V zime zahreje grog, hriatô i Blue Blazer

Kto brázdil rakúskymi kopcami, nezabudne na silný jäggertea. V zimnom Nemecku sa zase radi zohrievajú národným eierpunschom. Talianske Alpy voňajú po grogu z grappy, Švédi milujú svoj glögg.

Kto brázdil rakúskymi kopcami, nezabudne na silný jäggertea. V zimnom Nemecku sa zase radi zohrievajú národným eierpunschom. Talianske Alpy voňajú po grogu z grappy, Švédi milujú svoj glögg.

Kedysi vraj bolo terno stať sa námorníkom. Obavu z morskej nemoci a búrok mal vyvážiť denný prídel rumu. Ale anglický admirál Vernon – asi vedel prečo - vyslovil k nemu príkaz: môže sa podávať iba zriedený horúcou vodou. Nosieval plášť z grogrenovej látky, nuž ho posádka lode familiárne prezývala generál Grog.

A tak sa zrodil nápoj, ktorý dnes pije celý svet. Nesmie v ňom chýbať rum alebo iná liehovina – napríklad, koňak, whisky, vodka či arak - k tomu cukor alebo med a horúca voda. Ďalšiemu dochucovaniu sa medze nekladú; do grogu naleje barman aj víno, citrónovú šťavu, čaj, škoricu či klinčeky.

Pritom ho zväzuje len jedno pravidlo – výsledkom musí byť silný alkoholický nápoj, v ktorom sa jeden diel liehoviny snúbi približne s tromi dielmi nealkoholickej tekutiny. Vyjadrenie „som groggy“ je však od grogu ďaleko; prišlo k nám z pästiarskeho športu.

Punč znamená menej alkoholu

Ak by bolo liehoviny menej, tak sa už blížime k inému teplému nápoju - punču. Tento slabší (pokiaľ ide o obsah alkoholu) drink sa do európskych končín dostal v 17. storočí. Podľa pôvodného hindustánskeho názvu „panša“ obsahuje päť zložiek – liehovinu, kyselinu, sladinu, koreninu a vodu. Tú prvú a najdôležitejšiu surovinu zastupujú tie isté liehoviny ako v grogu, teda rum, koňak, vodka, gin alebo arak. Recepty sa menia z krajiny do krajiny a takisto sa menili aj v priebehu storočí. Na rozdiel od grogu sa však punč pripravuje aj z bieleho alebo červeného vína, s ovocnými šťavami a sirupmi, ba dokonca aj s ušľahanými vajcami. Podľa jazykovedcov nemá slovíčko pančovať s punčom nič spoločné; dostalo sa k nám z nemčiny, kde panschem znamená riedenie.

Slovenská špecialita - hriatô

Na Slovensku sa tiež pripravuje špecialita, ktorú cudzinec inde nenájde. Na prehriaty med sa naleje rozohriata husacia masť, prileje pálenka a prisypú oškvarky. Tak vzniká stredoslovenské hriate alebo írečitejšie hriatô. V sliezskych oblastiach Moravy ho volajú vařonka. Tohto silného a ťažkého nápoja sa spravidla nedá vypiť viac než za kalíšok. Pri grogu alebo punči sa však zvyčajne počíta s 0,25 – litrovou porciou.

Zimné nápoje v novom šate

Aj slovenskí barmani sa usilujú o nové podoby zimných nápojov. Napríklad do kalíška s pálenkou vkladajú ovocie a servírujú nad čajovou sviečkou – plamienok vôňu ovocia pomaly a dobre uvoľňuje. Klasické hriatô dopĺňajú o citrónovú kôru, škoricu, klinčeky a ďalšie koreniny.

Mixológ hotela Sheraton v Bratislave Mirko Jurkovič pripravuje hosťom ešte iný drink: „Varené víno alebo iné teplé nápoje potrebujú dochutenie. Ale ak použijeme whisky intenzívnej chuti, tak už vlastne nemusíme dodať nič.“ Upozorňuje však, že s týmto typom liehoviny treba pracovať ako v laboratóriu, predovšetkým pokiaľ ide o teplotu servírovania. Niektoré potrebujú nižšie teploty, iné ľad, vymrazený pohár alebo dodatočnú kvapku vody. „Na teplé nápoje používam intenzívnu sladovú jednodruhovú Glenmorangie Lasanta, ktorá dva roky po desaťročnom zrení čakala v sude po sherry oloroso.“

Koniec koncov takto to videl aj otec mixológie Jerry Thomas, keď okolo roku 1850 namiešal svoj horiaci Blue Blazer – zo sladovej whisky, vody, medu a citrónovej kôry.

Hriechy vareného vína

Stredoeurópania v zime radi pijú aj varené víno s klinčekmi a škoricou. Hosť mnohých slovenských reštaurácií, bufetov a stánkov na Vianočných trhoch však, žiaľ, ani pri tých drahších nemá istotu, či dostáva dobrú kvalitu, dostatok vína v nápoji a či ho pripravovali poctivo alebo len narýchlo z kadejakých zmesi. Na tie sú špecialisti predovšetkým Česi. Pod názvom „svařák“ tam vyrábajú vrecúška na spôsob čaju alebo koreniace zmesi. Priemyslový patent nedávno získala technológia, vďaka ktorej vyrobili nealkoholický instantný „svařák“ s názvom Horký Francouz. Zmrazením sa suší zmes dealkoholizovaného vína a červeného hrozna z oblasti Bordeaux a obsahuje aj flavonoidy (vyznačujú priaznivým účinkom na organizmus). Okrem klasiky sa objavili už aj varianty s príchuťou hrušky, sliviek alebo brusníc.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Ondreja Podstupku

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.