Najlepšiu českú knedľu bude vyberať aj Karel Schwarzenberg

Varená či parená nie je dôležité. Cesto ale musí ale obsahovať kocky žemle. Tak má údajne vyzerať klasická česká knedľa. O „miss“ medzi nimi sa bude rozhodovať v pražskom hoteli InterContinental.

Varená či parená nie je dôležité. Cesto ale musí ale obsahovať kocky žemle. Tak má údajne vyzerať klasická česká knedľa. O „miss“ medzi nimi sa bude rozhodovať v pražskom hoteli InterContinental.

Kto je autorom žemľovej knedle, si nik nepamätá. Ale údajne sa k jej receptu podarilo v Čechách dospieť už niekedy v 5. storočí, keď nejaká šetrná kuchárka nakrájala trochu staršie žemle na kocky, pridala ich do cesta z múky, mlieka a soli a bochník uvarila vo vode. Konzumentom bochník nakrájaný na plátky zachutil a postupne sa knedľa natrvalo zaradila do klasickej českej kuchyne.

Bez mäsa i s ním

Knedľa zdobila najskôr taniere chudobných, ale keďže šetrné gazdinky varili aj v kuchyniach majiteľov zámkov, kaštieľov či statkov, neskôr aj taniere bohatých. Polievali ju horúcou masťou s oškvarkami či maslom, inokedy zase pridali dusenú kapustu či vajíčka. A výborne chutí aj rôznymi omáčkami, ako napríklad chrenovou, hubovou či rajčinovou.

Až neskôr sa hlavného jedla stala príloha. To keď sa zmenila skladba obedov a večerí a mäso sa stalo ich hlavnou zložkou. V súčasnosti sa knedľa najčastejšie sprevádza guľáš, sviečkovú a to ani nehovoriac o klasike „vepřo, knedlo, zelo“, teda s kapustou a pečeným bravčovým.

Česká knedľa sa stala nakoniec takou obľúbenou, že ju do svojich pojednávaní zahrnuli aj slávni ľudia. Údajne sa v jednom traktáte o nej rozpisuje aj Jan Hus.

Monarchistické stretnutie

Uvariť však chutnú knedľu je ozajstným kuchárskym majstrovstvom. O to, komu sa to podarí najlepšie, hľadajú v Čechách už niekoľko rokov v súťaži o Najlepšiu českú knedľu. Raz to vyhral kuchár Richard Novotný, ktorý žemľové kocky opražil na masle tak, ako to hovorí vo svojej kuchárskej knihe z roku 1924 slávna kuchárka Marie Sandtnerová. Iní kuchári ale nepovažujú opražiť žemľu za potrebné a tvrdia, že aj tak môže byť konečný produkt skvelý.

V každom príde patrí táto súťaž k návratom ku koreňom a v Českej republike si na to v posledných rokoch potrpia. A keďže česká knedľa sa stala obľúbenou súčasťou jedálnych lístkov aj v susedných krajinách, pozvali organizátori súťaže tohto roku do súboja aj bratislavských a viedenských kuchárov. Takže pôjde akési monarchistické stretnutie dobrého varenia.

Súťaž bude prebiehať 7. novembra 2011 v pražskom hoteli InterContinetal a predsedom degustačnej poroty nebude nik iný, ako český minister zahraničných vecí, známy labužník a propagátor českej kuchyne Karel Schwarzenberg. V sprievodnom programe sa bude tiež súťažiť o najlepšiu hubovú omáčku a víno.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.