Najlepšiu českú knedľu bude vyberať aj Karel Schwarzenberg

Varená či parená nie je dôležité. Cesto ale musí ale obsahovať kocky žemle. Tak má údajne vyzerať klasická česká knedľa. O „miss“ medzi nimi sa bude rozhodovať v pražskom hoteli InterContinental.

Varená či parená nie je dôležité. Cesto ale musí ale obsahovať kocky žemle. Tak má údajne vyzerať klasická česká knedľa. O „miss“ medzi nimi sa bude rozhodovať v pražskom hoteli InterContinental.

Kto je autorom žemľovej knedle, si nik nepamätá. Ale údajne sa k jej receptu podarilo v Čechách dospieť už niekedy v 5. storočí, keď nejaká šetrná kuchárka nakrájala trochu staršie žemle na kocky, pridala ich do cesta z múky, mlieka a soli a bochník uvarila vo vode. Konzumentom bochník nakrájaný na plátky zachutil a postupne sa knedľa natrvalo zaradila do klasickej českej kuchyne.

Bez mäsa i s ním

Knedľa zdobila najskôr taniere chudobných, ale keďže šetrné gazdinky varili aj v kuchyniach majiteľov zámkov, kaštieľov či statkov, neskôr aj taniere bohatých. Polievali ju horúcou masťou s oškvarkami či maslom, inokedy zase pridali dusenú kapustu či vajíčka. A výborne chutí aj rôznymi omáčkami, ako napríklad chrenovou, hubovou či rajčinovou.

Až neskôr sa hlavného jedla stala príloha. To keď sa zmenila skladba obedov a večerí a mäso sa stalo ich hlavnou zložkou. V súčasnosti sa knedľa najčastejšie sprevádza guľáš, sviečkovú a to ani nehovoriac o klasike „vepřo, knedlo, zelo“, teda s kapustou a pečeným bravčovým.

Česká knedľa sa stala nakoniec takou obľúbenou, že ju do svojich pojednávaní zahrnuli aj slávni ľudia. Údajne sa v jednom traktáte o nej rozpisuje aj Jan Hus.

Monarchistické stretnutie

Uvariť však chutnú knedľu je ozajstným kuchárskym majstrovstvom. O to, komu sa to podarí najlepšie, hľadajú v Čechách už niekoľko rokov v súťaži o Najlepšiu českú knedľu. Raz to vyhral kuchár Richard Novotný, ktorý žemľové kocky opražil na masle tak, ako to hovorí vo svojej kuchárskej knihe z roku 1924 slávna kuchárka Marie Sandtnerová. Iní kuchári ale nepovažujú opražiť žemľu za potrebné a tvrdia, že aj tak môže byť konečný produkt skvelý.

V každom príde patrí táto súťaž k návratom ku koreňom a v Českej republike si na to v posledných rokoch potrpia. A keďže česká knedľa sa stala obľúbenou súčasťou jedálnych lístkov aj v susedných krajinách, pozvali organizátori súťaže tohto roku do súboja aj bratislavských a viedenských kuchárov. Takže pôjde akési monarchistické stretnutie dobrého varenia.

Súťaž bude prebiehať 7. novembra 2011 v pražskom hoteli InterContinetal a predsedom degustačnej poroty nebude nik iný, ako český minister zahraničných vecí, známy labužník a propagátor českej kuchyne Karel Schwarzenberg. V sprievodnom programe sa bude tiež súťažiť o najlepšiu hubovú omáčku a víno.

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo by ste (ne)mali zrušiť svoje konto na Facebooku

Čo sa stalo z najväčšej sociálnej siete.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.