Mladé víno je roztopašné ako mladé žieňa. Čas na ochutnávku je krátky

Je to napínavé odkrývanie tajomstva. Čo priniesla úroda hrozna daného ročníka po prvotnom prekvasení a vyčírení muštu? Ochutnávky mladého vína spadajú do konca októbra a novembra. Ten čas je tu.

Obdobie prvého otvárania sudov majú radi vinári i milovníci vína. Zvedaví sú tí prví i druhí. Znalci z oboch skupín vedia, že nové víno možno prirovnať mladej dievčine. Neskúsenej, naivnej, roztopašnej, nevyspytateľnej, náladovej. Ale napriek tomu plnej energie a potenciálu, akú má len mladosť.

Aj mladé víno je také. Nejde ešte o hotový produkt. Po prvej fermentácii, fáze, ktorej sa odborne hovorí tvorba vína, je tento nápoj síce svieži, ale stále ešte vo vývoji. A je jedno, či ide o biele, ružové alebo červené vína, tiché či šumivé. Niektoré potrebujú ešte týždne, iné aj roky, kým dozrejú do ozajstnej dospelosti i potenciálnej krásy. Tak ako spomínané devy do ženskosti. Ale pozor: so starnutím vína je to ako so starnutím žien. Niektoré vekom skrásnievajú, iné zasa strácajú zo svojho šarmu.

Martin na Morave

Mladé vína sa odjakživa koštovali v každej pivnici, aj slovenskej. V posledných rokoch ide však doslova o módu. Zažíva ju aj Bratislava a iné slovenské mestá i vinárske oblasti. Zvedavcov, ktorí chcú ochutnať víno z novej úrody, každým rokom pribúda. Odborníci tvrdia, že zásluhu na tomto marketingovom boome má Nový svet, teda krajiny ako Austrália, Kalifornia, Argentína, Nový Zéland či Čile.

A ešte väčšiu marketingovú slávu vo svete zažíva v posledných rokoch Beaujolais Nouveau, teda nové víno Beaujolais z francúzskeho Burgundska.

Niektoré mladé vína sú pitné už koncom októbra, ale väčšina až v prvej polovici novembra. A tak nečudo, že na Morave hovoria týmto vínam Svatomartinské, teda podľa Svätého Martina, ktorý má meniny 11. novembra. V ten deň presne o 11. hodine začínajú moravskí vinári predávať svoje výrobky z daného roku. Značku Svatovavrinské vína si dali dokonca ochrániť spolu s logom stvárňujúcim Svätého Martina na koni.

Predvádzať sa novými vínkami sa stalo módou v mnohých krajinách. Aj v Taliansku ich začínajú koštovať 11. novembra a ponúkajú pod názvom Novello, teda nové. V Španielsku zase používajú výraz Joven, čo ale znamená mladý.

Katarína na Slovensku

Za svojimi zahraničnými kolegami nezaostávajú ani slovenskí vinári. Vari najznámejší je Deň otvorených pivníc, čo patrí už k tradičným podujatiam združenia vinárov Malokarpatská vínna cesta. Kým pred desiatimi rokmi predali sotva 600 vstupeniek, posledné roky je to už okolo 3 000. A kto zaváha, tomu sa pre veľký záujem vstupenka na otváranie malokarpatských pivníc, ktorú reprezentuje aj pohár na víno, na dni 18.—19. novembra 2011, ani neujde.

Aj to svedčí o poznaní, že Slováci si čoraz viac cenia svoje tradície a kultúru, ku ktorej patrí aj tradičná gastronómia vrátane dorábania zlatého či červeného moku zvaného víno.

S novou podobou prezentácie nových slovenských vín prichádza tohto roku Agentúra PromoLand. Keďže patrónkou nových vín je vraj Svätá Katarína, nazvali ich podľa nej. Aké sú tohtoročné mladé vína, budú môcť milovníci tohto moku zistiť 25.-26. novembra 2011 na Primaciálnom námestí v Bratislave na Svätokatarínskom košte – 1. festivale mladých slovenských vín. So svojimi produktmi sa tam prestavia viacerí poprední slovenskí vinári.

Aká bude kvalita?

Keď sa vyberiete na niektorú z početných ochutnávok mladého vína, zrejme vás bude zaujímať, ktoré je v tomto čase najlepšie. Nuž, koštovať možno akúkoľvek odrodu – záleží od vinára, čím by sa rád pochválil.

A čo môžeme čakať tohto roku? Peter Chowaniec, spolumajiteľ vinárstva Vínne pivnice Svätý Jur, vie už o mladých tohtoročných vínkach viac, pretože ich firma má už za sebou prvé ochutnávky. „Máme z nich ozajstnú radosť. Sú veľmi pekné, svieže, aromatické. A to najmä preto, že hrozno tohto roku dobre vyzrelo a bolo zdravé. Obzvlášť vydarené sú mladé vína z odrôd müller thurgau, ten je polosuchý, či iršaia, ktorý je suchý, voňavý, ovocný, ale aj peseckej leánky či ružové vínko z frankovky,“ pochvaľuje si.

V každom prípade nám však mladé vínka budú pripomínať ony nezbedné, neukočírované, ale vývoja schopné mladé žieňatá. Ak porovnáte viac z nich, budete môcť vytušiť, čo vás neskôr, keď (dievčatá i víno) dozrejú do svojej krásy, naozaj čaká.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

PRIMÁR

Viac nočných môr a najmä zvuky. Ako snívajú nevidiaci

Čo sa sníva ľuďom, ktorí nikdy nevideli okolitý svet.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.