SME

Najlepšie víno podľa Wine Spectator pochádza z Kalifornie

Aj tohto roku vyhlásil prestížny americký magazín Wine Spectator stovku najlepších svetových vín. Kráľom vín sa tentokrát stalo kalifornské Kosta Browne, Pinot Noir Sonoma Coast, ročník 2009.

Aj druhá priečka sa ušla kalifornskému vínu – Hall Cabernet Sauvignon, ročník 2008 z údolia Napa Valley. Tretie miesto patrí francúzskemu bielemu Chenin blanc z údolia Loiry – Domaine Huët Vouvray Moelleux Clos du Bourg Première Trie 2009.

Očariť porotu

Rebríček najlepších vín, vytvára magazín Wine Spectatular od roku 1988. Jeho spolupracovníci ich vyberajú z toho, čo ochutnali za posledných dvanásť mesiacov, Tentokrát to bolo vyše 16 000 vzoriek, pričom do užšieho hodnotenia na slepo sa dostalo 5 400 vzoriek. V tohtoročnej stovke sa nakoniec ocitli vína z 12 krajín, ktorých priemerná cena na americkom trhu je od 44 do 48 dolárov.

SkryťVypnúť reklamu

Jednotlivé vína získavali body na základe štyroch kritérií: kvality, hodnoty ( berúc do úvahy cenu vína), dostupnosti na trhu a dôležitým kritériom je aj tzv. X-faktor. Ten zohľadňuje napríklad rastúcu popularitu výrobcu či značku vína či nejaký významný míľnik pre daný vinársky región. Ani jeden z týchto bodov však nemôže prevážiť, pretože konečné slovo majú nakoniec porotcovia, ktorí hodnotia, aký celkový dojem v nich víno zanechalo.

Veľký úspech malého vinárstva

Víťazné víno Kosta Browne, Pinot Noir Sonoma Coast ročník 2009 pochádza z kalifornskej oblasti Sonoma. Tamojším farmárom trvalo 150 rokov, než sa prepracovali medzi uznávané vinárske regióny. Medzitým ležali ich vinohrady dvakrát takmer na kolenách. Raz kvôli fyloxére a druhý krát kvôli prohibícii. Svoje zohrali obe svetové vojny, Veľká hospodárska kríza a potom zase roky rozvoja, ktoré okresali farmársku pôdy urbanizáciou.

SkryťVypnúť reklamu

Zakladatelia vinárstva, odkiaľ víťazné víno pochádza, sú Dan Kosta and Michael Browne. Oni majú hlavnú zásluhu na zrode teritória výborného Pinot Noir. Ich víno sa podľa odborníkov vyznačuje výraznou chuťou po bobuľovitom ovocí, ale nechýba mu elegancia, potrebné detaily, jemnosť. Priaznivcov prekvapí, ako bude toto víno ďalej dozrievať do kvality.

Kompletný rebríček nájdete tu: http://assets.winespectator.com/wso/pdf/WS123111_Top100AtAGlance.pdf

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  8. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 10 305
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 259
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 893
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 020
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 239
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 878
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 789
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 586
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu