SME

Nemecká kuchyňa praje poriadne plným tanierom

Johann Wolfgang Goethe sa raz ospravedlňoval za svoje neveľmi vydarené verše tým, že sa v ktoromsi hostinci nedobre najedol kyslej kapusty. Nemci sú vo všeobecnosti známi ako veľkí jedáci, a stáročiami vytvorili pestrú a bohatú kuchyňu s množstvom prekva

Johann Wolfgang Goethe sa raz ospravedlňoval za svoje neveľmi vydarené verše tým, že sa v ktoromsi hostinci nedobre najedol kyslej kapusty. Nemci sú vo všeobecnosti známi ako veľkí jedáci, a stáročiami vytvorili pestrú a bohatú kuchyňu s množstvom prekvapení.

Dlhý čas bolo Nemecko voľným združením miest, lén a kniežactiev a práve toto žičilo bohatstvu kulinárstva. Miestne kuchynské zvyklosti sa menili vzhľadom na podnebie, ale aj na zámožnosť a ambície obyvateľov. Aj v súčasnosti sa nemecká kuchyňa delí na tri oblasti: iná je ťažká, kaloricky bohatá kuchyňa v chladnejšej severnej časti. Stredné pásmo od Saska po Westfálsko sa zasa vyznačuje pestrými a bohatými jedlami, kým kuchyňa južnej časti je chutná a ľahká a odborníci ju prirovnávajú k moselskému vínu.

SkryťVypnúť reklamu

Korytnačky a škovránky

Nielen na svetských, ale aj na cirkevných statkoch a u bohatých kupcov sa kedysi v Nemecku podávali originálne jedlá. Patrila medzi ne korytnačia polievka, ktorá mimochodom dodnes predstavuje osobitú lahôdku v slávnom hoteli Berlín v hlavnom meste Nemecka. Bobrie stehienka, škovránčie paštéty a dusené mihule sa rokmi stali už históriou. Raky a ryby varené vo víne možno však okoštovať v niektorej z renomovaných reštaurácii nielen v Berlíne a Bonne, ale aj v Düsseldorfe, Frankfurte a iných mestách. Pravdaže, obyčajní ľudia kedysi jedávali prevažne kapustu s bôčikom, halušky a šošovicu, čo vlastne zostalo ľudovým zvykom dodnes.

O národnom jedle

Na pravidelnom Oktoberfeste v Mníchove, ale aj iných mestách sa každoročne možno presvedčiť, že medzi národné jedlá Nemcov v súčasnosti nepatrí iba pečený bôčik s dusenou kapustou a knedľami, ale aj pečienka a grilované kolená s hrachom či rozmanité klobásky. Mäso je vo všeobecnosti základom nemeckej gastronómie: obľúbené je hovädzie, baranie, teľacie, bravčové i divina. Kuchári pripravujú nekonečné množstvá gulášov, pečienok, rolád, rezňov a karbonátok. Všetko dopĺňajú množstvom korenín, sušeného ovocia, vína a piva. Väčšina z jedál vďačí za svoju obľúbenosť barónovi Fridrichovi von Holstein, ktorý kedysi šetril čas, a preto chcel mať na tanieri všetko naraz aj s prílohami. Vznikol holsteinský rezeň, ktorý sa stal základom pre prípravu ďalších jedál.

SkryťVypnúť reklamu

Hus je kráľovná

Pre jedného je priveľa, pre dvoch primálo – prízvukujú Nemci o svojej najobľúbenejšej hydine. Hus je kráľovnou nedeľných obedov a príjemných posedení s priateľmi. Za najväčšiu pochúťku nemeckí labužníci považujú prsia mecklenburskej husi a osobitú polievku, ktorú tvorí husacia krv so sušeným ovocím.

V jednom hrnci

O nemeckej šporovlivosti svedčí jedlo z jedného hrnca, ktoré reprezentuje širokú škálu chutí, a preto sa eintopf pokladá za základ nemeckej kuchyne. Nie vždy však ide iba o zvyšky mäsa, zemiakov a zeleniny z predchádzajúceho dňa. Často je to pokrm pripravovaný z najkvalitnejších surovín a korenín. Aj pri slávnostnej príležitosti môžete preto dostať na stôl Wurz fleisch - ktorý tvorí teľacie srdce, pečeň, slezina, jazyk a ďalšie vnútornosti.

SkryťVypnúť reklamu

Čo nikdy nechýba?

Na nemeckom stole nikdy nechýba chlieb a soľnička. Nemci chlieb zahrýzajú takmer ku všetkému. V tejto veľkej krajine pečú preto aj v súčasnosti okolo 200 druhov chleba a pečiva. Mnohé gazdinky majú vlastné recepty, ktoré patria medzi rodinné striebro a dedia sa z pokolenia na pokolenie. Okrem toho v mnohých mestách fungujú pekárne, do ktorých si každý môže priniesť doma zarobený bochník podľa vlastného dômyselného receptu.

Okrem „božieho daru“ je súčasťou nemeckej gastronómie pivo, ktoré má po stáročia jedinečnú chuť. Už v 16. storočí prijali špeciálny zákon na výrobu piva, ktorý platí s menšími doplnkami dodnes. Prikazuje pivo vyrábať iba z chmeľu, jačmeňa, kvasníc a vody. A pretože Nemci zákony dodržiavajú s takmer vojenskou disciplínou, ich pivo stále nemá na svete konkurenciu.

SkryťVypnúť reklamu


Autor: Eva Nová

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 897
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 397
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 678
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 521
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 960
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 892
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 517
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 398
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu