Kôň na tanieri je pre mnohých veľká pochúťka

Okoštovali ste už sushi z konského mäsa? Podávajú ho v istej tokijskej reštaurácii. Mäso je bez tepelnej úpravy, teda surové, tak ako je to v prípade sushi zvykom.

Bravčovina aj hovädzina je totiž ťažká na žalúdok, surový koník na tanieri však chutí a má na Ďalekom východe úspech. Japonci však nevymysleli nič nové pod slnkom. Konské mäso tradične a dodnes preferuje aj národná slovinská kuchyňa, v Prahe možno jedinečný guláš z koníka okoštovať v reštaurácii Mount Steak. Pod názvom Divoký mustang tam ponúkajú aj steak z konskej sviečkovice.

Bohaté na proteíny

Úsmevné poznámky o tom, že ak si koník na pretekoch zlomí nohu, pôjde na párky, nie sú len tak do vetra. Kedysi sa aj na Slovensku vo vybraných mäsiarstvach predávali párky a špeciálna konská saláma.

Historicky kôň slúžil ako dopravný prostriedok počas mierových období i v čase vojnových konfliktov. Kone po nešťastnej udalosti ľudia utratili a následne konzumovali. Mnohým tak konské mäso bohaté na proteíny najmä v čase vojny zachránilo život.

Na pohľad je konské mäso tmavočervené, tuhé a vláknité. Pretože má vyšší obsah glykogénu, jeho chuť je sladšia ako chuť bravčového alebo hovädzieho mäsa. Najlepšie konské mäso je z dvojročných žriebät.

Afrodizaikum a mužská sila

Podľa mnohých labužníkov, testés koňa vypražené alebo restované na cibuľke, podobne ako býčie testés pozitívne pôsobia na mužskú potenciu a aj ako afrodiziakum. V jazdeckých kluboch sa počas kastrovania zdatných jedincov rozvíjajú široké diskusie o tom, kto si túto lahôdku odnesie domov. Záujem je však aj o konskú sviečkovicu a roštenku. Vzhľadom na zdražovanie a fakt, že konské mäso má málo tuku a mnoho proteínov, je zdravou alternatívou k hovädziemu alebo bravčovému mäsu.

Aké najlepšie?

V súčasnosti možno na Slovensku konské mäso kúpiť najmä v Metre a cez internet. Dá sa z neho zhotoviť maďarská konská saláma alebo aj kozácka saláma. Odborníci vedia, že sa pridáva do klasickej maďarskej salámy.

Konské mäso sa k nám aj priváža za celkom osobitých podmienok z Argentíny, Brazílie a z Mexika a labužníci si ho pochvaľujú pripravené so zeleninou na víne. Najlepšie je však upravené ako steak.

Od 18. storočia do súčasnosti ho najviac konzumujú vo Francúzsku a v Taliansku, kde z neho dokonca vyrábajú istý druh mortadelly. Veľký dopyt po konskom mäse v Taliansku mal v minulosti zničujúci vplyv na chovy koní v Grécku ale v iných balkánskych krajinách. Ochrancovia zvierat preto dlhodobo zvonia na poplach. Tisíce koníkov sa totiž za príšerných podmienok prepravuje z jednej strany európskeho kontinentu na druhý a o ich tragických koncoch má Sloboda zvierat bohatú fotodokumentáciu.

Vedeli ste že:

  • Konské mäso má tmavočervenú farbu, je tuhšie a vláknité.

  • Pretože má vyšší obsah glykogénu, jeho chuť je sladšia ako chuť bravčového alebo hovädzieho mäsa.

  • Najlepšie konské mäso je z dvojročných žriebät.

  • Má málo tuku a mnoho proteínov, a tak je zdravou alternatívou k iným druhom mäsa.

  • Poľsko exportuje ročne 10 tisíc ton konského mäsa a za jeho kilogram sa dá kúpiť poldruha kilogramu bravčoviny.

  • V Mongolsku pomáhala koňacina ľuďom prekonávať nebezpečný chrípkový vírus.

Diétna lahôdka a obchod

Na Slovensku vedeli v mnohých reštauráciách pripravovať z točenej konskej salámy jedinečný guláš. Diétne kvality tohto mäsa najviac oceňujú na Gemeri, z európskych krajín ho za lahôdku považujú v Belgicku, Švajčiarsku i Nemecku.

Na Sibíri je mäso z jakutského koňa súčasťou miestnych jedálnych lístkov. Koňacina má menej toxínov ako mäso zo zvierat, ktoré sú na mäso chované. Konské mäso je vhodné pre chorých ľudí trpiacich na alergie, problémy s pokožkou a civilizačné choroby.

V roku 2009 v Mongolsku stúpla jeho cena, pretože konzumácia koňaciny pomáhala ľuďom prekonávať nebezpečný chrípkový vírus. V Poľsku ročne porazia okolo 80 tisíc koní a exportujú 10 tisíc ton konského mäsa, čím získavajú 60 miliónov dolárov. Za kilo konského mäsa možno v Poľsku kúpiť jeden a pol kilogramu bravčoviny.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.