SME

Sladké batáty patria k najvýživnejším druhom zeleniny

Istý kuchár spomína, že keď pred pár rokmi zaradil na jedálny lístok slávnostnej večere ako prílohu batátovú kašu, jedna z účastníčok prišla za ním s obvinením, že použil zmrznuté zemiaky. Netušila, že ide o batáty, ktorých nasládlu chuť mnohí gurmáni mi

Istý kuchár spomína, že keď pred pár rokmi zaradil na jedálny lístok slávnostnej večere ako prílohu batátovú kašu, jedna z účastníčok prišla za ním s obvinením, že použil zmrznuté zemiaky. Netušila, že ide o batáty, ktorých nasládlu chuť mnohí gurmáni milujú.

Túlali ste sa oddelením ovocia a zeleniny niektorej veľkopredajne a narazili ste na hľuzy podobné zemiakom, ibaže mali nezvyklú oranžovú, hnedú alebo nažltlú farbu? Nuž, išlo práve o batáty. Napriek svojej nasládlej chuti vedia byť výbornou prílohou k mäsu, divine či rybám a majú aj mnohoraké iné využitie. Sú preto súčasťou mnohých kuchýň od arabskej, cez židovskú, juhoafrickú, marockú až trebárs po maurícijskú. Nesmú chýbať napríklad ani v tradičnej marockej polievke harire.

SkryťVypnúť reklamu

Aj tí slovenskí kuchári, ktorí radi experimentujú s neobvyklými a nie veľmi známymi surovinami, ich radi zaraďujú na svoje jedálne lístky. V bratislavskej reštaurácii Upsidedown ponúkajú napríklad gratinované batáty s parmezánom. Ochutnať ich môžete tiež v reštaurácii Altitude na bratislavskej televíznej veži na Kamzíku, v Liviane, košickom Cube či reštaurácii hotela Dubná skala v Žiline. No a v ponuke ich určite nájdete aj v juhoamerických reštauráciách, ako je napríklad peruánska Casa Inka v Bratislave. Ak si zájdete na dovolenku v zimných mesiacoch do Egypta, tam vás budú vynukovať horúcimi pečenými batátmi predavači s vozíkmi takmer na každej ulici, tak ako to robievajú inde, vrátane Slovenska, predavači pečených gaštanov.

Prišli z tropickej Ameriky

Batáty sú známe aj pod ľudovým názvom španielske zemiaky alebo tiež kumarasy. Je to tropická rastlina povojnica batátová (lat. Ipomoea batatas). Ide o poliehavú rastlinu, ktorej výhonky neraz dosahujú dĺžku až päť metrov. Kvety majú rôzne farby – od levanduľovo-modrej až po červenofialovú.. Na konzumáciu sa používajú hľuzy, ktoré neraz vážia aj pol kilogramu.

SkryťVypnúť reklamu

Od zemiakov sa batáty líšia podlhovastejším vzhľadom a tiež farbou – tak zvonku ako aj zvnútra. Červené batáty majú oranžovú dužinu a sú vhodné na varenie a zapekanie. Dužina bielych je nažltlá a tie sa hodia skôr na vyprážanie či do cesta na pečenie.

V súčasnosti sa batáty do našich končín dovážajú z južných krajín. Ich pôvodným domovom je tropická stredná Amerika, odkiaľ ich námorníci údajne doviezli skôr ako zemiaky. Najrozšírenejšie sú v oblasti mexického polostrova Yucatan a v ústí rieky Orinoko vo Venezuele.

Žiarivú farbu majú od beta karoténu

Batáty majú vďaka karotenoidom žiarivú farbu, obsahujú veľa vlákniny a celkovo patria k najvýživnejším druhom zeleniny. Zo zdravotného hľadiska sú zaujímavé kvôli vysokému obsahu vitamínu E, ktorý prospieva ľudskému srdcu a očiam. Beta- karotén je silný antioxidant, ktorý pôsobí ako prevencia proti viacerým druhom rakoviny. Podobné účinky má aj kyselina chlorgenová, ktorú tiež obsahujú. Konzumácia batátov sa odporúča aj pri odtučňovacích diétach. Tradičná čínska medicína verí, že ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a podporujú energiu čch. Sú vhodným jedlom aj pre deti.

SkryťVypnúť reklamu

Pestré využitie

Keďže pre batáty je typické, že obsahujú veľa škrobu a cukru, ich energetická hodnota je asi o polovicu väčšia ako u obyčajných zemiakov. V krajinách svojho pôvodu sa používajú preto na výrobu škrobu a dajú sa prekvasiť aj na alkohol.

Odborníci odporúčajú jesť batáty aj so šupkou, pretože tak sa v nich zachová viac beta karoténu a vlákniny. Pečením nebo grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry, takže sú ešte sladšie. Sú vhodné aj na gratinovanie a grilovanie. Niekedy ich kvôli sladkastej chuti kombinujú kuchári s obyčajnými zemiakmi. Sú výbornou prílohou k mäsu i rybám, dá sa z nich pripravovať kaša či pyré i šaláty, sú vhodné do zeleninových i krémových polievok.

Rozpučením a ochutením napríklad javorovým sirupom, orechmi, medom, škoricou či kokosovým mliekom sa dajú stvoriť výborné dezerty. Dajú sa tiež nakrájať na plátky a pokvapkané olivovým olejom či preložené maslom upiecť v rúre. Americkí kuchári ich radi pridávajú aj do sendvičov. Rozpučené a zmiešané s parmezánom sú výbornou plnkou do cestovín.

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 13 739
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 295
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 908
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 500
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 157
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 719
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 597
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 301
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu