Pre niekoho je to milá miniaturka, pekná dekorácia najmä studených predjedál. Prepeličie vajíčka sú však ozajstnou pochúťkou. Ich skvelé vlastnosti sú známe oddávna, hoci v súčasnosti ich nie je vždy ľahké zohnať.
Kto však hľadá, nájde. Kuchári vedia, že v na slovenský trh ich dodáva napríklad firma Begokon v baleniach po dvanásť kusov. A radi po nich siahnu.
Mnoho variácií
Prepeličie vajíčka sa dajú využiť vo veľkom množstve receptov. Napríklad nakladané, údené ale aj varené, ako doplnok obložených mís, ozdoba studených predjedál i bohatých šalátov, pražené v podobe omelety či praženice s prídaním iných ingrediencií.
Čo obsahujú?
Aj keď sú prepeličie vajíčka oveľa menšie než najčastejšie používané slepačie, v mnohom ich predstihnú. Obsahujú oveľa aminokyselín, ale aj vitamínov, železa, draslíka, medi a kobaltu. Okrem toho aj špeciálny enzým – lyzozým, vďaka ktorému ich možno držať v chladničke približne jeden mesiac.
Zloženie predurčuje tieto malé fľakaté vajíčka nato, aby slúžili predovšetkým chorým ľuďom. Ich pravidelná konzumácia údajne predlžuje život. Vajíčka od malého vtáčika tiež pomáhajú človeku vyrovnať sa s rádioaktivitou. Strava pacientov po ožiarení rádioaktívnymi látkami by mala obsahovať práve väčší prísun prepeličích vajíčok. Ak ich človek konzumuje viac, zlepšuje sa mu chuť do jedla a čistí krv.
Cholesterol nezvyšujú
Lekári neodporúčajú konzumáciu slepačích vajec ľuďom, ktorí bojujú so zvýšeným cholesterolom. Prepeličie vajíčka naopak, konzumovať môžu, pretože nemajú vedľajšie účinky, neškodia alergikom a doteraz sa v nich nevyskytla ani salmonelóza.
Z východnej Ázie
Japonskú prepelicu vyšľachtili na Ďalekom Východe z divej k vôli veľkej nosnosti vajec. V našich končinách bola považovaná za exotické zviera a jej vajíčka sa v stredoeurópskej gastronómii vyskytovali iba výnimočne. Vo východnej Ázii ju však chovajú stáročia a aj preto práve tam prešla výrazným šľachtením, ktoré upevnilo jej vysokú znáškovosť – až do 300 vajec ročne.
Jemné mäsko z prepelíc dnes najviac konzumujú vo Francúzsku ale aj v USA, kde sa v druhej polovici dvadsiateho storočia nesmierne rozšíril chov týchto vtákov najmä kvôli mäsu.
Prepelica poľná, ktorá patrí medzi bažantovité vtáky, žije však na Slovensku divo v prírode a v čase poľovačiek je mimoriadne obľúbeným vtákom. Z jeho mäsa sa pripravujú lahodné polievky, ale aj paštéty na sviatočný stôl.
Autor: Eva Nová