SME
Streda, 27. máj, 2020 | Meniny má IvetaKrížovkyKrížovky

Kôň na tanieri je pre mnohých veľká pochúťka

Okoštovali ste už sushi z konského mäsa? Podávajú ho v istej tokijskej reštaurácii. Mäso je bez tepelnej úpravy, teda surové, tak ako je to v prípade sushi zvykom.

Bravčovina aj hovädzina je totiž ťažká na žalúdok, surový koník na tanieri však chutí a má na Ďalekom východe úspech. Japonci však nevymysleli nič nové pod slnkom. Konské mäso tradične a dodnes preferuje aj národná slovinská kuchyňa, v Prahe možno jedinečný guláš z koníka okoštovať v reštaurácii Mount Steak. Pod názvom Divoký mustang tam ponúkajú aj steak z konskej sviečkovice.

Bohaté na proteíny

Úsmevné poznámky o tom, že ak si koník na pretekoch zlomí nohu, pôjde na párky, nie sú len tak do vetra. Kedysi sa aj na Slovensku vo vybraných mäsiarstvach predávali párky a špeciálna konská saláma.

Skryť Vypnúť reklamu

Historicky kôň slúžil ako dopravný prostriedok počas mierových období i v čase vojnových konfliktov. Kone po nešťastnej udalosti ľudia utratili a následne konzumovali. Mnohým tak konské mäso bohaté na proteíny najmä v čase vojny zachránilo život.

Na pohľad je konské mäso tmavočervené, tuhé a vláknité. Pretože má vyšší obsah glykogénu, jeho chuť je sladšia ako chuť bravčového alebo hovädzieho mäsa. Najlepšie konské mäso je z dvojročných žriebät.

Afrodizaikum a mužská sila

Podľa mnohých labužníkov, testés koňa vypražené alebo restované na cibuľke, podobne ako býčie testés pozitívne pôsobia na mužskú potenciu a aj ako afrodiziakum. V jazdeckých kluboch sa počas kastrovania zdatných jedincov rozvíjajú široké diskusie o tom, kto si túto lahôdku odnesie domov. Záujem je však aj o konskú sviečkovicu a roštenku. Vzhľadom na zdražovanie a fakt, že konské mäso má málo tuku a mnoho proteínov, je zdravou alternatívou k hovädziemu alebo bravčovému mäsu.

Skryť Vypnúť reklamu

Aké najlepšie?

V súčasnosti možno na Slovensku konské mäso kúpiť najmä v Metre a cez internet. Dá sa z neho zhotoviť maďarská konská saláma alebo aj kozácka saláma. Odborníci vedia, že sa pridáva do klasickej maďarskej salámy.

Konské mäso sa k nám aj priváža za celkom osobitých podmienok z Argentíny, Brazílie a z Mexika a labužníci si ho pochvaľujú pripravené so zeleninou na víne. Najlepšie je však upravené ako steak.

Od 18. storočia do súčasnosti ho najviac konzumujú vo Francúzsku a v Taliansku, kde z neho dokonca vyrábajú istý druh mortadelly. Veľký dopyt po konskom mäse v Taliansku mal v minulosti zničujúci vplyv na chovy koní v Grécku ale v iných balkánskych krajinách. Ochrancovia zvierat preto dlhodobo zvonia na poplach. Tisíce koníkov sa totiž za príšerných podmienok prepravuje z jednej strany európskeho kontinentu na druhý a o ich tragických koncoch má Sloboda zvierat bohatú fotodokumentáciu.

Skryť Vypnúť reklamu

Vedeli ste že:

  • Konské mäso má tmavočervenú farbu, je tuhšie a vláknité.

  • Pretože má vyšší obsah glykogénu, jeho chuť je sladšia ako chuť bravčového alebo hovädzieho mäsa.

  • Najlepšie konské mäso je z dvojročných žriebät.

  • Má málo tuku a mnoho proteínov, a tak je zdravou alternatívou k iným druhom mäsa.

  • Poľsko exportuje ročne 10 tisíc ton konského mäsa a za jeho kilogram sa dá kúpiť poldruha kilogramu bravčoviny.

  • V Mongolsku pomáhala koňacina ľuďom prekonávať nebezpečný chrípkový vírus.

Diétna lahôdka a obchod

Na Slovensku vedeli v mnohých reštauráciách pripravovať z točenej konskej salámy jedinečný guláš. Diétne kvality tohto mäsa najviac oceňujú na Gemeri, z európskych krajín ho za lahôdku považujú v Belgicku, Švajčiarsku i Nemecku.

Skryť Vypnúť reklamu

Na Sibíri je mäso z jakutského koňa súčasťou miestnych jedálnych lístkov. Koňacina má menej toxínov ako mäso zo zvierat, ktoré sú na mäso chované. Konské mäso je vhodné pre chorých ľudí trpiacich na alergie, problémy s pokožkou a civilizačné choroby.

V roku 2009 v Mongolsku stúpla jeho cena, pretože konzumácia koňaciny pomáhala ľuďom prekonávať nebezpečný chrípkový vírus. V Poľsku ročne porazia okolo 80 tisíc koní a exportujú 10 tisíc ton konského mäsa, čím získavajú 60 miliónov dolárov. Za kilo konského mäsa možno v Poľsku kúpiť jeden a pol kilogramu bravčoviny.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Exminister Robert Kaliňák.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dnes nás čaká revolúcia v dobýjaní vesmíru

Práve odštartovali nové vesmírne preteky.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Petra Schutza

Pellegrini je na križovatke

Buď má Pellegrini pomery za a proti spočítané, ale je rozhodnutý spáliť za sebou mosty.

Peter Schutz
Členovia misie Demo-2 Robert Behnken (vľavo) a Douglas Hurleys pri prípravách na stredajší let. Budú prví astronauti, ktorí poletia v komerčnej vesmírnej lodi.