Varená či parená nie je dôležité. Cesto ale musí ale obsahovať kocky žemle. Tak má údajne vyzerať klasická česká knedľa. O „miss“ medzi nimi sa bude rozhodovať v pražskom hoteli InterContinental.
Kto je autorom žemľovej knedle, si nik nepamätá. Ale údajne sa k jej receptu podarilo v Čechách dospieť už niekedy v 5. storočí, keď nejaká šetrná kuchárka nakrájala trochu staršie žemle na kocky, pridala ich do cesta z múky, mlieka a soli a bochník uvarila vo vode. Konzumentom bochník nakrájaný na plátky zachutil a postupne sa knedľa natrvalo zaradila do klasickej českej kuchyne.
Bez mäsa i s ním
Knedľa zdobila najskôr taniere chudobných, ale keďže šetrné gazdinky varili aj v kuchyniach majiteľov zámkov, kaštieľov či statkov, neskôr aj taniere bohatých. Polievali ju horúcou masťou s oškvarkami či maslom, inokedy zase pridali dusenú kapustu či vajíčka. A výborne chutí aj rôznymi omáčkami, ako napríklad chrenovou, hubovou či rajčinovou.
Až neskôr sa hlavného jedla stala príloha. To keď sa zmenila skladba obedov a večerí a mäso sa stalo ich hlavnou zložkou. V súčasnosti sa knedľa najčastejšie sprevádza guľáš, sviečkovú a to ani nehovoriac o klasike „vepřo, knedlo, zelo“, teda s kapustou a pečeným bravčovým.
Česká knedľa sa stala nakoniec takou obľúbenou, že ju do svojich pojednávaní zahrnuli aj slávni ľudia. Údajne sa v jednom traktáte o nej rozpisuje aj Jan Hus.
Monarchistické stretnutie
Uvariť však chutnú knedľu je ozajstným kuchárskym majstrovstvom. O to, komu sa to podarí najlepšie, hľadajú v Čechách už niekoľko rokov v súťaži o Najlepšiu českú knedľu. Raz to vyhral kuchár Richard Novotný, ktorý žemľové kocky opražil na masle tak, ako to hovorí vo svojej kuchárskej knihe z roku 1924 slávna kuchárka Marie Sandtnerová. Iní kuchári ale nepovažujú opražiť žemľu za potrebné a tvrdia, že aj tak môže byť konečný produkt skvelý.
V každom príde patrí táto súťaž k návratom ku koreňom a v Českej republike si na to v posledných rokoch potrpia. A keďže česká knedľa sa stala obľúbenou súčasťou jedálnych lístkov aj v susedných krajinách, pozvali organizátori súťaže tohto roku do súboja aj bratislavských a viedenských kuchárov. Takže pôjde akési monarchistické stretnutie dobrého varenia.
Súťaž bude prebiehať 7. novembra 2011 v pražskom hoteli InterContinetal a predsedom degustačnej poroty nebude nik iný, ako český minister zahraničných vecí, známy labužník a propagátor českej kuchyne Karel Schwarzenberg. V sprievodnom programe sa bude tiež súťažiť o najlepšiu hubovú omáčku a víno.