SME

Šéfkuchár Masný: Polovici kuchárov by som zakázal variť

Užil televíznej slávy v Dubaji, ale aj hanbu, keď s kolegom vysypali svadobnú tortu z tácne rovno pred novomanželov. František Masný ochutná každé jedlo, chrumkať chrobákov však odmieta.

František Masný (37)

Učňovské roky si odkrútil na Orave – v Námestove. Zatúžil však po medzinárodných skúsenostiach, a tak sa vybral do Nemecka i Rakúska, kde pracoval ako hlavný kuchár či zástupca šéfa. Po návrate domov zakotvil v kuchyni štvorhviezdičkovom hoteli Villa Nečas a neskôr v Hoteli Diplomat v Rajeckých Tepliciach. V súčasnosti zúročuje svoje bohaté gastronomické skúsenosti v reštaurácii Gold Wing v Žiline.

  • Čo je najkrajšie a najťažšie na vašom povolaní?

Najkrajšie je to, keď môžete ľuďom robiť vašou prácou radosť, vidíte, že hostia sú spokojní a radi sa vracajú. Naše povolanie patrí síce k najstresovejším a najťažším vôbec, ale zároveň určite aj najkreatívnejším.

SkryťVypnúť reklamu
  • Ako sa dá spoznať dobrý kuchár?

Stačí, keď sa ráno pozriem do zrkadla (smiech). Ale ak mám odpovedať vážne, myslím si, že každého kuchára chváli jeho práca a hostia. Nestačí mať len skvelo zariadenú kuchyňu a používať prvotriedne suroviny, lebo aj tie sa dajú nesprávnym postupom ľahko pokaziť.

  • Prečo je medzi šéfkuchármi tak málo žien?

To je záhada aj pre mňa. Mám pár tipov, prečo tomu asi tak je, ale nechcem nikoho nahnevať. Raz som túto otázku položil istej kolegyni a tá mi odpovedala asi takto: Chlapi berú varenie ako hobby, ale ženy musia variť aj doma a koho by to stále bavilo? To sa mi zdá naozaj logická odpoveď.

  • Vo varení akých jedál sa mame (či inej kuchárke v rodine) nikdy nevyrovnáte?

Kuchyňa mojej mamy je naozaj skvelá a je toho veľa, čo by stálo za pochvalu. Sú to hlavne starodávne jedlá, ale segedínsky guláš robí naozaj unikátny.

SkryťVypnúť reklamu
  • Vaše najobľúbenejšie jedlo?

To sa ma pýta kdekto, ale nemám na to odpoveď. Nie som prieberčivý a zjem naozaj každé dobre pripravené a dochutené jedlo.

  • Akú zvláštnosť by ste chceli raz navariť?

Zvláštnosť asi nie je dosť dobrý termín v gastronómii, lebo keď niekto povie „bolo to také zvláštne“, tak to asi nebolo nič moc.

  • Čo ste ešte nikdy neochutnali; čo túžite okúsiť a čo odmietate?

Nikdy som neochutnal, neochutnám a ani sa nechystám ochutnať hmyz, ktorý s veľkou obľubou konzumujú v ázijských štátoch. Možno by som vyskúšal ako chutí hadie mäso, ale naozaj len vyskúšal. Do väčších experimentov by som už asi nešiel.

  • Aký je váš najoriginálnejší recept?

Ja podľa receptov veľmi nevarím, radšej sa sústreďujem na sezónnosť a čerstvosť použitých surovín.

SkryťVypnúť reklamu
  • Čo by ste slovenským kuchárom zakázali?

No tak by sa tu dalo rozprávať! Budem asi tvrdý, ale polovici by som určite zakázal variť. Aj keď chyba možno ani nie je tak v samotných kuchároch, ako niekde inde. Napríklad už v školách, alebo v takzvaných manažéroch podnikov, ktorí často ani nie sú od fachu a nerozumejú vareniu. A v neposlednom rade aj v samotných majiteľoch reštaurácií, ktorí sa za každú cenu snažia predať všetko všetkým.

  • Čo je podľa vás kľúčovejšie - suroviny alebo príprava?

Kvalitné suroviny sú dôležité pre výsledný efekt, ale nesprávnou prípravou sa dajú ľahko pokaziť. Načo je kuchárovi napríklad drahá čerstvá ryba, keď ju nevie pripraviť a len ju pečie a pečie, až ju nakoniec nikto nerozozná od takej, čo bola pol roka zmrazená. Všetko je to viac menej len o tom: vedieť a nevedieť, poznať a nepoznať.

SkryťVypnúť reklamu
  • Váš najväčší kuchársky trapas a najväčší úspech?

Snažím sa, aby tých trapasov bolo čo najmenej, ale spomínam si, keď som ešte pracoval v zahraničí, ako sme robili catering na nejakú svadbu. Keď sme s kolegom niesli krásnu svadobnú tortu, tak nám spadla z podnosu priamo pred očami novomanželov. A úspech? V marci som priniesol diplom za štvrté miesto v živom varení z medzinárodnej súťaže v Dubaji.

  • Čím si uctíte milovanú ženu?

Určite dobrou večerou skvelým vínom a kvetmi.

  • Pustíte doma k vareniu aj manželku alebo iných členov domácnosti?

Samozrejme, doma varí aj manželka a varí veľmi dobre. Väčšinou pre návštevy varím ja, alebo to zvládame spoločne. Zo začiatku, keď sme sa zobrali, mala aj trocha strach: čo ja na to. S odstupom času sa už nad tým len pousmejeme.

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 089
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 825
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 166
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  5. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 118
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 089
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 477
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 256
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu