Najlepšie víno podľa Wine Spectator pochádza z Kalifornie

Aj tohto roku vyhlásil prestížny americký magazín Wine Spectator stovku najlepších svetových vín. Kráľom vín sa tentokrát stalo kalifornské Kosta Browne, Pinot Noir Sonoma Coast, ročník 2009.

Aj druhá priečka sa ušla kalifornskému vínu – Hall Cabernet Sauvignon, ročník 2008 z údolia Napa Valley. Tretie miesto patrí francúzskemu bielemu Chenin blanc z údolia Loiry – Domaine Huët Vouvray Moelleux Clos du Bourg Première Trie 2009.

Očariť porotu

Rebríček najlepších vín, vytvára magazín Wine Spectatular od roku 1988. Jeho spolupracovníci ich vyberajú z toho, čo ochutnali za posledných dvanásť mesiacov, Tentokrát to bolo vyše 16 000 vzoriek, pričom do užšieho hodnotenia na slepo sa dostalo 5 400 vzoriek. V tohtoročnej stovke sa nakoniec ocitli vína z 12 krajín, ktorých priemerná cena na americkom trhu je od 44 do 48 dolárov.

Jednotlivé vína získavali body na základe štyroch kritérií: kvality, hodnoty ( berúc do úvahy cenu vína), dostupnosti na trhu a dôležitým kritériom je aj tzv. X-faktor. Ten zohľadňuje napríklad rastúcu popularitu výrobcu či značku vína či nejaký významný míľnik pre daný vinársky región. Ani jeden z týchto bodov však nemôže prevážiť, pretože konečné slovo majú nakoniec porotcovia, ktorí hodnotia, aký celkový dojem v nich víno zanechalo.

Veľký úspech malého vinárstva

Víťazné víno Kosta Browne, Pinot Noir Sonoma Coast ročník 2009 pochádza z kalifornskej oblasti Sonoma. Tamojším farmárom trvalo 150 rokov, než sa prepracovali medzi uznávané vinárske regióny. Medzitým ležali ich vinohrady dvakrát takmer na kolenách. Raz kvôli fyloxére a druhý krát kvôli prohibícii. Svoje zohrali obe svetové vojny, Veľká hospodárska kríza a potom zase roky rozvoja, ktoré okresali farmársku pôdy urbanizáciou.

Zakladatelia vinárstva, odkiaľ víťazné víno pochádza, sú Dan Kosta and Michael Browne. Oni majú hlavnú zásluhu na zrode teritória výborného Pinot Noir. Ich víno sa podľa odborníkov vyznačuje výraznou chuťou po bobuľovitom ovocí, ale nechýba mu elegancia, potrebné detaily, jemnosť. Priaznivcov prekvapí, ako bude toto víno ďalej dozrievať do kvality.

Kompletný rebríček nájdete tu: http://assets.winespectator.com/wso/pdf/WS123111_Top100AtAGlance.pdf

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

PRIMÁR

Viac nočných môr a najmä zvuky. Ako snívajú nevidiaci

Čo sa sníva ľuďom, ktorí nikdy nevideli okolitý svet.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.