Futuristická reštaurácia Cube pristáva na strechách budov svetových metropol

Ak patríte k ľuďom, ktorí obľubujú dobré jedlo a nemáte problémy s výškami, tak máme pre vás tip. Navštívte reštauráciu Cube – alumíniovo-sklenený kontajner, ktorý pristáva na strechách historických budov vo vybraných európskych mestách. Najnovšie je to L

ondýn a Štokholm.

Celý tento projekt, ktorý pochádza z dielne milánskeho štúdia Park Associati, sa mohol uskutočniť vďaka objednávke firmy Electrolux. Nie je to náhoda. Veď jej výrobky používajú kuchári po celom svete už vyše 90 rokov. A keďže konkurencia aj v kuchynskej technike rastie, bolo sa treba vhodne zviditeľniť.

Koncept mobilnej reštaurácie Cube Electrolux sa ukázal ako výborný nápad. Všade, kde sa zjaví, je stredobodom pozornosti a miesto si tam napriek „mastným“ cenám treba rezervovať dlho vopred. Je neustále vypredané. Ukazuje sa, že futuristický „kontajner“ z laserom perforovaného odľahčeného hliníka a skla, ktorý „pristáva“ na VIP strechách monumentov a historických budov, je veľkým lákadlom. Zatiaľ „parkoval“ vo výškach v Taliansku a Belgicku a najnovšími destináciámi je Veľká Británia a Švédsko.

Lákadlom však nie je len vzhľad a netradičné umiestnenie reštaurácie, ale aj samotná gastronómia. Všade totiž pripravujú jedlá priamo pred hosťami tí najlepší šéfkuchári z danej krajiny. Zážitkom pre hostí teda nie sú len úžasné výhľady ale najmä kulinárske prekvapenia.

Kto zaváha, miesto nedostane

Projekt Cube Electrolux začali realizovať v roku 2011 a mal by sa skončiť v septembri 2012 v Štokholme. Treba ale hovoriť v podmieňovacom spôsobe. Je totiž pravdepodobné, že vďaka veľkému úspechu sa „túra“ Cube rozšíri o ďalšie miesta. Už teraz sa spomína Rusko i Švajčiarsko. Nie je to však isté, pretože tvorcovia miesto, kde sa má táto reštaurácia zjaviť, až do poslednej chvíle prísne taja. Architekti totiž tento zaujímavý objekt skonštruovali tak, že ho možno umiestniť aj na svahy hôr či platá nad vodou.

Zatiaľ Cube „pobýval“ iba na strechách. Ich výber nie je pochopiteľne jednoduchý. Musí na nich byť patričný priestor pre kontajner a preverená aj nosnosť. Veď „kontajner“ váži 60 ton!

Cube všade „parkuje“ iba niekoľko týždňov. Takže kto zaváha, jeho návštevu nestihne. Ibaže by sa vybral do jeho ďalšej destinácie.

Najlepší kuchári

Keďže architektom išlo o to, aby bol z reštaurácie zaujímavý výhľad a hostia si mohli popri hodovaní vychutnávať aj výhľad na okolitú panorámu, tak hľadali mimoriadne miesta. A tak napríklad v Bruseli vybrali top lokalitu – Park du Cinquantenaire, ktorý hostil v roku svetovú výstavu na počesť 50. výročia nezávislosti mesta. Cube postavili na tamojší Triumphal Arch – Víťazný oblúk.

Aj kuchyňa bola v znamení výnimočnosti. Striedali sa v nej viacerí michelinovskí kuchári a ponúkali zo svojho repertoáru to najlepšie, čo vedia. Aj zodpovedali tomu aj ceny. Obed vyšiel na 150 eur a večera na 200 eur.

Inak to nebolo ani v talianskom Miláne. Tam Cube vykúkal zo strechy paláca z 19. storočia priamo nad slávnym námestím a turistami večne preplneným Piazza del Duomo s jeho úchvatnou katedrálou. Hostia mohli reštauráciu navštevovať od minulého decembra do tohtoročného apríla – spolu 18 týždňov. Aj tam varili prominentní kuchári, víťazi rôznych súťaži a členovia Jeunes Restaurateurs d’Europe, prestížnej asociácie mladých kuchárov a reštauratérov. Bol medzi nimi napríklad Emanuele Scarell, Alessandro Breda či Nicola Portinari z reštaurácie La Peca s dvomi michelinovskými hviezdičkami. Pracovali priamo pred očami hostí, aby ich svojimi zručnosťami a trikmi inšpirovali aj pri varení doma. Obed vrátane nápojov ponúkali za 200 eur a večeru za 275 eur.

Túra pokračuje v Londýne a Štokholme

Do Londýna sa Cube presťahoval 1. júna 2012 a sídli na streche Kráľovskej festivalovej haly – Royal Festival Hall. Je odtiaľ prekrásnym výhľad na Temžu, Big Ben i parlament. Gurmánov bude vítať do konca septembra. Tam sa pri varení striedajú šiesti vybraní šéfkuchári, ktorí majú spolu osem michelinovských hviezdičiek. Sú medzi nimi Sat Bains, Claude Bosi, Daniel Clifford Jonray, Peter Sanchez a najmladším je Škót Tom Kitchin, ktorý sa ale už hrdí jednou michelinovskou hviezdičkou. Aj v tomto prípade sú ceny nadštandardné - obed vás tam vyjde na 175 libier a večera na 215 libier. Cena zahŕňa pohár šampanského na privítanie, šesť chodové menu a vína, ktoré sú napasované k daným jedlám. Objednať cez internet sa treba najmenej štyri týždne vopred.

V Štokholme „pristane“ Cube onedlho – v polovici júna a to rovno do centre mesta, na strechu Kráľovskej opery zo 19. storočia. Odtiaľ možno pozorovať švédsku metropolu rozkladajúcu sa na štrnástich ostrovoch. Aj tam budú variť najslávnejší švédski kuchári ako sú Mathias Dahlgren, Johan Jureskog, Magnus Ek, Stefano Catenacci či Klas Lindberg, ktorého vyhlásili za švédskeho chefa roka 2012. Každý z nich sa predstaví s vlastným menu. Cena za obed vrátane nápojov je 1 450 švédskych korún a večeru 2 600 SEK.

Moderný švédsky dizajn

Cube môžu obdivovať tisícky zvedavcov, dostanú sa tam však len tí, ktorí viacchodový unikátny zhruba trojhodinový obed alebo večeru na streche včas rezervujú cez internet. Je tam totiž miesto len pre osemnásť hodovníkov. Reštaurácia má plochu 150 metrov štvorcových a jej súčasťou je aj terasa. V interiéri prevláda vzdušný moderný biely nábytok typického švédskeho moderného dizajnu, čím sa priestor krásne otvára dennému svetlu. Hrejivú atmosféru vytvára drevená podlaha s mäkkými kobercami. Dovoz, umiestnenie, poskladanie a následné rozmontovanie a prepravenie Cube na iné miesto trvá 18-člennému tímu tri týždne. Keďže architekti z Park Associati pri konštruovaní tohto zaujímavého objektu rátali aj s tým, že môže byť umiestnený aj na svahy hôr alebo platá nad vodou, stavba musí byť jednoduchá na montáž a demontáž a tiež odolná voči výkyvom počasia, najmä silným nárazom vetra.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

BRATISLAVA

Prestavba stanice sa blíži, Bratislava o obmedzeniach mlčí

Najskôr musia dokončiť modernizáciu električkovej trate na Špitálskej ulici.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Babiš nevie písať na počítači, priznala jeho hovorkyňa

S aktivistami si v Babišom mene písal jeho spolupracovník.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.