Mortadela je najpopulárnejšou talianskou salámou

Prečo nádherná Sophia Loren tak náruživo bojovala za svoj zásnubný darček v úsmevnom filme Mortadella? A prečo bývalého premiéra Talianska Romana Prodiho prezývali mortadela?

Nuž treba povedať, že to nebola urážka, ale kompliment. Lebo táto ružová, voňavá saláma s typickými bielymi štvorčekmi tuku v reze, ktorej môže konkurovať v Taliansku vari iba sušená šunka proscciutto, je najpreferovanejšou lahôdkou v tejto krajine. Jej ročná produkcia sa pohybuje okolo dvoch milión ton a je súčasne najpredávanejším talianskym mäsovým výrobkom v zahraničí. V ostatnom čase nechýba ani na pultoch slovenských mäsiarstiev či tanieroch slovenských reštaurácií.

Pochúťka z Bologne

Originálna mortadela, ktorej rodokmeň je vskutku obdivuhodný, pochádza z Bologne. Práve tam bol v minulosti ešte za čias cisára Augustiána veľmi rozšírený chov prasiat. Podľa archeologických nálezov z miestneho historického múzea sa možno dozvedieť, že okrem chovateľstva sa v tých končinách zaoberali so spracovaním bravčového mäsa.

Názory na vznik názvu známej pochúťky sa rôznia: niektoré pramene hovoria o myrte, ktorou kedysi klobásu korenili, iní zasa o koreninách z východu. Vďaka bolonským mäsiarom sa mortadela stala už v 13. storočí miestnou špecialitou, ktorej receptúru i spôsob výroby tajili.

Po jej tajomstve pátrali mnohí, napríklad, dominikánsky mních Jean Babtiste Labat, ktorý o mortadele publikoval v Amsterdame štúdiu už začiatkom osemnásteho storočia. Píše v nej o tom, že mäso pochádza z divokých prasiat, zjemňuje ho však hovädzina a teľacina. Iné teórie však tvrdia, že výnimočnú chuť získava táto ružová saláma z práve narodených oslíkov. Keby to však bola pravda, dnes by v Taliansku už nežil ani jediný somár.

Pre bohatých aj chudobných

Dobové pramene prezrádzajú, že v roku 1666 vyrobili 724 libier tejto salámy. V tom čase bola trikrát drahšia ako šunka a putovala na panské stoly do Francúzska a Nemecka. Jej chuť kedysi bola veľmi silnou kombináciou sladkého a slaného, nesmela v nej chýbať škorica, klinčeky ani muškátový oriešok. Podľa nariadenia Európskeho spoločenstva z roku 1992 pochádza mortadela so značkou kvality iba z mesta Bologna, kde jej výroba sa stáročiami stala dokonale prepracovanou.

Každý svoju

Mortadella di Bologna – teda tú najpravejšiu taliansku salámu vyrábajú výhradne z bravčového pliecka, ktoré je kombinované so šunkou a bravčovým bôčikom. Je bohatá na pigmenty a má znížený obsah vody. V tvare kociek sa do zmesi vkladá tridsať percent tuku, samozrejme nechýba soľ, celé aj mleté korenie. Ak sa však mortadela vyrába v Modene, pridáva sa do nej cesnak, klinčeky, koriander, škorica, víno a pistácie. Každý jej výrobca ju v Taliansku ochucuje podľa svojich predstáv. Inak je to v regiónoch Emília a Ferrara, odlišne v Toskánsku, Benátsku či v Trente a Piemonte. Všade je táto saláma osobitá, má trocha odlišnú chuť – vždy však aromatickú bez stopy dymu. V Ríme dokonca môžete dostať aj špecialitu nazývanú mortazza. Ide o čerstvú pizzu, ktorá je s plnkou z mortadely a chutí aj najväčším labužníkom.

Čím ju zapiť?

Jej chuť sa zvýrazní so šumivým vínom ale dobré je k nej zapíjať Lambrusco, alebo vína značiek Bonarda a Barbera. Ich obsah alkoholu je jemný a slúžia na vyrovnanie korenia a prírodných olejov, ktoré mortadela obsahuje.

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Petra Schutza

Netrestať Saudov by bola ukážka dvojakého metra

Saudi vo veľmi nevhodnej chvíli prichádzajú – takpovediac – o poctivosť.

Autorská strana Michala Havrana

Páči sa ti na južnom Spiši, milá Lívia? (píše Michal Havran)

Je to možné, že sme niečo také dopustili?

DOMOV

Muž z identikitu zadržaný v kauze Kuciaka spáchal samovraždu

Mladík bol medzi zadržanými v Kolárove.

Neprehliadnite tiež

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.