SME

Aj prácu s pivom možno pozdvihnúť do nápojových výšin

Väčšina barmanov vie robiť zázraky aj s pivom a krígeľ patrí podľa nich aj naleštený barový pult. Pivo by malo byť súčasťou barovej kultúry. Vo svete to už pochopili, Slovensko sa učí a hľadá nové cesty.

Podľa jedného z najlepších slovenských barmanov Stanislava Vadrnu by mal človek za barpultom poznať dôkladne všetky druhy pitia. „Nápojovú kultúru chápem ako celok a barman musí byť aj vínnym somelierom i odborníkom na pivo.“

Mnohí barmani sa však pivu bránia. Pijú ho, ale robiť s ním v bare? Bratislavčan Adam Lahham z Donovan baru z najstaršieho londýnskeho hotela Brown´s sa však so svojím pivovým miešaným drinkom Over the Rainbow prebojoval medzi Top 10 na svetovej súťaži World Class. „Dnes je na svete toľko druhov piva, že je aj pre naleštený bar česť podávať niekoľko značiek. Aj na Slovensku máme pivné poklady, no kríva marketing a export. Veď tu v Anglicku kúpite napríklad pivá z pivovarnícky nevýznamnej krajiny – Estónska. Chýba mi predaj na bratislavskom letisku. Keď opúšťam Česko alebo Francúzsko, tak sa so mnou rozlúčia iskrivým čapovaným krígľom. Na Slovensku plechovkou.“

SkryťVypnúť reklamu

Súčasť barovej kultúry

Sto ľudí, sto chutí a sto názorov – tvrdí barman Marián ,Sikky´ Chmel z bratislavského gastrodomu Lemon Tree na adresu spojení piva s pepermintkou, rumom či so sirupmi. Vyznáva klasiku, a to aj v samotnom servise. Hosť nech si vychutná čapovaný nápoj v klasickej pivnej reštaurácii s domácimi jedlami. Aj v bare nech sú viaceré fľašky piva, no, pochopiteľne, barman sa snaží ponúknuť iné produkty.

Majster bartending flairu a ambassador značky Jelinek na Slovensku Tomáš Gyén si zase praje, aby sme k pivu v gastronómii pristupovali s väčšou vážnosťou. „Ako súčasť barovej kultúry si zaslúži kultivovanejšie podávanie a vychutnávanie.“

Pre chef bartendera bratislavského Le club by Medusa a víťaza svetového Finlandia cup ´10 Tonyho Velicha pivo za bar určite patrí, ba dokonca aj do koktailového menu. „Na workshope v Prahe som zažil uznávaného talianskeho bartendra Lucca Cinalliho z londýnskeho Night Jar, ako predstavuje drink z Becherovky cordial, koňaku, vaječného bielka, mrkvy a piva. Chutilo to úžasne.“

SkryťVypnúť reklamu

Práve pri čapovaní piva začínal svoju kariéru Tomáš Mitrík z bratislavského Sky baru. Z brigády v trenčianskom sídliskovom pohostinstve prešiel postupne za bar aj v Paparazzi či El Gaucho. „Podstata je rovnaká - do krčmárstva i barmanstva treba dať srdce. Aj v tom najposlednejšom podniku v Hornej či Dolnej by mali pivo dobre načapovať, vzdelávať sa o ňom. Do baru prichádza hosť aj pre šou okolo a aj v jednoduchom pohostinstve sa rád pozrie na čapovací obrad. Oboje sa dá pokaziť i dvihnúť do nápojových výšin.“

A rezané pivo má svoje finty

Vrstvovanému nápoju sa vo svete liehovín vraví pousse café, v pivárskom si konzument pýta rezané. Tmavé pivo sa pri rezanom nápoji nalieva spravidla ako prvé. Je to vďaka iracionálnemu pocitu, že bude ťažšie. Vo Vyhniach i Veľkom Šariši na to idú opačne. Prečo?

SkryťVypnúť reklamu

„Tým, že sme naliali hore aromatickejšie pivo, pohár celkovo lepšie vonia. A vrstvy sa pri pití nemiešajú, až v ústach. Navyše takto získame aj stabilnejšiu a krajšiu penu,“ lobuje za naopak rezané pivo obchodný sládok Pivovarov Topvar Ján Píry.

„Poradie pív závisí od ich hustoty a tá zase od viacerých parametrov. Neplatí, že čím vyššia stupňovitosť, tým vyššia hustota piva,“ dodáva aj ako autor „rezaného rekordu“ z minulého roka. Pohár mal vtedy osem vrstiev vytvorených z piva Pilsner Urquel, Šariš, Veľkopopovický kozel, Šariš Red, Gambrinus, Topvar, Birell a Master.

Nedávno k nim pribudla deviata vrstva – sladový nápoj Redd´s a zároveň Kozla nahradili Smädným mníchom.

Aj dlhoročnému sládkovi dá riadnu námahu poskladať takýto efekt, amatérskemu fajnšmekrovi chýba okrem vedomostí aj výčap a sklad rôznych pív na experimentovanie. Dvoj- až štvorvrstvový nápoj by sme vraj mohli zvládnuť aj doma.

SkryťVypnúť reklamu

Cez vrstvy piva treba však dovidieť až na dno – sú dôkazom toho, že s tým europivom to nebude také jednoznačné. Aj pivá z veľkovýroby majú rozdielne vlastnosti, inak by sa v pohári hneď zmiešali.


Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Koľko stojí dovolenka na lodi a koľko apartmán pri mori?
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  5. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 862
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 6 027
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 454
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 232
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 265
  6. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 2 116
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 109
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár 1 486
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tipy na skvelú dovolenku v novembri.

HappyTravel.sk spustila kampaň na zimnú sezónu pár dní pred krachom.


11
Predseda vlády Robert Fico a vpravo minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Vo Fínsku majú kryty pre väčšinu ľudí. Na Slovensku sú pre päť percent.


20
Peter Tkačenko.

Ak si to Fico nevšimol, ideologické sú aj európske fondy.


7
Obyvatelia Gaza City si berú humanitárnu pomoc.

Situáciu zhoršuje aj sporná humanitárna organizácia.


2

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu