SME

Futuristická reštaurácia Cube pristáva na strechách budov svetových metropol

Ak patríte k ľuďom, ktorí obľubujú dobré jedlo a nemáte problémy s výškami, tak máme pre vás tip. Navštívte reštauráciu Cube – alumíniovo-sklenený kontajner, ktorý pristáva na strechách historických budov vo vybraných európskych mestách. Najnovšie je to L

ondýn a Štokholm.

Celý tento projekt, ktorý pochádza z dielne milánskeho štúdia Park Associati, sa mohol uskutočniť vďaka objednávke firmy Electrolux. Nie je to náhoda. Veď jej výrobky používajú kuchári po celom svete už vyše 90 rokov. A keďže konkurencia aj v kuchynskej technike rastie, bolo sa treba vhodne zviditeľniť.

Koncept mobilnej reštaurácie Cube Electrolux sa ukázal ako výborný nápad. Všade, kde sa zjaví, je stredobodom pozornosti a miesto si tam napriek „mastným“ cenám treba rezervovať dlho vopred. Je neustále vypredané. Ukazuje sa, že futuristický „kontajner“ z laserom perforovaného odľahčeného hliníka a skla, ktorý „pristáva“ na VIP strechách monumentov a historických budov, je veľkým lákadlom. Zatiaľ „parkoval“ vo výškach v Taliansku a Belgicku a najnovšími destináciámi je Veľká Británia a Švédsko.

SkryťVypnúť reklamu

Lákadlom však nie je len vzhľad a netradičné umiestnenie reštaurácie, ale aj samotná gastronómia. Všade totiž pripravujú jedlá priamo pred hosťami tí najlepší šéfkuchári z danej krajiny. Zážitkom pre hostí teda nie sú len úžasné výhľady ale najmä kulinárske prekvapenia.

Kto zaváha, miesto nedostane

Projekt Cube Electrolux začali realizovať v roku 2011 a mal by sa skončiť v septembri 2012 v Štokholme. Treba ale hovoriť v podmieňovacom spôsobe. Je totiž pravdepodobné, že vďaka veľkému úspechu sa „túra“ Cube rozšíri o ďalšie miesta. Už teraz sa spomína Rusko i Švajčiarsko. Nie je to však isté, pretože tvorcovia miesto, kde sa má táto reštaurácia zjaviť, až do poslednej chvíle prísne taja. Architekti totiž tento zaujímavý objekt skonštruovali tak, že ho možno umiestniť aj na svahy hôr či platá nad vodou.

SkryťVypnúť reklamu

Zatiaľ Cube „pobýval“ iba na strechách. Ich výber nie je pochopiteľne jednoduchý. Musí na nich byť patričný priestor pre kontajner a preverená aj nosnosť. Veď „kontajner“ váži 60 ton!

Cube všade „parkuje“ iba niekoľko týždňov. Takže kto zaváha, jeho návštevu nestihne. Ibaže by sa vybral do jeho ďalšej destinácie.

Najlepší kuchári

Keďže architektom išlo o to, aby bol z reštaurácie zaujímavý výhľad a hostia si mohli popri hodovaní vychutnávať aj výhľad na okolitú panorámu, tak hľadali mimoriadne miesta. A tak napríklad v Bruseli vybrali top lokalitu – Park du Cinquantenaire, ktorý hostil v roku svetovú výstavu na počesť 50. výročia nezávislosti mesta. Cube postavili na tamojší Triumphal Arch – Víťazný oblúk.

Aj kuchyňa bola v znamení výnimočnosti. Striedali sa v nej viacerí michelinovskí kuchári a ponúkali zo svojho repertoáru to najlepšie, čo vedia. Aj zodpovedali tomu aj ceny. Obed vyšiel na 150 eur a večera na 200 eur.

