V zime zahreje grog, hriatô i Blue Blazer

Kto brázdil rakúskymi kopcami, nezabudne na silný jäggertea. V zimnom Nemecku sa zase radi zohrievajú národným eierpunschom. Talianske Alpy voňajú po grogu z grappy, Švédi milujú svoj glögg.

Kto brázdil rakúskymi kopcami, nezabudne na silný jäggertea. V zimnom Nemecku sa zase radi zohrievajú národným eierpunschom. Talianske Alpy voňajú po grogu z grappy, Švédi milujú svoj glögg.

Kedysi vraj bolo terno stať sa námorníkom. Obavu z morskej nemoci a búrok mal vyvážiť denný prídel rumu. Ale anglický admirál Vernon – asi vedel prečo - vyslovil k nemu príkaz: môže sa podávať iba zriedený horúcou vodou. Nosieval plášť z grogrenovej látky, nuž ho posádka lode familiárne prezývala generál Grog.

A tak sa zrodil nápoj, ktorý dnes pije celý svet. Nesmie v ňom chýbať rum alebo iná liehovina – napríklad, koňak, whisky, vodka či arak - k tomu cukor alebo med a horúca voda. Ďalšiemu dochucovaniu sa medze nekladú; do grogu naleje barman aj víno, citrónovú šťavu, čaj, škoricu či klinčeky.

Pritom ho zväzuje len jedno pravidlo – výsledkom musí byť silný alkoholický nápoj, v ktorom sa jeden diel liehoviny snúbi približne s tromi dielmi nealkoholickej tekutiny. Vyjadrenie „som groggy“ je však od grogu ďaleko; prišlo k nám z pästiarskeho športu.

Punč znamená menej alkoholu

Ak by bolo liehoviny menej, tak sa už blížime k inému teplému nápoju - punču. Tento slabší (pokiaľ ide o obsah alkoholu) drink sa do európskych končín dostal v 17. storočí. Podľa pôvodného hindustánskeho názvu „panša“ obsahuje päť zložiek – liehovinu, kyselinu, sladinu, koreninu a vodu. Tú prvú a najdôležitejšiu surovinu zastupujú tie isté liehoviny ako v grogu, teda rum, koňak, vodka, gin alebo arak. Recepty sa menia z krajiny do krajiny a takisto sa menili aj v priebehu storočí. Na rozdiel od grogu sa však punč pripravuje aj z bieleho alebo červeného vína, s ovocnými šťavami a sirupmi, ba dokonca aj s ušľahanými vajcami. Podľa jazykovedcov nemá slovíčko pančovať s punčom nič spoločné; dostalo sa k nám z nemčiny, kde panschem znamená riedenie.

Slovenská špecialita - hriatô

Na Slovensku sa tiež pripravuje špecialita, ktorú cudzinec inde nenájde. Na prehriaty med sa naleje rozohriata husacia masť, prileje pálenka a prisypú oškvarky. Tak vzniká stredoslovenské hriate alebo írečitejšie hriatô. V sliezskych oblastiach Moravy ho volajú vařonka. Tohto silného a ťažkého nápoja sa spravidla nedá vypiť viac než za kalíšok. Pri grogu alebo punči sa však zvyčajne počíta s 0,25 – litrovou porciou.

Zimné nápoje v novom šate

Aj slovenskí barmani sa usilujú o nové podoby zimných nápojov. Napríklad do kalíška s pálenkou vkladajú ovocie a servírujú nad čajovou sviečkou – plamienok vôňu ovocia pomaly a dobre uvoľňuje. Klasické hriatô dopĺňajú o citrónovú kôru, škoricu, klinčeky a ďalšie koreniny.

Mixológ hotela Sheraton v Bratislave Mirko Jurkovič pripravuje hosťom ešte iný drink: „Varené víno alebo iné teplé nápoje potrebujú dochutenie. Ale ak použijeme whisky intenzívnej chuti, tak už vlastne nemusíme dodať nič.“ Upozorňuje však, že s týmto typom liehoviny treba pracovať ako v laboratóriu, predovšetkým pokiaľ ide o teplotu servírovania. Niektoré potrebujú nižšie teploty, iné ľad, vymrazený pohár alebo dodatočnú kvapku vody. „Na teplé nápoje používam intenzívnu sladovú jednodruhovú Glenmorangie Lasanta, ktorá dva roky po desaťročnom zrení čakala v sude po sherry oloroso.“

Koniec koncov takto to videl aj otec mixológie Jerry Thomas, keď okolo roku 1850 namiešal svoj horiaci Blue Blazer – zo sladovej whisky, vody, medu a citrónovej kôry.

Hriechy vareného vína

Stredoeurópania v zime radi pijú aj varené víno s klinčekmi a škoricou. Hosť mnohých slovenských reštaurácií, bufetov a stánkov na Vianočných trhoch však, žiaľ, ani pri tých drahších nemá istotu, či dostáva dobrú kvalitu, dostatok vína v nápoji a či ho pripravovali poctivo alebo len narýchlo z kadejakých zmesi. Na tie sú špecialisti predovšetkým Česi. Pod názvom „svařák“ tam vyrábajú vrecúška na spôsob čaju alebo koreniace zmesi. Priemyslový patent nedávno získala technológia, vďaka ktorej vyrobili nealkoholický instantný „svařák“ s názvom Horký Francouz. Zmrazením sa suší zmes dealkoholizovaného vína a červeného hrozna z oblasti Bordeaux a obsahuje aj flavonoidy (vyznačujú priaznivým účinkom na organizmus). Okrem klasiky sa objavili už aj varianty s príchuťou hrušky, sliviek alebo brusníc.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

DOMOV

Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.