SME
Streda, 22. január, 2020 | Meniny má Zora

Najlepšia kapustnica? No predsa tá naša (vaša)

Štedrovečerným jedlom číslo jedna na Slovensku je nepochybne kapustnica. Tu ale tvrdenia končia. Ak by sme sa spýtali na najlepší recept, boli by sme rýchlo v koncoch. Je predsa jasné, že najlepšia kapustnica sa varí tam u nás (u vás). Kde teda? Nuž, podľ

a toho kto odkiaľ pochádza.

Nie je to len na Slovensku. Keď sa opýtate trebárs v Argentíne na recept na najlepšieho chimichuri, teda omáčky (pasty), ktorá nikdy nesmie chýbať na stole najmä keď sa podáva grilované mäso, dostanete stovky odpovedí. Každý kuchár, každá gazdinka má svoj, často tajný recept. A to isté zistíte v Poľsku v prípade máčanky či v Taliansku v prípade pizzy. A mohli by sme pokračovať.

Pár dní odstáta

Tak ako je to s našou tradičnou slovenskou kapustnicou, ktorá sa zvyčajne nechýba ani na rôznych predvianočných večierkoch? Miro Veselý, autor knihy Zábavné recepty na varenie hovorí, že hustá kapustnica sa dá uvariť celkom hravo a dokáže to aj ten, kto variť nevie. Problém však zvyčajne nastáva po uvarení. Prvá kapustnica je totiž najlepšia, hlavne ak máme hlad a dávno sme ju nevarili či nejedli. Ale súčasne platí, že ešte najlepšia je odstáta. A to najmenej jeden-dva dni. Niektorí dokonca odporúčajú ju pár krát ju aj ohriať, lebo vtedy sa chute ešte viac spoja. Trochu s tým majú problém reštaurácie, kde by sa jedlá mali skladovať iba v dĺžke, ako ju stanovuje norma HCCP. Nuž, ale čo sa už len môže norma miešať do tohto obľúbeného celonárodného slovenského jedla?!

Klobása a iné

Bratislavčania zvyčajne chodili kupovať základnú surovinu na kapustnicu, teda kyslú kapustu, na trh od tetiek Záhoračiek. Na Záhorí sa totiž kapuste dodnes dobre darí a vedia ju tam aj kvalitne prekvášať. Supermarkety však už dobehli i predbehli Záhorákov a aj tam sa dá kúpiť výborná kyslá kapusta.

Ťažšie je to s výberom ďalších surovín. Určite nesmie chýbať údená klobása. Výnimkou je tzv. biela kapustnica, ktorú mávajú na štedrovečernom stole v prísne katolíckych rodinách. Na Slovensku je však toľko druhov klobás ako spomínanej kapustnice. A či tam byť aj mäso bravčové údené či neúdené, zemiaky, sušené slivky či jabĺčka, kyslá smotana, zápražka či zátrepka, alebo bobkový list? Je to na nápaditosti a skúsenosti kuchára či kuchárky a spomínaných tradíciách dodržiavaných v danej rodine či regióne. V slovenskej kapustnici by však nikdy nemali chýbať huby.

Môže aj byť aj bez kapusty

A to ešte existujú aj úsporné druhy kapustnice. Napríklad na Orave vám ponúknu takú bez kapusty. Teda ona sa tam varila, len ju tesne pred podávaním vybrali. Dostanete teda číru kyslú vodu, prinajlepšom s vareným zemiakom. Z osobných skúseností však dodám, že po takej silvestrovskej polnoci je vynikajúca. Skvelá poprávka. Vybratú kapustu dostanete tiež, ale ako prílohu k mäsu. Takže o nič neprídete. Naopak získate. Máte dvojchodové menu.

Takže priatelia, čitatelia restauracie.sme.sk. Pekné Vianočné sviatky s dobrou kapustnicou. Tou vašou, z vášho regiónu. Tá je vraj najlepšia.

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Bratislava baví Slovensko

Aj keby na vidieku nemali kalendár, vedeli by, že sa už zasa blížia voľby.

Dobré ráno

Dobré ráno: Záhadný vírus je nebezpečnejší, ako sme si mysleli

Nákaza sa posúva do ďalších krajín.

Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Smer sa oblúkom vracia k holým zadkom

Také politické prázdno naposledy ukázal v roku 2002.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

Pri ketodiéte sa vzdávate cukrov a ako hlavný zdroj energie slúži tuk.

Ako cez Vianoce nepribrať? Radia odborníčky na stravovanie

Veľký manuál, ako pristupovať k jedlu.

Dezerty pre zaneprázdnených, ktoré pripravíte do pol hodiny

Potrebujete rýchly sladký výtvor? Tu sú tipy.

Jednoduché Raffaello guľky
Ľadová čokoláda