Prepeličie vajíčka – fľakaté miniaturky plné dobrých správ

Pre niekoho je to milá miniaturka, pekná dekorácia najmä studených predjedál. Prepeličie vajíčka sú však ozajstnou pochúťkou. Ich skvelé vlastnosti sú známe oddávna, hoci v súčasnosti ich nie je vždy ľahké zohnať.

Pre niekoho je to milá miniaturka, pekná dekorácia najmä studených predjedál. Prepeličie vajíčka sú však ozajstnou pochúťkou. Ich skvelé vlastnosti sú známe oddávna, hoci v súčasnosti ich nie je vždy ľahké zohnať.

Kto však hľadá, nájde. Kuchári vedia, že v na slovenský trh ich dodáva napríklad firma Begokon v baleniach po dvanásť kusov. A radi po nich siahnu.

Mnoho variácií

Prepeličie vajíčka sa dajú využiť vo veľkom množstve receptov. Napríklad nakladané, údené ale aj varené, ako doplnok obložených mís, ozdoba studených predjedál i bohatých šalátov, pražené v podobe omelety či praženice s prídaním iných ingrediencií.

Čo obsahujú?

Aj keď sú prepeličie vajíčka oveľa menšie než najčastejšie používané slepačie, v mnohom ich predstihnú. Obsahujú oveľa aminokyselín, ale aj vitamínov, železa, draslíka, medi a kobaltu. Okrem toho aj špeciálny enzým – lyzozým, vďaka ktorému ich možno držať v chladničke približne jeden mesiac.

Zloženie predurčuje tieto malé fľakaté vajíčka nato, aby slúžili predovšetkým chorým ľuďom. Ich pravidelná konzumácia údajne predlžuje život. Vajíčka od malého vtáčika tiež pomáhajú človeku vyrovnať sa s rádioaktivitou. Strava pacientov po ožiarení rádioaktívnymi látkami by mala obsahovať práve väčší prísun prepeličích vajíčok. Ak ich človek konzumuje viac, zlepšuje sa mu chuť do jedla a čistí krv.

Cholesterol nezvyšujú

Lekári neodporúčajú konzumáciu slepačích vajec ľuďom, ktorí bojujú so zvýšeným cholesterolom. Prepeličie vajíčka naopak, konzumovať môžu, pretože nemajú vedľajšie účinky, neškodia alergikom a doteraz sa v nich nevyskytla ani salmonelóza.

Z východnej Ázie

Japonskú prepelicu vyšľachtili na Ďalekom Východe z divej k vôli veľkej nosnosti vajec. V našich končinách bola považovaná za exotické zviera a jej vajíčka sa v stredoeurópskej gastronómii vyskytovali iba výnimočne. Vo východnej Ázii ju však chovajú stáročia a aj preto práve tam prešla výrazným šľachtením, ktoré upevnilo jej vysokú znáškovosť – až do 300 vajec ročne.

Jemné mäsko z prepelíc dnes najviac konzumujú vo Francúzsku ale aj v USA, kde sa v druhej polovici dvadsiateho storočia nesmierne rozšíril chov týchto vtákov najmä kvôli mäsu.

Prepelica poľná, ktorá patrí medzi bažantovité vtáky, žije však na Slovensku divo v prírode a v čase poľovačiek je mimoriadne obľúbeným vtákom. Z jeho mäsa sa pripravujú lahodné polievky, ale aj paštéty na sviatočný stôl.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.