Najlepšia kapustnica? No predsa tá naša (vaša)

Štedrovečerným jedlom číslo jedna na Slovensku je nepochybne kapustnica. Tu ale tvrdenia končia. Ak by sme sa spýtali na najlepší recept, boli by sme rýchlo v koncoch. Je predsa jasné, že najlepšia kapustnica sa varí tam u nás (u vás). Kde teda? Nuž, podľ

a toho kto odkiaľ pochádza.

Nie je to len na Slovensku. Keď sa opýtate trebárs v Argentíne na recept na najlepšieho chimichuri, teda omáčky (pasty), ktorá nikdy nesmie chýbať na stole najmä keď sa podáva grilované mäso, dostanete stovky odpovedí. Každý kuchár, každá gazdinka má svoj, často tajný recept. A to isté zistíte v Poľsku v prípade máčanky či v Taliansku v prípade pizzy. A mohli by sme pokračovať.

Pár dní odstáta

Tak ako je to s našou tradičnou slovenskou kapustnicou, ktorá sa zvyčajne nechýba ani na rôznych predvianočných večierkoch? Miro Veselý, autor knihy Zábavné recepty na varenie hovorí, že hustá kapustnica sa dá uvariť celkom hravo a dokáže to aj ten, kto variť nevie. Problém však zvyčajne nastáva po uvarení. Prvá kapustnica je totiž najlepšia, hlavne ak máme hlad a dávno sme ju nevarili či nejedli. Ale súčasne platí, že ešte najlepšia je odstáta. A to najmenej jeden-dva dni. Niektorí dokonca odporúčajú ju pár krát ju aj ohriať, lebo vtedy sa chute ešte viac spoja. Trochu s tým majú problém reštaurácie, kde by sa jedlá mali skladovať iba v dĺžke, ako ju stanovuje norma HCCP. Nuž, ale čo sa už len môže norma miešať do tohto obľúbeného celonárodného slovenského jedla?!

Klobása a iné

Bratislavčania zvyčajne chodili kupovať základnú surovinu na kapustnicu, teda kyslú kapustu, na trh od tetiek Záhoračiek. Na Záhorí sa totiž kapuste dodnes dobre darí a vedia ju tam aj kvalitne prekvášať. Supermarkety však už dobehli i predbehli Záhorákov a aj tam sa dá kúpiť výborná kyslá kapusta.

Ťažšie je to s výberom ďalších surovín. Určite nesmie chýbať údená klobása. Výnimkou je tzv. biela kapustnica, ktorú mávajú na štedrovečernom stole v prísne katolíckych rodinách. Na Slovensku je však toľko druhov klobás ako spomínanej kapustnice. A či tam byť aj mäso bravčové údené či neúdené, zemiaky, sušené slivky či jabĺčka, kyslá smotana, zápražka či zátrepka, alebo bobkový list? Je to na nápaditosti a skúsenosti kuchára či kuchárky a spomínaných tradíciách dodržiavaných v danej rodine či regióne. V slovenskej kapustnici by však nikdy nemali chýbať huby.

Môže aj byť aj bez kapusty

A to ešte existujú aj úsporné druhy kapustnice. Napríklad na Orave vám ponúknu takú bez kapusty. Teda ona sa tam varila, len ju tesne pred podávaním vybrali. Dostanete teda číru kyslú vodu, prinajlepšom s vareným zemiakom. Z osobných skúseností však dodám, že po takej silvestrovskej polnoci je vynikajúca. Skvelá poprávka. Vybratú kapustu dostanete tiež, ale ako prílohu k mäsu. Takže o nič neprídete. Naopak získate. Máte dvojchodové menu.

Takže priatelia, čitatelia restauracie.sme.sk. Pekné Vianočné sviatky s dobrou kapustnicou. Tou vašou, z vášho regiónu. Tá je vraj najlepšia.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický. Je to prosto chlap

Češka Markéta Navrátilová bola dlhé roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour de France z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

AUTO

V garáži opatruje rodinné dedičstvo: Škodu 120 GLS

Najdrahšia verzia škodovky mala ako jediná olejový chladič.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.