Donovaly vymenili štamperlíky za vínové poháre

Traduje sa, že srdce stredného Slovenska sa vo víne nevyzná a pije ho, až keď dôjde iné. Prvý horský festival vína na Donovaloch však hosťom i domácim vyrazil z ruky štamperlíky.

Určite to bude aj tamojšími „drsnejšími“ podmienkami; kalíšok borovičky, slivovice či ražnej zohreje útroby viac než akékoľvek dobré, kvalitné víno. Aby však súčasné nápojové trendy, prajúce ľahšiemu pitiu, horské oblasti neobišli, o to sa postaral Wine Snow Donovaly 2011. „Niečo som sa toho vína v Rači napil. S dedom som si ho odmakal vo vinohrade i v pivnici. Chcel som radosť z vína preniesť aj sem na kopce,“ hovorí o zrode myšlienky Peter Straka, riaditeľ hotela Galileo na Donovaloch.

Sedemnásť vinárov rozmýšľalo marketingovo

Založili tam Združenie cestovného ruchu Donovaly, a tak neostal v príprave sám. Ako prvý sa pridal hotel Residence, potom Šport hotel, koliba Goral, koliba Dami sport a Stodola Apres Fun. V týchto šiestich prevádzkach sa napokon rozostavili stánky spoločností Elesko Modra, Villa Vino Rača, Fundus Regius Priekopa, Víno Masaryk Skalica, Karpatská Perla Šenkvice, tokajský J&J Ostrožovič, Hubert J.E Sereď, Food Farm Hlohovec,Víno Matyšák Modra, Pivnica Tibava, SVV Vinanza Vráble, Vinidi z Bábu, Šintavan Šintava, Vinárske závody Topolčianky, Žitavské Vinice z Úľan nad Žitavou, Natural Domin&Kušický z Veľkého Krtíša a za moravských vinárov Víno Hruška zo slováckej Blatničky. Rona Bratislava pomohla gastronomickým sklom, k vínu nechýbali ani syry, holandským dôstojne konkuroval prírodne zrejúci syr zo Slovenskej Lupče.

Hostia milujú vínnu turistiku

Samozrejme, najdôležitejším adresátom vínnej prehliadky bol hotelový hosť, chceli však zlákať aj domácich – vínnych turistov z Liptova a okolia Banskej Bystrice. Zdá sa, že plagáty, bilboardy i letáky padli na úrodnú pôdu a Stredoslováci radi vymenili liehoviny za noblesnejšie pitie. Kupovali si vínne pasy po 20 €, za ktoré mohli ochutnať dvadsať vzoriek. Išlo nielen o minuloročné moky, ale každý z vinárov priniesol už aj mladé víno. Hostia Wine Snow sa tak stali jednými z prvých koštovačov mladého vína, pretože vinársky zákon povoľuje fľašovať a predávať ho až o deň, dva neskôr. Na vlastnom jazyku tak pocítili, že pre mladé víno ide o najlepší ročník za posledných 15-20 rokov.

Pomyselné zlato pre rizling

Zlatým klincom sa stalo rozhodnutie degustačnej komisie pod vedením enológa Vladimíra Hronského, ktorá posúdila sto vzoriek v dvanástich kategóriách. Napokon za Víno kopca ´11 vyhlásila polosuchý Rizling Rýnsky 2009, bobuľový výber z Villy Vino Rača. Na druhom mieste sa umiestnilo biovíno Rulandské biele Bio 2009, výber z hrozna z vinárstva Natural Domin & Kušický a na treťom Cabernet Sauvignon barrique 2007, výber z hrozna panenskej úrody zo spoločnosti Fundus Regius Priekopa..

Štatistika po skončení akcie hovorí o tom, že vinári predali vyše 300 degustačných pasov, takže sa vypilo viac než 6000 vzoriek vína. „Hemžilo sa tu viac ľudí než v lyžiarskej sezóne,“ radoval sa Peter Straka.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.

EKONOMIKA

Pozrite sa, koľko rokov pracovného života môžete ako Európan očakávať

Eurostat: Za 10 rokov stúpla dĺžka pracovného života v priemere o 1,8 roka.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.