SME
Piatok, 26. apríl , 2019

Najlepšiu českú knedľu bude vyberať aj Karel Schwarzenberg

Varená či parená nie je dôležité. Cesto ale musí ale obsahovať kocky žemle. Tak má údajne vyzerať klasická česká knedľa. O „miss“ medzi nimi sa bude rozhodovať v pražskom hoteli InterContinental.

Varená či parená nie je dôležité. Cesto ale musí ale obsahovať kocky žemle. Tak má údajne vyzerať klasická česká knedľa. O „miss“ medzi nimi sa bude rozhodovať v pražskom hoteli InterContinental.

Kto je autorom žemľovej knedle, si nik nepamätá. Ale údajne sa k jej receptu podarilo v Čechách dospieť už niekedy v 5. storočí, keď nejaká šetrná kuchárka nakrájala trochu staršie žemle na kocky, pridala ich do cesta z múky, mlieka a soli a bochník uvarila vo vode. Konzumentom bochník nakrájaný na plátky zachutil a postupne sa knedľa natrvalo zaradila do klasickej českej kuchyne.

Bez mäsa i s ním

Knedľa zdobila najskôr taniere chudobných, ale keďže šetrné gazdinky varili aj v kuchyniach majiteľov zámkov, kaštieľov či statkov, neskôr aj taniere bohatých. Polievali ju horúcou masťou s oškvarkami či maslom, inokedy zase pridali dusenú kapustu či vajíčka. A výborne chutí aj rôznymi omáčkami, ako napríklad chrenovou, hubovou či rajčinovou.

Až neskôr sa hlavného jedla stala príloha. To keď sa zmenila skladba obedov a večerí a mäso sa stalo ich hlavnou zložkou. V súčasnosti sa knedľa najčastejšie sprevádza guľáš, sviečkovú a to ani nehovoriac o klasike „vepřo, knedlo, zelo“, teda s kapustou a pečeným bravčovým.

Česká knedľa sa stala nakoniec takou obľúbenou, že ju do svojich pojednávaní zahrnuli aj slávni ľudia. Údajne sa v jednom traktáte o nej rozpisuje aj Jan Hus.

Monarchistické stretnutie

Uvariť však chutnú knedľu je ozajstným kuchárskym majstrovstvom. O to, komu sa to podarí najlepšie, hľadajú v Čechách už niekoľko rokov v súťaži o Najlepšiu českú knedľu. Raz to vyhral kuchár Richard Novotný, ktorý žemľové kocky opražil na masle tak, ako to hovorí vo svojej kuchárskej knihe z roku 1924 slávna kuchárka Marie Sandtnerová. Iní kuchári ale nepovažujú opražiť žemľu za potrebné a tvrdia, že aj tak môže byť konečný produkt skvelý.

V každom príde patrí táto súťaž k návratom ku koreňom a v Českej republike si na to v posledných rokoch potrpia. A keďže česká knedľa sa stala obľúbenou súčasťou jedálnych lístkov aj v susedných krajinách, pozvali organizátori súťaže tohto roku do súboja aj bratislavských a viedenských kuchárov. Takže pôjde akési monarchistické stretnutie dobrého varenia.

Súťaž bude prebiehať 7. novembra 2011 v pražskom hoteli InterContinetal a predsedom degustačnej poroty nebude nik iný, ako český minister zahraničných vecí, známy labužník a propagátor českej kuchyne Karel Schwarzenberg. V sprievodnom programe sa bude tiež súťažiť o najlepšiu hubovú omáčku a víno.

Hlavné správy zo Sme.sk

Milión dôchodcov na Slovensku: Bojujú o dôstojný život, dokedy sa dá

Vyše 7500 ľudí čaká na miesto v domove pre seniorov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Okrem vychádzok k lekárovi ich naozaj nič nečaká?

Až po päťdesiatke si človek uvedomuje, že staroba je tŕnistý pojem.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Mafia, exsiskára a policajti sa spojili, aby sledovali novinárov

Sledovanie novinárov hovorí o rozpade právneho štátu.

Podcast Dobré Ráno
Režisér John Stevenson.

Neprehliadnite tiež

Máte radi pravú taliansku pizzu?

Našli sme pre Vás skvelé miesto, priamo v srdci Starého mesta!

Čo nového v Sushihanil v Žiline?

Reštaurácia Sushihanil je exkluzívnym zastúpením japonskej gastronómie, kultúry a pohostinnosti. Poskytujeme štýlové prostredie kozmopolitnej reštaurácie vhodné nielen na pracovné stretnutia ale aj pokoj a relaxačnú atmosféru pre rodinné či priateľské posedenia.

Smotanovo-malinový zákusok

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.