SME

Pivo výborne pení aj v hrnci – kuchári s ním vedia robiť zázraky

Najlepšie je pivo použiť na prípravu marinád pred grilovaním. Tak znie typická odpoveď šéfkuchárov o spojení piva a jedla. Penivý chmeľový nápoj však vedia využiť aj v mnohých iných jedlách.

Úloha piva v marinádach spočíva v kyselinách, ktoré uvoľňujú svalovinu mäsa, pripomína šéfkuchár hotela Hills v Starej Lesnej Jaroslav Uhlár. „V kombinácii duseného mäsa s ďumbierom či tymiánom je to mimoriadna lahôdka. Aj chmeľová melasa z výroby piva sa hodí do zverinového a hovädzieho mäsa,“ dodáva.

Klasika - do guláša

Šéfkuchár bratislavského U.F.O. Peter Kiss pridáva pivo do kotlíkového guláša, Marek Ort, šéfkuchár bratislavského Altitude na kamzíkovskej veži nad Bratislavou, spomína aj pivné klobásky a pečený bôčik, dokonca pripravoval celé predvianočné menu z jedál s použitím Zlatého bažanta typu bock.

SkryťVypnúť reklamu

Pivní kulinári v zahraničí využívajú berlínske biele, flámske červené alebo ochutené lambiky aj do šalátových nálevov a dressingov. Veď kedysi sa skysnuté pivá predávali ako sladový ocot. Belgický lambik gueze (trojročný lambik miešaný s čerstvým) používajú tamojší kuchári do jedál zo slávok. Sladkasté ležiaky tvoria základ polievok a kaší i špecialít z krabov a morských plodov.

Skúsení pekári a cukrári vlievajú pivo do chleba a tortového cesta. Kvasinkové pšeničné dobre skyprí slávny ťažký yorkshirský puding, stouty podčiarknu chuť ovocných a čokoládových zákuskov.

Dobrý spojenec

„Pivo podporuje trávenie, preto je dobrým spojencom jedla,“ súhlasí aj šéfkuchárka Stravovacieho zariadenia Žilinskej univerzity Martina Mešková. K pivu zvykne servírovať roládu z pomletej bravčoviny plnenú olivami a obaľovanú sekanými mandľami, koleno podlievané čiernym pivom či haruľu zo zemiakov, papriky a mäsových rezancov. Šéfkuchár DoubleTree by Hilton v Košiciach Marek Brezina marinuje kuracie prsíčka v tmavom pive a potom ich obaľuje v cestíčku.

SkryťVypnúť reklamu

V slovenskej pivnej gastronómii sa však najväčšej obľube teší tlačenka s cibuľou, nakladaný encián, rebierka či české tradičné utopence – špekáčiky.

Zážitok po kvapkách

Po svete cestujú tisíce turistov pátrajúcich po regionálnych kulinárskych zážitkoch. Niektorých zaujíma víno, iní ochutnávajú miestne syry. No nájde sa dosť takých, čo chcú spoznávať pivovarnícke rarity. „Zbierajú“ malé pivovary. Vychutnávajú zážitok, keď sa na tácke ocitne aj desať druhov piva v decových pohároch. Červené čučoriedkové vedľa zeleného žihľavového.... A k tomu vždy patria jedlá krajiny alebo regiónu a vôbec miestne obyčaje. Nie je to o opíjaní, ale o degustovaní neuveriteľných chutí pív a jedál. Napríklad, v pražskom Pivovarskom dome si môže hosť vybrať až tridsať špeciálov, no aj palacinky s marmeládami z rôznych druhov pív; z pšeničného vraj chutí celkom inak než z tmavého kvasinkového. Vo viedenskom pivovare Siebenstern predložia hosťovi grilované rebierko a k nemu džbánik konopného piva. No a v reštaurácii Erb v Banskej Štiavnici zase podávajú cibuľovie ringále v pivnom cestíčku.

SkryťVypnúť reklamu


Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  3. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  4. Signature vône podľa osobnosti
  5. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  6. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  7. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  8. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  1. Signature vône podľa osobnosti
  2. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  3. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  4. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  5. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  6. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  7. V Malackách vybudovali čajové impérium
  8. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 13 552
  2. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 10 750
  3. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 5 959
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 5 950
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 504
  6. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 4 419
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 319
  8. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis 3 749
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu