SME

Alergény nepriznávajú všetky reštaurácie

Ak vás reštaurácia neinformuje o laktóze či iných rizikových prísadách v jedle, hrozí jej za to pokuta do 200-tisíc eur.

Máte alergiu na niektoré potraviny? Ak áno, v reštauráciách by ste si mali už niekoľko rokov vyberať bez problémov jedlo, ktoré vám neublíži. Alergény musia označovať nielen reštaurácie, ale aj donáškové služby či fastfoody. V prípade fast-foodov musí byť označenie prístupné napríklad v menu alebo na paneli. Keď sme sa však pozreli na ponuky donáškových služieb na internete, alergény sme našli zriedkavo. „Na internete alergény nemáme, máme ich na letákoch. Na web to môžeme dať, nie je to problém,“ zareagovala Michaela Tančáková z michalovskej Express Pizze. Podľa nej si aj tak ľudia väčšinou objednávajú podľa letáka. „Alergény sú u nás označené plnými názvami a uvedené aj s nutričnými hodnotami na rube prestierania a rovnako tak aj na internetových stránkach,“ povedala hovorkyňa reťazca McDonald's pre Česko a Slovensko Drahomíra Jiráková. V rýchloobslužnom reťazci KFC sú alergény na zasklenej výveske na stene.

SkryťVypnúť reklamu

Reštaurácie a jedálne totiž musia na viditeľnom mieste uviesť alergény, ktoré jedlá obsahujú. Spolu majú takto označiť 14 alergénov. Sú medzi nimi napríklad orechy, obilniny, ktoré obsahujú lepok či vajcia a výrobky z nich.

Ich označením môžu ľudia, ktorí sú na niektoré potraviny alergickí, predísť nepriaznivým zdravotným reakciám. Podľa alergiológa a imunológa Ivana Hruškoviča môže byť reakciou na alergén sčervenanie jazyka, vyrážky či hnačka.

Na lístku často chýbajú

Informácie o alergénoch v reštauráciách kontroluje Úrad verejného zdravotníctva. Tvrdí, že tak robí a naše reštaurácie alergény vyznačujú priam ukážkovo.

Pri náhodnej kontrole vybraných reštaurácií sme však číselné kódy alergénov alebo iný typ ich označenia vo viacerých stravovacích zariadeniach neobjavili.

SkryťVypnúť reklamu

Tomu, kto alergény riadne neoznačuje, pritom hrozí pokuta od 1000 do 200-­tisíc eur. „Neoznačujeme žiadne alergény,“ povedali nám v Kolibe Pacho. Na otázku prečo, sme odpoveď nedostali.

Jasné označenie alergénov sme nenašli napríklad ani v lamačskej pizzerii Verdi v obchodnom centre Galéria.

V bratislavskom podniku Alexis nad uvádzaním alergénov práve uvažujú. Robia síce pokrmy zväčša na prírodno, ale pre komfort hostí zvažujú v reštaurácii uviesť hlavné alergény, ako je lepok, tvrdí majiteľ reštaurácie Filip Mader­Kutský.

Nevedel, že alergény treba označovať povinne. Ak je to však tak, tvrdí, že v Alexise ich okamžite vyznačia. „V takom prípade nie je čo riešiť,“ dodal.

Prehľadne označujú alergény napríklad reštaurácie Pizza Mizza. „Pozitívne na to reagujú najmä ľudia, ktorých sa to týka, teda alergici a celiatici,“ hovorí šéf siete reštaurácií Jozef Šétaffy.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa neho v reštaurácii už dlhší čas registrujú zvýšený záujem ľudí o zdravý životný štýl, a preto návštevníci vítajú informácie o obsahu predávaných pokrmov.

Ako sa číslujú alergény

1 – obilniny obsahujúce lepok 2 – kôrovce a výrobky z nich 3 – vajcia a výrobky z nich 4 – ryby a výrobky z nich 5 – arašidy a výrobky z nich 6 – sójové zrná a výrobky z nich 7 – mlieko a výrobky z neho vrátane laktózy 8 – orechy: mandle, lieskové, vlašské, makadamové, pekanové, queenslandské a para orechy, kešu, pistácie 9 – zeler a výrobky z neho 10 – horčica a výrobky z nej 11 – sezamové semená a výrobky z nich 12 – oxid siričitý a siričitany 13 – vlčí bôb a výrobky z neho 14 - mäkkýše a výrobky z nich

Spôsob si určia sami

Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že sa pri označovaní alergénov oproti minulosti situácia zlepšila.

SkryťVypnúť reklamu

„Podľa sumárnych výsledkov úradnej kontroly za minulý rok neboli v kontrolovaných zariadeniach spoločného stravovania, v ktorých sa zamerali na označovanie alergénov, zistené nedostatky tohto charakteru,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Gabriel Šimko.

Úrad vlani urobil 319 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania.

O tom, kde a ako budú alergény označovať, pritom rozhodujú reštaurácie samy. „Najčastejšie používajú zariadenia spoločného stravovania grafické znázornenie jednotlivých druhov alergénov v menu s vysvetlivkami na konci, prípadne označenie formou vývesky alebo na ponukových paneloch,“ povedal Šimko.

McDonald's ich má na tácke,v KFC sú na stene

Aj keď si objednáte jedlo z domu, musí byť jasné, či neobsahuje alergény. Ich zoznam by mal byť na internetovej stránke donáškovej služby.

SkryťVypnúť reklamu

„V prípade donáškovej služby musí byť na internete, pretože keď sa objednáva cez internet, musí tam mať spotrebiteľ informáciu,“ informoval Úrad verejného zdravotníctva.

Ak ste doteraz nenašli zoznam alergénov v reštauráciách McDonald's, otočte papierové prestieranie na tácke na druhú stranu.

Na internete tejto siete nájdete aj detailnejšie informácie o lepku, sóji či laktóze. „Zákazníkov tieto informácie zaujímajú a chcú vedieť detaily,“ dodala Jiráková.

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 092
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 935
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 176
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  5. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 088
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 081
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 469
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu