Najlepšiu českú knedľu bude vyberať aj Karel Schwarzenberg

Varená či parená nie je dôležité. Cesto ale musí ale obsahovať kocky žemle. Tak má údajne vyzerať klasická česká knedľa. O „miss“ medzi nimi sa bude rozhodovať v pražskom hoteli InterContinental.

Varená či parená nie je dôležité. Cesto ale musí ale obsahovať kocky žemle. Tak má údajne vyzerať klasická česká knedľa. O „miss“ medzi nimi sa bude rozhodovať v pražskom hoteli InterContinental.

Kto je autorom žemľovej knedle, si nik nepamätá. Ale údajne sa k jej receptu podarilo v Čechách dospieť už niekedy v 5. storočí, keď nejaká šetrná kuchárka nakrájala trochu staršie žemle na kocky, pridala ich do cesta z múky, mlieka a soli a bochník uvarila vo vode. Konzumentom bochník nakrájaný na plátky zachutil a postupne sa knedľa natrvalo zaradila do klasickej českej kuchyne.

Bez mäsa i s ním

Knedľa zdobila najskôr taniere chudobných, ale keďže šetrné gazdinky varili aj v kuchyniach majiteľov zámkov, kaštieľov či statkov, neskôr aj taniere bohatých. Polievali ju horúcou masťou s oškvarkami či maslom, inokedy zase pridali dusenú kapustu či vajíčka. A výborne chutí aj rôznymi omáčkami, ako napríklad chrenovou, hubovou či rajčinovou.

Až neskôr sa hlavného jedla stala príloha. To keď sa zmenila skladba obedov a večerí a mäso sa stalo ich hlavnou zložkou. V súčasnosti sa knedľa najčastejšie sprevádza guľáš, sviečkovú a to ani nehovoriac o klasike „vepřo, knedlo, zelo“, teda s kapustou a pečeným bravčovým.

Česká knedľa sa stala nakoniec takou obľúbenou, že ju do svojich pojednávaní zahrnuli aj slávni ľudia. Údajne sa v jednom traktáte o nej rozpisuje aj Jan Hus.

Monarchistické stretnutie

Uvariť však chutnú knedľu je ozajstným kuchárskym majstrovstvom. O to, komu sa to podarí najlepšie, hľadajú v Čechách už niekoľko rokov v súťaži o Najlepšiu českú knedľu. Raz to vyhral kuchár Richard Novotný, ktorý žemľové kocky opražil na masle tak, ako to hovorí vo svojej kuchárskej knihe z roku 1924 slávna kuchárka Marie Sandtnerová. Iní kuchári ale nepovažujú opražiť žemľu za potrebné a tvrdia, že aj tak môže byť konečný produkt skvelý.

V každom príde patrí táto súťaž k návratom ku koreňom a v Českej republike si na to v posledných rokoch potrpia. A keďže česká knedľa sa stala obľúbenou súčasťou jedálnych lístkov aj v susedných krajinách, pozvali organizátori súťaže tohto roku do súboja aj bratislavských a viedenských kuchárov. Takže pôjde akési monarchistické stretnutie dobrého varenia.

Súťaž bude prebiehať 7. novembra 2011 v pražskom hoteli InterContinetal a predsedom degustačnej poroty nebude nik iný, ako český minister zahraničných vecí, známy labužník a propagátor českej kuchyne Karel Schwarzenberg. V sprievodnom programe sa bude tiež súťažiť o najlepšiu hubovú omáčku a víno.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.