Bylinky sú požehnaním dobrej kuchyne

Používali ich oddávna naše staré mamy. Význam byliniek v kuchyni ale rastie aj v súčasnosti. Nevie sa bez nich zaobísť ani moderná kuchyňa. Prednosť by mali mať čerstvé, ktoré sú oveľa voňavejšie a kvalitnejšie ako sušené.

Používali ich oddávna naše staré mamy. Význam byliniek v kuchyni ale rastie aj v súčasnosti. Nevie sa bez nich zaobísť ani moderná kuchyňa. Prednosť by mali mať čerstvé, ktoré sú oveľa voňavejšie a kvalitnejšie ako sušené.

Kvetináče alebo aspoň malá záhradka s bylinkami patria k výbavám nielen dobrých gazdiniek, ale aj mnohých profesionálnych kuchárov. Kto si ich doteraz nestihol nasadiť, môžete ta urobiť kedykoľvek. A pri varení bude mať skvelých voňavých pomocníkov.

Mäkké a tvrdé druhy

Priznáva to šéfkuchár reštaurácie pražského hotela Alcron Roman Paulus. Bylinky delí na mäkké jedlé a na tvrdé, ktoré sú nejedlé a podľa toho s nimi aj pracuje. Medzi mäkké bylinky ráta pažítku, petržlen, koriander, estragón, kôpor a majoránku, tvrdý je naopak rozmarín, šalvia, tymian alebo levanduľa.

Mäkké bylinky sa pridávajú nakoniec do hotových jedál. Napríklad, bazalka do cestovín, pretože, ak ju dáte do omáčky skôr, rozvarí sa a stratí všetky svoje skvelé vlastnosti. Bobkový list a tymian naopak potrebujú povariť, aby uvoľnili svoju arómu.

Petržlen – koreň, vňať i semená

Ľudia oceňovali od stredoveku liečivé účinky petržlenu. Postupne sa táto bylinka stala veľmi významným estetickým ale a chuťovým doplnkom jedál. Vo svojej podstate sa využíva celý, pretože koreň, ale aj vňať a semená obsahujú liečivé silice. Pôsobia močopudne a majú dezinfekčné účinky. Petržlen podporuje chuť do jedla a pozitívne vplýva na zažívanie. Pretože jeho zvýšené množstvo dokáže vyvolať sťahy maternice, mali by sa mu vyhýbať tehotné ženy. Odvar z tejto bylinky v zime posilňuje imunitu a ak ním po umytí opláchnete vlasy, dodá im lesk a krásu.

Kôpor - skvelý so smotanou

Prenikavú arómu mu dodávajú éterické oleje, a preto ho treba uskladňovať v uzavretých nádobách alebo aj v mrazničke. Kôpor poznajú na celom svete a k nám sa dostal od Stredomoria. Ako liečivú bylinu ho uznávali už Egypťania, ktorí čaj z neho užívali proti bolestiam hlavy. V modernejších časoch sa kôpor odporúča proti plynatosti a zlepšeniu trávenia. Z kôpru hlavne v lete skvelo chutí kôprová omáčka, ktorú vám uvaria hoci aj v ľudovej reštaurácii Nezábudka v bratislavskom Ružinove. Táto bylinka je však vhodná aj na dochutenie polievky z bryndze, bryndzových halušiek, rakov, lososa, pokrmov zo slimákov i tekvice a šalátov, kde nechýba kyslá smotana. Aróma kôpru sa zvýrazní v horúcej masti alebo v zápražke, však tekvicovú omáčku či plnenú tekvicu si bez neho nevieme vôbec predstaviť. Mimoriadnej obľube Náš tip: Pred servírovaním posypte posekaným kôprom uvarený segedínsky guľáš. Dostane výnimočnú chuť.

Bazalka – kráľovský symbol lásky

Povesť hovorí, že ju kedysi obdivovala byzantská kňažná. Jej grécke meno basileus znamená naozaj kráľ. A bazalka bola vskutku kráľovskou bylinou, symbolom lásky, ba dokonca sprevádzala duše zosnulých do raja. Svoje významné miesto má aj v súčasnej gastronómii, do ktorej sa dostala z Talianska. Jej lístky používame čerstvé, sušené či mrazené. Dodávajú chuť talianskym jedlám ako sú špagety a pizza, s nimi grilujeme mäso, pridávame ich do šalátov, strukovín a rýb. Pestovatelia poznajú veľa druhov bazaliek, ktoré sa líšia sfarbením, veľkosťou listou a trochu odlišnou chuťou i arómou. Najčastejšie pestovaná a u nás najznámejšia je však bazalka pravá – Genovese, ale aj jej odrody ako Dark opaal, Purple opaal, Dark green, Siam queen, Lime, Blue spice a iné.

