K posedeniu na letných terasách pasuje pohár ružového vína

Čas ružových vín je tu. Letné posedenie niekde na terase je tá pravá chvíľa na ich vychutnanie. Dávno už nejde o dámsku záležitosť, ani módny výstrelok. Pochopili to aj slovenskí vinári a z roka na rok pýšia bohatšou i kvalitnejšou ponukou.

Čas ružových vín je tu. Letné posedenie niekde na terase je tá pravá chvíľa na ich vychutnanie. Dávno už nejde o dámsku záležitosť, ani módny výstrelok. Pochopili to aj slovenskí vinári a z roka na rok pýšia bohatšou i kvalitnejšou ponukou.

Ak sa kedysi hovorilo, že rosé víno je dámskym nápojom, tak už dávno to nie je pravda. Stačí sa v reštaurácii či na ochutnávkach pozrieť okolo seba a zistíte, že ružové obľubujú rovnako muži ako ženy. V posledných rokoch sa stalo doslova hitom. Jeho celková spotreba neustále rastie a ani tento rok by nemal byť výnimkou.

Uvedomujú si to aj slovenskí vinári a v portfóliu vari žiadneho výrobcu už dnes ružové nechýba.

Vo svete predstavujú ružové približne desať percent z celkovej výroby, na Slovensku je to podľa Zväzu výrobcov hrozna a vína asi sedem percent. Dá sa však očakávať ďalší rast záujmu. S predajom ružových totiž nemá zvyčajne ani jeden výrobca väčšie starosti a nemusí sa obávať, že by mu neželateľne narastali jeho zásoby.

Navyše, slovenským ružovým sa v poslednom čase darí aj v medzinárodných súťažiach. Už niekoľkokrát s nimi uspelo na zahraničných kolbištiach napríklad vinárstvo Mrva&Stanko. Na Mondial du Rosé v Cannes, jedinej medzinárodnej súťaži ružových vín, získalo tohto roku v konkurencii takmer tisícky vín dva zlaté a štyri strieborné medaily. Odbornú porotu najviac zaujala ružová frankovka a cabernet tohto známeho slovenského výrobcu.

Z modrých odrôd

S popularitou ružového rastie aj informovanosť. Dnes už vari každý vie, že ružové víno – rosé – nevzniká zmiešaním (kupážovaním) bieleho a červeného. Celkom to ale blud nie je. Tento spôsob používajú v Austrálií, Južnej Afrike, či Kalifornii. Väčšina európskych, ale nielen európskych vinárov uprednostňuje klasickú metódu. Preto si francúzski vinári vydobyli na európskom dvore špeciálne označenie svojich rosé prívlastkom „vin traditionnel“ (tradičné víno).

Klasická metóda spočíva v tom, že ružové sa rovnako ako červené vína vyrábajú z modrých odrôd hrozna. Výnimkou býva ružový sekt.

Na získavanie hroznového muštu sa používajú tri hlavné technológie. Najčastejšou je obmedzená macerácia, počas ktorej sa z rozomletých bobúľ počas krátkeho času uvoľní časť červeného farbiva. Potom sa mušt od šupiek oddelí a víno sa spracuje rovnakým spôsobom ako iný druh vína. Ďalšou metódou je lisovanie modrého hrozna dovtedy, kým mušt nedosiahne potrebnú ružovú farbu. A potom je tu ešte metóda lisovania hroznových bobúľ vlastnou hmotnosťou – tzv. samotok. Víno je vtedy zvyčajne veľmi svetlé, ale máva mimoriadne sviežu chuť a vôňu.

Najobľúbenejšie sú cabernet a frankovka

Na Slovensku, ale aj v susednom Rakúsku či na Morave sa najviac používa hrozno odrôd frankovka, svätovavrinecké, zweigeltrebe či cabernet sauvignon. Nechýbajú ani pokusy robiť ružové z pinot noir či alibernetu. Najlepšie sa osvedčila ružová podoba cabernetu a frankovky a potvrdzuje to aj ich obľúbenosť u milovníkov vína. Tí dokonca dávajú prednosť slovenským ružovým pre zahraničnými.

Rosé by sa malo by sa piť mladé, pokiaľ má svieži charakter, ovocnú chuť a vôňu. Je teda určené na rýchlu spotrebu a nie je príliš vhodné na archiváciu. Keďže ružové vína sa pijú vychladené, mimoriadne pasujú k letnému obdobiu. Najlepšie bývajú zvyčajne do jedného až dvoch rokov od oberačky.

Na trhu však možno nájsť aj ružové vína, ktoré vyzrievali v drevených sudoch. Sú zvyčajne robustnejšie a svoju krásu ukážu najlepšie až po rokoch. Slovenskí vinári sa však takejto výrobe zatiaľ venujú ojedinele.

  • Ružové vína sa môžu chváliť celou škálou farebných odtieňov – od ružovošedej, cez sladkú malinovú, jemne lososovú a pomarančovú a až po tmavú farbu cibuľovej šupky či medenú, ba dokonca až takmer fialovú. Záleží od použitej odrody a technológie spracovania hrozna.
  • Aký je rozdiel medzi rosé a klaretom? Obe vína sú ľahké a svieže, len ich výroba sa líši technológiou. Vína označené ako klaret sa lisujú z nerozdrvených celých hrozien, takže šupky neprídu do kontaktu s muštom, a preto sa neuvoľní toľko farbiva. Víno je potom na rozdiel od rosé číre a bez trieslovín.
  • Čo je cuvée? Ide o sofistikovanú metódu miešania rôznych odrôd tak, aby sa dosiahla harmónia a výsledné víno vynikalo najlepšími vlastnosťami spojených odrôd. Platí to aj o ružových cuvée.
  • Z ružového vína sa dajú robiť aj výborné miešané nápoje. Ako prídavok možno použiť rôzne bylinky, sirupy, esencie či čaje.
  • Ako aperitív sa stáva obľúbeným ružové s kvapkou likéru Cassis ako Kir rosé. Dámy si radi dávajú ako bowle aj ružové s letným ovocím.

          Hlavné správy zo Sme.sk

          ŠPORT

          Real Madrid vyhral Ligu majstrov aj po tretí raz v rade

          Po veľkej chybe gólmana Liverpoolu vyrovnal Mané, Real znova vyhráva po Baleových nožničkách a ďalekonosnej strele.

          AUTORSKÁ STRANA BORISA VANYU

          Prečo sa na malom ostrove strieľalo aj po nemeckej kapitulácii

          Zabíjajme, lebo aj tak nás zabijú.

          SPIŠ KORZÁR

          Po prietrži mračien ostali popradské ulice pod vodou

          Počasie dalo v sobotu Tatrancom opäť zabrať.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.