Šéfkuchár Uhlár: najväčším prešľapom je studená obloha na teplom tanieri

Slovenské veľhory a francúzska gastronómia idú dokopy. Dôkazom toho je Jaroslav Uhlár, ktorý rozbehol kariéru vo Vysokých Tatrách a so znalosťami milovanej kuchyne galského kohúta sa prezentoval napríklad pred predstaviteľmi NATO.

Jaroslav Uhlár (46)

Šéfoval kuchyniam v známych tatranských hoteloch ako Hubert Vital Rezort či v International v golfovom rezorte Black Stork vo Veľkej Lomnici. Vysoké Tatry neopustil a v súčasnosti si môžete zájsť za jeho špecialitami do Hotela Hills v Starej Lesnej. Patrí k ľuďom, ktorí nielenže radi nasávajú nové vedomosti, ale aj sa s nimi delia na rôznych gastronomických kurzoch. Je absolventom Yves Thuries Culinary Academy - odbornej školy pre profesionálnych kuchárov, ocenený medzinárodným certifikátom. Nové poznatky o zamilovanej francúzskej kuchyni načerpával aj na stáži v michelinovskej reštaurácií Le Grand Ecuyer v Cordes sur Ciel. Jeho vitrínu zdobí viacero medailí z rôznych domácich i medzinárodných súťaží. Ako člen slovenského národného tímu sa o bronz postaral na kuchárskej olympiáde v Erfurte i svetovej súťaži The Emirates Salon Culinaire v Dubaji. Menu i dobroty na tanier chystal pre predstaviteľov vlády, Vyšehrádskej štvorky či NATO.

  • Čo je najkrajšie a najťažšie na vašom povolaní?

Pocit z dobre vykonanej práce patrí k tomu najkrajšiemu, no hodnotenie závisí predovšetkým od hostí. Pocit umocňuje to, ak som žiadaný hosťami ako osoba a nielen ako niekto, kto im pripravil jedlo. K dobrým výsledkom je potrebná námaha – tak fyzická, ako aj psychická.

  • Ako sa dá spoznať dobrý kuchár?

V prvom rade podľa výzoru. Otrhané a ušpinené tričko nesvedčia o kvalite práce. Dobrého kuchára spoznáte aj podľa rozumného pohľadu a názoru na dianie v kuchyni. Dokáže pracovať efektívne a má šetrný postoj ku každej spracovávanej surovine.

  • Prečo je medzi šéfkuchármi tak málo žien?

To by chcel vedieť aj ja. V minulosti to bolo naopak. Možno je to ovplyvnené možnosťou robiť kariéru v čase, keď ženy zvyknú byť na materskej dovolenke. Šéfkuchárky nájdeme najmä v školských a podobných zariadeniach. V špičkových podnikoch šéfujú skôr muži, asi aj z dôvodu časovej náročnosti.

  • Vo varení akých jedál sa mame (či inej kuchárke v rodine) nikdy nevyrovnáte?

Snáď ani jeden kuchár sa nevyrovná našim babkám a mamám pri príprave domácich koláčov a obyčajných jedál. Z mojej skúsenosti viem, že aj keď použijem tie iste suroviny a postup, nikdy to nebude to pravé orechové.

  • Vaše najobľúbenejšie jedlo?

Ako konzument nemám vybrané jedlá. Zjem prakticky všetko. A keď pripravujem jedlá, nerobím rozdiely. Vždy sa snažím o konečný efekt z jedla pre hosťa.

  • Akú zvláštnosť by ste chceli raz navariť?

Vzhľadom k surovinám by záležalo, čo by som objavil. Za zvláštnu príležitosť považujem možnosť podieľať sa na príprave nejakého mega spoločenského podujatia na vysokej úrovni, aj keď počas mojej kuchárskej praxe som si už aj to čiastočne užil.

  • Čo ste ešte nikdy neochutnali; čo túžite okúsiť a čo odmietate?

Neochutnal som jedlá z ríše hmyzu, aj keď som mal na to príležitosť. Nebolo to však kvôli hmyzu, ale kvôli hygienickým podmienkam prípravy a podávania. Zatiaľ som nemal pocit, že by som mal odmietnuť nejaké jedlo alebo surovinu.

  • Aký je váš najoriginálnejší recept?

Každý šéfkuchár má tých receptov veľa. Je ťažké z nich vybrať. Možno je to hríbová smotanová polievka.

  • Čo by ste slovenským kuchárom zakázali?

O tom by sa dalo napísať niekoľko strán. No za najväčší prešľap považujem dávať studenú kapustu, mrkvu a iné obloženie k teplému jedlu na teplý tanier. Z prípravy by to bola hojne používaná múka na zahusťovanie. Z receptov by som skôr podporil fantáziu, tvorivosť a nie ustavičné opakovanie starých a tých istých receptov.

  • Čo je podľa vás kľúčovejšie - suroviny alebo príprava?

Oboje je dôležité. Ani jedno jedlo sa nezaobíde bez kvalitných surovín a precíznej prípravy. Variť sa nedá bez ničoho a navariť kvalitne bez originálnych surovín tak isto nie.

  • Váš najväčší kuchársky trapas a najväčší úspech?

Trapasy sa stávajú, no sú to skôr menšie udalosti, ako pripálenie jedla, omylom pridanie nejakej inej suroviny, ak nestuhne dezert alebo niečo v podobnom duchu. Za úspech považujem udalosti ako varenie najvyšším štátnikom, známym osobnostiam. Zo súťažných úspechov nejaké tie medaily z domácich súťaží a zo zahraničných bronz z kuchárskej olympiády v Erfurte s národným tímom i súťaže z Dubaja.

  • Čím si uctíte milovanú ženu?

Okrem iného samozrejme nejakým dobrým jedlom. Možno s tou spomínanou hríbovou polievkou a lososom, alebo aj obyčajným grilovaným mäsom s dobrým šalátom.

  • Pustíte doma k vareniu aj manželku alebo iných členov domácnosti?

Samozrejme, nech sa páči...


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

TECH

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

Neprehliadnite tiež

Boli ste sa už niekedy najesť v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to

Aj v priemyselnej zóne sa dá nájsť výborné miesto na večeru.

Staré Dobré Mexiko v Prešove: Už rozumieme prečo východniari chvália Šariš

Myslím, že naša premiéra v Prešove dopadla úspešne.

Piano Club v Prievidzi: Plzeň s kuracími dinosaurami

Aj v Prievidzi dostanete nefiltrovanú Plzeň z tanku. Stojí za to.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop