Prepeličie vajíčka – fľakaté miniaturky plné dobrých správ

Pre niekoho je to milá miniaturka, pekná dekorácia najmä studených predjedál. Prepeličie vajíčka sú však ozajstnou pochúťkou. Ich skvelé vlastnosti sú známe oddávna, hoci v súčasnosti ich nie je vždy ľahké zohnať.

Pre niekoho je to milá miniaturka, pekná dekorácia najmä studených predjedál. Prepeličie vajíčka sú však ozajstnou pochúťkou. Ich skvelé vlastnosti sú známe oddávna, hoci v súčasnosti ich nie je vždy ľahké zohnať.

Kto však hľadá, nájde. Kuchári vedia, že v na slovenský trh ich dodáva napríklad firma Begokon v baleniach po dvanásť kusov. A radi po nich siahnu.

Mnoho variácií

Prepeličie vajíčka sa dajú využiť vo veľkom množstve receptov. Napríklad nakladané, údené ale aj varené, ako doplnok obložených mís, ozdoba studených predjedál i bohatých šalátov, pražené v podobe omelety či praženice s prídaním iných ingrediencií.

Čo obsahujú?

Aj keď sú prepeličie vajíčka oveľa menšie než najčastejšie používané slepačie, v mnohom ich predstihnú. Obsahujú oveľa aminokyselín, ale aj vitamínov, železa, draslíka, medi a kobaltu. Okrem toho aj špeciálny enzým – lyzozým, vďaka ktorému ich možno držať v chladničke približne jeden mesiac.

Zloženie predurčuje tieto malé fľakaté vajíčka nato, aby slúžili predovšetkým chorým ľuďom. Ich pravidelná konzumácia údajne predlžuje život. Vajíčka od malého vtáčika tiež pomáhajú človeku vyrovnať sa s rádioaktivitou. Strava pacientov po ožiarení rádioaktívnymi látkami by mala obsahovať práve väčší prísun prepeličích vajíčok. Ak ich človek konzumuje viac, zlepšuje sa mu chuť do jedla a čistí krv.

Cholesterol nezvyšujú

Lekári neodporúčajú konzumáciu slepačích vajec ľuďom, ktorí bojujú so zvýšeným cholesterolom. Prepeličie vajíčka naopak, konzumovať môžu, pretože nemajú vedľajšie účinky, neškodia alergikom a doteraz sa v nich nevyskytla ani salmonelóza.

Z východnej Ázie

Japonskú prepelicu vyšľachtili na Ďalekom Východe z divej k vôli veľkej nosnosti vajec. V našich končinách bola považovaná za exotické zviera a jej vajíčka sa v stredoeurópskej gastronómii vyskytovali iba výnimočne. Vo východnej Ázii ju však chovajú stáročia a aj preto práve tam prešla výrazným šľachtením, ktoré upevnilo jej vysokú znáškovosť – až do 300 vajec ročne.

Jemné mäsko z prepelíc dnes najviac konzumujú vo Francúzsku ale aj v USA, kde sa v druhej polovici dvadsiateho storočia nesmierne rozšíril chov týchto vtákov najmä kvôli mäsu.

Prepelica poľná, ktorá patrí medzi bažantovité vtáky, žije však na Slovensku divo v prírode a v čase poľovačiek je mimoriadne obľúbeným vtákom. Z jeho mäsa sa pripravujú lahodné polievky, ale aj paštéty na sviatočný stôl.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.

EKONOMIKA

Pozrite sa, koľko rokov pracovného života môžete ako Európan očakávať

Eurostat: Za 10 rokov stúpla dĺžka pracovného života v priemere o 1,8 roka.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.