SME

Pivo výborne pení aj v hrnci – kuchári s ním vedia robiť zázraky

Najlepšie je pivo použiť na prípravu marinád pred grilovaním. Tak znie typická odpoveď šéfkuchárov o spojení piva a jedla. Penivý chmeľový nápoj však vedia využiť aj v mnohých iných jedlách.

Úloha piva v marinádach spočíva v kyselinách, ktoré uvoľňujú svalovinu mäsa, pripomína šéfkuchár hotela Hills v Starej Lesnej Jaroslav Uhlár. „V kombinácii duseného mäsa s ďumbierom či tymiánom je to mimoriadna lahôdka. Aj chmeľová melasa z výroby piva sa hodí do zverinového a hovädzieho mäsa,“ dodáva.

Klasika - do guláša

Šéfkuchár bratislavského U.F.O. Peter Kiss pridáva pivo do kotlíkového guláša, Marek Ort, šéfkuchár bratislavského Altitude na kamzíkovskej veži nad Bratislavou, spomína aj pivné klobásky a pečený bôčik, dokonca pripravoval celé predvianočné menu z jedál s použitím Zlatého bažanta typu bock.

SkryťVypnúť reklamu

Pivní kulinári v zahraničí využívajú berlínske biele, flámske červené alebo ochutené lambiky aj do šalátových nálevov a dressingov. Veď kedysi sa skysnuté pivá predávali ako sladový ocot. Belgický lambik gueze (trojročný lambik miešaný s čerstvým) používajú tamojší kuchári do jedál zo slávok. Sladkasté ležiaky tvoria základ polievok a kaší i špecialít z krabov a morských plodov.

Skúsení pekári a cukrári vlievajú pivo do chleba a tortového cesta. Kvasinkové pšeničné dobre skyprí slávny ťažký yorkshirský puding, stouty podčiarknu chuť ovocných a čokoládových zákuskov.

Dobrý spojenec

„Pivo podporuje trávenie, preto je dobrým spojencom jedla,“ súhlasí aj šéfkuchárka Stravovacieho zariadenia Žilinskej univerzity Martina Mešková. K pivu zvykne servírovať roládu z pomletej bravčoviny plnenú olivami a obaľovanú sekanými mandľami, koleno podlievané čiernym pivom či haruľu zo zemiakov, papriky a mäsových rezancov. Šéfkuchár DoubleTree by Hilton v Košiciach Marek Brezina marinuje kuracie prsíčka v tmavom pive a potom ich obaľuje v cestíčku.

SkryťVypnúť reklamu

V slovenskej pivnej gastronómii sa však najväčšej obľube teší tlačenka s cibuľou, nakladaný encián, rebierka či české tradičné utopence – špekáčiky.

Zážitok po kvapkách

Po svete cestujú tisíce turistov pátrajúcich po regionálnych kulinárskych zážitkoch. Niektorých zaujíma víno, iní ochutnávajú miestne syry. No nájde sa dosť takých, čo chcú spoznávať pivovarnícke rarity. „Zbierajú“ malé pivovary. Vychutnávajú zážitok, keď sa na tácke ocitne aj desať druhov piva v decových pohároch. Červené čučoriedkové vedľa zeleného žihľavového.... A k tomu vždy patria jedlá krajiny alebo regiónu a vôbec miestne obyčaje. Nie je to o opíjaní, ale o degustovaní neuveriteľných chutí pív a jedál. Napríklad, v pražskom Pivovarskom dome si môže hosť vybrať až tridsať špeciálov, no aj palacinky s marmeládami z rôznych druhov pív; z pšeničného vraj chutí celkom inak než z tmavého kvasinkového. Vo viedenskom pivovare Siebenstern predložia hosťovi grilované rebierko a k nemu džbánik konopného piva. No a v reštaurácii Erb v Banskej Štiavnici zase podávajú cibuľovie ringále v pivnom cestíčku.

SkryťVypnúť reklamu


Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 013
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 7 327
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 003
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 552
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 146
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 117
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 553
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 183
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marco Rubio na návšteve Paríža.

Rubio a Vance vyslali protichodné signály.


38
Letecký pohľad na rafinériu Slovnaft.

Slovnaft má vraj chyby v hodnotiacej správe.


11
Fotka zo zápasu HC Košice -  HK Nitra.

Sledujte s nami ONLINE prenos.


Mariana Čengel-Solčanská. (Zdroj: ARCHÍV M.Č.S.)

Posolstvo Veľkej noci je radikálne: nezomrieť znamená nezmeniť sa.


8

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu