Mortadela je najpopulárnejšou talianskou salámou

Prečo nádherná Sophia Loren tak náruživo bojovala za svoj zásnubný darček v úsmevnom filme Mortadella? A prečo bývalého premiéra Talianska Romana Prodiho prezývali mortadela?

Nuž treba povedať, že to nebola urážka, ale kompliment. Lebo táto ružová, voňavá saláma s typickými bielymi štvorčekmi tuku v reze, ktorej môže konkurovať v Taliansku vari iba sušená šunka proscciutto, je najpreferovanejšou lahôdkou v tejto krajine. Jej ročná produkcia sa pohybuje okolo dvoch milión ton a je súčasne najpredávanejším talianskym mäsovým výrobkom v zahraničí. V ostatnom čase nechýba ani na pultoch slovenských mäsiarstiev či tanieroch slovenských reštaurácií.

Pochúťka z Bologne

Originálna mortadela, ktorej rodokmeň je vskutku obdivuhodný, pochádza z Bologne. Práve tam bol v minulosti ešte za čias cisára Augustiána veľmi rozšírený chov prasiat. Podľa archeologických nálezov z miestneho historického múzea sa možno dozvedieť, že okrem chovateľstva sa v tých končinách zaoberali so spracovaním bravčového mäsa.

Názory na vznik názvu známej pochúťky sa rôznia: niektoré pramene hovoria o myrte, ktorou kedysi klobásu korenili, iní zasa o koreninách z východu. Vďaka bolonským mäsiarom sa mortadela stala už v 13. storočí miestnou špecialitou, ktorej receptúru i spôsob výroby tajili.

Po jej tajomstve pátrali mnohí, napríklad, dominikánsky mních Jean Babtiste Labat, ktorý o mortadele publikoval v Amsterdame štúdiu už začiatkom osemnásteho storočia. Píše v nej o tom, že mäso pochádza z divokých prasiat, zjemňuje ho však hovädzina a teľacina. Iné teórie však tvrdia, že výnimočnú chuť získava táto ružová saláma z práve narodených oslíkov. Keby to však bola pravda, dnes by v Taliansku už nežil ani jediný somár.

Pre bohatých aj chudobných

Dobové pramene prezrádzajú, že v roku 1666 vyrobili 724 libier tejto salámy. V tom čase bola trikrát drahšia ako šunka a putovala na panské stoly do Francúzska a Nemecka. Jej chuť kedysi bola veľmi silnou kombináciou sladkého a slaného, nesmela v nej chýbať škorica, klinčeky ani muškátový oriešok. Podľa nariadenia Európskeho spoločenstva z roku 1992 pochádza mortadela so značkou kvality iba z mesta Bologna, kde jej výroba sa stáročiami stala dokonale prepracovanou.

Každý svoju

Mortadella di Bologna – teda tú najpravejšiu taliansku salámu vyrábajú výhradne z bravčového pliecka, ktoré je kombinované so šunkou a bravčovým bôčikom. Je bohatá na pigmenty a má znížený obsah vody. V tvare kociek sa do zmesi vkladá tridsať percent tuku, samozrejme nechýba soľ, celé aj mleté korenie. Ak sa však mortadela vyrába v Modene, pridáva sa do nej cesnak, klinčeky, koriander, škorica, víno a pistácie. Každý jej výrobca ju v Taliansku ochucuje podľa svojich predstáv. Inak je to v regiónoch Emília a Ferrara, odlišne v Toskánsku, Benátsku či v Trente a Piemonte. Všade je táto saláma osobitá, má trocha odlišnú chuť – vždy však aromatickú bez stopy dymu. V Ríme dokonca môžete dostať aj špecialitu nazývanú mortazza. Ide o čerstvú pizzu, ktorá je s plnkou z mortadely a chutí aj najväčším labužníkom.

Čím ju zapiť?

Jej chuť sa zvýrazní so šumivým vínom ale dobré je k nej zapíjať Lambrusco, alebo vína značiek Bonarda a Barbera. Ich obsah alkoholu je jemný a slúžia na vyrovnanie korenia a prírodných olejov, ktoré mortadela obsahuje.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

EKONOMIKA

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Lieková agentúra v Bratislave nebude.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.