K padajúcemu lístiu patria horúce gaštany

Keď začne na jeseň zima vchádzať pod nechty, niet lepšieho spôsobu na zohriatie rúk a polahodenie maškrtného jazýčka, ako dať si horúce pečené gaštany. Aj kuchári to vedia a dokážu z gaštanov robiť hotové zázraky.

Starší radi spomínajú, že vôňa a chuť pečených gaštanov patrili k chladným jesenným či predvianočným dňom. V mnohých mestách je to tak dodnes, ibaže ponúkané gaštany sú už až na ojedinelé prípady z dovozu. Gaštanovníkové stromy na Slovensku na mnohých miestach zničili choroby a veľké problémy majú aj v najväčšej slovenskej gaštanici pri Modrom Kameni. Museli tam vyvinúť veľké úsilie, aby im stromy navždy „neodišli“. Časť z nich zachránili vďaka grantu, ale ešte nie je nič vyhrané.

Turci alebo Rimania?

Jedlé gaštany pochádzajú zo Stredomoria a severnej Afriky. Traduje sa, že do južných oblastí Slovenska ich priviezli v čase stredovekých nájazdov Turci, ale iné zdroje zase hovoria, že to bolo už dávno predtým, pred dvoma tisícročiami vďaka Rimanom.

Zdravý strom gaštana jedlého vie byť štedrý - na jeseň dá 150 až 200 kilogramov plodov. V modrokamenskom regióne ich v dobrých rokoch dopestujú približne 30 ton.

Z hľadiska veľkosti a kvality plodov sa za najlepšiu odrodu považujú tzv. „maróny“. Nielenže sú sladučké, ale aj sa aj ľahko čistia od šupky. Na Slovensku sa ale zatiaľ pestujú len menšie odrody. V supermarketoch nájdete najmä gaštany dovezené z Talianska, Turecka, Španielska ale aj iných krajín.

Chorváti sa radi chvália lovranskými gaštanmi a označujú ich za jedny z najlepších na svete. Táto odroda je v kvarnerskom regióne endemická. Vznikla krížením domácich odrôd s dovezenými z Ďalekého východu lovranskými námorníkmi. Obyvatelia Lovranu sú na svoje gaštany veľmi hrdí a v októbri im venujú tri víkendy, kedy ich môžu prísť ochutnať hostia z celého sveta.

Podobne ako zemiaky

V minulosti patrili gaštany medzi bežné potraviny aj v chudobnejších rodinách, napríklad v spomínanej oblasti Modrého Kameňa. Mali podobné využitie ako zemiaky. Gazdinky z nich robili kaše, používali ako prílohu k mäsu. Aby bolo viac hmoty, neraz primiešali veľkú fazuľu, ktorá má podobnú chuť ako gaštany. Mnohí výrobcovia gaštanového pyré to tak robia aj dnes.

Jemná nasládla chuť robí z gaštanov obľúbenú pochúťku. Pripravujú sa varením vo vode alebo pečením. Gaštanové pyré kuchári radi používajú ako náplň do pečiva, ale v kuchyni majú aj iné pestré uplatnenie. Napríklad moriak plnený gaštanovou plnkou patrí v niektorých krajinách k tradičným vianočným pokrmom. V cukrárskom priemysle sa používa gaštanová múka pri výrobe placiek, kaší, v kombinácii s inými prísadami i na výrobu špeciálnych cestovín. K obľúbeným regionálnym špecialitám patrí aj gaštanové pivo, likéry alebo kandizované gaštany. Vo Francúzsku pripravujú aj gaštanový nugát, čo je zmes gaštanov, karamelu a medu.

Zdroj vitamínov

  • Plody gaštana sú vďaka vysokému obsahu škrobu i sacharidov veľmi výživné.

  • Majú veľa bielkovín (ktoré ľudské telo ľahko spracúva) i tukov (esenciálne mastné kyseliny).

  • Sú zdrojom vitamínov najmä skupiny B, E a C.

  • Plody gaštana obsahujú minerálne látky draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo, ale aj ďalšie dôležité látky pre zdravie – karotén, biotín a kyselinu pantoténovú.

Záchrana najväčšej slovenskej gaštanice

Vďaka úspešnému projektu, ktorý spracovala samospráva Modrého Kameňa, sa vlani podarilo v najväčšej slovenskej gaštanici nad mestom zachrániť desiatky stromov. Získaný grant z eurofondov vo výške vyše 86-tisíc eur použili aj na založenie výskumnej stanice. Gaštanové stromy v tejto lokalite začali zachraňovať naozaj v hodine dvanástej. Väčšina stromov trpí chorobou, ktorú spôsobuje rakovinotvorná huba Cryphonectria parasitica. Napriek záchranným opatreniam sa však v modrokamenskej gaštanici šíri aj ďalej, a preto treba pokračovať v likvidácii napadnutých suchých stromov. Huba sa na Slovensku vyskytuje od roku 1976, ale v Európe sa objavila už niekoľko rokov predtým. Podľa odhadov je v okolí Modrého Kameňa nakazených až 80 % z približne 3500 stromov gaštana jedlého. Príčinou je nedostatočná starostlivosť a ošetrovanie. Väčšina stromov sa totiž v rámci reštitúcii vrátila pôvodným majiteľom, ale mnohí sa o ne nestarajú. Podobná situácia je aj v iných približne 200 lokalitách Slovenska, kde sa gaštanové stromy ešte nachádzajú. Spomínaná choroba sa vyskytuje asi na štvrtine z nich.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.