Alergény nepriznávajú všetky reštaurácie

Ak vás reštaurácia neinformuje o laktóze či iných rizikových prísadách v jedle, hrozí jej za to pokuta do 200-tisíc eur.

Máte alergiu na niektoré potraviny? Ak áno, v reštauráciách by ste si mali už niekoľko rokov vyberať bez problémov jedlo, ktoré vám neublíži.

Reštaurácie a jedálne totiž musia na viditeľnom mieste uviesť alergény, ktoré jedlá obsahujú. Spolu majú takto označiť 14 alergénov. Sú medzi nimi napríklad orechy, obilniny, ktoré obsahujú lepok či vajcia a výrobky z nich.

Ich označením môžu ľudia, ktorí sú na niektoré potraviny alergickí, predísť nepriaznivým zdravotným reakciám. Podľa alergiológa a imunológa Ivana Hruškoviča môže byť reakciou na alergén sčervenanie jazyka, vyrážky či hnačka.

Na lístku často chýbajú

Informácie o alergénoch v reštauráciách kontroluje Úrad verejného zdravotníctva. Tvrdí, že tak robí a naše reštaurácie alergény vyznačujú priam ukážkovo.

Pri náhodnej kontrole vybraných reštaurácií sme však číselné kódy alergénov alebo iný typ ich označenia vo viacerých stravovacích zariadeniach neobjavili.

Tomu, kto alergény riadne neoznačuje, pritom hrozí pokuta od 1000 do 200-­tisíc eur. „Neoznačujeme žiadne alergény,“ povedali nám v Kolibe Pacho. Na otázku prečo, sme odpoveď nedostali.

Jasné označenie alergénov sme nenašli napríklad ani v lamačskej pizzerii Verdi v obchodnom centre Galéria.

V bratislavskom podniku Alexis nad uvádzaním alergénov práve uvažujú. Robia síce pokrmy zväčša na prírodno, ale pre komfort hostí zvažujú v reštaurácii uviesť hlavné alergény, ako je lepok, tvrdí majiteľ reštaurácie Filip Mader­Kutský.

Nevedel, že alergény treba označovať povinne. Ak je to však tak, tvrdí, že v Alexise ich okamžite vyznačia. „V takom prípade nie je čo riešiť,“ dodal.

Prehľadne označujú alergény napríklad reštaurácie Pizza Mizza. „Pozitívne na to reagujú najmä ľudia, ktorých sa to týka, teda alergici a celiatici,“ hovorí šéf siete reštaurácií Jozef Šétaffy.

Podľa neho v reštaurácii už dlhší čas registrujú zvýšený záujem ľudí o zdravý životný štýl, a preto návštevníci vítajú informácie o obsahu predávaných pokrmov.

Ako sa číslujú alergény

  • 1 – obilniny obsahujúce lepok
  • 2 – kôrovce a výrobky z nich
  • 3 – vajcia a výrobky z nich
  • 4 – ryby a výrobky z nich
  • 5 – arašidy a výrobky z nich
  • 6 – sójové zrná a výrobky z nich
  • 7 – mlieko a výrobky z neho vrátane laktózy
  • 8 – orechy: mandle, lieskové, vlašské, makadamové, pekanové, queenslandské a para orechy, kešu, pistácie
  • 9 – zeler a výrobky z neho
  • 10 – horčica a výrobky z nej
  • 11 – sezamové semená a výrobky z nich
  • 12 – oxid siričitý a siričitany
  • 13 – vlčí bôb a výrobky z neho
  • 14 - mäkkýše a výrobky z nich

Spôsob si určia sami

Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že sa pri označovaní alergénov oproti minulosti situácia zlepšila.

„Podľa sumárnych výsledkov úradnej kontroly za minulý rok neboli v kontrolovaných zariadeniach spoločného stravovania, v ktorých sa zamerali na označovanie alergénov, zistené nedostatky tohto charakteru,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Gabriel Šimko.

Úrad vlani urobil 319 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania.

O tom, kde a ako budú alergény označovať, pritom rozhodujú reštaurácie samy. „Najčastejšie používajú zariadenia spoločného stravovania grafické znázornenie jednotlivých druhov alergénov v menu s vysvetlivkami na konci, prípadne označenie formou vývesky alebo na ponukových paneloch,“ povedal Šimko.

McDonald's ich má na tácke,v KFC sú na stene

Aj keď si objednáte jedlo z domu, musí byť jasné, či neobsahuje alergény. Ich zoznam by mal byť na internetovej stránke donáškovej služby.

Alergény musia označovať nielen reštaurácie, ale aj donáškové služby či fastfoody. V prípade fast-foodov musí byť označenie prístupné napríklad v menu alebo na paneli.

„V prípade donáškovej služby musí byť na internete, pretože keď sa objednáva cez internet, musí tam mať spotrebiteľ informáciu,“ informoval Úrad verejného zdravotníctva.

Keď sme sa však pozreli na ponuky donáškových služieb na internete, alergény sme našli zriedkavo. „Na internete alergény nemáme, máme ich na letákoch. Na web to môžeme dať, nie je to problém,“ zareagovala Michaela Tančáková z michalovskej Express Pizze. Podľa nej si aj tak ľudia väčšinou objednávajú podľa letáka.

Ak ste doteraz nenašli zoznam alergénov v reštauráciách McDonald's, otočte papierové prestieranie na tácke na druhú stranu.

„Alergény sú u nás označené plnými názvami a uvedené aj s nutričnými hodnotami na rube prestierania a rovnako tak aj na internetových stránkach,“ povedala hovorkyňa reťazca McDonald's pre Česko a Slovensko Drahomíra Jiráková.

Na internete tejto siete nájdete aj detailnejšie informácie o lepku, sóji či laktóze. „Zákazníkov tieto informácie zaujímajú a chcú vedieť detaily,“ dodala Jiráková.

V rýchloobslužnom reťazci KFC sú alergény na zasklenej výveske na stene.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Veľkolepý nástup, výslnie a pád. Prečo veľké strany neprežijú svojich lídrov

Výmena lídra nie je kľúčom k dlhšej životnosti strany. Funguje len pri menších stranách, v Smere by mohla znamenať rýchly zánik.

KOMENTÁRE

Smer bez Fica nemá logiku

Životnosť strán ako Smer sa odvíja od popularity zakladateľa.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.