SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Alergény nepriznávajú všetky reštaurácie

Ak vás reštaurácia neinformuje o laktóze či iných rizikových prísadách v jedle, hrozí jej za to pokuta do 200-tisíc eur.

Máte alergiu na niektoré potraviny? Ak áno, v reštauráciách by ste si mali už niekoľko rokov vyberať bez problémov jedlo, ktoré vám neublíži.

Reštaurácie a jedálne totiž musia na viditeľnom mieste uviesť alergény, ktoré jedlá obsahujú. Spolu majú takto označiť 14 alergénov. Sú medzi nimi napríklad orechy, obilniny, ktoré obsahujú lepok či vajcia a výrobky z nich.

Ich označením môžu ľudia, ktorí sú na niektoré potraviny alergickí, predísť nepriaznivým zdravotným reakciám. Podľa alergiológa a imunológa Ivana Hruškoviča môže byť reakciou na alergén sčervenanie jazyka, vyrážky či hnačka.

Na lístku často chýbajú

Informácie o alergénoch v reštauráciách kontroluje Úrad verejného zdravotníctva. Tvrdí, že tak robí a naše reštaurácie alergény vyznačujú priam ukážkovo.

Pri náhodnej kontrole vybraných reštaurácií sme však číselné kódy alergénov alebo iný typ ich označenia vo viacerých stravovacích zariadeniach neobjavili.

Tomu, kto alergény riadne neoznačuje, pritom hrozí pokuta od 1000 do 200-­tisíc eur. „Neoznačujeme žiadne alergény,“ povedali nám v Kolibe Pacho. Na otázku prečo, sme odpoveď nedostali.

Jasné označenie alergénov sme nenašli napríklad ani v lamačskej pizzerii Verdi v obchodnom centre Galéria.

V bratislavskom podniku Alexis nad uvádzaním alergénov práve uvažujú. Robia síce pokrmy zväčša na prírodno, ale pre komfort hostí zvažujú v reštaurácii uviesť hlavné alergény, ako je lepok, tvrdí majiteľ reštaurácie Filip Mader­Kutský.

Nevedel, že alergény treba označovať povinne. Ak je to však tak, tvrdí, že v Alexise ich okamžite vyznačia. „V takom prípade nie je čo riešiť,“ dodal.

Prehľadne označujú alergény napríklad reštaurácie Pizza Mizza. „Pozitívne na to reagujú najmä ľudia, ktorých sa to týka, teda alergici a celiatici,“ hovorí šéf siete reštaurácií Jozef Šétaffy.

Podľa neho v reštaurácii už dlhší čas registrujú zvýšený záujem ľudí o zdravý životný štýl, a preto návštevníci vítajú informácie o obsahu predávaných pokrmov.

Ako sa číslujú alergény

  • 1 – obilniny obsahujúce lepok
  • 2 – kôrovce a výrobky z nich
  • 3 – vajcia a výrobky z nich
  • 4 – ryby a výrobky z nich
  • 5 – arašidy a výrobky z nich
  • 6 – sójové zrná a výrobky z nich
  • 7 – mlieko a výrobky z neho vrátane laktózy
  • 8 – orechy: mandle, lieskové, vlašské, makadamové, pekanové, queenslandské a para orechy, kešu, pistácie
  • 9 – zeler a výrobky z neho
  • 10 – horčica a výrobky z nej
  • 11 – sezamové semená a výrobky z nich
  • 12 – oxid siričitý a siričitany
  • 13 – vlčí bôb a výrobky z neho
  • 14 - mäkkýše a výrobky z nich

Spôsob si určia sami

Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že sa pri označovaní alergénov oproti minulosti situácia zlepšila.

„Podľa sumárnych výsledkov úradnej kontroly za minulý rok neboli v kontrolovaných zariadeniach spoločného stravovania, v ktorých sa zamerali na označovanie alergénov, zistené nedostatky tohto charakteru,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Gabriel Šimko.

Úrad vlani urobil 319 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania.

O tom, kde a ako budú alergény označovať, pritom rozhodujú reštaurácie samy. „Najčastejšie používajú zariadenia spoločného stravovania grafické znázornenie jednotlivých druhov alergénov v menu s vysvetlivkami na konci, prípadne označenie formou vývesky alebo na ponukových paneloch,“ povedal Šimko.

McDonald's ich má na tácke,v KFC sú na stene

Aj keď si objednáte jedlo z domu, musí byť jasné, či neobsahuje alergény. Ich zoznam by mal byť na internetovej stránke donáškovej služby.

Alergény musia označovať nielen reštaurácie, ale aj donáškové služby či fastfoody. V prípade fast-foodov musí byť označenie prístupné napríklad v menu alebo na paneli.

„V prípade donáškovej služby musí byť na internete, pretože keď sa objednáva cez internet, musí tam mať spotrebiteľ informáciu,“ informoval Úrad verejného zdravotníctva.

Keď sme sa však pozreli na ponuky donáškových služieb na internete, alergény sme našli zriedkavo. „Na internete alergény nemáme, máme ich na letákoch. Na web to môžeme dať, nie je to problém,“ zareagovala Michaela Tančáková z michalovskej Express Pizze. Podľa nej si aj tak ľudia väčšinou objednávajú podľa letáka.

Ak ste doteraz nenašli zoznam alergénov v reštauráciách McDonald's, otočte papierové prestieranie na tácke na druhú stranu.

„Alergény sú u nás označené plnými názvami a uvedené aj s nutričnými hodnotami na rube prestierania a rovnako tak aj na internetových stránkach,“ povedala hovorkyňa reťazca McDonald's pre Česko a Slovensko Drahomíra Jiráková.

Na internete tejto siete nájdete aj detailnejšie informácie o lepku, sóji či laktóze. „Zákazníkov tieto informácie zaujímajú a chcú vedieť detaily,“ dodala Jiráková.

V rýchloobslužnom reťazci KFC sú alergény na zasklenej výveske na stene.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 545
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 341
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 627
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 203
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 873
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 959
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 447
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 027
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu