Pivo výborne pení aj v hrnci – kuchári s ním vedia robiť zázraky

Najlepšie je pivo použiť na prípravu marinád pred grilovaním. Tak znie typická odpoveď šéfkuchárov o spojení piva a jedla. Penivý chmeľový nápoj však vedia využiť aj v mnohých iných jedlách.

Úloha piva v marinádach spočíva v kyselinách, ktoré uvoľňujú svalovinu mäsa, pripomína šéfkuchár hotela Hills v Starej Lesnej Jaroslav Uhlár. „V kombinácii duseného mäsa s ďumbierom či tymiánom je to mimoriadna lahôdka. Aj chmeľová melasa z výroby piva sa hodí do zverinového a hovädzieho mäsa,“ dodáva.

Klasika - do guláša

Šéfkuchár bratislavského U.F.O. Peter Kiss pridáva pivo do kotlíkového guláša, Marek Ort, šéfkuchár bratislavského Altitude na kamzíkovskej veži nad Bratislavou, spomína aj pivné klobásky a pečený bôčik, dokonca pripravoval celé predvianočné menu z jedál s použitím Zlatého bažanta typu bock.

Pivní kulinári v zahraničí využívajú berlínske biele, flámske červené alebo ochutené lambiky aj do šalátových nálevov a dressingov. Veď kedysi sa skysnuté pivá predávali ako sladový ocot. Belgický lambik gueze (trojročný lambik miešaný s čerstvým) používajú tamojší kuchári do jedál zo slávok. Sladkasté ležiaky tvoria základ polievok a kaší i špecialít z krabov a morských plodov.

Skúsení pekári a cukrári vlievajú pivo do chleba a tortového cesta. Kvasinkové pšeničné dobre skyprí slávny ťažký yorkshirský puding, stouty podčiarknu chuť ovocných a čokoládových zákuskov.

Dobrý spojenec

„Pivo podporuje trávenie, preto je dobrým spojencom jedla,“ súhlasí aj šéfkuchárka Stravovacieho zariadenia Žilinskej univerzity Martina Mešková. K pivu zvykne servírovať roládu z pomletej bravčoviny plnenú olivami a obaľovanú sekanými mandľami, koleno podlievané čiernym pivom či haruľu zo zemiakov, papriky a mäsových rezancov. Šéfkuchár DoubleTree by Hilton v Košiciach Marek Brezina marinuje kuracie prsíčka v tmavom pive a potom ich obaľuje v cestíčku.

V slovenskej pivnej gastronómii sa však najväčšej obľube teší tlačenka s cibuľou, nakladaný encián, rebierka či české tradičné utopence – špekáčiky.

Zážitok po kvapkách

Po svete cestujú tisíce turistov pátrajúcich po regionálnych kulinárskych zážitkoch. Niektorých zaujíma víno, iní ochutnávajú miestne syry. No nájde sa dosť takých, čo chcú spoznávať pivovarnícke rarity. „Zbierajú“ malé pivovary. Vychutnávajú zážitok, keď sa na tácke ocitne aj desať druhov piva v decových pohároch. Červené čučoriedkové vedľa zeleného žihľavového.... A k tomu vždy patria jedlá krajiny alebo regiónu a vôbec miestne obyčaje. Nie je to o opíjaní, ale o degustovaní neuveriteľných chutí pív a jedál. Napríklad, v pražskom Pivovarskom dome si môže hosť vybrať až tridsať špeciálov, no aj palacinky s marmeládami z rôznych druhov pív; z pšeničného vraj chutí celkom inak než z tmavého kvasinkového. Vo viedenskom pivovare Siebenstern predložia hosťovi grilované rebierko a k nemu džbánik konopného piva. No a v reštaurácii Erb v Banskej Štiavnici zase podávajú cibuľovie ringále v pivnom cestíčku.


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

EKONOMIKA

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Lieková agentúra v Bratislave nebude.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.