Prepeličie vajíčka – fľakaté miniaturky plné dobrých správ

Pre niekoho je to milá miniaturka, pekná dekorácia najmä studených predjedál. Prepeličie vajíčka sú však ozajstnou pochúťkou. Ich skvelé vlastnosti sú známe oddávna, hoci v súčasnosti ich nie je vždy ľahké zohnať.

Pre niekoho je to milá miniaturka, pekná dekorácia najmä studených predjedál. Prepeličie vajíčka sú však ozajstnou pochúťkou. Ich skvelé vlastnosti sú známe oddávna, hoci v súčasnosti ich nie je vždy ľahké zohnať.

Kto však hľadá, nájde. Kuchári vedia, že v na slovenský trh ich dodáva napríklad firma Begokon v baleniach po dvanásť kusov. A radi po nich siahnu.

Mnoho variácií

Prepeličie vajíčka sa dajú využiť vo veľkom množstve receptov. Napríklad nakladané, údené ale aj varené, ako doplnok obložených mís, ozdoba studených predjedál i bohatých šalátov, pražené v podobe omelety či praženice s prídaním iných ingrediencií.

Čo obsahujú?

Aj keď sú prepeličie vajíčka oveľa menšie než najčastejšie používané slepačie, v mnohom ich predstihnú. Obsahujú oveľa aminokyselín, ale aj vitamínov, železa, draslíka, medi a kobaltu. Okrem toho aj špeciálny enzým – lyzozým, vďaka ktorému ich možno držať v chladničke približne jeden mesiac.

Zloženie predurčuje tieto malé fľakaté vajíčka nato, aby slúžili predovšetkým chorým ľuďom. Ich pravidelná konzumácia údajne predlžuje život. Vajíčka od malého vtáčika tiež pomáhajú človeku vyrovnať sa s rádioaktivitou. Strava pacientov po ožiarení rádioaktívnymi látkami by mala obsahovať práve väčší prísun prepeličích vajíčok. Ak ich človek konzumuje viac, zlepšuje sa mu chuť do jedla a čistí krv.

Cholesterol nezvyšujú

Lekári neodporúčajú konzumáciu slepačích vajec ľuďom, ktorí bojujú so zvýšeným cholesterolom. Prepeličie vajíčka naopak, konzumovať môžu, pretože nemajú vedľajšie účinky, neškodia alergikom a doteraz sa v nich nevyskytla ani salmonelóza.

Z východnej Ázie

Japonskú prepelicu vyšľachtili na Ďalekom Východe z divej k vôli veľkej nosnosti vajec. V našich končinách bola považovaná za exotické zviera a jej vajíčka sa v stredoeurópskej gastronómii vyskytovali iba výnimočne. Vo východnej Ázii ju však chovajú stáročia a aj preto práve tam prešla výrazným šľachtením, ktoré upevnilo jej vysokú znáškovosť – až do 300 vajec ročne.

Jemné mäsko z prepelíc dnes najviac konzumujú vo Francúzsku ale aj v USA, kde sa v druhej polovici dvadsiateho storočia nesmierne rozšíril chov týchto vtákov najmä kvôli mäsu.

Prepelica poľná, ktorá patrí medzi bažantovité vtáky, žije však na Slovensku divo v prírode a v čase poľovačiek je mimoriadne obľúbeným vtákom. Z jeho mäsa sa pripravujú lahodné polievky, ale aj paštéty na sviatočný stôl.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čipový génius Rado Danilák: Viem, ako súperiť s Intelom

Počítačový výskumník a podnikateľ so slovenskými koreňmi vysvetľuje, ako sa môže presadiť malý hráč.

KOMENTÁRE

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

TECH

Historici sa mýlia, čiernu smrť roznieslo čosi iné

Nový výskum naznačuje, ako sa problém šíril.

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.