Donovaly vymenili štamperlíky za vínové poháre

Traduje sa, že srdce stredného Slovenska sa vo víne nevyzná a pije ho, až keď dôjde iné. Prvý horský festival vína na Donovaloch však hosťom i domácim vyrazil z ruky štamperlíky.

Určite to bude aj tamojšími „drsnejšími“ podmienkami; kalíšok borovičky, slivovice či ražnej zohreje útroby viac než akékoľvek dobré, kvalitné víno. Aby však súčasné nápojové trendy, prajúce ľahšiemu pitiu, horské oblasti neobišli, o to sa postaral Wine Snow Donovaly 2011. „Niečo som sa toho vína v Rači napil. S dedom som si ho odmakal vo vinohrade i v pivnici. Chcel som radosť z vína preniesť aj sem na kopce,“ hovorí o zrode myšlienky Peter Straka, riaditeľ hotela Galileo na Donovaloch.

Sedemnásť vinárov rozmýšľalo marketingovo

Založili tam Združenie cestovného ruchu Donovaly, a tak neostal v príprave sám. Ako prvý sa pridal hotel Residence, potom Šport hotel, koliba Goral, koliba Dami sport a Stodola Apres Fun. V týchto šiestich prevádzkach sa napokon rozostavili stánky spoločností Elesko Modra, Villa Vino Rača, Fundus Regius Priekopa, Víno Masaryk Skalica, Karpatská Perla Šenkvice, tokajský J&J Ostrožovič, Hubert J.E Sereď, Food Farm Hlohovec,Víno Matyšák Modra, Pivnica Tibava, SVV Vinanza Vráble, Vinidi z Bábu, Šintavan Šintava, Vinárske závody Topolčianky, Žitavské Vinice z Úľan nad Žitavou, Natural Domin&Kušický z Veľkého Krtíša a za moravských vinárov Víno Hruška zo slováckej Blatničky. Rona Bratislava pomohla gastronomickým sklom, k vínu nechýbali ani syry, holandským dôstojne konkuroval prírodne zrejúci syr zo Slovenskej Lupče.

Hostia milujú vínnu turistiku

Samozrejme, najdôležitejším adresátom vínnej prehliadky bol hotelový hosť, chceli však zlákať aj domácich – vínnych turistov z Liptova a okolia Banskej Bystrice. Zdá sa, že plagáty, bilboardy i letáky padli na úrodnú pôdu a Stredoslováci radi vymenili liehoviny za noblesnejšie pitie. Kupovali si vínne pasy po 20 €, za ktoré mohli ochutnať dvadsať vzoriek. Išlo nielen o minuloročné moky, ale každý z vinárov priniesol už aj mladé víno. Hostia Wine Snow sa tak stali jednými z prvých koštovačov mladého vína, pretože vinársky zákon povoľuje fľašovať a predávať ho až o deň, dva neskôr. Na vlastnom jazyku tak pocítili, že pre mladé víno ide o najlepší ročník za posledných 15-20 rokov.

Pomyselné zlato pre rizling

Zlatým klincom sa stalo rozhodnutie degustačnej komisie pod vedením enológa Vladimíra Hronského, ktorá posúdila sto vzoriek v dvanástich kategóriách. Napokon za Víno kopca ´11 vyhlásila polosuchý Rizling Rýnsky 2009, bobuľový výber z Villy Vino Rača. Na druhom mieste sa umiestnilo biovíno Rulandské biele Bio 2009, výber z hrozna z vinárstva Natural Domin & Kušický a na treťom Cabernet Sauvignon barrique 2007, výber z hrozna panenskej úrody zo spoločnosti Fundus Regius Priekopa..

Štatistika po skončení akcie hovorí o tom, že vinári predali vyše 300 degustačných pasov, takže sa vypilo viac než 6000 vzoriek vína. „Hemžilo sa tu viac ľudí než v lyžiarskej sezóne,“ radoval sa Peter Straka.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čipový génius Rado Danilák: Viem, ako súperiť s Intelom

Počítačový výskumník a podnikateľ so slovenskými koreňmi vysvetľuje, ako sa môže presadiť malý hráč.

KOMENTÁRE

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

TECH

Historici sa mýlia, čiernu smrť roznieslo čosi iné

Nový výskum naznačuje, ako sa problém šíril.

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.