SkryťVypnúť reklamu

Inak to nebolo ani v talianskom Miláne. Tam Cube vykúkal zo strechy paláca z 19. storočia priamo nad slávnym námestím a turistami večne preplneným Piazza del Duomo s jeho úchvatnou katedrálou. Hostia mohli reštauráciu navštevovať od minulého decembra do tohtoročného apríla – spolu 18 týždňov. Aj tam varili prominentní kuchári, víťazi rôznych súťaži a členovia Jeunes Restaurateurs d’Europe, prestížnej asociácie mladých kuchárov a reštauratérov. Bol medzi nimi napríklad Emanuele Scarell, Alessandro Breda či Nicola Portinari z reštaurácie La Peca s dvomi michelinovskými hviezdičkami. Pracovali priamo pred očami hostí, aby ich svojimi zručnosťami a trikmi inšpirovali aj pri varení doma. Obed vrátane nápojov ponúkali za 200 eur a večeru za 275 eur.

SkryťVypnúť reklamu

Túra pokračuje v Londýne a Štokholme

Do Londýna sa Cube presťahoval 1. júna 2012 a sídli na streche Kráľovskej festivalovej haly – Royal Festival Hall. Je odtiaľ prekrásnym výhľad na Temžu, Big Ben i parlament. Gurmánov bude vítať do konca septembra. Tam sa pri varení striedajú šiesti vybraní šéfkuchári, ktorí majú spolu osem michelinovských hviezdičiek. Sú medzi nimi Sat Bains, Claude Bosi, Daniel Clifford Jonray, Peter Sanchez a najmladším je Škót Tom Kitchin, ktorý sa ale už hrdí jednou michelinovskou hviezdičkou. Aj v tomto prípade sú ceny nadštandardné - obed vás tam vyjde na 175 libier a večera na 215 libier. Cena zahŕňa pohár šampanského na privítanie, šesť chodové menu a vína, ktoré sú napasované k daným jedlám. Objednať cez internet sa treba najmenej štyri týždne vopred.

SkryťVypnúť reklamu

V Štokholme „pristane“ Cube onedlho – v polovici júna a to rovno do centre mesta, na strechu Kráľovskej opery zo 19. storočia. Odtiaľ možno pozorovať švédsku metropolu rozkladajúcu sa na štrnástich ostrovoch. Aj tam budú variť najslávnejší švédski kuchári ako sú Mathias Dahlgren, Johan Jureskog, Magnus Ek, Stefano Catenacci či Klas Lindberg, ktorého vyhlásili za švédskeho chefa roka 2012. Každý z nich sa predstaví s vlastným menu. Cena za obed vrátane nápojov je 1 450 švédskych korún a večeru 2 600 SEK.

Moderný švédsky dizajn

Cube môžu obdivovať tisícky zvedavcov, dostanú sa tam však len tí, ktorí viacchodový unikátny zhruba trojhodinový obed alebo večeru na streche včas rezervujú cez internet. Je tam totiž miesto len pre osemnásť hodovníkov. Reštaurácia má plochu 150 metrov štvorcových a jej súčasťou je aj terasa. V interiéri prevláda vzdušný moderný biely nábytok typického švédskeho moderného dizajnu, čím sa priestor krásne otvára dennému svetlu. Hrejivú atmosféru vytvára drevená podlaha s mäkkými kobercami. Dovoz, umiestnenie, poskladanie a následné rozmontovanie a prepravenie Cube na iné miesto trvá 18-člennému tímu tri týždne. Keďže architekti z Park Associati pri konštruovaní tohto zaujímavého objektu rátali aj s tým, že môže byť umiestnený aj na svahy hôr alebo platá nad vodou, stavba musí byť jednoduchá na montáž a demontáž a tiež odolná voči výkyvom počasia, najmä silným nárazom vetra.

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  3. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 843
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 798
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 603
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 422
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 3 104
  6. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 100
  7. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 2 149
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 1 957
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


7
SkryťZatvoriť reklamu