Mortadela je najpopulárnejšou talianskou salámou

Prečo nádherná Sophia Loren tak náruživo bojovala za svoj zásnubný darček v úsmevnom filme Mortadella? A prečo bývalého premiéra Talianska Romana Prodiho prezývali mortadela?

Nuž treba povedať, že to nebola urážka, ale kompliment. Lebo táto ružová, voňavá saláma s typickými bielymi štvorčekmi tuku v reze, ktorej môže konkurovať v Taliansku vari iba sušená šunka proscciutto, je najpreferovanejšou lahôdkou v tejto krajine. Jej ročná produkcia sa pohybuje okolo dvoch milión ton a je súčasne najpredávanejším talianskym mäsovým výrobkom v zahraničí. V ostatnom čase nechýba ani na pultoch slovenských mäsiarstiev či tanieroch slovenských reštaurácií.

Pochúťka z Bologne

Originálna mortadela, ktorej rodokmeň je vskutku obdivuhodný, pochádza z Bologne. Práve tam bol v minulosti ešte za čias cisára Augustiána veľmi rozšírený chov prasiat. Podľa archeologických nálezov z miestneho historického múzea sa možno dozvedieť, že okrem chovateľstva sa v tých končinách zaoberali so spracovaním bravčového mäsa.

Názory na vznik názvu známej pochúťky sa rôznia: niektoré pramene hovoria o myrte, ktorou kedysi klobásu korenili, iní zasa o koreninách z východu. Vďaka bolonským mäsiarom sa mortadela stala už v 13. storočí miestnou špecialitou, ktorej receptúru i spôsob výroby tajili.

Po jej tajomstve pátrali mnohí, napríklad, dominikánsky mních Jean Babtiste Labat, ktorý o mortadele publikoval v Amsterdame štúdiu už začiatkom osemnásteho storočia. Píše v nej o tom, že mäso pochádza z divokých prasiat, zjemňuje ho však hovädzina a teľacina. Iné teórie však tvrdia, že výnimočnú chuť získava táto ružová saláma z práve narodených oslíkov. Keby to však bola pravda, dnes by v Taliansku už nežil ani jediný somár.

Pre bohatých aj chudobných

Dobové pramene prezrádzajú, že v roku 1666 vyrobili 724 libier tejto salámy. V tom čase bola trikrát drahšia ako šunka a putovala na panské stoly do Francúzska a Nemecka. Jej chuť kedysi bola veľmi silnou kombináciou sladkého a slaného, nesmela v nej chýbať škorica, klinčeky ani muškátový oriešok. Podľa nariadenia Európskeho spoločenstva z roku 1992 pochádza mortadela so značkou kvality iba z mesta Bologna, kde jej výroba sa stáročiami stala dokonale prepracovanou.

Každý svoju

Mortadella di Bologna – teda tú najpravejšiu taliansku salámu vyrábajú výhradne z bravčového pliecka, ktoré je kombinované so šunkou a bravčovým bôčikom. Je bohatá na pigmenty a má znížený obsah vody. V tvare kociek sa do zmesi vkladá tridsať percent tuku, samozrejme nechýba soľ, celé aj mleté korenie. Ak sa však mortadela vyrába v Modene, pridáva sa do nej cesnak, klinčeky, koriander, škorica, víno a pistácie. Každý jej výrobca ju v Taliansku ochucuje podľa svojich predstáv. Inak je to v regiónoch Emília a Ferrara, odlišne v Toskánsku, Benátsku či v Trente a Piemonte. Všade je táto saláma osobitá, má trocha odlišnú chuť – vždy však aromatickú bez stopy dymu. V Ríme dokonca môžete dostať aj špecialitu nazývanú mortazza. Ide o čerstvú pizzu, ktorá je s plnkou z mortadely a chutí aj najväčším labužníkom.

Čím ju zapiť?

Jej chuť sa zvýrazní so šumivým vínom ale dobré je k nej zapíjať Lambrusco, alebo vína značiek Bonarda a Barbera. Ich obsah alkoholu je jemný a slúžia na vyrovnanie korenia a prírodných olejov, ktoré mortadela obsahuje.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.