v nich zachová viac beta karoténu a vlákniny. Pečením nebo grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry, takže sú ešte sladšie. Sú vhodné aj na gratinovanie a grilovanie. Niekedy ich kvôli sladkastej chuti kombinujú kuchári s obyčajnými zemiakmi. Sú výbornou prílohou k mäsu i rybám, dá sa z nich pripravovať kaša či pyré i šaláty, sú vhodné do zeleninových i krémových polievok.

Rozpučením a ochutením napríklad javorovým sirupom, orechmi, medom, škoricou či kokosovým mliekom sa dajú stvoriť výborné dezerty. Dajú sa tiež nakrájať na plátky a pokvapkané olivovým olejom či preložené maslom upiecť v rúre. Americkí kuchári ich radi pridávajú aj do sendvičov. Rozpučené a zmiešané s parmezánom sú výbornou plnkou do cestovín.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.