Donovaly vymenili štamperlíky za vínové poháre

Traduje sa, že srdce stredného Slovenska sa vo víne nevyzná a pije ho, až keď dôjde iné. Prvý horský festival vína na Donovaloch však hosťom i domácim vyrazil z ruky štamperlíky.

Určite to bude aj tamojšími „drsnejšími“ podmienkami; kalíšok borovičky, slivovice či ražnej zohreje útroby viac než akékoľvek dobré, kvalitné víno. Aby však súčasné nápojové trendy, prajúce ľahšiemu pitiu, horské oblasti neobišli, o to sa postaral Wine Snow Donovaly 2011. „Niečo som sa toho vína v Rači napil. S dedom som si ho odmakal vo vinohrade i v pivnici. Chcel som radosť z vína preniesť aj sem na kopce,“ hovorí o zrode myšlienky Peter Straka, riaditeľ hotela Galileo na Donovaloch.

Sedemnásť vinárov rozmýšľalo marketingovo

Založili tam Združenie cestovného ruchu Donovaly, a tak neostal v príprave sám. Ako prvý sa pridal hotel Residence, potom Šport hotel, koliba Goral, koliba Dami sport a Stodola Apres Fun. V týchto šiestich prevádzkach sa napokon rozostavili stánky spoločností Elesko Modra, Villa Vino Rača, Fundus Regius Priekopa, Víno Masaryk Skalica, Karpatská Perla Šenkvice, tokajský J&J Ostrožovič, Hubert J.E Sereď, Food Farm Hlohovec,Víno Matyšák Modra, Pivnica Tibava, SVV Vinanza Vráble, Vinidi z Bábu, Šintavan Šintava, Vinárske závody Topolčianky, Žitavské Vinice z Úľan nad Žitavou, Natural Domin&Kušický z Veľkého Krtíša a za moravských vinárov Víno Hruška zo slováckej Blatničky. Rona Bratislava pomohla gastronomickým sklom, k vínu nechýbali ani syry, holandským dôstojne konkuroval prírodne zrejúci syr zo Slovenskej Lupče.

Hostia milujú vínnu turistiku

Samozrejme, najdôležitejším adresátom vínnej prehliadky bol hotelový hosť, chceli však zlákať aj domácich – vínnych turistov z Liptova a okolia Banskej Bystrice. Zdá sa, že plagáty, bilboardy i letáky padli na úrodnú pôdu a Stredoslováci radi vymenili liehoviny za noblesnejšie pitie. Kupovali si vínne pasy po 20 €, za ktoré mohli ochutnať dvadsať vzoriek. Išlo nielen o minuloročné moky, ale každý z vinárov priniesol už aj mladé víno. Hostia Wine Snow sa tak stali jednými z prvých koštovačov mladého vína, pretože vinársky zákon povoľuje fľašovať a predávať ho až o deň, dva neskôr. Na vlastnom jazyku tak pocítili, že pre mladé víno ide o najlepší ročník za posledných 15-20 rokov.

Pomyselné zlato pre rizling

Zlatým klincom sa stalo rozhodnutie degustačnej komisie pod vedením enológa Vladimíra Hronského, ktorá posúdila sto vzoriek v dvanástich kategóriách. Napokon za Víno kopca ´11 vyhlásila polosuchý Rizling Rýnsky 2009, bobuľový výber z Villy Vino Rača. Na druhom mieste sa umiestnilo biovíno Rulandské biele Bio 2009, výber z hrozna z vinárstva Natural Domin & Kušický a na treťom Cabernet Sauvignon barrique 2007, výber z hrozna panenskej úrody zo spoločnosti Fundus Regius Priekopa..

Štatistika po skončení akcie hovorí o tom, že vinári predali vyše 300 degustačných pasov, takže sa vypilo viac než 6000 vzoriek vína. „Hemžilo sa tu viac ľudí než v lyžiarskej sezóne,“ radoval sa Peter Straka.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.