Najlepšie víno podľa Wine Spectator pochádza z Kalifornie

Aj tohto roku vyhlásil prestížny americký magazín Wine Spectator stovku najlepších svetových vín. Kráľom vín sa tentokrát stalo kalifornské Kosta Browne, Pinot Noir Sonoma Coast, ročník 2009.

Aj druhá priečka sa ušla kalifornskému vínu – Hall Cabernet Sauvignon, ročník 2008 z údolia Napa Valley. Tretie miesto patrí francúzskemu bielemu Chenin blanc z údolia Loiry – Domaine Huët Vouvray Moelleux Clos du Bourg Première Trie 2009.

Očariť porotu

Rebríček najlepších vín, vytvára magazín Wine Spectatular od roku 1988. Jeho spolupracovníci ich vyberajú z toho, čo ochutnali za posledných dvanásť mesiacov, Tentokrát to bolo vyše 16 000 vzoriek, pričom do užšieho hodnotenia na slepo sa dostalo 5 400 vzoriek. V tohtoročnej stovke sa nakoniec ocitli vína z 12 krajín, ktorých priemerná cena na americkom trhu je od 44 do 48 dolárov.

Jednotlivé vína získavali body na základe štyroch kritérií: kvality, hodnoty ( berúc do úvahy cenu vína), dostupnosti na trhu a dôležitým kritériom je aj tzv. X-faktor. Ten zohľadňuje napríklad rastúcu popularitu výrobcu či značku vína či nejaký významný míľnik pre daný vinársky región. Ani jeden z týchto bodov však nemôže prevážiť, pretože konečné slovo majú nakoniec porotcovia, ktorí hodnotia, aký celkový dojem v nich víno zanechalo.

Veľký úspech malého vinárstva

Víťazné víno Kosta Browne, Pinot Noir Sonoma Coast ročník 2009 pochádza z kalifornskej oblasti Sonoma. Tamojším farmárom trvalo 150 rokov, než sa prepracovali medzi uznávané vinárske regióny. Medzitým ležali ich vinohrady dvakrát takmer na kolenách. Raz kvôli fyloxére a druhý krát kvôli prohibícii. Svoje zohrali obe svetové vojny, Veľká hospodárska kríza a potom zase roky rozvoja, ktoré okresali farmársku pôdy urbanizáciou.

Zakladatelia vinárstva, odkiaľ víťazné víno pochádza, sú Dan Kosta and Michael Browne. Oni majú hlavnú zásluhu na zrode teritória výborného Pinot Noir. Ich víno sa podľa odborníkov vyznačuje výraznou chuťou po bobuľovitom ovocí, ale nechýba mu elegancia, potrebné detaily, jemnosť. Priaznivcov prekvapí, ako bude toto víno ďalej dozrievať do kvality.

Kompletný rebríček nájdete tu: http://assets.winespectator.com/wso/pdf/WS123111_Top100AtAGlance.pdf

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.