Mladé víno je roztopašné ako mladé žieňa. Čas na ochutnávku je krátky

Je to napínavé odkrývanie tajomstva. Čo priniesla úroda hrozna daného ročníka po prvotnom prekvasení a vyčírení muštu? Ochutnávky mladého vína spadajú do konca októbra a novembra. Ten čas je tu.

Obdobie prvého otvárania sudov majú radi vinári i milovníci vína. Zvedaví sú tí prví i druhí. Znalci z oboch skupín vedia, že nové víno možno prirovnať mladej dievčine. Neskúsenej, naivnej, roztopašnej, nevyspytateľnej, náladovej. Ale napriek tomu plnej energie a potenciálu, akú má len mladosť.

Aj mladé víno je také. Nejde ešte o hotový produkt. Po prvej fermentácii, fáze, ktorej sa odborne hovorí tvorba vína, je tento nápoj síce svieži, ale stále ešte vo vývoji. A je jedno, či ide o biele, ružové alebo červené vína, tiché či šumivé. Niektoré potrebujú ešte týždne, iné aj roky, kým dozrejú do ozajstnej dospelosti i potenciálnej krásy. Tak ako spomínané devy do ženskosti. Ale pozor: so starnutím vína je to ako so starnutím žien. Niektoré vekom skrásnievajú, iné zasa strácajú zo svojho šarmu.

Martin na Morave

Mladé vína sa odjakživa koštovali v každej pivnici, aj slovenskej. V posledných rokoch ide však doslova o módu. Zažíva ju aj Bratislava a iné slovenské mestá i vinárske oblasti. Zvedavcov, ktorí chcú ochutnať víno z novej úrody, každým rokom pribúda. Odborníci tvrdia, že zásluhu na tomto marketingovom boome má Nový svet, teda krajiny ako Austrália, Kalifornia, Argentína, Nový Zéland či Čile.

A ešte väčšiu marketingovú slávu vo svete zažíva v posledných rokoch Beaujolais Nouveau, teda nové víno Beaujolais z francúzskeho Burgundska.

Niektoré mladé vína sú pitné už koncom októbra, ale väčšina až v prvej polovici novembra. A tak nečudo, že na Morave hovoria týmto vínam Svatomartinské, teda podľa Svätého Martina, ktorý má meniny 11. novembra. V ten deň presne o 11. hodine začínajú moravskí vinári predávať svoje výrobky z daného roku. Značku Svatovavrinské vína si dali dokonca ochrániť spolu s logom stvárňujúcim Svätého Martina na koni.

Predvádzať sa novými vínkami sa stalo módou v mnohých krajinách. Aj v Taliansku ich začínajú koštovať 11. novembra a ponúkajú pod názvom Novello, teda nové. V Španielsku zase používajú výraz Joven, čo ale znamená mladý.

Katarína na Slovensku

Za svojimi zahraničnými kolegami nezaostávajú ani slovenskí vinári. Vari najznámejší je Deň otvorených pivníc, čo patrí už k tradičným podujatiam združenia vinárov Malokarpatská vínna cesta. Kým pred desiatimi rokmi predali sotva 600 vstupeniek, posledné roky je to už okolo 3 000. A kto zaváha, tomu sa pre veľký záujem vstupenka na otváranie malokarpatských pivníc, ktorú reprezentuje aj pohár na víno, na dni 18.—19. novembra 2011, ani neujde.

Aj to svedčí o poznaní, že Slováci si čoraz viac cenia svoje tradície a kultúru, ku ktorej patrí aj tradičná gastronómia vrátane dorábania zlatého či červeného moku zvaného víno.

S novou podobou prezentácie nových slovenských vín prichádza tohto roku Agentúra PromoLand. Keďže patrónkou nových vín je vraj Svätá Katarína, nazvali ich podľa nej. Aké sú tohtoročné mladé vína, budú môcť milovníci tohto moku zistiť 25.-26. novembra 2011 na Primaciálnom námestí v Bratislave na Svätokatarínskom košte – 1. festivale mladých slovenských vín. So svojimi produktmi sa tam prestavia viacerí poprední slovenskí vinári.

Aká bude kvalita?

Keď sa vyberiete na niektorú z početných ochutnávok mladého vína, zrejme vás bude zaujímať, ktoré je v tomto čase najlepšie. Nuž, koštovať možno akúkoľvek odrodu – záleží od vinára, čím by sa rád pochválil.

A čo môžeme čakať tohto roku? Peter Chowaniec, spolumajiteľ vinárstva Vínne pivnice Svätý Jur, vie už o mladých tohtoročných vínkach viac, pretože ich firma má už za sebou prvé ochutnávky. „Máme z nich ozajstnú radosť. Sú veľmi pekné, svieže, aromatické. A to najmä preto, že hrozno tohto roku dobre vyzrelo a bolo zdravé. Obzvlášť vydarené sú mladé vína z odrôd müller thurgau, ten je polosuchý, či iršaia, ktorý je suchý, voňavý, ovocný, ale aj peseckej leánky či ružové vínko z frankovky,“ pochvaľuje si.

V každom prípade nám však mladé vínka budú pripomínať ony nezbedné, neukočírované, ale vývoja schopné mladé žieňatá. Ak porovnáte viac z nich, budete môcť vytušiť, čo vás neskôr, keď (dievčatá i víno) dozrejú do svojej krásy, naozaj čaká.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.