Ligurček lekársky – maggi nie je bujón

Tak sa totiž skrátene hovorí ligurčeku lekárskemu, ktorý je známy aj ako maggi korenie, lopušník či vegeta. Ide o trvalku, ktorá má svoju typickú sladkú chuť, ktorá neskôr zhorkne do tradičnej aromatickej vône a chute vegety. Franský kráľ Karol Veľký dokonca nariadil pestovanie tejto liečivej bylinky vo svojom svetoznámom spise Capitular. Pre intenzívnu chuť ligurček musíme dávkovať mimoriadne opatrne a aj ho uskladňovať v uzavretých nádobách. Maggi má močopudné vlastnosti, podporuje trávenie a používame ho najmä na dochucovanie polievok, omáčok a zeleninových jedál. Listy ligurčeka sa vzhľadom i vôňou podobajú na zeler a aj ich význam je podobný. Čerstvé i sušené dodávajú nezameniteľnú chuť zeleninovým polievkam aj masovým vývarom. Cesnačka, kuracia alebo hrachová polievka sa pridaním ligurčeka menia na kulinárske skvosty. Zelená vňať je výborná v šalátoch. Sušený mletý koreň sa v malom množstve pridáva do mäsových omáčok.

Pažítka – útla, ale lahodná

Táto bylinka sa pestuje v Európe i v Severnej Amerike. Pretože nie je veľmi náročná na prostredie, pestuje sa ľahko a v záhrade má aj dekoračný úžitok. Vďaka jemnej cibuľovitej chuti sa používa pri príprave nátierok, do šalátov a polievok. Pažítka podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak a pomáha bojovať proti črevným parazitom. Obsahuje totiž vitamíny A, B2, C ale aj draslík, ryboflavín, sodík, železo, fosfor a beta – karotén.

Bobkový list – symbol múdrosti

Hoci dnes ho používame najmä pri príprave kyslých omáčok a polievok, kedysi bol symbolom múdrosti a slávy starých Grékov a Rimanov. Bobkovým listom, čiže vavrínom korunovali básnikov, olympijských víťazov ale aj kráľov a generálov. Existuje viac druhov vavrína, v kuchyni sa používajú iba čerstvé alebo sušené listy laurus nobilis. Bobkový list má korenistú až horkastú chuť, ktorú uvoľňuje pri varení iba pomaly. Používa sa aj pri príprave nálevov a zálievok na zaváranie či dochucovanie omáčok zo strukovín. Podporuje trávenie, látkovú výmenu a má ľahké sedatívne ale aj antiseptické účinky. Dokonca pomáha pri poruchách koncentrácie.

Rozmarín – odolný voči chladu

Trvalka, ktorá sa v záhrade rada rozkonári a je stále zelená napríklad v Anglicku. Pestujú ju už od rímskych čias. Rozmarín je odolný voči chladu a niekedy sa používa aj ako dekoratívna rastlinka, ktorá nie je veľmi náročná na prostredie. Má ostrú výraznú chuť, ktorú nezmierňuje ani varenie. Preto ju používame iba s mierou aj pri pomaly varených jedlách. Taliani ním dochucujú teľacie mäso a jahňacinu, pridávajú ho do olivového oleja, niektorých dezertných sirupov a pri výrobe limonád. Rozmarínom sa skvelo dochucujú pečené zemiaky a práve on tvorí dôležitú časť provensálskeho korenia. Táto bylinka však zvyšuje krvný tlak, odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje obeh krvi. Používa sa pri kašli, astme, migréne a nespavosti. Organizmus zbavuje toxínov a chráni mozog pred voľnými radikálmi.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S elektronickým receptom riskuje pacient tour po lekárňach

Čítačku kariet, ktorú potrebujú, aby sa pripojili do elektronického systému receptov, stále nemá 40 percent lekárnikov. Termíny už tlačia.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.